Piráty bychom měli nosit na rukou. I teď jsou největší nadějí, že vláda obstojí

Jan Šícha

Starý příběh, jak David sejmul Goliáše, dostal ve střetu Pirátů s Babišem novou kapitolu. Republika je jim nezměrně zavázána. Období, do nějž vstupujeme, bude mimořádně těžké. A bez Pirátů bychom neměli ani naději je zvládnout.

Střet se systémem Babiš Piráti vedli nejdůsledněji. Nesmírně pracovitá a svěží opozice. Za odměnu schytali dezinformační kampaň plnou osobních výhružek. Byli hlavním terčem Babišovy propagační mašinérie. Foto Facebook Česká pirátská strana

Odstranění systému Babiš nejdráž zaplatili Piráti. Špatné zprávy pro ně tím nekončí. Pokud dál chtějí sloužit státu, musí vstoupit do vlády. Příští vláda bude velmi nepopulární.

Nastupuje do situace, kdy velké voličské skupiny uvykly státním dárkům a země je zadlužená. Energie strašně zdražily, Škodovka nevyrábí a tak dál a tak dál. Inflace a krize.

Pro Piráty by bylo výhodné, kdyby je ODS do vlády nepustila. Sebrali by protestní hlasy v příštích volbách, byli by v parlamentu jako jediná konstruktivní opozice, na což čtyři místa uvnitř a práce venku bohatě stačí.

Návrat do Evropy

„Zpátky do Evropy“ bylo heslo v roce 1990. Dost chytrých lidí tenkrát tvrdilo, že v Evropě jsme. Systémem Babiš jsme se z Evropy vzdálili. Teď se tam vracíme. Je na nás vidět víc, než si myslíme.

Zatímco Babiš nás chtěl zatáhnout hlouběji do visegrádského močálu, měli bychom z něj teď ostentativně vybřednout. V Evropě si všimnou, když obratem potvrdíme pana Koudelku jako šéfa BIS a příští hlava státu ho konečně jmenuje generálem.

Je třeba nezkazit předsednictví. Měli jsme v uplynulé zemanobabišoidní periodě víc štěstí než rozumu. Nebo nás měl Pánbůh rád. Od prezidentské lásky k Rusům nám odpomohly Vrbětice. Bez našeho přičinění začalo být jasné, že čínská Hedvábná stezka vede leda do Prčic. Dlouho budovanou politickou kolaboraci s Čínou nabourala cesta předsedy Senátu na Taiwan.

Druhou šanci, jaká právě začala, nemusíme dostat.

ANO a sociální demokracie na významných postech zanechávají lidi, kteří jsou jim zavázaní a se zájmy republiky mají málo společného. Naše země se potřebuje v mnoha ohledech probudit a modernizovat. A tím se obloukem dostáváme zpátky k Pirátům.

Pokračující smůla Pirátů

Myslím, že je to obraz z nějakého textu kunsthistoričky a politické vězeňkyně Růženy Vackové. Je konec války. Venku na ulici vyhrává kutálka. V bytě sedí rodina. Část jí nacisté povraždili za odboj. Za dobrý výsledek války zaplatili tolik, že se neumějí radovat.

Střet se systémem Babiš Piráti vedli nejdůsledněji. Nesmírně pracovitá a svěží opozice. Za odměnu schytali dezinformační kampaň plnou osobních výhružek. Byli hlavním terčem Babišovy propagační mašinérie.

Kopl si také Tomio Okamura, který snadný cíl cítí za dva rohy. I teď se dá říct, že stát od Pirátů potřebuje víc, než se jim nabízí. Česká republika se už konečně potřebuje ocitnout v jedenadvacátém století.

Přestože se u Pirátů pracovalo s nálepkou neomarxistů, jsou to liberálové s těžko nahraditelnou kompetencí v oblasti digitalizace. Republika potřebuje Piráty a nabízí jim zas leda nevděčné role a další ztrátu sil. Až do roztrhání strany.

Co vlast potřebuje?

Když pár parašutistů letělo zabít Heydricha, věděli, že to nepřežijí. Šli do toho pro vlast, humanitu, národní a vojenskou čest. Pokud nezačneme uvažovat ve vyšších kategoriích, sklouzneme zase tam, odkud jsme se právě horko těžko vyhrabali.

