Společenství strachu

Alena Zemančíková

Pro společnost zachvácenou obavami a pocitem nejistoty je snazší upínat se k těm, kdo jim lžou a předkládají zdánlivě snadná řešení, než hledat skutečná východiska z problémů.

K čemu je nám solidarita, mezinárodní smlouvy a zákony? Okamuru do vlády, všechno zrušit, odjet do Moskvy a uzavřít kontrakt na levný plyn! Foto FB Svoboda a přímá demokracie — SPD

Roman Sikora napsal nedávno na facebook, že demokracie není možná tam, kde se všichni bojí. A že se z naší společnosti podařilo vychovat úzkostně rozklepanou masu, která se bojí selhání ve výkonu, v příjmech, v soutěži o společenský status, bojí se chladných manažerů, exekutorů, majitelů nemovitostí, úředníků, kteří by měli umět aspoň poradit, když už ne pomoci, a nakonec i státu.

Bojí se také zimy a hladu, i když pořádně nevědí, co to je. A koho se dítě bojí, toho nenávidí — přece jen úplný podivín má rád ohavného velkého psa, který na něj štěká za plotem s velmi chabými vrátky, kdykoli jde domů nebo ven. Je třeba ještě doplnit, že ti, kteří mrznou a hladovějí, na demonstrace nechodí, protože se bojí.

Dostali jsme se do situace, z níž už se nejde vrátit zpátky do stavu, jaký byl. Okamura vědomě lže, když lidem říká, že pokud Ukrajině odepřeme podporu ve válce, dostaneme zpátky ruský plyn za levnou cenu jako dřív. Babiš lže tak očividně, že to může vidět každý. Lže, jako by dítěti říkal, že jeho babička zase ožije a tatínek, který má s  novou manželskou už dvě děti, se vrátí — tyhle příklady jsou opravdu dětské proti nehorázným lžím Babiše a jeho fámulů obojího pohlaví, ale ty skutečné lži teď nechci rozebírat.

Strach, který se ve společnosti usadil, nevznikl až s válkou a energetickou krizí — ten už v ní sedí dlouho. A taky pocit křivdy, plodící nenávist. Podezření, že všechno se dá zaplatit (a uplatit), plodí pomyšlení, že není žádná spravedlnost. Protože kdo má peníze, ten si ji koupí a na ocet zůstavší nespravedlnost se z nouze chytí chudáka.

Někteří, kterým se už pomátl rozum, toho chudáka vidí v Babišovi a mají jeho obvinění za nespravedlivá — ačkoliv přece musí vidět, že jeho bohatství a moc vyrostly na úkor ostatních, na nichž mu vůbec nezáleží. Lidi si ale myslí, že záleží, když tak laskavě všechno slibuje, a je-li u moci, dokonce i rozdává a říká, že to je z jeho.

Kéž už to jeho zatracené jméno, ve všech významech, z veřejného prostoru zmizí — je to jed horší než výpary z Lovochemie. Jedním z jeho nejhorších důsledků je, že výraz „sociální pomoc“ ušpinil pojmem „rozdávání“, které si potom tak snadno berou do úst nejen jeho protivníci, ale i jindy seriózní novináři jako Lída Rakušanová.

Na vině nejsou jen prolhaní politici

Demonstrace na Václaváku jsou odporné. Jednou jsem šla kolem a jen z toho řevu se mi chtělo omdlít. Chtějí, abychom jako země mysleli jenom na sebe — k čemu je nám solidarita, dokonce k čemu jsou nám mezinárodní smlouvy a zákony. Okamuru do vlády, všechno zrušit, odjet do Moskvy a uzavřít kontrakt na levný plyn.

Jak lidem ukázat, že by tyto naše nové představitele car nechal tři dny čekat v předpokoji, pak by je přijal v sále, kde je od trůnu k místu prosebníka asi kilometr, stanovil si podmínky, prosebníka propustil a ještě ho nechal za rohem maskovanými bouchači zmlátit.

Lidé si to nepředstaví, protože touží po laskavém vypořádání případu a přes vlastní strach a zlobu nevidí tu strašnou nenávist a zlobu těch, k nimž se upínají. Lid křičí a plánuje sebevraždu v mylném domnění, že si lze vynutit, aby věci byly jako dřív.

