Jak jsme se domluvili, že neporazíme Miloše Zemana

Zuzana Válková

Krátká úvaha o tom, jak se nemá cenu pouštět do žádných větších akcí, protože poučené poraženectví je známkou politické vyspělosti. Ale jestliže Čechové vážně nemají mezi sebou nikoho, kdo by porazil Zemana, za Uralem by na půjčení neměli?

„Se s tím smiř, že se tam bude placatit ještě dalších pět let. Zeman pro druhé volební období nemá protikandidáta. Ne, fakt, jeho schopnost sjednotit ty dole — to máš půlku národa, jo — je prostě bezkonkurenční. Proti tomu se pražští intošové můžou stavět na hlavu, jak chtějí, ale jeho může porazit tak leda autobus, rozumíš. Při vší úctě.“

„Vždyť já se s tebou nepřu. Přímá volba byla chyba jak z praku. My na to jako národ ještě nejsme zralí.“

„To byl epochální přehmat, člověče.“

„Takže co teda?“

„Takže nic, asi. Já se odsud na starý kolena nepostěhuju.“

Přibližně tímto způsobem lze zjednodušit více či méně poučený konsenzus o vnitropolitických perspektivách země, která se nachází v objektivně nejpříznivějších podmínkách, jaké pamatuje za velmi dlouhou dobu; vzdor strašení, věštbám přívalu cizích hord i poněkud trudnému operačnímu režimu dle hesla „teroristi si na nás zatím nevzpomněli“. Je proto příhodné, že řada osobností veřejného života — a s ní i řada osobností, jimž se obdobný status přičítá v souvislosti s jejich schopností sklízet lajky na Facebooku - vzala do ruky nejbližší vidle, anebo tedy flintu, a zapíchla ji do osení.

Mezi představiteli či řadovými účastníky politických rozprav se přitom najdou lidé, kteří vzdor situaci, která si vlastně nevyžaduje řešení — protože to řešení dost jistě nebude úspěšné — odvážně rokují o tom, jak je současný prezident Zeman ohrožením demokratických pořádků a jak by bylo vhodné najít člověka, který by se mu dokázal postavit — kdyby ovšem řečený prezident nebyl tak silným protivníkem.

Sun-c‘uovo Umění války podle všeho postrádá jednu z důležitých kapitol — týkala by se taktiky, jak nepřítele překvapit přiznáním podřízenosti, a pak mu zasadit smrtící úder ubrblanou poslušností. Představuji si také, jak by se s chmurnými perspektivami vyrovnaly biblické národy, kdyby zvolily tzv. českou cestu řízeného zklamání: sedm let krupobití? No tak dojíme, co máme, a holt uvidíme... (Poučený úsměv.)

Naštěstí lidé na mudrlantské poraženecké úvahy tak zvaných osobností veřejného života nedají. Takhle vítali Zemana v Berouně. Foto Petr Zewlakk Vrabec

„Dovedeš si představit, jak by si Češi asi tak zvolili katolickýho kněze?“

„No, nebo třeba Šimona Pánka. To jeho dobro by tady nikdo nerozdýchal. A prý se moc paktuje se Američanama.“

„Eben do toho bohužel nepůjde, ha ha... Taky má rozum, že jo.“

„Ani Halík do toho nepůjde, když už jsme u toho.“

„Ale on do toho půjde.“

„Jestli jo, vracíme se k bodu jedna.“

„Koho tam máš dalšího? Mě napadá třeba Dlouhý, Horáček... A pak už nikdo.“

„Mě taky ne.“

Česká republika má deset milionů občanů, z nichž přibližně polovina by si přála v čele země změnu, a Miloš Zeman je jen jeden — což ovšem bohatě stačí. Sebenaplňující se proroctví, které má v tomto případě ještě dva roky k zrání a ladění konkrétních parametrů prohry, je tu také zavedená disciplína. Čím víc lidí bude tuto tak zvanou poučenou pravdu, která zavání kuloární moudrostí a v určitých vrstvách se pokládá za důkaz, že ten či ta nepodléhají politickému naivismu, opakovat, tím víc lidí bude přesvědčených, že kdokoliv se na scéně zjeví, sehraje nejvýš úlohu tragického symbolu jejich zmarněných nadějí.

Co je však ve skutečnosti potřeba zastat? Jaké laťky se musejí zdolat? V první řadě se hledá někdo s vůlí k moci. Prosím pěkně, řeči o „střelení se do vlastní nohy“ či „ochotě jít do toho, když mě k tomu vyzvou naši občané“ jsou moderní asi jako fosforová ledvinka, fialové sako a bouraný mercedes.

Iniciativy „tak my si někoho najdeme sami a hvězdu z něj uděláme“ vyznívají podobně melancholicky. Představuji si soustředěnou pozornost Sauronova oka nejlepších úmyslů, kterak pátrá v mase nic netušících občanů, až se tento oslepující štych zastaví na někom veskrze sympatickém, jak si, chudák, v domácím oděvu čte knížku, a začne ho vzdor teplákovce a zraněnému pohledu tahat na tribunu.

Ve skutečnosti se však „hledá“ někdo, kdo vystoupí s gustem. Někdo, kdo projeví tvůrčího ducha a pokusí se trumfnout následující esa: fotky se samopalem, napolo vážně míněné sliby celonárodního vyzbrojení a chválení policejních složek za rušení mírových protestů, rochnění se v urážení studentů, jakož i celé akademie; někdo, kdo to vyžene vejš než k výsměchu historikům, literárním kritikům a ženám — ideálně i pár zpěvačkám —, dále novinářům nebo ochráncům přírody. Hledá se někdo se schopností vynést vyšší kartu, než je slib zavřených hranic cizákům a jejich otevření Číňanům za strategického tulení se k Rusům. Hledá se vynalézavost přesahující sprosťačení, pití a kouření, a to zejména tam, kde se to fakt nehodí.

