Politické okraje naplnily Václavák. Pomáhá jim strach z ekonomické tísně

Vojtěch Petrů

Ačkoli demonstraci svolali „staří známí“ z okrajů české politické scény, veteráni bojů proti „uprchlíkům“, proti covidovým omezením a Bruselu, hlavní motivací demonstrovat pro mnohé nyní byl strach z rostoucích cen.

Obavy z ekonomické tísně ženou do jednoho proudu oba okraje politické krajiny. Foto Facebook KSČM

Dle oficiálních odhadů se v sobotu odpoledne sešlo na pražském Václavském náměstí sedmdesát tisíc lidí, aby demonstrovali proti vládě Petra Fialy (ODS), reálně jich tam ale přišlo jistě víc. Akci uspořádala iniciativa Česká republika na prvním místě. Za ní se spojila prakticky celá česká radikální, alternativní a extremistická scéna, od pravicových Svobodných a Trikolóry přes SPD a KSČM až po neonacisty, k protagonistům patřila i řada výrazných postav české dezinformační a krajně pravicové scény.

Hlavními pořadateli byli Ladislav Vrábel, aktivista spojený s hnutím Chcípl pes, jež se věnovalo šíření dezinformací o pandemii covid-19 a souvisejícím protestům proti omezujícím opatřením, a Jiří Havel, taktéž aktivista proti opatřením během pandemie. Přestože hlavním motivem demonstrace bylo vyjádření odporu k přístupu Fialovy vlády k ekonomické a energetické krizi či k válce na Ukrajině, zaznívala na ní také dlouhodobější témata českých i zahraničních radikálů.

Na akci tak bylo slyšet požadavky jako zajistit přímé smlouvy s Ruskem o dodávkách plynu za nízké ceny, energetickou a potravinovou nezávislost země, vojenskou neutralitu, či návrat ukrajinských uprchlíků po skončení války zpět do jejich země. Řečníci vystupovali také proti Evropské unii a zavedení eura či za „svobodu projevu“ na sociálních sítích, čímž mají na mysli možnost sdílet jakýkoli obsah bez ohledu na jeho faktickou podstatu.

Mezi řečníky se objevila řada postav z obou okrajů politické scény. Promluvili mimo jiné předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková, komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála, europoslanec SPD Hynek Blaško, předsedkyně Aliance národních sil Vladimíra Vítová, předseda spolku odpůrců členství v Evropské unii Odchod Matěj Gregor, mnoha skandály proslulý děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, místopředsedkyně hnutí Švýcarská demokracie Pynelopi Cimprichová či předseda antirouškařského hnutí Manifest David Tesař.

Mezi dalšími podporovateli, kteří akci zaštítili, je pestrá paleta radikálů, ultrakonzervativců, ezoteriků, dezinformátorů i konspirátorů. Najdeme mezi nimi předsedu akce D. O. S. T. Michal Semín, šéfredaktora dezinformačního webu Protiproud Petr Hájka, velitele Národní domobrany Marka Obrtela či dřívějšího poslance ČSSD a nynějšího poslance SPD Jaroslava Foldynu.

„Snaha po integraci je na okraji politického spektra dlouhodobě patrná, ale současně tam probíhá neustálá dezintegrace, která vyplývá jak z ideologických odlišností, tak z osobnostních charakteristik, kdy řada aktivistů má osobní problémy s jinými postavami téhož tábora,“ komentuje dnešní demonstraci politolog a odborník na politický extremismus Jan Charvát z pražské Univerzity Karlovy. Hlavním „integračním“ momentem dneška je dle něj reálně tíživá sociální situace — a obavy z ní — řady lidí.

Například u KSČM, která se na demonstraci vedle ultrapravicových stran také podílela, se podle Charváta potvrzuje postupné vyvanutí marxistického programu a posun směrem k autoritářství a sociálnímu konzervatismu. To pokračuje i po loňské výměně vedení v reakci na volební sněmovní debakl, kdy Vojtěcha Filipa po šestnácti letech v čele strany nahradila o generaci mladší europoslankyně Kateřina Konečná.

Strana do prezidentských voleb vysílá zmíněného zástupce ultrakonzervativního křídla KSČM Josefa Skálu. V komunálních volbách se v Brně komunisté spojili se Slušnými lidmi, v Táboře, Uherském Hradišti či v Plzni s Okamurovou SPD, v Českých Budějovicích pak třeba s hnutím Domov vzešlým z Volného bloku či s národními socialisty.

