Diktát potravinové soběstačnosti
Tomáš UhnákČeské legislativní kutilství směřující k zvýšení odbytu českých potravin by prospělo agrokoncernům, ale poškodilo krajinu, přírodu, drobné zemědělce, venkov a v posledku i kvalitu potravin. Naštěstí nás Evropská komise donutí zacouvat.
Pravděpodobně jen málokdo neslyšel nebo nečetl o tom, že poslanci vládní koalice s podporou SPD a KSČM schválili novelu zákona, která nařizuje prodejnám potravin o ploše nad čtyři sta metrů čtverečních prodávat minimálně pětapadesát procent potravin českého původu. Podíl by navíc podle návrhu měl vystoupat postupně až na třiasedmdesát procent v roce 2028. Jeden z autorů novely, poslanec Radim Fiala (SPD) ji v Českém rozhlasu zdůvodnil tím, že díky ní podpoříme české zemědělství. Očekává také zajištění odbytu pro potraviny, které se produkují v České republice.
Nejsme první a pravděpodobně ani poslední členskou zemí Evropské unie, která se pokouší o legislativní zvýhodnění domácí produkce potravin na vlastním trhu. V nedávné době to zkoušelo Rumunsko. Pod hrozbou sankcí ze strany Evropské unie, Rumunsko navrhovanou legislativu nakonec změnilo. A to samé nevyhnutelně čeká i nás.