Jestli nikoho takového u nás doma nemáme, za Uralem by na půjčení neměli?

    Diskuse
    PK
    April 25, 2016 v 13.35
    Neviděl bych to tak černě
    I když jak se to vezme. Nejsem si sice jist, jestli v příštích volbách bude zvolen někdo s lepšími morálně volními vlastnostmi než je Zeman, ale vsadil bych si docela hodně na to, že Zeman už to nebude.

    Už jenom z toho jednoho důvodu, že i jeho sponzorům musí být taky jasné, že se Zeman stal neřízenou střelou příliš brzy. Kdyby to, co provádí teď, prováděl ve svém druhém volebním období, měli by pro to asi plné pochopení, ale takhle? Všechno, co se teď o Zemanovi píše, bude předmětem televizních předvolebních debat před milony diváků. A nebude tam žádný Ovčáček, který by jeho protikandidáty okřikoval. Zeman se zesměšní a ztrapní v přímém přenosu při první příležitosti, jakmile bude vystupovat nikoliv jako prezident, ale jako kandidát na příštího prezidenta. Vždyť on už se teď bojí konfrontace s necenzurovanou občanskou společností - viz loňský Albertov, teď Beroun atd.

    Jinak protikandidáti se najdou, o to nemám starost. V první volbě jich najednou bylo 9, a ještě někteří další nebyli připuštěni. Spíše se obávám toho, aby to nakonec zase nevyhrál někdo, koho ty pověstné "jisté kruhy" nasadí jako náhradu za starého, nemocného, nekontrolujícího se, a vůbec už opotřebovaného Zemana.
    JP
    April 25, 2016 v 15.05
    Ta nejsilnější Zemanova esa, paní Válková, jsou především zakotvena v obhroublosti a přízemnosti českého plebsu. Dokud takovéto "hodnoty" budou mít v české populaci většinový podíl, nemusí si ani M. Zeman o své znovuzvolení dělat naprosto žádné starosti. Jediným jeho vážným protikandidátem by mohl být jistý Donald Trump. Se svou ještě razantnější, a ještě více všech skrupulí prostou demagogií.
    LV
    April 25, 2016 v 15.35
    Kdyby volil presidenta parlament, býval by podle mého názoru, vyhrál také Miloš Zeman.
    April 26, 2016 v 0.31
    Nejsou lidi
    Miloš Zeman staví své úspěchy na předstírání, že je levicový politik, jediný spolehlivý ochránce slabých, přestože ve skutečnosti je to pravicový populista, kamarád a následník Václava Klause, a slabé chrání leda tak před ještě slabšími. Vítězí s hlasy levice s podporou nacistů a ODS (připomeňme, že jeho dvorní režisér Filip Renč je jedna ruka s lobbistou Markem Dalíkem). Porazit ho rozhodně nemůže žádný pravičák, stavět proti němu někoho, kdo se někdy vyjádřil přezíravě o lidech s měsíčním příjmem pod sto tisíc, vyjádřil podporu nezbytným bolestivým reformám nebo vyzdvihl zásluhy USA o lidská práva, jen posiluje jeho pozici.

    Nebyli to ostatně Zemanovi lidé, kdo před prvním kolem prezidentské volby zorganizoval masivní kampaň pro Karla Schwarzenberga, která odstranila Zemanovi z cesty favorizovaného (protože nevýrazného a nikomu příliš nevadícího) Jana Fischera?

    Pravicoví kandidáti jenom naženou Zemanovi hlasy, a nikdo nemastný neslaný, jehož hlavní předností je, že nikomu nijak zvlášť nevadí, napodruhé taky už šanci mít nebude, porazit Zemana může jen někdo výrazně levicový. Podpořit ho budou muset i pravicoví liberálové, jestli se opravdu chtějí zbavit Zemana, ale takový kandidát přitom nesmí dělat pravici žádné ústupky, aby měl šanci přebrat Zemanovi část voličů.

    Proti Zemanovi se musí postavit někdo, kdo stojí jednoznačně nalevo od něj. Přitom nestačí, aby bojoval za Romy a syrské válečné uprchlíky, musí to být někdo, komu malý český člověk uvěří, že bojuje především za něj.

    Skvělou pozici pro prezidentskou kandidaturu by měl Jan Keller, jenže ten, sotva se stal poslancem Evropského parlamentu, se přiklonil k nacionálnímu socialismu a postavil se pevně po bok prezidenta Zemana. Proti němu asi kandidovat nebude, mohl by přijít po Zemanově druhém volebním období jako jeho následník, pokračovatel dynastie Klauzemonovců (zvlášť pokud by ještě jednou prohlédl a odhalil, že globální oteplování je politicky korektní sluníčkářská lež).

    Ideálním protikladem Miloše Zemana je Mikuláš Vymětal, ale ten není mediálně příliš známý a nemůže se pochlubit mnoha na první pohled zjevnými zásluhami o chudé a špatně placené, leč přece jen aspoň zaměstnané Čechy čisté árijské rasy.

    ČSSD, která nedokáže svést aspoň otevřený, když už ne vítězný, souboj s Andrejem Babišem o rychlost zvyšování mezd, nárůst důchodů a zvýšení sociálních dávek, vhodného kandidáta nepostaví. Ne, dokud její ministryně práce a sociálních věcí namísto tvrdých bojů s oligarchou na Ministerstvu financí obhajuje pokračující zmrazení životního minima na částce, ze které se opravdu nedá žít, teorií, že motivací k práci nemá být výše mzdy zaměstnanců, nýbrž bída nezaměstnaných, a chválí nízké mzdy jako naši konkurenční výhodu. Minulý kandidát ČSSD, Jiří Dienstbier mladší, sice čas od času prohlásí něco sympatického, poctivě levicového, jenže je stále málo viditelný, málo průbojný, politicky slabý, a dokonce i ve straně bez vlivu a bez podpory.

