Za humny zuří energetická revoluce, české vládě je to jedno

Ondřej Pašek

Zatímco po celém světě usilují vlády a společnosti o adaptaci na klimatické změny a energetickou krizi, česká vláda nečiní prakticky nic. Zpoždění bychom měli rychle dohnat, nebo nás brzy doženou jeho důsledky.

Český stát neplní ani vlastní strategie v úsporách energií — nejen ve snižování spotřeby, ale také třeba v tempu zateplování nebo v podílu efektivních veřejných budov. Foto Stanicka Spirk, WmC

Od loňského listopadu jsme svědky bezprecedentní vlny zdražování energií, poháněné zejména zvýšením cen zemního plynu. Rekordní byly ale také červnové ceny ropy a stále roste i cena černého uhlí. Globální ekonomické oživení po ústupu covidové pandemie spolu s geopolitickým vývojem poznamenaným ruskou agresí přivádí české domácnosti do velmi prekérní situace. V reakci na ní vystoupil premiér Fiala (ODS) s urgentním projevem k národu.

Reálné kroky vlády ale vážnosti situace neodpovídají. I přes to, že energetika České republiky zaostává za našimi sousedy a dalšími zeměmi Evropy, vláda zatím neučinila žádné zásadní kroky ani směrem k ekonomickému ulehčení domácnostem, ani k obratu naší ekonomiky k úspornému využívání energie, ani k zajištění energetické bezpečnosti založené na domácích obnovitelných zdrojích.

České vlády se ostatně vždy v minulosti snažily snižovat cíle výroby energie z obnovitelných zdrojů, které ukládá evropská legislativa. V podílu domácností se soláry tak zaostáváme už i za Polskem. Český stát neplní ani vlastní strategie v úsporách energií — nejen ve snižování spotřeby, ale také třeba v tempu zateplování nebo podílu efektivních veřejných budov.

Program, který by měl domácnostem přispívat na drobnější úpravy domů, jež by šetřily energie — Nová zelená úsporám Light, ohlášený ministryní Hubáčkovou na jaře —, stále nemá ani základní obrysy. Zákon o podporovaných zdrojích energie, který schválila ještě předchozí sněmovna, dostal po půl roce od nabytí platnosti své prováděcí nařízení, v něm ale zcela chybí provozní podpora fotovoltaiky a výkon podpořených větrných elektráren má dosáhnout 290 MW, zato výkon nových plynových zdrojů více než šestkrát tolik, celkem 1990 MW.

Komunitní sdílení energie, které měly naše zákony umožnit už před rokem, stále nemá ani paragrafový návrh. Dotační programy, ať už Národní plán obnovy, Modernizační fond nebo operační programy, nijak nezrychlily a běží podle plánů připravených ještě před krizí. Nová zelená úsporám se ani dnes neumí vypořádat s faktem, že na zateplení domu nebo vlastní obnovitelný zdroj velká část populace nedosáhne ani při padesátiprocentní dotaci.

Okolo úsporného tarifu, jehož různé podoby se objevují ve veřejném prostoru už od jara, panuje takový zmatek, že sám ministr Síkela (za STAN) musel v médiích ujišťovat, že tarif skutečně bude zaveden a nebude zahrnovat jen elektřinu. Tarif totiž existuje zatím jen jako prázdná schránka v energetickém zákoně, bez konkrétních kontur. Není známo, kterých tarifů a jak vysoké spotřeby se bude sleva týkat, ani kolik domácnosti ušetří.

K učinění potřebných kroků, které by alespoň částečně zmírnily dopady vysokých cen energií už tuto zimu, přitom vláda nepotřebuje čekat na zdlouhavé změny strategií nebo nové zákony. Řadu opatření k podpoře obnovitelných zdrojů a úspor energie v domácnostech může učinit hned. Ve střednědobém výhledu je pak třeba začít aktivně plnit vlastní vládní prohlášení a pracovat s novými podmínkami v evropské energetické legislativě.