Krásný volební výsledek je i zásluhou plné Letné Milionu chvilek a demonstrací po celé republice. Mladé k volbám poslal Kovy a Mikýř. Bez nich by to nebylo. Bečvu nejdůsledněji zpracoval Deník Referendum a přispěl tak svou trochou do mlýna.

Piráti by pro svou politickou budoucnost daleko víc potřebovali sílit v opozici, spíše než uklízet následky populistické éry. Česká republika ale pro svou budoucnost potřebuje Ivana Bartoše jako šéfa přes digitalizaci.

A klidně ještě někoho dalšího, třeba Ondřeje Chrásta na kultuře. Byl by to první ministr vybavený odbornou kvalifikací v kulturním managmentu. Nebo Olgu Richterovou na MPSV či Martina Jiránka na MPO. Piráti jsou v řadě oblastí kompetentní, ukázali to před volbami dost. Vládní angažmá je sice může dozabít, ale možná i nabít novou energií.

Petr Fiala podal vytrvalý sedmiletý výkon. Stranu kmotrů proměnil ve stranu nového začátku. Zaslouží si být premiérem a sluší se mu poděkovat. Jak bude vládnout uvidíme také na zacházení ODS s Piráty.

I Fiala je dlužníkem těch zvláštních týpků, co přivedli lidi k volbám a ani si neřekli o kroužky. Nemělo by zapadnout, že si to tady zase jednou David rozdal s Goliášem. Prakem zatočil… a jakej byl Goliáš? Boj Davida s Goliášem má české společenství v krvi a Piráti k němu právě připsali kapitolu.

Nová vláda bude nepopulární. Asi nejvíc záleží na tom, jak věrohodně se demokratický mnohohlas dokáže dohodnout.

Máme za sebou pokus o nepřátelské převzetí našeho státu. Vyhráno je jen z části a na vzpamatování z prodělané nemoci není čas. Musíme si pospíšit do jednadvacátého století.

Diskuse
JH
October 12, 2021 v 12.31
Dobrý článek,

ale nesouhlasím se závěrem, že by měli Piráti jít do opozice. Jak to jeden z nich vyjádřil na Twitteru, opoziční strana se čtyřmi poslanci dostane minimum prostoru v médiích. A po ty čtyři roky, během nichž se začne zajímat o politiku řada jejich potenciálních nových voličů, nebude moc vidět. Že v příštích volbách Piráti seberou "protestní hlasy", je krajně nejisté, protože "protestní" voliči jsou nestálí a rozhodují se až v době kampaně, a snadno to můžou hodit třeba Přísaze, nebo i nějakému novému subjektu.

Pokud jim dá Fialova vláda jakoukoliv šanci prosazovat digitalizaci (a zdá se, že nikdo nemá nic moc proti), měli by do toho jít.

Já vím, pane Šícho, že Piráti jsou naším spasitelem a že bychom je proto měli nosit na rukou. Jasně - David přemohl Goliáše, parašutisti zabili Heidricha, piráti sejmuli Babiše a Rudá armáda nás potom osvobodila, ale já jsem - podobně jako spousta dalších lidí v tomhle státě - taky jenom bílej páprda (možná dokonce i s těmi sklony k fašismu). A na bílejch životech nezáleží.

Digitalizace („nikdo nemá nic moc proti“)

Je jistě velmi příjemné, když vám recept od lékaře přijde na mobilní telefon. Už méně příjemné jsou kybernetické útoky na nemocnice, jejichž důsledkem může být v případě přetížení nemocnic i smrt pacientů. Důsledkem zavedení elektronického hlasování by zase mohlo být vytvoření velkého prostoru pro znevěrohodnění zatím u nás stále dost dobře fungujících voleb a následná smrt demokracie. Stačilo by pak i jen to samotné tvrzení, že „volby byly zfalšované“. Politiků, kteří by to byli ochotni vykřikovat, je tu dost. Naštvaných voličů také. Elektronické hlasování je prostě cesta do pekel, je to „pokrok“ k budoucím občanským nepokojům, a to zvláště v situaci, když je tu jasně definovaný vnější zájem na destabilizaci.

MP
October 15, 2021 v 12.06
Jiřímu Nushartovi

Opravdu? Vy se cítíte jako bílý páprda utiskován v porovnání se stejně starým Romem? Máte pocti, že najdete v této zemi jedinou instituce, ve které by na Vašem životě záleželo méně než na životě toho Roma?