Podle Charváta můžeme rozhodně očekávat i další demonstrace organizované radikály. „Uvidíme, jak často, uvidíme, jestli se organizátorům podaří udržet vnitřní jednotu a uvidíme, jak bude reagovat vláda, ale tato poměrně velká demonstrace organizátorům ukazuje, že jejich aktivita ve společnosti rezonuje,“ říká.

Navíc nás dle Charváta čeká „horký podzim“. Vedle problémů s cenami energií se mezi radikály tematizuje také otázka ukrajinských dětí ve školách, možného návratu covidu a pokračování války na Ukrajině. K tomu tu probíhají kampaně ke komunálním, senátním a prezidentským volbám. „V nich se všechny sporné a kritické momenty nepochybně budou odrážet,“ míní expert na oba okraje české politické scény.

„V této situaci je podstatným momentem zejména to, jak se k demonstrantům, respektive k proudu, který reprezentují, postaví ANO, tj. nakolik jim půjde vstříc ve snaze mobilizovat je pro sebe. Což už teď vidíme, že dělá,“ říká Charvát. Organizátoři sobotní demonstraci uvedli, že nepodá-li vláda do 25. září demisi, budou následovat další protesty a stávky.

Diskuse
JP
September 4, 2022 v 10.37
Sedmdesát tisíc

Nelze to popírat: tato demonstrace byla pro její organizátory nemalým úspěchem. Dostat na Václavák v jednu chvíli 70 000 protestujících (a jak správně podotýká autor článku, fakticky zřejmě ještě více), to není žádná maličkost, a je tady už možno hovořit o velké rezonanci.

Z hlediska obecně demokratického státního a společenského uspořádání je tedy právem možno hovořit o nemálo alarmujícím znamení, když se dokáže aktivovat takové množství státních občanů, kteří vyznávají negativní, destruktivní, deformované hodnoty respektive pahodnoty, které se příkře rozcházejí prakticky se vším, co představuje hodnoty moderní, kulturní civilizace. Navíc se zde projevily zjevné sympatie s cizím státem, který je v současné době právem považován za nepřátelský. - Je vlastně s podivem, a je to vlastně jakýmsi omylem, že v zástupu vlálo tolik českých státních vlajek, a že se zpívala česká hymna. Vzhledem k politickému nastavení velké části účastníků by zřejmě daleko více na místě byly vlajky jiných barev, a státní hymna zcela jiného státu.

Dá se právem říci, že na Václavském náměstí si dala dostaveníčko politická sedlina české společnosti; což ovšem zároveň může být v určitém smyslu i pozitivním znamením. Dá se totiž předpokládat, že se zde sešli skutečně všichni, kdo jenom mohli; a v daném horizontu se počet sedmdesáti tisíc (vzhledem k celkovému počtu obyvatelstva ČR, nebo přinejmenším Prahy) nejeví být zase tak zcela alarmující. Je holým sociálním faktem, že tuto sedlinu - sociální, politickou, názorovou a mravní - má každá společnost, i ta relativně nejvyspělejší.

Nebo obecněji řečeno: každý vysoce komplexní systém (a tím spíše živoucí organismus) nevyhnutelně produkuje i určité procento defektních, patologických forem. A zřejmě u velké části účastníků onoho shromáždění by daleko případnější formou jejich nápravy nebyla - zřejmě marná - snaha je přesvědčit racionálními argumenty, nýbrž hlubinná psychoterapie, která by snad mohla napravit psychopatologické deformace v jejich osobnostním aparátu.

Takže tedy: je sedmdesát tisíc mnoho, anebo je tento počet "v rámci normálu"? Asi bude platit obojí zároveň; na jedné straně jak řečeno tento fenomén společenské sedliny je v dějinách lidské společnosti víceméně standardním úkazem; na straně druhé ale každý jednotlivec tohoto druhu je jeden navíc; neboť každý z nich má latentní potenciál svou osobní deformovanost reprodukovat, šířit ve svém - bližším i vzdálenějším - okolí dále a dále.

Není tedy snad nutno se nad tímto včerejším vystoupením sjednocených sil českých reakcionářů vší provenience přespříliš znepokojovat; ale nelze ho ani v žádném případě brát na lehkou váhu.

