Současná podoba potravinového systému ničí život na planetě
Oldřich SklenářStávající systém potravinové produkce je nejen zbytečně krutý ke zvířatům, ale přináší i vážná rizika pro lidské zdraví a ohrožuje planetární ekosystém. Bez radikálního omezení živočišného průmyslu a masitého stravování se neobejdeme.
Abychom uspokojili naši nenasytnost, ukrajujeme stále další a další kusy přírody, která nám poskytuje ekosystémové služby nezbytné pro fungování lidské společnosti. Podřezáváme si tím větev sami pod sebou. Jedním z důkazů je skutečnost, že objem zmíněných ekosystémových služeb dlouhodobě klesá, kromě jiného právě v souvislosti se změnami ve využití půdy.
Spotřeba živočišných produktů se násobně zvyšuje
Celosvětově je téměř osmdesát procent zemědělské půdy přímo nebo nepřímo využíváno k produkci masa a jiných živočišných produktů, přestože z pohledu zajištění kalorického příjmu je tento poměr opačný — živočišné produkty zajišťují globálně pouze necelou pětinu energie, kterou získáváme z potravy.
Například jen v Amazonii byla za loňský rok vykácena či vypálena plocha deštného pralesa odpovídající rozloze Švýcarska. Na takto získané půdě je následně z většiny chován dobytek, který poté střídá pěstování sóji. Ta je primárně určena ke zkrmení hospodářskými zvířaty ve velkochovech po celém světě včetně Evropy, potažmo České republiky.
Děje se tak samozřejmě na úkor volně žijících zvířat. Jen v případě suchozemských savců vzrostl poměr mezi biomasou hospodářských zvířat vůči volně žijícím na třicet ku jedné a současně v průběhu posledních dvou staletí poklesla biomasa volně žijících zvířat na jednu čtvrtinu původní hodnoty.