Z jednoho steaku se svět nezboří, ale čím více veganů, tím lépe

Marie Mrázová

Veganství má stále větší popularitu. Světové hvězdy se jimi často ve prospěch ochrany zvířat a planety stávají. Mileniálové jistě patří k početné skupině a jejich motivace se kombinují. Nejdůležitější je prostředí, které nás ovlivňuje.

Vcházím do podniku po schodech dolů. S kamarádem si sedáme do zadní, klidnější části. Objednáváme si polední menu i s polévkou za devětaosmdesát korun, což je cena, za kterou ho nabízí jen málo míst v Brně.

V břiše mi kručí, a tak si snažím vybrat rychle. Nejradši bych si dala všechno. „Jedny robi karbanátky,“ poprosím. Dále je na výběr „tofu dynamit“ s brokolicí a pórková omáčka s knedlíkem.

Z hlavní místnosti restaurace, jíž dominuje barevnou mozaikou zdobený bar, se line elektronická hudba. V nočních hodinách se Vegalité často mění v klub, kde hrávají české i zahraniční nezávislé kapely D.I.Y. scény.

Vegalité zahájilo provoz před deseti lety. Podnik je oblíbený v prostředí občanských aktivistů. Naproti dveřím od toalety visí na zdi korková tabule se spoustou letáčků. Jeden z nich zve na druhý ročník Klimakempu, další informuje o kampani Jsme fér, která lobbuje za přijetí zákona o manželství pro všechny. O pár kroků dál leží na stolku podpisový arch.

Stěny a dveře na toaletách jsou oblepené samolepkami, agitujícími za práva kožešinových a hospodářských zvířat. Ke stolu se vracím, když servírka s dlouhými vlasy přináší fazolovou polévku se smetanou a tymiánem. Samozřejmě veganskou.

Vegalité funguje i jako kulturní a diskusní prostor. Nedávno se zde konalo setkání k náboru nových dobrovolníků organizace Obraz — obránci zvířat, která se svou kampaní zasadila o zákaz kožešinových farem v České republice. Zákon začne platit od příštího roku. Nyní Obraz svou pozornost zaměřil na psí množírny.

Restaurace bez masa jsou stále častější

Jen v Brně se za posledních pár let otevřelo více než deset nových rostlinných či vegetariánských restaurací či bister. Brňané mají v centru u Jakubského náměstí k dispozici restauraci Forky’s. Když spěchají, mohou popadnout do ruky pořádný hamburger či bagetu z nedávno otevřeného hladového okénka na České „pod hodinama“ Fryends. K němu patří také partnerský podnik Vegan Sweet Bar, jenž vyrábí obří veganské koblihy a zmrzlinu.

Nejnovějším podnikem je nedávno otevřené Ovegano, kde za sympatických sto korun dostanete celé menu. Nevýhodou pro citlivější vyznavače veganství může být, že se v nově vybudované kryté tržnici na Zelném trhu nachází hned vedle stánku s masem.

Najít v Brně bezmasou stravu není už nijak těžké. K nejoblíbenějším podnikům patří Vegalité. Foto Marie Mrázová

Déle než Vegalité v Brně funguje laciné a mezi studenty oblíbené bistro Oáza, kde se jí na stojáka. Mezi studenty je populární také aktivistické prostředí kavárny u Tří Ocásků, která mívá veganské polední menu a krom toho připravuje veganské burgery a provozuje veganskou kavárnu.

Pamětníci si vybaví vegetariánskou restauraci v ulici Na Baštách, kterou provozovala cestovní kancelář Kudrna. Oblíbené a úspěšné, ne však ryze veganské pobočky, tu má síť samoobslužných restaurací Rebio. Najdou se i makrobiotické restaurace či podniky ve stylu kuchyně Hare Kršna, například Haribol.

Brno zkrátka lidem, kteří nechtějí jíst zvířata, přeje.

Ať je to ekologičtější, i když je to dražší

Podle majitele Vegalité, Jiřího Malenovského jeho restauraci nenavštěvují jen vegani. „Chodí k nám i masožrouti. Dokonce bych řekl, že skupinu našich zákazníků tvoří převážně oni,“ říká. Pozoruje také nárůst zájmu o veganské stravování u lidí, kteří se takto nestravují „na plný úvazek“.

„Už není potřeba devadesáti devíti procentům lidí vysvětlovat, co je to tofu, poněvadž veganská strava se dostává do celkového společenského povědomí,“ dokresluje. Věková skupina navštěvující Vegalité je podle Jiřího Malenovského velmi pestrá, s drobnou převahou mezi pětadvaceti až pětatřiceti lety. „Večer převládají mladší, ale na polední menu chodí běžně hosté mezi pětadvaceti až pětašedesáti lety,“ dodává Malenovský.

×