Na kuřata se v Albertu neptejte
Pavel BuršíkNález salmonely v kuřecím mase řetězce Albert dokládá neudržitelné podmínky chovů. Místo nápravy a odstranění dvojího standardu se Albert snaží umlčet informace o krutých podmínkách, z nichž kuřata pocházejí.
V posledních dnech odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce hned dva případy nebezpečných bakterií salmonely v kuřecím mase značky Albertovo čerstvé v prodejnách ve Velkém Týnci a v Hradci Králové. Jednalo se o dva různé kuřecí masné produkty — Kuřecí stehenní řízky a Kuře celé bez drobů — a potravinářská inspekce vydala před těmito potravinami varování. Obchodní řetězec Albert se přitom snaží soudně umlčet kritiku podmínek, ze kterých kuřecí maso odebírá.
Skutečný rozsah promoření kuřecího masa v řetězci Albert je neznámý, protože kapacity inspekce pochopitelně umožňují jen občasné a namátkové kontroly. Obchody řetězce Albert jsou však jediné prodejny v republice, v kterých byla salmonela v měsících červenci a srpnu nalezena.
Salmonelóza, onemocnění způsobované těmito bakteriemi, má velmi nepříjemný průběh doprovázený průjmy, křečemi, zvracením a horečkou. V některých případech způsobuje další závažné obtíže jako selhání ledvin nebo zánět mozkových blan, u oslabených jedinců může být i smrtelná.
Takové věci se občas stávají, mohl by někdo namítnout. Opravdová absurdita případu však vyvstane ve chvíli, když si dáme závadnost a nebezpečnost masa z Albertových kuřat do souvislosti s tím, že Albert žaluje organizaci OBRAZ - Obránci zvířat za to, že si dovolila poukazovat na otřesné podmínky, ve kterých jsou Albertova kuřata chována.