    Protože Matěj Stropnický je na prezidentskou kandidaturu ještě příliš mladý, napadají mě jen dvě jména dostatečně výrazných a známých levicových kandidátů: Ilona Švihlíková a Josef Středula.
    PK
    April 26, 2016 v 9.17
    Lence Vytlačilové
    K větě
    "Kdyby volil presidenta parlament, býval by podle mého názoru, vyhrál také Miloš Zeman."

    Je to sice zcela irelevantní, ale: těžko může nějakou soutěž vyhrát někdo, kdo se jí vůbec nezúčastní.
    Zemana by žádná parlamentní strana nenominovala.
    LV
    April 26, 2016 v 9.44
    Pane Kolaříku
    Já si myslím, že Zeman se stal presidentem, protože si to přála velká část ČSSD.

    První kolo
    ČSSD postavila jako svého kandidáta mladého a mimo pražskou a brněnskou kavárnu neznámého chlapce, na post stařičkého mocnáře nevhodného

    Kolo druhé
    Za svého kandidáta se ČSSD ani plně nepostavila. Část ČSSD otevřeně podporovala Miloše Zemana.


    Z Miloše Zemana mám pocit, že šel do ČSSD, protože Klaus měl neotřesitelnou pozici v ODS a obávám se, že minimálně jedno křídlo ČSSD je béčko ODS.

    Co bránilo ČSSD najít kandidáta jako pan Erazim Kohák, Mil. Hroch,....prostě nějakého emeritního profesora, který by s uvolil klást několik let věnce za přilepšení k penzi formou presidentského platu? Podle mého názoru právě to, že veliká část ČSSD chtěla Miloše Zemana.


    LV
    April 26, 2016 v 9.53
    Slovem kolo, nebylo myšleno kolo volební,
    MP
    April 26, 2016 v 11.22
    Lence Vytlačilové
    Ona ČSSD nevěděla, co chce a dostala to. Pochybuji, že by většina členů či jen ÚVV chtěla Miloše Zemana. To určující bylo, že Sobotka nechtěl konflikt a nomice proti Zemanovi vždy znamenala konflikt s militantní menšinou jeho přivrženců. A tato obava z konfliktu, až příliš veřejně známá, přeurčovala také ochotu případných kandidátů se nechat od ČSSD nominovat.

    Sobotka za to zaplatil mnohem nebezpečnějším konfliktem po volbách.

    P.s. Prof. Kohák je ročník 1933. Moudrý pán a kdo by po něm směl požadovat tu oběť, aby závěr života strávil prezidentským kvaltováním?

    ??
    April 26, 2016 v 19.40
    Gratuluji p. Machacek.
    Tedy k "nominaci" Ilony Svihlikove. Obavam se vsak ze ji pseudolevicaci neskousnou. Pusobi prilis poctive, inteligentne a rozhodne.
    MP
    April 26, 2016 v 19.47
    Ilona Švihlíková?
    Ono už jej jí čtyřicet? Ach jo, ti mladí strašně stárnou.
    LV
    April 26, 2016 v 19.47
    Pane Profante,
    že je pan Kohák ročník 1933 jsem nevěděla, domníval jsem se, že je mladší. Miroslav Hroch je ročník 1932, takže je také ze hry.

    Pokud nebyla volba Miloše Zemana cílem, ale výsledkem neschopnosti, naskýtá se otázka, jestli to není ještě horší.

    Co s partají, která není stavu zvládnout takovýto nenáročný úkol? Prostě obejdu pár vysokých škol a poptám, se kdo má zájem o tuto brigádu a to by bylo, aby se někdo použitelný nenašel.
    April 26, 2016 v 21.06
    Účastníkem na sympóziu lepších lidí
    Ta samozřejmost, jak se "lepší" lidé shodli, že Zeman je prezidentem spodiny a primitivů... Uff. Pýcha a ještě větší pýcha.

    A dále, proč mě ani nepřekvapuje, že v úvodním textu padlo jméno kovaného komunisty a ukázkového škodiče této země Dlouhého (od roku 1978), který je dnes v žoldu Goldman Sachs a patří k těm ukázkově pravicovým silám, které ukázkově vytrvale a přepečlivě hájí větší a větší vývoz kapitálu z ČR a opakovaně bojuje proti zvyšování minimální mzdy?

    http://www.zivnostenskelisty.cz/clanky/2323-dlouhy-zvyseni-minimalni-mzdy-je-absurdni

    http://www.denik.cz/ekonomika/vladimir-dlouhy-vyssi-minimalni-mzda-pokvete-prace-nacerno-20140730.html

    http://dlouhyvladimir.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=495028

    Naopak Erazim Kohák je solidní člověk a jako jeden z mála se zúčastnil demonstrace Na kulaťáku – proti válce proti Iráku a tedy proti USA, tehdy byly ještě v Praze lidé, kteří chápali, na jaké straně je dobré stát. Informace z demonstrace (15. únor 2003), kde měl právě i Erazim Kohák projev:

    »Důrazně odmítám politiku prezidenta Bushe a jeho petrolejářských a olejářských zájmů...«

    Pokračování zde:

    Kohák 1 audio: http://casodej.cz/OBR/15-03-2003/dsc00017.wav
    Kohák 2 audio: http://casodej.cz/OBR/15-03-2003/dsc00018.wav

