Bezmasé pátky ve školních jídelnách prospějí všem
Kristýna CábováSprávně sestavená rostlinná strava podporuje zdraví dětí a správné stravovací návyky. Zavedení bezmasých dnů ve školních jídelnách může navíc výrazně přispět ke snížení emisí CO2 a ochraně životního prostředí.
Nedávný komentář na webu Seznam Zprávy Pátek pro planetu ve školních jídelnách Zemi nepomůže a dětem uškodí se staví kriticky k návrhu bezmasých dnů ve školních jídelnách. Jeho argumentace však vychází z několika chybných předpokladů.
Autoři komentáře tvrdí, že zavedení jednoho bezmasého dne týdně nemá smysl, protože jde jen o symbolické gesto, které nezajistí skutečný přínos pro planetu. Z pohledu vědeckých dat je však situace odlišná. Výpočet uhlíkové stopy školních obědů provedený organizací CI2 ukazuje, že přechod na dvě bezmasá jídla týdně by znamenal snížení emisí CO2 o jedenáct procent, což odpovídá 58 900 tunám CO2 ročně. To je ekvivalentní tomu každoročnímu vyřazení přibližně třiceti tisíc aut z provozu. Takový dopad rozhodně není zanedbatelný.
Navíc snižování spotřeby masa a přechod k udržitelnějším stravovacím návykům není jen otázkou emisí. Masný průmysl je jedním z hlavních faktorů odlesňování a intenzivního využívání vody — například na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa je potřeba přibližně patnáct tisíc litrů vody. Pokud chceme přispět k ochraně životního prostředí, jsou školní jídelny ideálním místem, kde začít.