Úpadek, sprostota a nová pravice

Slavoj Žižek

Kremelští propagandisté a západní nová pravice se prezentují jako ztělesnění křesťanských hodnot, současně však schvalují genocidu a oslavují sexuální násilí. Jejich sprostota je lákadlem pro šovinisty všeho druhu.

Ačkoli se nová pravice zaštiťuje křesťanskými hodnotami, vlastní je jí zneužívání druhých. Malba Jules-Arsène Garnier, WmC

Nedávná krize v severním Kosovu skončila stejně rychle, jako se objevila — nikdo si totiž nepřál její eskalaci. Opět však propukne, protože Rusko na Balkáně stále podněcuje napětí, které ji vyvolalo. Banální příčina krize ukazuje, jak snadno může jiskra přeskočit v požár.

Kosovská vláda vydala nařízení, podle něhož si Srbové žijící v severním Kosovu musí zažádat o místní poznávací značky, které nahradí jejich dosavadní srbské. Srbové však uspořádali protesty — údajně došlo i ke střelbě — a zablokovali dva hraniční přechody, čímž kosovské orgány přiměly opatření o měsíc odložit a jednat o dalším postupu.

Srbsko zavedlo obdobné pravidlo pro držitele kosovských poznávacích značek na svém území už dávno a Kosovo se jen snažilo uplatnit stejný postup. Problém je samozřejmě v tom, že Srbsko neuznává Kosovo jako nezávislý stát — na rozdíl od Spojených států a zhruba další stovky zemí.

Proti úpadku?

Jednalo by se o čistě lokální událost, kdyby nebyla spojena s geopolitickou dynamikou vyvolanou ruskou válečnou agresí na Ukrajině. Jak se ovšem s odkazem na ruské zdůvodnění vpádu na Ukrajinu nechal nedávno slyšet Vladimir Djukanovič, poslanec vládnoucí Srbské pokrokové strany: „Srbsko by mohlo být donuceno ‚denacifikovat‘ Balkán“. Dokonce i výraz „donutit“ je ohlasem fráze Kremlu, že jej k invazi na Ukrajinu vyprovokovala agrese NATO.

Djukanovičova poznámka o Balkáně sleduje stejnou logiku jako ruská rétorika popisující Evropu chycenou ve víru sebezničujícího úpadku (LGBTQ+, stejnopohlavní sňatky, nejasné genderové rozdíly a tak dále), již bude nezbytné „denacifikovat“. Jak vysvětluje Alexandr Dugin, dvorní filozof ruského prezidenta Vladimira Putina: „Bojujeme proti absolutnímu zlu, ztělesněnému v západní civilizaci, její liberálně-totalitní hegemonii, v ukrajinském fašismu…“

Podle tohoto nového konzervatismu jsou nacismus, komunismus a bující hédonismus vposledku totéž. Takové spojování protikladů je ale příliš i na nekompromisního hegeliána. Odhaluje do očí bijící nekonzistentnost myšlení nejen kremelských propagandistů, ale i proruské americké a evropské alternativní pravice, která se prohlašuje za ztělesnění tradičních křesťanských hodnot — i když svými slovy i činy schvaluje genocidu a oslavuje sexuální násilí.

Kreml jako přední aktér této kulturní války intervenuje prostřednictvím svých zástupců nejen v Kosovu, ale i v Bosně, kterou varoval před členstvím v NATO. Západní levičáci a pacifisté se bohužel rozhodli geopolitický rozměr Putinova projektu „denacifikace“ jednoduše ignorovat. Bývalý předseda britské Labouristické strany Jeremy Corbyn si nedávno postěžoval: „Cpát tam [na Ukrajinu] zbraně nepřinese řešení, jenom válku prodlouží a vyostří. Možná nás čekají roky války na Ukrajině.“

Z tohoto postoje nepřímo vyplývá, že západní vlády by měly jednoduše nechat Rusko okupovat Ukrajinu. Jde o zvláštní „pacifismus“, který nevyvíjí tlak na útočníka, ale na oběť — která se nesmí příliš bránit — a na její podporovatele — kteří jí nesmějí příliš pomáhat.

Západní „pacifisté“ trvají na nutnosti „oddémonizovat“ Putina. Dříve nebo později musí proběhnout jednání, takže bychom k němu měli přistupovat jako k budoucímu partnerovi. Ve skutečnosti bychom měli udělat pravý opak: útok na Ukrajinu nás nutí Putina zdémonizovat, nikoli však jako osobu, ale jako představitele nebezpečného geopolitického a ideologického projektu.

Přibývá stále více důkazů, že se Rusko mění v něco, co je obyvatelům dnešních západních demokracií radikálně cizí, s čím jsou však dobře obeznámeni studenti evropské historie. Vezměme si nedávný návrh Liberálně-demokratické strany Ruska nahradit slovo „prezident“ termínem „pravitěl“ („vládce“). Podle strany slovo „prezident“ Rusy „vždy ztrapňovalo,“ protože bylo poprvé použito ve Spojených státech a do zbytku světa se rozšířilo až „mnohem později“.