    Celé info: http://casodej.cz/praha15022003.htm

    http://casodej.cz/OBR/15-03-2003/16.jpg
    MP
    April 26, 2016 v 21.41
    Michalovi Ruskovi
    Tak nevím, ale o spodině tady mluvíte jen Vy. ZV psala o "těch dole" a to plně odpovídá dikci vlastního Zemanová výroku o dolních desíti miliónech. Navíc to psala jako jeden z konkurenčních výrobků v diskusi, nikoli jako své stanovisko.
    V diskuse se nejostřeji na adresu elektorátu vyjádřil Josef Poláček, který psal o obhroublosti českého plebsu. My ostatní nadáváme slušně a adresně na prezidenta.
    Prostě zkuste někdy číst to, načreagujete svými instatními tirádami.
    April 26, 2016 v 23.01
    Janu Macháčkovi – brilantní Jan Keller
    »Skvělou pozici pro prezidentskou kandidaturu by měl Jan Keller, jenže ten, sotva se stal poslancem Evropského parlamentu, se přiklonil k nacionálnímu socialismu a postavil se pevně po bok prezidenta Zemana.«

    Celou dobu byl chytrej a jakmile má názor jinej než já, tak je prostě Keller blbej. Uff. To myslíte vážně? A v kolika letech došlo u Jana Kellera k té prudké názorové proměně? Keller se narodil v lednu 1955. Takže v 60 letech nám zblbnul, holomek jeden. Uff. Ta pýcha, ta pýcha...

    A myšlenku, že by to bylo naopak, že Jan Keller se opět neohnul, jako se neohnul nikdy, tu musíme předem vyloučit, jako principiálně chybnou, že? Uff, a ještě jednou uff.

    Ještěže si lze připomenout jeho pronikavé a správné myšlení z jeho březnového textu. Jde pochopitelně nikoliv o integraci imigrantů do Evropy, ale o to, do jaké třídy se imigranti budou integrovat:

    »Politici, kteří jsou i čtvrt století po nastartování těchto procesů přesvědčeni, že výzvu integrace migrantů úspěšně zvládnou, by měli vždy specifikovat, kterou z rovin integrace mají na mysli. Integrovat se totiž dá i mezi ty nejméně úspěšné. V takovém případě je ovšem nutno počítat s tím, že integrace do horších podmínek, která se s ohrožením středních vrstev stává pravidlem, nemusí přinést politikům tolik potřebné hlasy. Jak ukázal například François Dubet při studiu nepokojů potomků imigrantů na předměstích francouzských měst, tito lidé nevěří, že by jim v jejich neuspokojivé situaci mohl vůbec někdo pomoci. Mnozí z nich se proto úspěšně integrují do kriminálního prostředí.«

    http://www.novinky.cz/kultura/salon/398147-jan-keller-socialni-integrace-vcera-a-dnes.html

    April 26, 2016 v 23.04
    Pane Profante,
    nereagujte už na mě nikdy, prosím. Už dopředu vím, že to bude jen a pouze urážka a plivnutí. O takový dialog opravdu zájem nemám. To není dialog ale ubohost, která nikam nevede. Prostě jen ono uplivnutí bez myšlenky. Děkuji.
    April 26, 2016 v 23.36
    Zuzaně Válkové
    Přes ty výtky rozumím, že jde hlavně o apel, aby se našel někdo dobrý. To je asi společný základ, který nás spojuje. Ale proč je ten postoj principiálně prozápadní a tedy proamerický (když právě USA a NATO jsou příčinou utrpení milionů), to nechápu, stejně jako fakt, že jsme povinni zbaštit cílenou a tvrdou protiruskou propagandu. Rusko ani Putin nejsou zlo, byť to Marie Korbelová řekla v Die Presse:

    http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4970184/Albright_Putin-ist-smart-aber-ein-wirklich-boser-Mensch?offset=0&page=1#kommentar0

    Naopak zlo je právě Marie Korbelová, viz mj.:

    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/1151024-exministryne-albrightova-skupuje-v-kosovu-klicove-podniky

    Vždyť kdo si vzpomene, že i Thači byl dříve na seznamu teroristů USA:

    http://euserver.parlamentnilisty.cz/Articles/1129-kdo-a-proc-stahl-tajny-zatykac-na-jednoho-z-nejvetsich-teroristu-na-balkanu-.aspx

    A tak bychom mohli uvádět tvrdá fakta a ne dojmy, ne přání, jeden za druhým. Ovšem propaganda je mocná čarodějka a Goebels by bledl závistí, jak moc dnes mají mladí lidé pomýlené názory o světě. Propaganda pochopitelně funguje vzorně.

    Celá ta obrovská kampaň proti Rusku je zde jen a pouze kvůli vrácení Krymu pod Rusko. Zajímá zde někoho, že US NAVY se už chystali stavět na Krymu "školu"?

    https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a68180bd8c614a0cb&tab=core&_cview=1

    Uvědomuje si autorka textu, že nyní chce vedení EU udělat z Turecka člena EU a tedy by 75 milionů obyvatel Turecka mělo přístup do schengenu?

    »slib zavřených hranic cizákům a jejich otevření Číňanům«

    Takže celé Turecko má mít přístup bez pasu k nám a oproti tomu vadí Čína? Co je špatného na Číně, kde byl před 2500 lety Konfucius? To vystačíme stále a dokola s omíláním komunismu a s okupací Tibetu?

    A jaké byly poměry v Tibetu dřív?

    Opravdu budeme kritizovat Čínu a už nikoliv Saudskou Arábii?

    Vadí někomu názory KS?

    http://video.aktualne.cz/dvtv/zeme-porusujici-lidska-prava-dodat-ji-zbrane-je-v-poradku/r~88a537e66a7711e4845a002590604f2e/

    Toto se nehodí, tak se to vytěsní.

