Modrá volba 2021

Pavel Šanda

Autor polemizuje s Janem Šíchou, který zde nedávno doporučoval stoupencům Zelených volit Piráty. Dle Pavla Šandy je pravděpodobné, že Piráty letos přeskáčou pravicoví starostové. Kdo nechce volit antibabišovsky, má se dle toho zařídit.

Pirátští voliči hlasují tradičně spíše pro stranu. Jednotlivé kandidáty moc nekroužkují. Voliči STANu hlasují naopak spíše pro osobnosti. Klasičtí zástupci STANu — lokálně známí starostové — jsou tak na společné kandidátce ve výhodě. Foto Piráti, flickr.com

Autor DR Jan Šícha ve svém článku pod názvem Zelená volba 2021 argumentuje za to, aby stoupenci Zelených volili letos v říjnu Piráty. Jeho argumentace je ale naprosto zavádějící přinejmenším proto, že vychází z předpokladů, které jsou zcela nepravdivé.

Než se pustím do rozboru argumentů autora onoho článku, chci zdůraznit, že článek není namířen proti Pirátům obecně, nýbrž se týká specificky těchto voleb.

A nyní k článku pana Šíchy.

Nelze volit někoho, kdo nekandiduje

V první řadě pan Šícha vyzývá k něčemu, co není úplně reálné. Piráti letos nekandidují jako samostatná strana s vlastním programem, ale v předvolební koalici s konzervativně pravicovou „stranou“ STAN, podle čehož vypadá také program koalice, ve kterém je vše opravdu podstatné programem STANu.

Slovo „strana“ píšu v uvozovkách, poněvadž STAN je stranou pouze v právním slova smyslu. Ve skutečnosti funguje jako lobby za více peněz do obcí a více moci své členy — starosty —, přičemž programově splývá s jinou skutečnou stranou: s ODS.

Zatímco pirátští voliči jsou notoricky známí tím, že příliš nekroužkují, a pirátští kandidáti jsou až na několik málo výjimek neznámá jména, kandidáti STANu jsou vždy alespoň regionálně známí ze svého působení v komunální politice. I když mnohdy mají i nechvalnou pověst, známost jména je obecně výhodou.

V kombinaci s kampaní jiných stran a koalic, která je namířena prakticky výhradně proti Pirátům a téměř vůbec proti STANu, je téměř vyloučeno, že by se některý z pirátských kandidátů pomocí kroužkování dostal v pořadí před kandidáty STANu. Pokud něco hrozí, je to pravý opak.

Mdlá staňácká kampaň, ačkoliv ji v ulicích odřou Piráti, jádro pirátských voličů spíše odrazuje. Ti totiž volili před čtyřmi lety stranu s heslem „Pusťte nás na ně“, a tak je přístup „Pusťte nás mezi ně“ příliš nemobilizuje.

Výzva, aby zelení voliči volili Piráty, tedy prakticky znamená, aby volili STAN — čili stranu, která již předvedla svou politiku v plné kráse, když byla v Nečasově vládě, a podotýkám, že bez poslanců a poslankyň za STAN by neprošla ani jedna z chuťovek, které tato vláda občanům této země naservírovala. Jenže to si málokdo uvědomuje. Každý si onu neskutečně destruktivní vládu spojí s ODS nebo s Kalouskem. STAN jakoby v ní ani nebyl.

Lze jistě podotknout, že od té doby se STAN změnil, což dokládá právě uzavření koalice s Piráty. Věřit v takové náhlé kolektivní osvícení všech klíčových osob STANu bychom teoreticky mohli, kdybychom neviděli politiku STANu ve vedení krajů. Tam nejsou jejich nejbližšími spojenci Piráti, ale ODS. Ne že by Piráti v některých z těch koalic nebyli, ale o všem rozhoduje STAN společně s ODS.

Velmi silnou pozici má STAN ve Středočeském kraji. Tam začal své působení zostra. Krátce po krajských volbách zrušil slevu na veřejnou dopravu pro seniory a studenty, následně zrušil participativní rozpočet. No a na to navázal výrazným zdražením veřejné dopravy a rušením vlakových spojů, proti kterému se ohrazuje řada starostů (těch, kteří nejsou ze STANu) i veřejnost. Vše v duchu nejlepších tradic Nečasovy vlády a Kalouskových škrtů.

Premiér Babiš versus premiér Bartoš — volba, která není na stole

Pan Šícha pokládá čtenáři vcelku sugestivní otázku, kterou ze dvou variant chtějí — zda premiéra Babiše, nebo premiéra Bartoše.

