Praktické kroky, jak zajistit nižší ceny potravin
Karel MachovecRadost nad přechodným poklesem cen potravin na konci zemědělské sezóny není namístě. Abychom zajistili dostupné potraviny, musíme sáhnout ke kontrole a regulaci trhu ovládaného korporacemi a oligopoly, a to i na celoevropské úrovni.
Před několika měsíci jsem zde vyslovil skepsi ohledně tvrzení vládních činitelů a reprezentantů obchodu, že snížení DPH na potraviny o tři procentní body povede ke snížení cen pro konečného spotřebitele.
K této skepsi mě vedla úvaha o přetrvávající poměrně vysoké míře inflace, navíc tu a tam „vylepšené“ různými konsolidačními balíčky, a zejména stav trhu s energiemi. Stát zde vlastní podstatnou část největšího energetického hráče na trhu, který navíc produkuje i relativně levnou elektrickou energii, ale přitom nedokáže zajistit pro občany a firmy odpovídající cenu. Naopak v těchto ukazatelích patříme k nejdražším v rámci Evropské unie. Smutné je toto srovnání zejména se Slovenskem, se kterým máme společné „energetické“ kořeny.