Ponížení lidí ve jménu politických her v Turecku i Evropské unii

Dalimil Petrilák

Že turecký prezident Erdoğan vůbec může zneužívat zoufalé situace válečných urpchlíků, je způsobeno selháním Evropské unie v řešení problému, jak ve vztahu k uprchlíkům samým, tak ve vztahu k obyvatelům přetížených řeckých ostrovů.

Prezident Recep Tayyip Erdoğan, který tuto zprávu oficiálně potvrdil až v sobotu dopoledne, zpočátku oznámil, že řecko-tureckou hranici překročilo již osmnáct tisíc lidí a další desítky tisíc jsou na cestě. O den později již mluvil o sedmdesáti tisících lidech. A v pondělí jsme se s Erdoganem přehoupli již do milionů lidí, kteří chtějí odejít do Řecka. Realita je ale malinko jiná.

Na různá místa pozemní řecko-turecké hranice se postupně během 48 hodin dopravilo asi patnáct až dvacet tisíc migrantů, převážně Afghánců a Íránců. Dostali se tam navíc organizovanými autobusy, které migranty nabíraly v Istanbulu, Ankaře i dalších městech a vozili je na zmíněnou pozemní hranici.

Řecká strana odpověděla hermetickým uzavřením hranice a slzným plynem, přes hranici se téměř nikdo nedostal. Turecká státní média však vysílala živé přímé přenosy jednoho člunu, který se v pátek dostal na Lesbos a přidávala mapy a grafiky v arabštině, jak se dostat do Evropy. Turecký prezident Erdogan totiž zoufale potřebuje, aby tento taktický krok otevření hranic pro migraci zafungoval.

Turecko mluví o „otevření stavidel“ migrace už několik posledních let, vždy zůstalo u slovních pohrůžek. Nyní tedy, když se Erdogan rozhodl proměnit slova v činy, musí ukázat, že nemluvil do větru. Zdá se, že pokud by nepřipravil skvělou mediální kampaň a desítky autobusů, výsledek by nebyl zdaleka tak rychlý a šokující.

Pravděpodobně by se někteří lidé dali do pohybu, ale nebylo by to zdaleka tak spektakulární a mediálně vděčné jako „desítky tisíc lidí, toužících překonat ostnatý drát“. Je zjevné, že jde především o ovlivnění veřejného mínění v Evropské unii, kde se, hlavně ve východní části unie, migrace bojíme možná ještě více než koronaviru.

Nyní, po čtyřech dnech se ale zdá, že prvotní dynamika zpomaluje a například počet lidí, kteří připluli na člunech na řecké ostrovy byl v neděli sedm set lidí, v pondělí jen čtyři sta. To jsou vesměs průměrné počty při dobrém počasí.

Hraje tu roli totiž několik dalších faktorů a teprve budoucnost ukáže, jestli s nimi Erdogan opravdu počítal. Prvním z nich je velice tvrdá reakce Řecka. To poslalo hned druhý den na pozemní hranici s Tureckem armádu, o víkendu požádalo o pomoc Frontex a v pondělí oznámilo rozsáhlé vojenské cvičení jednak v příhraniční oblasti s Tureckem a také na ostrovech Lesbos a Samos.

To vše bude probíhat tento týden s ostrou municí. Řecko tak označilo část moře, přes které migranti nejčastěji připlouvají, za zónu, která může být ostrou municí zasažena.

Druhým faktorem je radikalizace místních obyvatel na řeckých ostrovech. V posledních hodinách přicházejí dramatické zprávy o tom, že místní blokují přístupové cesty do uprchlických táborů (Moria na Lesbu, Vial na Chiosu), fyzicky napadli několik novinářů i pracovníků občanských organizací, zabránili několika člunům ve vylodění, a i v těchto chvílích vyhrožují a zastrašují pracovníky humanitárních organizaci, z nichž většina dočasně pozastavila svou činnost.

Situace v táboře Moria na ostrově Lesbos je neudržitelná už roky. Evropská unie ovšem nekoná. Foto Petr Pospíchal

Projevuje se tu zjevná frustrace místních ostrovních obyvatel z dlouho neřešené a Evropou ignorované katastrofální situace migrantů a celých ostrovů. Zvykli jsme si na zprávy o přeplněnosti táborů, ale už nikdo nedomyslel, jak se to bolestně dotýká místních obyvatel. A pohár frustrace přetekl při oznámení, že z Turecka se dají očekávat další a další uprchlíci na člunech.

Na celé situaci je možná nejděsivější, jak se z lidských bytostí — lidí, kteří utíkají z válek a chtějí si zachránit holý život —, staly figurky na politické šachovnici. Erdogan je namotivoval falešnou nadějí, naložil do autobusů a odvezl k hranicím, kde se jim dostalo slzného plynu. Evropa využila izolovanosti řeckých ostrovů, kde z lidí udělala živé štíty jako strašáky před další migrací, aniž by se zajímala o to, že to jsou také lidské bytosti. Vzala jim jejich důstojnost.