Energetická krize není pro Českou republiku varovně zdviženým prstem, spíš ránou přímo mezi oči. Co jiného musí ještě přijít, aby si čeští politici napříč stranami uvědomili, že tato země v energetice zcela zaspala a ohrožuje tak nejen klima na planetě, ale i vlastní ekonomickou existenci a sociální soudržnost? Co všechno ještě zažijeme, než konečně dojde ke změně kurzu směrem k efektivnímu využití energie vyrobené z domácích, ekologicky udržitelných zdrojů?

Diskuse
IV
August 13, 2022 v 3.38

"Za humny zuří energetická revoluce"...

Obrat. Německo zvažuje, že zachová jaderné elektrárny

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/nemecko-zvazuje-ze-zachova-jaderne-elektrarny-40405463

IV
August 14, 2022 v 1.27

Z hlediska DR v Německu tedy zřejmě začíná hrozit "energetická kontrarevoluce".

PK
August 14, 2022 v 11.38

Ano.

" Země původně plánovala odstavit reaktory na konci letošního roku"

"„Přemýšlíme, zda je smysluplné a potřebné zachovat o něco déle v provozu naše tři jaderné elektrárny"

"Pozdější odchod od jaderné energetiky požaduje kvůli energetické krizi řada německých politiků"

Takže ještě jednou klíčová slova:

původně ... na konci letošního roku - zachovat o něco déle - pozdější odchod

To je podle našeho kremlobota ta "energetická kontrarevoluce". A tak je to s jeho "věrohodností" úplně ve všem.

IV
August 14, 2022 v 14.11

"Ten který přežil Kuchejdu" si myslí, že rozumí diplomatickým frázím. Ale to se mýlí...

PK
August 14, 2022 v 15.49

A jinak - i když to skutečně ví každé dvouleté batole, náš ruský šváb by neměl cudně mlčet o důvodu, který vede německé politiky k úvahám o odložení odstavení jaderných elektráren, o kterém je jinak strategicky rozhodnuto.

Pomůžeme mu, ale jenom trochu: v článku je řeč o "energetické krizi" - která tady samozřejmě ještě před půl rokem nebyla.

Takže kontrolní otázka: Čímpak byla tato energetická krize způsobena?

PK
August 14, 2022 v 16.01

Jinak všimněme si toho, že kromě "geopolitické reality" je další oblíbenou oblíbenou floskulí naší ruské páté kolony "diplomatické fráze".

IV
August 14, 2022 v 16.44

Při vašem binárním vidění světa je to jen řečnická otázka... (-:

IV
August 14, 2022 v 16.50

Nebo, že by... Kuchejda...? (-;

PK
August 19, 2022 v 9.09

Tomu se říká šach-mat, že, ruský švábe.

Já bych to spíš viděl na nějakou poruchu osobnosti. Sám jsem se přesvědčil, že s panem Václavů se dá úplně normálně a při zachování veškeré slušnosti velmi rozumně diskutovat, i když jsme přitom měli naprosto rozdílné názory. Snažím se tedy, pane Kolaříku, přijít na kloub tomu, proč tady se to nedaří.

Abychom na zelené zdroje energie přecházeli co nejrychleji, je potřeba masivně zvýšit těžbu mědi, lithia, křemíku, vzácných kovů a mnoha dalších neobnovitelných surovin pro obnovitelné zdroje energie. Je potřeba tyto vytěžené suroviny zpracovat na elektromotory, baterie, solární panely, větrné elektrárny... Bude k tomu potřeba nějaká energie (to opět vyžaduje těžbu surovin), nějaké pozemky, kde budou ty nové doly a nové solární a větrné elektrárny stát.

Pro zelenou revoluci je tedy hlavně třeba zvýšit těžbu všech potřebných surovin (nacházejí se z velké části v Číně). Kdyby je někdo chtěl těžit třeba v USA nebo v Kanadě, asi by to narazilo na tvrdý odpor ochránců přírody a zastánců práv původního obyvatelstva...

IV
August 21, 2022 v 0.06

Jistě, český blbe. Šach-mat si dáváte sám sobě téměř v každé diskusi. (-:

+ Další komentáře