Problém těchto variant je ten, že před žádnou takovou volbou nestojíme. Možnost, že by se Ivan Bartoš stal po těchto volbách premiérem, neexistuje. To by museli Piráti získat hodně přes třicet procent mandátů, což se dnes jeví naprosto nereálné, a ještě získat koaliční partnery, pro které by to bylo přijatelné — což je nereálné snad ještě více.

Naprosto nepřijatelné to je pro všechny tři strany koalice SPOLU a ve skutečnosti i pro STAN. STAN se k tomu sice zavázal, ale proč by to neudělal, když stejně takovou možnost ze stolu smetou ostatní strany případné koalice.

Ve skutečnosti možností, kdo bude premiérem, je mnohem více. Může to být samozřejmě znovu Babiš, ale může to být i někdo jiný z ANO, například moravskoslezský hejtman Vondrák, kterého si Babiš hlídá jako zálohu pro případnou koalici s ODS. Může to být ale také předseda ODS Fiala či některý z jeho stranických vyzyvatelů, z nichž je zřejmě největším favoritem jihočeský hejtman Kuba. Nakonec to může být i Vít Rakušan, který může být pro ODS a TOP09 přijatelný. Premiér Ivan Bartoš nicméně mezi těmito možnostmi není.

Proč jsou letošní volby taková noční můra?

Z letošních voleb v zásadě mohou vzejít tři různé vládní kombinace — pokračování současné koalice, koalice ODS a ANO a koalice ODS a STAN. Je to důsledek toho, že se volba smrskla na dvě uskupení — Babiš a Antibabiš. Je to tak trochu volba mezi cholerou a morem. Pan Šícha ve svém článku argumentuje prakticky pro mor proti choleře — ačkoliv to bere oklikou přes Piráty a iluzi premiérství Ivana Bartoše.

Do této šlamastiky jsme se dostali primárně proto, že v minulém volebním období nevznikl třetí pól vysoké české politiky. A nevznikl proto, že se strany, které jej mohly vytvořit, samy staly obětí falešné dichotomie Babiš vs. Antibabiš. Prakticky akceptovaly tento narativ, že nás buď Babiš zachrání před ODS, nebo ODS před Babišem. Babiše bude hlídat ČSSD a ODS budou hlídat Piráti.

Když politiku vaší strany diktují média vlastněná v Česku z velké většiny místní oligarchií či bezprogramové iniciativy typu Milionu chvilek pro demokracii, nemůžete vyhrát.

Ve skutečnosti ale bylo možné ten třetí pól české politiky vytvořit. Jsou tu miliony voličů, kteří nemají koho volit, a statisíce, kteří volí tzv. demokratickou pravici, jen aby zabránili vládě Babiše, plus další statisíce, kteří volí Babiše, aby zabránili vládě ODS a několika jejích nepovedených klonů.

Obě skupiny protestních voličů se od sebe neliší ani inteligencí, ani mravností, jak se zejména někteří odpůrci Babiše snaží tvrdit. Liší se od sebe primárně povahou své ztráty paměti. Někteří prostě mají lepší krátkodobou paměť a horší dlouhodobou paměť a budou volit ODS či STAN. Jiní mají naopak dobrou dlouhodobou paměť a špatnou krátkodobou paměť a budou volit ANO.

Ale není to jen v paměti. Jde také o to, jaké má kdo rezervy. Ten, kdo je mladý, plný síly či má finanční rezervy, si dovede představit, že čtyři roky vlády ODS zvládne. Ten, kdo finanční rezervy nemá nebo nemá mládí, které zvládne vše, bude volit Babiše, protože ví, že čtyři roky vlády ODS by zvládl jen těžko. Co naplat, že dost možná přijde vláda obojího.

Teď už je bohužel pozdě a volby nemohou dopadnout dobře. V situaci, kdy už předem víme, že bude vládnout jeden či druhý oligarchický tábor, je i ta volba Zelených s jejich preferencemi kolem dvou procent racionálnější než volba STANu. Nakonec i volba ČSSD, nad kterou jsme mnozí už mnohokrát zlomili hůl, dává najednou smysl.

Diskuse
MP
September 17, 2021 v 22.29
Jednoduše řečeno

Neexistuje tady antibabišovská levice.

ČSSD v žádném případě nedoporučuji volit, Zelené (pokud někdo nemůže překousnout PirSTAN) ano.

MP
September 18, 2021 v 13.50
Je to celkem snadné

Pokud chce zelený volič volit, pak jen Zelené. Co na tom, že

a) zahodí svůj hlas,

b) pokud by se dostali do parlamentu, zachovají se pravděpodobně jako posledně. Ne ze zlé vůle, ale z neschopnosti.