Neboť už v Bibli stojí psáno: "Braňte počátkům!" Když se patologická sněť nechá rozšířit příliš dalece, pak může nastat chvíle že už bude pozdě.

Nemyslím, že ten proruský postoj byl u běžných účastníků tak výrazně artikulovaný, aby jim nad hlavami vlály ruské vlajky, jak sugerujete pane Poláčku. Spíš se nebojí, že by Rusko šlo dál než na hranice Ukrajiny. Považují se za vlastence a s ruskou propagandou je spojuje hlavně nenávist k EU a k Západu obecně.

Bylo by určitě zajímavé, kolik z nich by se vlastně přiklonilo k jedné nebo druhé verzi výkladu událostí:

1/ USA a NATO jsou odhodlaní zničit Rusko a proto se k němu neustále přibližují. Poslední kapka bylo ovládnutí Ukrajiny pomocí spiknutí amerického "deep state", Sorošových neziskovek a ukrajinských nacistů nazvané Majdan. Příští krok by byl přímý útok na Rusko s cílem jeho zničení.

2/ Bývalé evropské státy sovětského bloku, které na vlastní kůži zažily sovětský "mir", už nikdy nic podobného zažít nechtějí, a proto houfně vstupovali do NATO a EU, čímž se NATO k Rusku skutečně fakticky blížilo. Ukrajina po rozpadu SSSR začala nabírat zcela jasný evropský kurz, který podporovala výrazná většina obyvatel. I Janukovyč přece původně kandidoval s proevropským programem a nikomu nevadilo, že mluví rusky a je z východu Ukrajiny. Problém nastal, až když na nátlak Kremlu otočil. Majdan byl lidovým hnutím odporu, náckové se s ním svezli.

P.S. Tady je to velmi názorné a poslední odstavec výmluvný:

https://marekzeman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=791415

P.P.S. A hlavně strach. Protože ty ceny elektřiny a plynu jsou vážně likvidační, kdyby měly vydržet...

PK
September 4, 2022 v 20.30

Lidé se bojí, že v zimě zmrznou a nebo nebudou schopni uhradit extrémně vysoké ceny elektřiny a plynu, o v této souvislosti zničujícím důsledku na české hospodářství a rozpočet ani nemluvě. Podle pana Poláčka jsou tito občané "politická sedlina české společnosti" a "patologická sněť", která potřebuje převýchovu. No comment.

IV
September 5, 2022 v 0.40

Ano, pane Krupičko, z příspěvku pana Poláčka mám podobný dojem jako vy. Zajímavé na tom je, že pan Poláček navrhuje jako prostředek nápravy této "patologické sedliny" (termín vypůjčený od T.G.M.) právě hlubinnou psychoterapii, která je jen jednou z mnoha v současné době používaných psychoterapeutických metod.*) Je možné, že po vzoru Freuda, pan Poláček shledává jako hlavní skrytý motiv patologických postojů účastníků demonstrace jejich sexuální frustrace... Blízká budoucnost by tedy mohla ukázat, nakolik je tento předpoklad oprávněný. Pokud v zimních měsících budou občané ČR v rámci úsporných opatření nuceni nosit doma dva svetry, mělo by to mít na jejich sexuální apetenci spíše tlumící účinek. Pokud spolu s tím bude klesat i jejich ochota účastnit se dalších demonstrací, bude to přinejmenším silná indicie potvrzující správnost Poláčkova náhledu (a samozřejmě vice versa). :)

*) https://www.wikiskripta.eu/w/Psychoterapie_%E2%80%93_z%C3%A1kladn%C3%AD_%C5%A1koly

JP
September 5, 2022 v 10.49
Jenom oprávněné obavy?

Tak tedy na Václavském náměstí se prý shromáždili jenom řádní občané, legitimně vyjadřující své obavy z energetické nouze.

Musím přiznat, nesledoval jsem tuto záležitost zcela podrobně; nicméně z toho co bylo médii o jejím průběhu zpravováno, pak zde jak organizátory, tak především řečníky byli v prvé řadě staří známí antivaxeři, dezinformátoři, neonacisté, tuším že i komunisté. Společným tenorem přitom bylo: vykašleme se na všechny ostatní, nějaká mezinárodní solidarita či odpovědnost nás vůbec nezajímají, my jsme přece ti skvělí Češi, jediné na čem záleží je to aby se nám vedlo dobře, pro ten účel jsme ochotni uzavřít třeba pakt s ďáblem.