Pokud ano, zkuste si o tom promluvit se svým psychiatrem.

S tím, že člověk je prostě třeba černej nebo bílej, s tím většinou, pane Profante, nic nenaděláme a dokonce ani náš psychiatr nám v tom nepomůže. Kdybych se totiž načernil, situaci by to spíše jen zhoršilo (i když jednou, kdysi dávno na dětském táboře jsem to při karnevalu udělal - šel jsem za Louise Armstronga - já ho totiž zbožňoval, takže doufám, že to teď na mě nikdo nevytáhne).

Bílej teda prostě a jednoduše jsem a jako páprda se zase cítím ze solidarity se všemi těmi bílými páprdy v Poslanecké sněmovně - to byste, pane Profante, pochopit mohl, když Petr Uhl je Rom, tak já samozřejmě mohu klidně být bílý páprda. Dokonce snad i nějaké ty fašistické sklony bych asi měl mít - napsal to kdysi o mně v diskusích na DR Tomáš Tožička.

No a že na bílých životech nezáleží - tak to taky nemám ze svojí hlavy. Říkají to totiž velmi chytří lidé.

Univerzita v Lowellu v americkém státě Massachusetts například poděkovala za upozornění na štvavý email děkanky. Mluvčí školy pak vydala prohlášení v němž se praví, že „univerzita po 10 měsících 19. června [roku 2020] ukončila zaměstnanecký poměr doktorky Neal-Boylanové. Stejně jako u všech podobných rozhodnutí bylo učiněno v nejlepším zájmu univerzity a studentů.“

Hromadný email děkanky ošetřovatelského oboru

totiž obsahoval i nehumánní tvrzení, že záleží na každém životě [tedy asi včetně bílých] což je pochopitelně zvláště v tom ošetřovatelství zcela zavrženíhodné východisko.

MP
October 15, 2021 v 16.12
Vím, je to složité, ale ad usum Nushartum

Protože těch černých životů tu jednak příliš nemáme, jednak nejsou vystaveny žádnému velkému útlaku, má v našich končinách smysl diskutovat jen o výrocích: "Hnědých životech záleží" a "Na žlutých životech záleží (tedy romských a vietnamských). A tyto věty jsou oproti větě "Na bílých životech záleží" významné proto, že tu jsou příliš velké skupiny lidí, které se chovají jakoby na nich nezáleželo.

Zatímco u těch životů, které žijí lidi, jež jejich viditelná odlišnost neznevýhodňuje -- u nás bílé a obvykle také ty černé (díky tomu, že jsou vesměs afroamerické) -- nemá smysl říkat, že na nich záleží jako na bílých životech nebo černých životech, záleží na nich prostě jako na životech.

Takže znovu, už vám někdo odmítl dát práci, podepsat s vámi nájemní smlouvu nebo přijmout vaše dítě do školy, když viděl, že jste bílý?

Anebo, když viděl, že jste páprda?

Pane Profante,

v diskusním příspěvku (13. října 2021 v 10.27), na který opakovaně reagujete, nepíši, že jsem utiskovaný, nebo že bych se tak cítil. S mírnou ironií se prostě jen hlásím k těm páprdům (kdybyste se zeptal manželky, možná by Vám řekla, že to ani ironie není), samozřejmě k bílým páprdům (nemůžu za barvu svojí kůže).

Tvrzení, že na bílých životech nezáleží není pochopitelně mé tvrzení - já bych na to ani nepřišel, říkají to daleko chytřejší lidé než já, například Priyamvada Gopal, profesorka postkoloniálních studií v Cambridge. Já z tohoto jejího tvrzení pro pana Šíchu pouze dovozuji, že i když jsou jistě Piráti našimi spasiteli, tak my jsme tu většinou jenom samej bílej páprda [generické maskulinum] a na bílejch životech pochopitelně (jak už víme například od té paní profesorky z Cambridge) nezáleží. A když na těch našich životech nezáleží, no tak ani spasit nepotřebujeme, tudíž nepotřejeme spasitele - tedy ty Piráty. Já vím, že bychom je samozřejmě měli nosit na rukou, ale když je jako bílí páprdové nepotřebujeme, tak je na rukou nosit nebudeme (i když bychom samozřejmě měli), nýbrž - stejně jako ten neposlušný národ - my svého spasitele prostě ukroužkujeme a uvidíme - třeba vstane z mrtvých.