A co na tom, že ta necelá dvě procenta, která Zeleným přičítají ty nejoptimističtější průzkumy, nejsou důsledek lhostejnosti české veřejnosti k zeleným tématům, ale packalství všech odrůd Zelených a jejich rozrodu, neschopných tato témata přesvědčivě reprezentovat. Bylo tu vládní angažmá, byla pražská radnice, byla široká síť sympatizantů způsobilých prosadit se v mediích a řada lidí ve střední vrstvě státní byrokracie. A výsledkem je ostuda a zklamání, prostě v lepším případě silný český zápor na pět.

Doporučení pro autentické voliče Zelených: Volte Zelené, podpoříte Babiše a budete mít někoho, proti komu se bude možné bezpracně a bez politických schopností vymezovat.

Ostatně toto doporučení platí ve velmi vyrudlé (tak trochu svetroidní) oranžové i pro voliče ČSSD.

PK
September 18, 2021 v 14.28

Zelených je mi líto. Věřím v to, že nic není na věky, že nejen lidé, ale i strany se mění, a že Zelení se od Stropnického éry odstřihli.

Hlasy v těchto volbách by jim mohly když nic jiného, tak aspoň zabezpečit přísun peněz, a tedy odvrátit zánik.

Doporučit volit zelené mohu ovšem opravdu jenom těm, kdo by jinak volili ČSSD. I kdyby jejich hlas propadl, bude to pořád lepší, než kdyby se díky jejich hlasu opět dostala do parlamentu ČSSD. Nu, a kdyby jich bylo dost, a zelení by najednou byli v parlamentu, hned by situace vypadal jinak, a s ní i veškeré počty.

MP
September 18, 2021 v 18.05
Pavlu Kolaříkovi

Taky bych docela rád viděl, kdyby měli šanci. Ale nemají a zatím si v jaksi tom libují. Jakoby to byla nějaká nespravedlnost, která se jim děje. V dnešní situaci měli v rukou řadu triumfů: od ekologického cítění mladých, kterému vycházeli z parlamentních stran vstříc jen Piráti -- a ti se ve snaze udržet důvěryhodnost programového průniku opravdu nechali tohle pole nehájené -- až po solidní evropskou značku.

Mohli být volba pro lidi, kteří si v současné nabídce nevyberou -- a těch je spousta, SPOLU zůstalo nadále tupě pravicové ( důraz je tuposti, nikoli pravicovosti -- opakování stele stejných stále selhávajících receptů) navíc s obludkami jako je Jurečka a Kolář (to je ten pán, co žvaní o potřebě pragmatické povolební spolupráce s ANO), Piráti jsou vytvořeni jako strana pro velmi vyhraněné voliče a jejich odpovědný pokus převzít z nezbytí širší odpovědnost má všechny potíže růstu.

Prostě Zelení mohli mít hlasy jako miss sympatie (=jejich témata jsou potřebná a musí být hájena), když už ne jako strana, která je důvěryhodnou alternativou. Nezvládli ani to.

PK
September 18, 2021 v 20.00

Volby budou nedemokratickou fraškou, hlasy pro Ano, PirStan či Spolu tvoří spojené nádoby a rozdíl mezi nimi není až tak velký. Pokud někdo představuje alespoň nějakou, i když nedostatečnou, levicovou alternativu, je to ČSSD.

Vést nekonečné úvahy o volbě Zelených či Pirátů mohou jen lidé, kteří sice mají rozum a vzdělání, ovšem už méně (sociální) cítění.

PK
September 19, 2021 v 8.38
Jenom krátce soudruha doplním

Nikoliv "úvahy o volbě Zelených či Pirátů", nýbrž o volbě Zelených či Pirátů, či SPOLU. Posledně jmenovaní stojí u některých z nás na prvním místě našich úvah.

Nezapomínat prosím, soudruhu Krupičko.

MP
September 19, 2021 v 17.44
Není dobré si plést cítění a slepou nenávist

Čtyři roky ČSSD podporuje neřešení lichvy a vyděračských praktik na ubytovnách sociálně vyloučených. Mlčela k uzavření škol, které dopadalo chudší rodiny a šance jejich dětí. Pomohla udržet rovné daně. Člověk, který tuhle stranu spojuje se sociálním cítění je buď blbec nebo - a to je nejspíš Krupičkův případ - tak zaslepený nenávistí ke každému, o kom si myslí, že na tom líp než on, že vdėčnė přijímá socanské lži stabilizující sociální sviňarny vladnoucí věrchušky.