Diktát potravinové soběstačnosti

Tomáš Uhnák

České legislativní kutilství směřující k zvýšení odbytu českých potravin by prospělo agrokoncernům, ale poškodilo krajinu, přírodu, drobné zemědělce, venkov a v posledku i kvalitu potravin. Naštěstí nás Evropská komise donutí zacouvat.

Navrhovaná novela nemá pomoct českému zemědělství, potravinám či krajině, ale agrokoncernům, jejichž metody je naopak nezbytně nutné opustit. Foto Jakub Patočka, DR

Pravděpodobně jen málokdo neslyšel nebo nečetl o tom, že poslanci vládní koalice s podporou SPD a KSČM schválili novelu zákona, která nařizuje prodejnám potravin o ploše nad čtyři sta metrů čtverečních prodávat minimálně pětapadesát procent potravin českého původu. Podíl by navíc podle návrhu měl vystoupat postupně až na třiasedmdesát procent v roce 2028. Jeden z autorů novely, poslanec Radim Fiala (SPD) ji v Českém rozhlasu zdůvodnil tím, že díky ní podpoříme české zemědělství. Očekává také zajištění odbytu pro potraviny, které se produkují v České republice.

Nejsme první a pravděpodobně ani poslední členskou zemí Evropské unie, která se pokouší o legislativní zvýhodnění domácí produkce potravin na vlastním trhu. V nedávné době to zkoušelo Rumunsko. Pod hrozbou sankcí ze strany Evropské unie, Rumunsko navrhovanou legislativu nakonec změnilo. A to samé nevyhnutelně čeká i nás.

×