Kdyby se na Václaváku demonstrovalo jenom proti energetické nouzi, pak by se tam muselo v prvé řadě brojit proti Rusku a šílenému Putinovi, který svou agresí proti Ukrajině celou tuto katastrofu způsobil. Muselo by se tu brojit proti nekonečné prolhanosti Rusů, s kterou tvrdí že jim v dodávkách plynu - smluvně sjednaných - do Evropy brání jakési "technické potíže", i když je naprosto jasné že je to lež. Místo toho se podle všeho většina řečníků lísala k Rusku a k jeho vládci.

Kdyby se opravdu demonstrovalo jenom kvůli energetické nouzi, pak by tato demonstrace měla jenom a pouze tehdy smysl, kdyby vládě bylo možno vytknout nějaké zásadní chyby v manažování této krize. Jenže: tato energetická krize dopadá na všechny státy západní Evropy prakticky stejně, žádná vláda nedokáže své občany před jejími důsledky uchránit zcela beze zbytku.

Netvrďte mi tedy, vážení, že ten zástup který se sešel na Václavském náměstí, že to byli skutečně a pouze řádní a odpovědní občané mající starost o blaho státu a společnosti. Trvám na tom: ve velké části (přinejmenším v té viditelné) se jednalo především o kverulanty vší možné provenience, od komunistů až po neonacisty, kteří v aktuální krizi pouze uviděli příležitost pod záminkou boje proti energetické chudobě moci své deformované názory a postoje teatrálně předvést na veřejnosti.

JP
September 5, 2022 v 10.58

Pan Morbicer: ano, co se týče těch Vámi uvedených dvou alternativ, bylo by opravdu velmi zajímavé provést nějaký sociologický výzkum, jaké procento účastníků demonstrace by se přiklonilo ke které z nich. Ale dovolil bych si předpokládat, že nadprůměrně vysoké procento by se přiklonilo k variantě první.

Co se pak vyjádření onoho pána (Marek Zeman) týče, pak jeho postoj je naprosto symptomatický: malý český šovinista, přesně s tou charakteristikou jak jsem ji popsal v posledním vstupu: na nikom druhém nám v sebemenším nezáleží, pojmy jako mezinárodní odpovědnost a mezinárodní solidarita jsou nám naprosto cizí, jediné co platí když nám Čechům se povede dobře!

PK
September 5, 2022 v 11.36

Nemusíme chodit daleko. Ti dva zde přítomní zástupci "rozhořčených občanů" (plus ten jeden) dali svůj pohled na varianty pana Morbicera dávno jasně najevo.

Možná by mohli pro zajímavost napsat, který z organizátorů demonstrace tam přilákal je osobně.

PK
September 5, 2022 v 11.40

Popřípadě zda tam nebyli přímo za některého organizátora, a kterého.

Já kdybych byl na jejich místě, nestyděl bych se za to. Svoje sympatie k Milionu chvilek pro demokracii jsem dával otevřeně a jasně najevo.

JP
September 5, 2022 v 11.51

Ještě dodatek: při výčtu jednotlivých skupin oněch "rozhořčených občanů" jsem zapomněl na xenofoby. Ti si tuto příležitost k vlastnímu zviditelnění (respektive k vlastnímu exhibování) ovšem také nenechali ujít; takže tam se vší samozřejmostí hlásali svá moudra, že naše krásná ryze česká populace je prý "uměle rozřeďována"!! válečnými uprchlíky z Ukrajiny...

JP
September 5, 2022 v 11.53

A ještě něco přidám k mé poznámce o potřebnosti hlubinné psychoterapie pro přinejmenším určité skupiny protestujících: trvám na tom, že z rozhodující míry se jednalo především o projevy čirého kverulantství. A nedá se nic dělat - ale kverulantství, to je ryze psychiatrická diagnóza.

JP
September 5, 2022 v 12.05

A ještě něco k dané záležitosti: naprosto a v žádném případě nechci zpochybňovat, že je v ČR celá řada lidí, na které současná energetická krize dolehne velice citelně. A je docela dobře myslitelné, že vláda se k celé záležitosti mohla postavit lidsky mnohem empatičtěji, a ne jenom čistě technokraticky. (Takže se pak musela chytat za hlavu pro "nedostatečnou komunikaci".)