Za spoustu problémů si lidé skutečně můžou sami. Je až zoufalé, kvůli jakým nesmyslům se dostávají do exekučních pastí a jak hrozně špatně hospodaří. Nápor konzumu a jeho všemocné reklamy totiž úplně rozmlžil hodnotu zvanou rozumné hospodářství, ve které jsem třeba ještě já byla samozřejmě vychovaná.

Otázku, co opravdu potřebuju, kdy se vyplatí si na to i půjčit a jakou cenu jsem ochoten a především schopen za to zaplatit, si už neumíme položit. Znám to z příkladů ve svém okolí a po pravdě řečeno, nevím, co s tím.

Lidi by na náměstí měli volat „chceme progresivní daň“, ale to nevolají. Pochopila bych, kdyby volali „znárodnit ČEZ“, ale to taky nevolají. Pochopitelné by bylo, kdyby volali po konci spekulací s byty, kdyby bojůvky házely dlažební kostky do temných oken činžáků, jak to známe z filmů — ale ani tím směrem se neopírá nesouhlas. Demise vlády — a ať nám prezident z Lán toho Babiše s Okamurou dosadí? Vždyť jednoho z nich volil i Václav Klaus! Jako by lid byl totálně s rozumem v koncích.

Když jdu do naší samoobsluhy nakupovat, přepadne mě nad těmi cenami taková panika, že si kolikrát kromě nejzákladnějších potravin nekoupím nic. Když zjistím, že mi zplesnivěl chleba, kterého půlka stála 40 korun, zkazí mi to náladu víc, než si sama přeju. V té sámošce najde člověk jen jednu útěchu: krabičák nepodražil.

Diskuse
IV
October 9, 2022 v 15.44

"Jak lidem ukázat, že by tyto naše nové představitele car nechal tři dny čekat v předpokoji, pak by je přijal v sále, kde je od trůnu k místu prosebníka asi kilometr, stanovil si podmínky, prosebníka propustil a ještě ho nechal za rohem maskovanými bouchači zmlátit."

Autorka barvitě popsala svou představu, jak by podle ní Putin naložil s "prosebníkem" (třeba s Okamurou, pokud by se u nás dostal k moci), který by jel do Moskvy vyjednávat nákup ruského plynu "za levnou cenu jako dřív". Já si naopak myslím, že by se Putin s potěšením chopil příležitosti ještě více rozklížit již tak dost pochroumanou jednotu zemí EU a proto by "prosebníka" přijal s veškerou pompou a parádou a nabídl mu plyn za cenu když né "jako dřív", tak určitě za nižší cenu než by nyní bylo možné vyjednat kdekoliv jinde.

Vzhledem k jistému kognitivnímu deficitu některých zdejších diskutérů bych chtěl upřesnit, že zde nevyjadřuji svůj názor na to, jestli by se z naší strany mělo k takovému jednání s Putinem přistoupit.

PK
October 10, 2022 v 10.13

Takže uveďme si opět vlhký sen našeho ruského švába na pravou míru:

https://www.visegradsky-jezdec.cz/jak-sel-cas-s-levnym-madarskym-plynem/

PK
October 10, 2022 v 10.20
Pokud jde o ten chleba, paní Zemančíková

Domnívám se, že zplesnivění je následkem jeho špatného skladování. Mně chleba nezplesniví nikdy - zato mi občas trochu ztvrdne, samozřejmě. Ale to mi vůbec nevadí. Tvrdší chleba se dá bez problémů jíst.

Z toho důvodu taky vždycky okamžitě v obchodě sáhnu i po včerejším chlebu, který je za poloviční cenu.

MP
October 10, 2022 v 12.16
Pavlu Kolaříkovi

bohužel to platí jen u chleba, který nekoupíte už vlastně plesnivý, byť je prodáván a působí jako čerstvý. Jak se to odehraje technologicky nevím, ale děje se to.

PK
October 10, 2022 v 16.29
Martinu Profantovi

No to je pravda, některé chleby v sobě zřejmě mají zárodky plísně už jako čerstvé.

Pro mě je právě spolehlivým indikátorem, které chleby si může obchodník dovolit nabízet se slevou i na druhý den.