Kampaň „Žeru maso“ šíří za veřejné peníze propagandu agrární lobby
Petr BenešJe nesporným faktem, že zdravotní i ekologické důsledky konzumace masa jsou nepříznivé. Není přijatelné, že stát na kampaň šířící dávno vyvrácené mýty, přispívá.
Agrární komora ČR si nechala vytvořit kampaň propagující konzumaci masa. Projekt „Žeru maso“ s rozpočtem čtyři miliony korun z většiny zafinancovalo Ministerstvo zemědělství z veřejných peněz. Ačkoliv na webu kampaně se píše, že cílem je „vyvracet mýty o mase a dávat do souvislostí trendy, které jsou prosazovány v současné výživě“, přináší jen mnoho nových mýtů o rostlinných alternativách živočišných produktů a zcela opomíjí všechny zápory, jež jsou s produkcí a konzumací masa spjaty.
Můžeme se jen domnívat, zdali bylo tvůrčím záměrem přijít s natolik hloupou kampaní, že už jen v důsledku svého názvu a manipulativního zpracování vzbudí vlnu reakcí a mediálního zájmu. Chovatelé zvířat reprezentovaní Agrární komoru jsou možná v takové situaci, že i negativní pozorností berou zavděk.
Je však smutné pozorovat mrhání veřejnými prostředky za bizarní projekty, které navíc nahrává pouze úzké skupině soukromých podniků. A které je v přímém rozporu s národními závazky v oblasti ochrany životního prostředí.
V pasti vlastní argumentace
Kampaň kritizuje hlavně takzvaně vysoce zpracované potraviny, jež imitují tradiční masné produkty. Ty jsou podle autorů spojovány s výskytem civilizačních chorob jako obezita, cukrovka 2. typu nebo nemoci srdce a cévního systému.
Přílišná konzumace vysoce zpracovaných potravin, ať už rostlinných či živočišných, obecně není tou nejlepší volbou. Zároveň se ale nedá říct, že by všechny zpracované potraviny byly automaticky škodlivé. Míra zpracování slouží pouze jako indikátor, ale není sama o sobě příčinou nezdravosti.
Jak uvádí britská Národní zdravotní služba (NHS), největším problémem zpracovaných potravin je nadmíra použitých aditiv v podobě soli, cukru nebo tuku. Se zmíněnými civilizačními chorobami je ovšem spojována také konzumace masa, jež Agrární komora naopak doporučuje. Zpracované maso, jako jsou párky, šunka, klobásy, slanina, ale také nezpracované červené maso Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce zařadila mezi potraviny s karcinogenními účinky.
Agrární komora je lobbyistická organizace zemědělského odvětví a jak sama uvádí v zadávací dokumentaci, cílem kampaně je udržet stavy hospodářských zvířat. Není tedy divu, že zdraví obyvatel nepovažuje za podstatné a o zdravotních otázkách její představitelé nemluví. Ze stejného důvodu však ani není příliš rozumné na zdravotních benefitech konzumace masa vystavět argumentaci celé kampaně.