O daních se u nás nediskutuje. Jen tu a tam někdo zahaleká z okna

Jan Gruber

Doba se změnila. Strany a politici, od nichž bychom se toho dříve nenadáli, dnes přicházejí s návrhy tu zdanit to a tam ono. Problém však je, že tento naprosto nekoncepční přístup nepřináší řešení, ale jen falešné sliby a další zmatky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl portálu Seznam ohledně budoucích daní: „Nejsou žádné limity. Žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jistý.“ Foto FB Zbyněk Stanjura

„Pokud nespadne meteorit, daně nezvýšíme,“ říkal v rozhovoru pro Deník Referendum před loňskými sněmovními volbami ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček. Ačkoli žádné vesmírné těleso na území České republiky doposud nedopadlo, ledasco se od sklonku minulého roku, kdy vláda Petra Fialy přepsala tento a další sliby do svého programového prohlášení, změnilo.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu, válka vyhnala ze země miliony uprchlíků, inflace šplhá do závratných výšin, lidé chudnou a stát nemá kde brát. I středo-pravicový kabinet proto postupně přichází na to, že své závazky bude nucen revidovat, neboť — řečeno s Bohuslavem Sobotkou — „nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a v konfrontaci s realitou dnes neobstojí“.

Piráti a Starostové přišli se sektorovu daní pro energetické firmy. Lidovci si prý dovedou představit i debatu okolo zavedení progresivního zdanění. A dokonce i občanští demokraté připouštějí uzákonění daně z mimořádného zisku. „Nejsou žádné limity. Žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jistý,“ řekl Seznam zprávám ministr financí Zbyněk Stanjura.

Problém dnešní debaty o daních ovšem spočívá v tom, že to ve skutečnosti žádná debata není. Jde toliko o nahodilé shluky výkřiků. Ani jedna ze stran vládní koalice neumí říct, co všechno má stát do budoucna umět a kolik na to bude potřebovat peněz. A všechny zapomínají na to, že strukturální deficit již před krizí přesahoval dvě stě miliard korun ročně, což jedno opatření nezalátá.

České veřejně finance jsou v hlubokém rozvratu, za což nemůže jen minulá vláda v čele s Andrejem Babišem, ale i občanští demokraté, kteří mu nadšeně asistovali při rušení superhrubé mzdy. A jejichž ministr financí i pro příští roky plánuje sekat rozpočtové schodky, které se blíží třem stům miliard korun, přičemž tyto dluhy v zásadě s dopady ruského vpádu na Ukrajinu nesouvisí.

A aby toho nebylo málo, stále se ve vládní koalici najdou tací, kteří mají potřebu do roztrhání — nikoliv vlastního — těla hájit falešné předvolební sliby o nezvyšování daní. Podle již zmíněného Skopečka se do daní zkrátka zasahovat nebude. To si prý lidé mají raději připlatit u lékaře, aby ze svých stále hubenějších a hubenějších šrajtolfí nakrmili vyhladovělou státní kasu.

Věřil-li někdo, že s nástupem nové vlády zmizí Babišův chaos, který nejenže neuměl řídit stát jako stát, ale navíc každý den říkal něco jiného, musí být zklamán. I Fialův kabinet mluví mnohohlasem, jeho členové na sebe halekají přes média a zřejmě nikdo z nich netuší, jak si poradit s hluboce rozevřenými nůžkami mezi příjmy a výdaji státu. Co mu naopak nelze upřít, je um, s jakým do již tak znepokojené společnosti vnáší další zmatky.

Diskuse

Je to tak.

ODS je s prominutím banda tragédů, kteří jsou schopni např. vlézt živnostníkům do zadku, ale že nyní mají odpovědnost za celý stát vůbec nepobírají...

Že měla být superhrubá mzda po dvou letech vrácena do oběhu s tím, že vláda -- protože není spokojená s daňemi v ČR -- během svého mandátu připraví a prosadí celkovou daňovou reformu, chápe každý.

Jenže ODS bude fanaticky trvat na blbostech, takže nás čeká chronický strukturální deficit v řádu čtvrt bilionu ročně, raketově rostoucí zadlužení, nákup tanků a super-stíhaček, na které nemáme ................... a nakonec, těsně před volbama, se vláda úplně rozpadne a bude to takový ten ušpiněný a trapný konec, jako vždy končí vlády s ODS.

Další bilion dluhů a stovky miliard utopených v nesmyslných kontraktech --- tak si myslím, že to dopadne.

PK
July 26, 2022 v 9.04
Ano, pan Gruber s panem Morbicerem mají pravdu.

A nejen to, daně jsou základem všeho, základem politického programu! Mělo by se to vyučovat intenzivně již na 1. stupni základní školy.

V kavárnách by se měly hodinu denně o daních pořádat debatní kroužky, hlavně těch pražských!

Buržoazii je třeba danit, až se z ní bude kouřit!

PK
July 26, 2022 v 9.09

Nevím o žádné české levicové politické straně, která by se výrazně soustředila na vysoké danění ve více oblastech! Tragédie!

MP
July 26, 2022 v 11.12
Vážený Krupičko

V pražských kavárnách zrovna tohle školení není potřeba. Většina z nás, kavárenských povalečů, je tak či onak závislá na příjmech státního rozpočtu. A navíc vesměs umíme číst a počítat.

A mimoto, kdo by to školil, když ne my? Většina ekonomů se rekvalifikovala na daňové optimalizace a sotva si umí přečíst státní rozpočet, a ta menšina nemá čas -- europoslancuje nebo se marně snaží radit vládě. Takové zbytečné informace jako jsou možnosti, jak změnit strukturu daní, ty najdeš jen v kavárnách (pražských, brněnských, olomouckých).

Trochu jsem popřemýšlel a možná se v ODS pletu. Možná to není banda tragédů, ale naopak vysoce idealistická strana, která je za své ideály ochotná i zemřít.

Protože pokud to půjde, jak plánuje Stanjura, tak ta další vláda, ať bude jakákoliv, už nebude mít na výběr, než začít tvrdě zeštíhlovat stát, snižovat sociální standardy, rušit obecné služby atd. Zato naše armáda bude umět sežehnout na popel třeba Moskvu, Istanbul nebo dejme tomu Káhiru...

Sen ODS naplněn, i když zřejmě bez ODS.

PK
July 30, 2022 v 13.24

Ano, postřeh pana Morbicera je zajímavý. Podobně píše pan Keller, vyděděnec liberální levice na Argumentu. Doporučuji:

https://casopisargument.cz/?p=44283