MP
October 16, 2021 v 11.24
Jiřímu Nushartovi

Inu, asi to těm, co to říkali nedalo takovou práci, být chytřejší. Ale on z vola nebude bejk ani když to o něm bude tvrdit velmi chytrý člověk a být profesorkou postkoloniálních studií není rozhodně atest příčetnosti -- a v případě P. Gopal to není ani obrana před tím, co udělá z jejího výroku, vysloveného v kontextu s hesly hulligans na fotbalových tribunách, napřed anglický bulvár a jak si to pak třikrát přefiltrované přebere Nushart.

Mimoto -- pokud byste chtěl nebo byl schopen diskutovat k věci, pak byste se musel odvolávat na to, že ono hlásali heslo "Na bílých životech nezáleží." Jen jeden z nich reagoval na otázku po manželství pro všechny poměrně přesvědčivým tvrzením, že to není politicky průchodné, pokud je poslanecká sněmovna plná bílých páprdů. Nemluvil o tom, že by ty páprdy chtěl jakkoli omezovat, ostatně on sám je bílý páprda.

MP
October 16, 2021 v 11.27
Omluva

... pak byste se musel odvolávat na to, že ono heslo "Na bílých životech nezáleží." hlásali Piráti. Nehlásali, jen jeden z nich..

MP
October 16, 2021 v 13.42
Pane Nusharte

To je přesně ono: řešíte problémy, které se nás vůbec netýkají...

Z excesů (ještě zkreslených a přefiltrovaných) děláte naprosto nepatřičné závěry (a nejste v tom sám, naopak) a o progresivní levici i Západě si utváříte zcela mylný obraz.

Na Západě nepanuje žádná nesvoboda, do nesvobody nás vedou bojovníci proti Západu, k nimž patříte i vy.

To ani, pane Profante, nevím, že heslo "Na bílých životech nezáleží" hlásal také jeden z Pirátů. Myslíte skutečně člena Pirátské strany v ČR? Obávám se, abych si nevytvořil mylný obraz také o střední Evropě, doufal jsem totiž, že se to děje jenom „na Západě“:-)

MP
October 17, 2021 v 8.33
Jiřímu Nushartovi

Já se Vám omlouvám. Byla to ode mne opravdu elitářská arogance. Pro Vás jsme tu opravu chybného textu měl napsat takhle:

... pokud byste chtěl nebo byl schopen diskutovat k věci, [pak byste se musel odvolávat na to, že ono heslo "Na bílých životech nezáleží." hlásali Piráti. Nehlásali, jen jeden]* z nich reagoval na otázku po manželství pro všechny poměrně přesvědčivým tvrzením, že to není politicky průchodné, pokud je poslanecká sněmovna plná bílých páprdů.

* část věty v [ ... ] opravena.

Promiňte, že jsem Vás uvedl v omyl a očekával elitářsky, že víte, co znamenají tři tečky bez závorky na počátku a konci věty.

Pane Plevo,

souřadnice zeměpisné délky nejsou v příčinné souvislosti s mírou svobody, nevím tedy, proč bych měl být „bojovníkem proti Západu“. Svoji sympatii neodvozuji od světových stran, ona si tajuplné důvody svých rozmarů hledá sama a je pak úkolem rozumu, aby se pokusil pochopit její větrné růžice, a úkolem morálního ukotvení, aby se pokusilo zastavit chaotické otočky magnetické střelky při určování azimutu další cesty. Záleží na každém životě - to dobrý azimut - není rozumné podléhat rozmarům větrných růžicí dementní ideologie a vyhazovat za to někoho z práce. Neměli bychom bojovat proti Západu, měli bychom bojovat za něj.

Pane Profante, oba jsme elitářsky očekávali, že ten druhý to pochopí. Já jsem očekával, že pochopíte co znamená ironie, Vy jste zase očekával, že pochopím co znamenají tři tečky. Jenže na konci té Vaší věty jsou tečky dvě.. To mi nejspíš zamotalo hlavu.

Panu Plevovi (jeden přefiltrovaný a zkreslený problém, který se nás netýká):

https://www.konzervativninoviny.cz/konec-starych-dam-v-chicagskem-muzeu-umeni/

+ Další komentáře