Za velkého ptáka

Zatímco hlavním ideologickým terčem nové pravice je západní „úpadek“, její fascinace vládou siláckých chlapáků je prosycena sprostotou. V nedávném vystoupení se během předvolební kampaně rozplývala republikánská kandidátka na guvernérku Arizony Kari Lakeová nad tím, že její republikánští kolegové Donald Trump a floridský guvernér Ron DeSantis mají „energii velkých ptáků“.

Nejedná se o nijak nahodilý, ale naopak nevyhnutelný rys obhajoby křesťanství ze strany nové pravice. Aby přitáhli dostatek příznivců, musí její čelní představitelé nabízet přebytek chtění — neuspokojují sice žádnou potřebu, ale skrze sprostotu vytvářejí neukojitelné chtění. Ideologie, která svým stoupencům dovoluje dát průchod jejich nejnižším pudům, může mobilizovat miliony.

Vezměme si ještě jiný příklad: není ruská „vojenská mírotvorná intervence“ na Ukrajině podobná tomu, co v roce 2012 popsal americký poslanec a tehdejší republikánský kandidát do senátu za stát Missouri Todd Akin jako „legitimní znásilnění“? Potraty by podle Akina měly být zcela zakázané, protože pokud je žena „legitimně znásilněna“, její tělo prý pozná, že nemá otěhotnět.

Když se zvedla vlna pobouření, Akin prohlásil, že se jen „špatně vyjádřil“. Měl prý na mysli, že existují „legitimní případy znásilnění“, označované tak policií, „když vede vyšetřování a podobně“. Jádro jeho sdělení se ale nezměnilo: pokud žena po znásilnění otěhotní, musela to ve skrytu duše chtít, protože jinak by tomu „stresová“ reakce jejího těla zabránila.

Je příznačné, že Putin týmž způsobem mluvil o Ukrajině. Na tiskové konferenci 7. února se vysmál námitkám ukrajinské vlády k minským dohodám a dodal: „Ať se ti to líbí, nebo nelíbí, musíš to vydržet, krásko“. Sexuální podtext této hlášky je Rusům a Ukrajincům dobře znám z písně Šípková Růženka v rakvi spí od punkové kapely Rudá plíseň ze sovětské éry: „Šípková Růženka v rakvi spí, připlížil jsem se k ní a ojel ji. Ať se ti to líbí, nebo nelíbí, má spící krásko.“

Putin naznačuje, že znásilnění země je omluvitelné. Oběť si o to přece přímo říkala. Stejně jako v případě znásilnění není motivací nové pravice láska, ale nadvláda.

Z anglického originálu Degeneracy, Depravity, and the New Right publikovaného internetovým magazínem Project Syndicate přeložil OTAKAR BUREŠ.

Diskuse
FT
August 24, 2022 v 11.27

Západní levice by měla být bičována Žižkovými texty.

JN
August 25, 2022 v 7.58
Úpadek, sprostota a nová levice

Filozofická otázka dnešní doby zní:

Má žena se ztopořeným penisem lidské právo očumovat nahé lidi s dělohou v dámských sprchách?

https://www.lgbtqnation.com/2022/08/insufferable-woman-gets-banned-life-pool-welcomes-everyone/

Jednalo by se o čistě debilní událost, kdyby nebyla spojena s geopolitickou dynamikou vyvolanou ruskou válečnou agresí na Ukrajině. Zatímco hlavním ideologickým terčem nové pravice je západní úpadek, její fascinace vládou siláckých chlapáků je prosycena sprostotou. Ideologie, která svým stoupencům dovoluje dát průchod jejich nejnižším pudům, může mobilizovat miliony.

„Šípková Růženka v rakvi spí, připlížil jsem se k ní a ojel jí. Ať se ti to líbí, nebo nelíbí, má spící krásko.“

------------------------------

Západní progresivisté naznačují, že znásilnění je omluvitelné. A když se to někomu nelíbí, bude mu doživotně zakázán přístup do bazénu.

Zde jsou některé otázky, které by si levice měla klást, pokud by byla při smyslech:

http://casopisargument.cz/?p=44874

Jestli žena s penisem může očumovat nahé lidi s dělohou mezi ty rozumné otázky nepatří, tahle otázka je totiž v naší kulturní tradici dávno vyřešená.

Šílená progresivní levice změnila lidská práva na „živočišná“ práva

a politickou rovnost občanů před státem na metafyzickou rovnost živočichů před přírodou (potažmo kulturou) a požaduje, aby „globální stát“ tuto metafyzickou rovnost „žen s penisem“ a „lidí s dělohou“ mocensky prosadil zrušením kultury. Kdo s tím nesouhlasí, ten je jaksi automaticky podezřelý z podlehnutí ruskému vlivu (z hlediska takto uvažující progresivní levice vůbec nevadí, že společensko-kulturní destabilizace Západu je v ruském zájmu - destabilizace Západu je prostě společný cíl progresivní levice i Ruska).