Nicméně naprostou pravdu měla Jana Hovorková na webu Forum24: "Že někteří lidé na Václavské náměstí přišli skutečně čistě proto, že mají strach, že nebudou moci něco zaplatit? Tak tedy dobrá, a kolik jich odešlo, když prolhaní antivaxeři na pódiu vykřikovali cosi o covidové nesvobodě? Kolik se jich postavilo tomu, když se lhalo, štvalo proti uprchlíkům a skandovalo „Rusko, Rusko“?"

JP
September 5, 2022 v 12.09

A ještě něco z webu Forum24 připojím, pro tentokrát zcela autentické očité svědectví jedné z diskutujících:

"Dobrý den, já ty demonstrující v sobotu potkala na nádraží. A víte co, to nebyli žádní vyděšení chudáci co se klepou z čeho zaplatí složenky. Byla to banda arogantních, sprostých hovad kteří měli pocit, že když v ruce drží vlajku celý svět si sedne na sedínku."

Třeba jim bylo blbé odejít, když zrovna přišli...

Mnohem ostřejší obrázek asi poskytne druhá příp. další demonstrace, tam už nebude možno říkat, že jsem nevěděl atd.

Docela chybí alternativní nabídka protestu -- a kdo jiný by ji měl nyní nabízet než my socialisté? Kde jsou předáci?

IV
September 5, 2022 v 20.15

"Docela chybí alternativní nabídka protestu ..."

Přesně tak, pane Morbicere. Proto je zcela idiotské házet všechny demonstranty do jednoho pytle (viz též článek pana Bittnera: "Že nevěděli, za co demonstrovali? Nedělejte z lidí blbce, zvládnou-li to sami"

PK
September 6, 2022 v 9.44
Pane Morbicere

Jistě vám neuniklo, že odbory připravují nějaké protesty. A kdo jiný by eventuálně už měl mít, když už.

Ale vešlo to ve známost teprve předevčírem, myslím.

PK
September 6, 2022 v 10.58
Zastavme nárůst extremismu
JP
September 6, 2022 v 14.00

"Mnohem ostřejší obrázek asi poskytne druhá příp. další demonstrace, tam už nebude možno říkat, že jsem nevěděl atd." - to mi teď nějak připomnělo shromáždění s "Antichartou" s herci v Národním divadle - tehdy ještě mnozí zřejmě skutečně netušili co je tam očekává; ale při druhém obdobném shromáždění se zpěváky populární hudby už nikdo nemohl nevědět, o co se jedná.

Ovšem - je tam nahnali prakticky násilím, bylo jasné kdo nepodepíše že vzápětí skončí na černé listě "nežádoucích" interpretů.

IV
September 6, 2022 v 18.28

Mě to zase, pane Poláčku, připomnělo, jak v letech 88-89 režimní média šmahem označovala účastníky demonstrací jako zaprodance západu a agenty imperialismu...

IV
September 6, 2022 v 18.40

Tak pan Kolařík tu oprašuje 2 roky starou petici. No, to je mi ho skoro až líto... (-:

PK
September 6, 2022 v 19.16

Je celkem symptomatické, že ruský šváb Václavů důsledně používá obrácený "smajlík", tedy "mračník". Tomu, že by rád předstíral, že se usmívá, samozřejmě věřím. Ovšem zřejmě stejně jako v reálném životě mu z toho vychází jenom škleb.

PK
September 6, 2022 v 19.17

"letech 88-89 režimní média šmahem označovala účastníky demonstrací jako zaprodance západu a agenty imperialismu..."

To muselo přijít. Na první dobrou.

IV
September 6, 2022 v 20.01

Pane Kolaříku, opravdu jste tak hloupý, že nedokážete rozlišit mezi )-: a (-: ...?

JP
September 7, 2022 v 10.48

Rozdíl v oněch tehdejších demonstracích a tou dnešní je pane Václavů prostě v tom, že tehdejší demonstranti nežádali nějaký "imperialismus", nýbrž svobodu a demokracii. Zatímco dnešní demonstranti žádají fakticky přesný opak, kolaboraci s nedemokratickým, autoritativním, imperialistickým státem.

IV
September 7, 2022 v 21.44

Anebo TAKÉ (a možná, že především) žádají snesitlené náklady na živobytí, pane Poláčku. Vaše "diagnostika" je poněkud tendenční...

+ Další komentáře