Praktické kroky, jak zajistit nižší ceny potravin

Karel Machovec

Radost nad přechodným poklesem cen potravin na konci zemědělské sezóny není namístě. Abychom zajistili dostupné potraviny, musíme sáhnout ke kontrole a regulaci trhu ovládaného korporacemi a oligopoly, a to i na celoevropské úrovni.

Mezi prvními kroky k nápravě na trhu s potravinami by měla patřit kontrola dlouhodobého skladování obilí a propojení producentů s mlynárenským a pekárenským byznysem a jejich vlivu na cenotvorbu. Foto Chmee2, WmC

Před několika měsíci jsem zde vyslovil skepsi ohledně tvrzení vládních činitelů a reprezentantů obchodu, že snížení DPH na potraviny o tři procentní body povede ke snížení cen pro konečného spotřebitele.

K této skepsi mě vedla úvaha o přetrvávající poměrně vysoké míře inflace, navíc tu a tam „vylepšené“ různými konsolidačními balíčky, a zejména stav trhu s energiemi. Stát zde vlastní podstatnou část největšího energetického hráče na trhu, který navíc produkuje i relativně levnou elektrickou energii, ale přitom nedokáže zajistit pro občany a firmy odpovídající cenu. Naopak v těchto ukazatelích patříme k nejdražším v rámci Evropské unie. Smutné je toto srovnání zejména se Slovenskem, se kterým máme společné „energetické“ kořeny.

×