Francouzské jídelny a stravovny zezelenají. Jak si vedou ty české?
Dominik PlíhalFrancie ohlásila a začala uskutečňovat inspirativní plán přechodu k ekologickému zemědělství, který má pomoci venkovu i výživě. Účastní se ho koordinovaně státní jídelny. Jak jsme na tom u nás?
Přestože o francouzské kuchyni panují právem idylické představy, současná realita francouzského agroprůmyslu je mnohem temnější. Repro DR
Drahá technika a syntetické přípravky spolu s nízkými maržemi taženými dolů obchodními řetězci přivádí mnohé zemědělce do dluhové pasti. Každý den si sáhne na život jeden z nich.
Kritický stav francouzského zemědělství se rozhodla vláda prezidenta Emmanuela Macrona řešit souborem opatření přijatých v rámci zákona z října 2018. Některá z nich se zásadně dotýkají systému hromadného stravování.
Přechod k udržitelnému zemědělství skrze talíře strávníku jídelen
Francouzské školní jídelny a stravovny zdravotnických zařízení a státních institucí ročně připraví přes tři miliardy porcí jídla a jejich roční obrat činí přibližně dvacet miliard eur. Vzhledem k uvedeným číslům představuje sektor hromadného stravování významný nástroj při podpoře udržitelných forem zemědělství.
Dle nového zákona jsou jídelny povinny od roku 2022 nakupovat z padesáti procent udržitelné výrobky či výrobky s označením původu nebo kvality, přičemž alespoň dvacet procent z celkoveho nákupního koše musí tvořit biopotraviny. Školním kuchyním zákon navíc ukládá již od listopadu minulého roku nabízet strávníkům jednou týdně čistě vegetariánskou stravu, a to v rámci dvouletého zkušebního období.
Od začátku roku rovněž vstupuje v platnost opatření ke snížení jednorázových plastů ve stravovacích zařízeních. Zakázána jsou plastová brčka, míchátka a další vybrané nádobí, ve školních jídelnách i nápoje v plastových lahvích. Od roku 2025 se k nim přidají také jednorázové plastové nádoby na jídlo.