PK
August 25, 2022 v 10.45

Jenom upozorňuji našeho novopečeného zastánce "rozumné a logické diskuse" (viz diskuse pod jedním z vedlejších článků), že základním požadavkem rozumnosti, logiky, ale i elementární lidské slušnosti je netrollit, a psát příspěvky, které souvisejí s obsahem článku.

Tématem článku je instrumentalizace „západního úpadku“ pro potřeby Ruska.

Mé příspěvky, pane Kolaříku, souvisejí s tématem článku, neboť „sledují logiku ruské rétoriky popisující Evropu chycenou ve víru sebezničujícího úpadku“. Popisují ji pochopitelně z odlišné perspektivy, nikoliv tedy z té ruské, ani z té Žižekovy.

Osobně se mi také zdá, že se genderová teorie a hlavně genderová praxe dostala do slepé uličky. Jako kdyby vozíčkáři chtěli, aby byly odstraněny všechny schodiště světa, protože je zraňuje a uráží, že zatímco oni musí výtahem, zdravý člověk může radostně vyběhnout po schodech.

Nicméně v tom článku pane Nusharte není nic o tom, že by ta transžena měla ztopořený penis. Kdyby tomu tak bylo, asi by se ta stará paní na to nemusela ptát, v plavkách se něco takového zkrátka neutají. Ona je přesvědčená, že je to pedofil, který se prohlásil za ženu jen proto, aby se snadno dostal ke své "kořisti". A opakovaně na ni útočí.

To s tím ztopořeným penisem jste si tam prostě tak nějak přidal, aby to bylo efektnější, že ano.

Krásný případ prolhané konzervativní svině, která lže zcela vědomě a záměrně proto, aby ovlivnila méně bystré lidi, včera přinesly Parlamentní listy.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Zadna-klimaticka-krize-nehrozi-Ben-Kuras-predlozil-dokument-712282

"Ony ty vrtule totiž vyžadují k provozu obrovské množství vzácných nerostů – nejvíc měď. Jen té jedna turbína potřebuje 67 tun. Na těžbu tohoto množství se rozkope 50 tisíc tun zemského povrchu. Často je to půda potřebná na pěstování potravy, zvlášť v této době, kdy se jí předpovídá nedostatek. Na těžbu a přepravu se spotřebuje obrovské množství energetických zdrojů – jen ropy je to 90 milionů barelů ročně. Těžba vzácných nerostů zabíjí přírodu (včetně milionů dalších ptáků, ale taky třeba ryb) a poškozuje lidské zdraví."

To je čistá a zcela vědomá lež, která navíc ani neskrývá, že jí je. Dokonce je na to Kuras určitě hrdý. V příštím článku to klidně místo mědi bude třeba kobalt a v důsledku toho budou umírat africké děti...

Jemu je to jedno, důležitý je cíl - ovlivnit část společnosti tak, jak chce.

----------------------

A mimochodem, pod ten dokument plný faktických chyb (ve jménech apod.), za Česko (s čínskou vlajkou) podepsali Eiderna, Hubiner, Kalenda, Klaus a Špička.

Tedy důchodce-biolog, antropolog, "expert na uhlí", jájinkovský všeználek a lékař.

Dost to vysvětluje.

Ano, v tom článku se, pane Morbicere, nepíše, jestli ta zaměstnankyně měla ztopořený penis, to je samozřejmě předmětem té „filozofické otázky“. Z článku se tedy nedozvíme nejen jestli penis zaměstnankyně byl ztopořený, ale dokonce se nedozvíme ani to, jestli zaměstnankyně bazénu penis skutečně měla. Ona totiž na takto položenou otázku sama odpovídá, že nám do toho prostě nic není. Z článku tedy vyplývá pouze to, že Julie Jaman se domnívala, že zaměstnankyně bazénu, která se pohybovala v dámských sprchách, nějaký penis má. My tedy můžeme v její penis pouze věřit (podobně jako Bolek Polívka ve filmu „Dědictví aneb Kurvahošigutntag“ v tom slavném dialogu s Ivanou Chýlkovou věřil v existenci vagíny). Jestli její penis byl ztopořený je ovšem samozřejmě předmětem filozofické otázky, kterou si tak naléhavě klade současný emancipující liberalismus.

Celá kauza má poněkud překvapivé rozuzlení.

Investigativním novinářům se totiž dotyčnou zaměstnankyni podařilo kontaktovat, a ta jim bez okolků potvrdila, že jejím koníčkem je skutečně tenis, ale nechtěla se s tím té nedoslýchavé důchodkyni zbytečně chlubit.