    Mimochodem, docela vyvážený článek o Tibetu:

    http://zpravy.idnes.cz/historie-tibetu-a-cinska-propaganda-dbp-/zahranicni.aspx?c=A160331_125810_zahranicni_jw

    A proč nekritizujeme, že bílí ukradli celou Ameriku indiánům? Protože to je o pár let vzdálenější historie?

    Takže otázky, co nás spojuje a jaký by měl být prezident jsou opravdu podstatné. A pokud to někdo myslí s demokracií upřímně, tak demokracie znamená v prvé řadě dialog. Ale možná už zase nastal čas na totalitu. Na novou, upgradeovanou. Prostě druhé válcovat – nebo ignorovat. To už jsem ale jednou zažil, koncem 80. let, když jsem jako student UP v Olomouci posílal dopisy do komunisty řízené olomoucké Stráže lidu a ptal se, cože je zač ta Charta77, že jako student učitelského směru sleduji dění ve společnosti a o Chartě77 nic nevím. Nikdy mé dopisy komunisti neotiskli. Bodejť. Nehodilo se jim to do jejich totalitního ideového krámu.

    A prý dvakrát nevstoupíš do stejné řeky...
    MP
    April 27, 2016 v 0.30
    Vážený pane Rusku,
    nevím, proč bych neměl na Vaše hrubě demagogické výpady reagovat. Samozřejmě, že reaguji tak, jak si zasloužíte. zkuste odpovědět věcně: Kdo tu psal o spodině? A pokud ne, co jiného je než uplivnutí bez myšlenky, když tato slova autorce či diskutujícím podsouváte.
    April 27, 2016 v 7.03
    Ilona Švihlíková
    Iloně Švihlíkové čtyřicet ještě není, ale před řádným koncem současného volebního období Miloše Zemana už tu čtyřicítku, narozdíl od Matěje Stropnického, stihne. Těsně, ale přece.
    April 27, 2016 v 7.32
    Jan Keller
    Keller není blbej, pane Rusku, blbej jste vy.

    Za prvé mi, stejně jako Martinu Profantovi, podsouváte, co jsem neřekl. Když nejste schopen věcně polemizovat s názory a argumenty, které se vám nelíbí, bojujete s vlastními slaměnými panáky, abyste mohl aspoň předstírat slavné vítězství.

    Za druhé ztotožňujete názor s intelektem. Ve slaměném panákovi, kterým jste nahradil mě, děláte z mého hodnocení, že Jan Keller dnes stojí na pozici nacionálního socialismu, tvrzení, že je Keller blbej. Toto zmatení zdůrazňujete, když se řečnicky ptáte, kdy že došlo u Jana Kellera k názorové proměně, a pak dovozujete, že měl v šedesáti zblbnout. Jestliže vážně žijete v představě, že kdo zastává názory, s nimiž nesouhlasíte, je blbej, zatímco chytrého člověka poznáte podle toho, že říká, co chcete slyšet, vysvětluje to mnohé z vašich diskusních výstupů.

    Jan Keller byl a je vysoce inteligentní a vzdělaný. Není ovšem, a nikdy nebyl vědec, protože neumí nebo nechce diskutovat. Nikdy s nikým nediskutuje a nikdy nediskutoval, nikdy se nesnaží dobrat pravdy, vždycky vyhrát — co možná nejrychleji a co možná nejdrtivěji: namísto argumentace k věci útočí na oponenty a snaží se je zesměšnit.

    Já jsem to trestuhodně přehlížel, dokud takto podpásově prosazoval názory, se kterými jsem souhlasil, ale mí pravicově smýšlející přátelé to ve sporech se mnou říkali. Někteří z nich přitom znali Jana Kellera přímo osobně, za jejich studií je učil.

    Názorově Jan Keller zůstává, aspoň prozatím, konzistentní v otázkách ochrany životního prostředí a v odporu proti TTIP. Pozměnil názory na sociální otázky v době, kdy se stal poslancem Evropského parlamentu. Odhaduji proto, že příčinou mohl být prudký nárůst jeho příjmu, který mohl Janu Kellerovi umožnit přestup do vládnoucí třídy.

    Kellerův nacionálně sociální názorový obrat zdokumentoval A2larm:
    http://a2larm.cz/2015/03/keller-vs-keller/

    Pro ty, kteří nečtou odkazované texty, ocituji aspoň kapitolu Kdo může za chudnutí (navíc podotýkám, že Kelelrem citovaný Hans–Werner Sinn je nechvalně známý lhář a citovaná studie Ifo neexistuje, to, s čím vystoupil Sinn, byla manipulativní kritika studie ZEW, podle níž Německo na přistěhovalcích vydělává):

    Parlamentní listy: „Na semináři Institutu Václava Klause jste mluvil o tom, že ekonomický přínos imigrace je negativní. Tedy že přistěhovalci spotřebují více prostředků ze sociálního systému, než do něj přispívají. Z čeho vycházíte? Jsou k tomu nějaká data?“

    Jan Keller: Nejčerstvější data pocházejí z mnichovského institutu Ifo a prezentoval je jeho ředitel Hans-Werner Sinn. Podle zjištění tohoto institutu stojí v průměru jeden migrant ročně Německo o 1800 eur více, než kolik činí jeho přínos. Porovnávány byly náklady v podobě sociálních a dalších výdajů proti příjmům ve formě sociálních odvodů a daní. Problematiku migrantů pochopitelně nelze redukovat na jejich ekonomický přínos či ztrátovost. Tato čísla uvádím jen jako protiargument proti těm, kteří bez jakýchkoliv podkladů vykládají, že z masové migrace ekonomicky profitujeme.“

    Jan Keller (2010): „Nikdo z nich [příznivců pravice – pozn. red.] si nepoloží otázku, jaký je poměr mezi škodami vzniklými tunelováním, krádežemi a korupcí a výší sociálních dávek (včetně těch pro Romy). Kdyby se u nás tolik nekradlo a netunelovalo, mohli jsme na sociálních dávkách (nebo na jejich obdobě – občanském platu) pohodlně žít všichni. Protože se krade a tuneluje, podobají se naše platy spíše sociálním dávkám.“ (Dva druhy pravicových voličů, Britské listy.)