Ke ztrátě jejich lidské důstojnosti přispěla velkou měrou i Česká republika a její představitelé, kteří vytrvale odmítají jakékoliv řešení situace. Změnili jsme migranty v objekty, v hračky, se kterými pomyslně hrajeme hru na to, kdo má pevnější nervy.

Zapomněli jsme přitom, že se nejedná o figurky, ale o lidi, kteří jsou v jádru úplně stejní jako my. Mají své příběhy, rodiny, zážitky, touhy i obavy. Evropa je redukovala na roboty bez vůle a práv.

Diskuse
PK
March 3, 2020 v 7.49
Od prosince
zrůdný Assadův režim společně s Ruskem bombardováním a masakrováním civilistů vyrábějí tisíce nových uprchlíků denně.

A bylo ticho po pěšině. Tady, i všude jinde.
Ano.
Řekové přesně vědí, na čem jsou, a podle toho jednají.
A jsou na tom takhle -- východoevropské státy EU včetně ČR uprchlíky dlouhodobě odmítají. Podpora pro to je mezi obyvatelstvem vysoká, až na výjimky si politici proti tomu nedovolí jít.
Uprchlíky ale už odmítají i západoevropské země EU.
Balkánská cesta je uzavřena.
Ti, co teď příjdou do Řecka, tam taky zůstanou. Situace v táborech se ještě zhorší...
To je realita bez příkras a tak prostě nikdo nesmí projít.

Těžko ale chápu, co sleduje Erdogan. Načasování jistě souvisí s děním v severní Sýrii. A zcela jistě jde o vydírání EU. Jen mi není jasné, co od EU čeká... víc peněz a přímo na turecké státní účty???
IH
March 3, 2020 v 10.07
Erdogan potřebuje "pochopení" Putina a dohodu s ním. Putin chce oslabit EU i NATO a přimět Západ k pokrytectví a posléze k čirému pragmatismu, s nímž by šlo ruku v ruce pochopení pro ruské zájmy a uznání sfér vlivu.
JH
March 3, 2020 v 12.36
A slzný plyn
je dost možná jenom začátek. Jak píše pan Petrilák, ostrá munice je připravená.
JK
March 3, 2020 v 12.58
Podle některých zpráv mezi těmi, kdo se stali Erdoganovým kanónenfutrem v mocenských hrátkách s EU, Syřané vůbec nejsou...

PK
March 3, 2020 v 13.29
"Podle některých zpráv"

Troll.
Reportér BBC potkal Afghánce, kteří mu řekli, že je k hranici dopravili Turci.
Řekové zadrželi taky nějaké Afghánce a Iráčany.

Což ovšem neznamená, že tam ŽÁDNÍ Syřané nejsou. Ten zastřelený byl myslím z Aleppa ...
JK
March 3, 2020 v 15.24
Aleši Morbicerovi
Informace byla pod tímto článkem v BL
https://www.blisty.cz/art/99004-panika-na-recke-hranici-male-deti-se-dusi-slznym-plynem.html#comments
formou diskusních příspěvků od Kláry Mičkalové, které ale sama autorka mezitím smazala.

Obsahem diskusních příspěvků autorky, která mi připadá zjevně dobře a z první ruky informovaná, bylo mj. sdělení, že Syřané mají v Turecku ve srovnání s migranty odjinud do určité míry lepší možnosti při zpracovávání jejich žádostí o azyl i při začleňování do společnosti - včetně činnosti NGO zaměřených právě na uprchlíky ze Sýrie - a většina z nich není v tak zoufalé situaci, aby se museli snažit za každou cenu dostat dále do zemí EU. Dále se autorka pokoušela vysvětlit, že Turecko se při řešení situace migrantů dosud většinou chovalo v souladu s mezinárodním právem.
JK
March 3, 2020 v 15.54
Podle úředních statistik UNHCR za leden 2020 byla z migrantů, kteří přepluli Egejské moře na řecké ostrovy, asi polovina Afghánců a asi 20% Syřanů.
Ten podíl 20% Syřanů z celkového počtu příchozích se asi dlouhodobě nemění, platil např. i k datu 31. 12. 2018.
(Zdroj: https://www.asylumineurope.org/sites/default/files/report-download/aida_gr_2018update.pdf)
Podle zdroje UNHCR z 15 175 lidí, kdo v Řecku formálně žádají o azyl ke dnešnímu dni (03. 03. 2020), je Syřanů asi 1/3.
(Zdroj: statistiky UNHCR zde https://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean/location/5179)

Tato statistika samozřejmě ještě nemá zpracované aktuální příchody z Turecka.
JK
March 5, 2020 v 17.41
Tak jsem nakonec našel, odkud byla ta původní informace o nulovém počtu uprchlíků ze Sýrie na řeckých hranicích sdílená v Britských listech:
https://www.france24.com/en/20200301-greece-blocks-nearly-10-000-migrants-at-turkey-border
Přesné znění:
Greek authorities said 73 migrants had been arrested, but added that they "weren't from Idlib, but from Afghanistan, Pakistan, Somalia".
Tak AFP doufám ještě není považována za dezinformační server nebo trollí farmu ani v Mnichově...