    Jan Keller (2010): „Je v zájmu elity, aby střední vrstvy rozehrávaly strategii vylučování na co nejvíce frontách, tedy aby se snažily odepřít přístup ke zdrojům těm ještě hůře disponovaným. (…) Elita jako celek počítá s tím, že také ti pod ní použijí stejnou strategii jako ona a budou upírat přístup k žádaným zdrojům zase jiným, aťˇjiž to provedou na základě rasy, etnicity, pohlaví, kvalifikovanosti, náboženství či jiného kritéria diskriminace. Když sami vyloučení dále vylučují, je to na úkor solidarismu, jež by mohl horní vrstvy skutečně ohrozit.“ (Tři sociální světy. SLON – Sociologické nakladatelství, Praha 2010, s. 142.)
    PK
    April 27, 2016 v 9.33
    Ale na co se opravdu těším,
    to budou velké předvolební debaty, moderované opět Václavem Moravcem. A na to, jak si bude Zemana vychutnávat.
    April 27, 2016 v 11.03
    Díky za informaci, pane Macháčku
    Jenom nevím, zda jste tu omylem, nebo zda spíše reprezentujete.

    »Honza Macháček – chemik, Neratovice
    Jan Keller Středa, 27.Dubna 2016, 07:32:17
    Keller není blbej, pane Rusku, blbej jste vy.«
    April 27, 2016 v 11.34
    Panu Profante
    Nejprve odpovím na vaši otázku já: O spodině čili plebsu a o tom, že jejím králem (tak to já čtu) je prezident této země zde psal v Pondělí, 25. dubna 2016, 15:05 pan Poláček. To za prvé.

    A nyní mi zkuste zacitovat, abych si vzpomněl, co přesně jsou, vašimi slovy, moje »hrubě demagogické výpady«, jinak vás budu muset považovat za primitiva a lháře.




    April 27, 2016 v 12.20
    …když tedy pominu,
    že samotná úvaha ve smyslu, že Evropa vymírá, tak přesuneme vzdělané a pracovité elity ze Sýrie do Německa a ty zde budou pracovat a v Sýrii ať je rozbitá země a válka (a opět: zcela se neřeší onen Wesley Clark, 7 zemí do 5 let) – je prostě

    obyčejná

    etická

    ubohost.

    To se mi snad zdá. A Sýrie tedy dopadne jak? Když ti nejlepší přijdou do Německa?

    Můžete mi na tuto konkrétní otázku odpovědět? Pane Macháčku? Co bude pak se Sýrií? Předem děkuji.

    Místo řešení příčin válek budeme řešit (i kdyby to byla pravda, což je zde zatím spor, zda imigranti budou ekonomickým přínosem, toto zatím NENÍ prokázané, ale i kdyby!) ekonomiku Německa a stárnutí evropské populace.

    A hlavně zde neopakujte tu pohádku o tom, jak zlý oční chirurg Assad, který vystudoval v Londýně, svévolně začal ničit etickou a jemnou demokratickou "umírněnou" syrskou opozici a hodné Spojené státy americké si odtrhly od úst a začaly pomáhat těmto dobrým lidem, protože se jim těchto principiálně dobrých a etických opozičních syrských občanů sželelo, a protože jim všem v Sýrii USA a NATO přejí lepší a radostné bytí. – Toto si snad nemůže myslet ani 12 letá blondýnka ze zvláštní školy…

    Motivace zbrojařské lobby zde roli nehraje? Pane Macháčku?

    Lidé nejsou figurky na šachovnici a fakt, že naše Nová levice není levice, ale pravice, neboť ukázkově hájí zájem mocenských elit a zájem kapitálu je fascinujícím úkazem v české a evropské politice.

    Opakuji: Etické a slušné je shodnout se na příčině válek. Ovšem pokud místo USA budeme dokola fanaticky opakovat Putin, Putin, Putin tak se na příčinách válek neshodneme.

    Absolutně nechápu, jak dokážete nevidět a vědomě vytěsňovat, kdo za to může, kde je p r i m á r n í příčina

    https://www.youtube.com/watch?v=an3A3hRA8_M .

    Vidím, že jste se snažil ukázat alternativní pohled na to, proč je Keller nedůvěrohodný. OK. Ocením, když mi v podobně detailním postu vysvětlíte, proč nemá pravdu generál Wesley Clark a tedy proč na vině není administrativa USA, jako hlavní příčina.

    Stále ještě věřím, že je zde možnost aplikovat logiku a moudrou soudnost – a tedy mj. i schopnost dohodnout se na pořadí příčin.
    PK
    April 27, 2016 v 12.28
    Pan Rusek zaplavil ruskou propagandou
    debatu pod tolika články, bez ohledu na jejich obsah, že jsem na rozpacích, kam mám nejlépe umístit odkaz na vynikající dokument nizozemské televize, který převzala ČT2.

    Ale tady, pod článkem o našem ruském prezidentu Zemanovi se to asi opravdu hodí.

    Svět podle Russia Today

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11268486661-svet-podle-tv-russia-today/21538256077/
    MP
    April 27, 2016 v 12.32
    Michalovi Ruskovi
    Plebs není spodina. Zatímco to druhé je v obecné češtině urážlivé, plebs používá s úmyslem urazit pouze elitář.
    A abych byl upřímný, je mi docela lhostejné, za koho či zač mě budete považovat, ale protože jsem zvyklý na otázky odpovídat:
    Lživé posouvání pitomých výroků lidem, se kterými nesouhlasíte, je typická hrubá demagogická praktika (viz Macháčková reakce), Vaše vyjádření o Turecku, kde kombinuje evidentní lež o záměru vedení EU "udělat z Turecka člena EU" a náznak, že otevření bezvízového styku by přineslo něco děsivého, výpady vůči Tibetu s odkazy ke strannému popisu dávno neexistujícího stavu ...

    Ale možná se mýlím není do demogogii, jen tak hluboká kombinace nedostatku soudnosti a znalostí. V takovém případě se omlouvám, omyl vznikl z mé neochoty považovat Vás za blbá.
    April 27, 2016 v 21.12
    Návrh na bezvízový styk EU s Tureckem
    Ta zavilost a kapající zloba je u vás už stejná velká, jako u onoho "kněze". Ohledně Turecka jsem napsal jen a pouze, co je obsahem následující informace. A půjdu se podívat, kde je nějaký exorcista, protože to už přesahuje všechny meze :-)

    http://www.svobodnymonitor.cz/politika/eu-prislibila-turecku-za-zastaveni-imigrantu-bezvizovy-styk-od-roku-2016/
    MP
    April 27, 2016 v 22.21
    Michalovi Ruskovi
    Ne, nenapsal jste totéž. Ta zpráva ze Svobodného monitoru je korektní, mluví o jednání o bezvízovém styku a o případné otevření dalšího kola přístupových rozhovorů -- nepravděpodobném, jak se tam píše, protože by s tím musely souhlasit všechny členské země EU.
    Ani slovo, že "nyní chce vedení EU udělat z Turecka člena EU".

    Pozoruhodná představa, že jde o zavilost a zlobu, když Vám nedám za pravdu, pokud buďto lžete, anebo nedokážete reprodukovat jednoduchou informaci.
    Mimochodem, ty úvozovky kolem slova knež jsou sprostota, která by případnou zlobu opravňovala. Je mi trochu trápné, že ji nepociťuji.
    April 28, 2016 v 20.40
    Údiv
    Dosud jsem netušil, že člověk může udělat článek založný na tom, že prostě n e b u d e číst Chomského a prostě bude jej a současně i všechny jím uváděné infromace ignorovat. Ano, ignorance a nečtení je opravdu účinná metoda, jak se konfrontaci s realitou spolehlivě vyhnout. A možná i ty dvě poznámky pod čarou byly příliš. Co kdyby přece jen nějaká myšlenka opustila ohrádku a začala kdesi ve svědomí dělat to, co by se kamarádkám a kamarádům okolo nelíbilo.

    http://denikreferendum.cz/clanek/18185-jak-jsem-nestihla-intelektualne-zazarit
    April 28, 2016 v 20.42
    Co říká světový novinář o metodách USA – aneb proč je Zeman a nikoliv jeho odpůrci v obraze
    Je velmi těžké zde najít cokoliv smířlivého, co by spojilo rozdělené názory.

    Je velmi těžké vysvětlit těm, kdo to pochopit nechtějí, že zemi nerozdělil Zeman, ale naopak ti, kteří odklonili orientaci České republiky od normální slušnosti a obyčejného lidství.

    Ten, kdo sleduje pozorně dění ve světě, n e b u d e v roce 2016 hájit zájem USA. A nebude považovat výklad světa, v němž osoby jako Havel, Albrightová (mj. právě i ona podpořila prof. Halíka ohledně Templetonovy ceny), Clintonová a další jsou osoby pozitivní, za pravdivý. Tak tomu prostě není.

    Dobří lidé, kteří mají problém se Zemanem, by si jistě přáli ještě někoho lepšího, kdo bude mladší a nebude třeba hájit zájem betonářské lobby. Ale v ž á d n é m případě si nepřejí někoho, kdo znovu naváže politiku ČR na obhajobu geopolitiky USA. Ti, kdo nevidí, jaké metody a postupy USA použivají, jsou zcela slepí. Ale co s tím, když USA zde má svoji silnou lobby a dokola se vše pocházející z USA hájí? A bagatelizuje? Třeba jakože se cosi "nedotáhlo" do konce?

    Jedna informace za mnohé:

    Kdo je Seymour Hersh (*1937)? Americký investigativní novinář a publicista se sídlem ve Washingtonu, DC. Je přispěvatelem časopisu The New Yorker o vojenských a bezpečnostních otázkách. Obržel řadu cen, dvakrát zvítězil v "National Magazine Awards", pětkrát dostal cenu "George Polk Awards" a též obdržel v roce 2004 cenu George Orwella.

    Více zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Seymour_Hersh

    V roce 1969 odhalil masakr v My Lai během vietnamské války, v roce 1970 získal významnou Pulitzerovu cenu za mezinárodní zpravodajství. A mj. v roce 2004 upozornil na špatné zacházení se zadrženými v americké věznici Abu Ghraib.

    A co tedy zjistil nyní? Že vysocí činitelé USA, konkrétně Hillary Clintonová, posvětili zaslaní sarinu z Libye syrským rebelům, aby se to mohlo dát za vinu očnímu chirurgovi Assadovi. Pro zahraniční politiku USA typické:

    http://www.strategic-culture.org/news/2016/04/28/seymour-hersh-hillary-approved-sending-libya-sarin-syrian-rebels.html

    „Hersh was wrong to say that «nobody could figure out why» Obama is obsessed with overthrowing Assad and his Ba’ath Party, even if nobody that he spoke with was willing to say why. They have all been hired to do a job, which didn’t change even when the Soviet Union ended and the Warsaw Pact was disbanded; and, anyone who has been at this job for as long as those people have, can pretty well figure out what the job actually is – even if Hersh can’t.“

    A dále: „Then, came this question from Hersh: «Why does America do what it does? Why do we not say to the Russians, Let’s work together?» His interviewer immediately seconded that by repeating it, «So why don’t we work closer with Russia? It seems so rational». Hersh replied simply: «I don’t know.«“ Atd.

    Je dobré přemýšlet, jaký by měl být náš další prezident. Přeji si, aby nepodporoval války a netvářil se, že neví, že USA a jejich agenda je exemplární faleš pro naivní děti, viz třeba název akce "Trvalá svoboda", kdy svoboda obyčejných Afghánců je to poslední, o co mocným politikům, zástupcům zbrojařské lobby v USA, jde. Orwell by se v hrobě obracel.

    http://casodej.cz/afgani.htm

    Moudrý člověk se snaží přemýšlet zejména nad těmi informacemi, které se mu nelíbí. Protože má zkušenost s tím, jak pracuje ego, které nechce to, co se nehodí do jeho ideového krámu, vůbec slyšet. Bohužel hodně lidí už prostě rezignovalo na poctivé hledání.

    My se přece nemůžeme tvářit, že to, jak funguje zahraniční politika USA je nějaký detail. A že je dobře, když náš prezident bude vše zlé, co USA stále dělá, ignorovat. Prostě nelze stále dokola vše vytěsňovat, protože se nám to "ideově" nelíbí, protože je nám milejší dokola opakovat, že Zeman je nepřítel a Rusko je nepřítel a za vše může Putin a Čína je špatná, protože Tibet... – Tak uvažuje jen neznalé dítě nebo hlupák.

    Vždyť kvůli politice USA se změnily životy milionů lidí a dokonce na celé generace: Brzezinsky: How Jimmy Carter and I Started the Mujahideen – http://www.counterpunch.org/1998/01/15/how-jimmy-carter-and-i-started-the-mujahideen/ Ba co dím, ne změnily, vyhasly. – Ale možná je to někomu jedno.
    PK
    April 29, 2016 v 8.47
    Především o těchto věcech bude nutno v příští kampani mluvit
    viz

    http://archiv.ihned.cz/c1-65271460-to-ja-dostal-zemana-na-hrad-pripomina-nejedly-odstrihl-sloufa-a-chysta-se-na-mynare

    Také bude dobré poukázat na nápadnou fyzickou podobu Nejedlého a Zemana. Je velmi pravděpodobné, že to není náhoda.
    IH
    April 29, 2016 v 12.26
    Zeman mohl být knížetem
    S panem Ruskem souhlasím v tom, že zemi (spíš však národ) nerozdělil až prezident Zeman. Ten blok "byl štíplej" už dlouho a více než pylon pomníku Američanům v Plzni. V prezidentské kampani se ovšem bojovalo až jiskřilo, nicméně pokus o národní frontu pod heslem písně "Kníže má k lidu blíže" podle mne byl (aspoň tady v Praze) poněkud inspirován parním válcem. Prezident Zeman však zvítězil a v tuto chvíli měla kampaň skončit. Jestliže v ní poražení pokračovali, bylo to hloupé a škodlivé, nicméně porážku není lehké unést. Prezident však neunesl, nebo nepochopil, co je to vítězství, a to je horší. Rád citoval, nepletu-li se, W. Churchilla. Měl si po příchodu na Hrad pověsit na zeď část citátu, který je pod bustou u velvyslanectví V. Británie v podhradí "ve vítězství velkodušnost, v míru dobrá vůle"
    JP
    April 29, 2016 v 14.31
    Zaslání sarinu syrským povstalcům s posvěcením Američanů - pane Rusku, takové šílenosti snad opravdu ani Vy nemůžete vážně uvěřit!...
    May 1, 2016 v 12.51
    K tématu: Karel Křivan – Mediální a komunikační konzultant
    »Další problémem mediálně-akademické opozice vůči Zemanovi je, že pohrdají vlastními spoluobčany, o jejichž hlasy se ale současně chtějí ucházet. Schwarzenberg, vtipkující cosi o tom, že kandidát musí mít plebs-apeal je jen třešničkou na dortu nepochopení role kandidáta. Jak jsem napsal, cílem volební kampaně je vyhrát volby. K tomu potřebujete voliče. Jen naprostý trouba jim tedy dává najevo, že on je něco lepšího než oni. Jako takový Tomáš Halík, který se plete, když si myslí že „typický Zemanův příznivec je důchodce s nostalgií po husákovské normalizaci.”

    Ostatně kdo kromě Tomáše Halíka dnes řeší husákovskou normalizaci? Prezident má tedy téma a voliče. Další průšvih pátračů po AntiZemanovi je, že se jím nechali dovést do ohrádky jménem "Pražská kavárna". Prezident zkušeně našel skupinu lidí, která by ho stejně nevolila, a která kromě sebe navzájem neoslovuje moc nikoho dalšího. Ukázal na ni a řekl: to jsou moji a vaši odpůrci. A lidé jako Tomáš Halík nebo týdeník Respekt se poslušně ozvou, kdykoli prezident něco pronese.«

    Viz zde:

    http://mediahub.cz/komentare-35811/hledani-antizemana-je-marketingova-tragedie-jako-by-to-tajne-ridil-ovcacek-1056840

    - - -

    Když něco říká jinak autentický sociálně citlivý člověk Jan Keller, je z něj hned zlosyn. A pro vás tedy jméno Seymoura Hershe je synonymem nějakého kecala? – Pane Poláčku? Kolik minut jste věnoval té zprávě v angličtině?
    + Další komentáře