ČEZ chce — zřejmě Rusům — potichu přihrát reaktor v Dukovanech. Za naše peníze

Radek Kubala

ČEZ požádal o důležité povolení k umístění stavby nových reaktorů v Dukovanech. Technické parametry žádosti zjevně hrají do karet ruskému Rosatomu. Je přitom zřejmé, že stavět dnes jaderné reaktory je už i naprostý ekonomický nesmysl.

Jádro je překonaná technologie, od které se celý demokratický svět odvrací. Foto Archiv DR 

No to je ale náhoda! Pět let připravujete veškeré dokumenty k největší energetické investici za poslední dekády a o jedno z klíčových povolení zažádáte zrovna v době, kdy média řeší největší novodobou krizi způsobenou šířením koronaviru a pozornost veřejnosti je tak upřena jinam.

ČEZ se nám přitom ještě drze směje do očí. Ústy svého generálního ředitele Daniela Beneše vykládá, že ve středu požádali o umístění dvou nových jaderných bloků k elektrárně Dukovany z důvodu transparentnosti a otevřenosti.

Přitom nejde o ledajaké povolení. Žádost o umístění nových bloků, kterou ČEZ podle atomového zákona formálně podává k Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), prakticky už předchází územnímu řízení, výběru dodavatele a finálnímu stavebnímu povolení. Za pozornost stojí, že Státní úřad pro jadernou bezpečnost před čtyřmi lety do implementační novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) protlačil, že řízení podle atomového zákona se budou odehrávat bez účasti veřejnosti.

Jelikož se v procesu bude posuzovat bezpečnost celé plánované stavby, která je u jaderných zdrojů vždycky klíčová, je dohled veřejnosti v každé demokratické společnosti nezpochybnitelně významným faktorem. I z toho důvodu je naprosto neuvěřitelné požádat o umístění reaktorů v době, kdy novinářská i odborná veřejnost řeší výhradně dopady nemoci Covid-19.

Nahrávka Rusku

Hned několik indicií navíc napovídá, že se ČEZ za nedostatečného dozoru veřejnosti chystá obdarovat Rusko. Klíčové je, že ČEZ požádal o stavbu dvou bloků s jedním tlakovodním reaktorem o elektrickém výkonu do 1200 MW. Reaktory přesně o takovém výkonu v současnosti nabízí pouze ruský Rosatom.

Pokud bychom přistoupili na to, že ČEZ nevyužije maximální možný výkon a postaví reaktory slabší, přichází v úvahu ještě čínský CGN, americký Westinghouse, Japonsko-Francouzská ATMEA a Jihokorejský KHNP.

S ATMEou už ČEZ ale oficiálně nejedná. Jihokorejský KHNP nemá se stavbou reaktorů v Evropě zkušenosti. Americký Westinghouse má velké finanční problémy, už léta balancuje na hraně bankrotu, a tak nechce a ani nemůže riskovat stavby v zámoří. Zbývají tedy Číňani a Rusové.

Ani čínská korporace CGN nemá se stavbou reaktorů v Evropě zkušenosti, navíc už několikrát uvedla, že je to pro ně velké riziko. Navíc by mohly nastat problémy s licencováním, i kvůli překladům a kulturním rozdílům, které u stavby tak složitého rázu, jakou je jaderná elektrárna, hrají důležitou roli.

Ruskému scénáři nahrává, že mají se stavbou reaktorů v Evropě zkušenosti, staví v Maďarsku bloky Paks II. a v Bělorusku v Astravci. Ve Finsku se podílela na stavbě elektrárny Hanhikivi.

Navíc Rosatom už s českými firmami spolupracuje na několika jaderných projektech. Pro mluví i konexe mezi Hradem a Kremlem. Zeman už za ruské jaderníky několikrát loboval, prezidentův poradce Nejedlý byl několikrát v Rusku na jednáních s Rosatomem.

Geopoliticky je to navíc pro Rusy výborná příležitost. V Maďarsku Rusko využívá stavby jaderné elektrárny k tomu, aby si Viktora Orbána přitáhl jako reprezentanta vlastních zájmů v Evropské unii. Reálně hrozí, že podobný scénář chtějí Rusové realizovat i u nás.

Fakt, že ČEZ se snaží žádost o povolení pohřbít pod příkrovem jiných zpráv v době koronavirové krize, minimálně napovídá, že podobné otázky nechce pan Transparentní a Otevřený Daniel Beneš od veřejnosti a novinářů slyšet. O to důležitější je se ptát.

Ekonomický, ekologický i technologický nesmysl

O důvodech, proč je ekonomicky, bezpečnostně i ekologicky naprostý nesmysl stavět v České republice nový jaderný zdroj, píšeme pravidelně. O Dukovanech jsem napsal článek už před pěti lety, kdy ČEZ požádal o posouzení vlivu na životní prostředí, a veškeré argumenty z něj platí dodnes. Ba co víc, jsou ještě průkaznější. Podívejme se na jednoduchá čísla rozestavěných jaderných bloků v Evropě.

Elektrárna Olkiluoto (Finsko) měla původní termín dokončení dvou bloků v roce 2009, cena měla být 6,4 miliardy eur. Dosud nestojí ani jeden, první se má otevírat nejdříve v listopadu 2021 a projekt bude stát minimálně 11 miliard eur.

Elektrárna Mochovce (Slovensko) měla původní termín dokončení dvou nových bloků v roce 2013, cena měla být 2,7 miliardy eur. V provozu není ani jeden z bloků a současná cena je 5,6 miliardy eur, přičemž se očekává další navýšení.

Elektrárna Flamenville (Francie) měla původní termín dokončení stavby nového bloku byl v roce 2012, cena měla být 3,3 miliardy eur. Dosud není v provozu, očekává se nyní konec roku 2022. A současná cena je už neuvěřitelných 12,4 miliardy eur.

Elektrárna Hinkley Point C (Británie) se začíná stavět a už dnes je jisté, že plánovaný rok dostavby v roce 2025 je zcela nereálný. Stavba v současnosti stagnuje kvůli koronavirové krizi. Přitom podle původních plánů měly dva nové reaktory fungovat už dnes. Původní cena 14 miliard euro už stavební společnost navýšila na 25 miliard euro.

Představa, že Česká republika postaví nové bloky do roku 2036 za odhadovanou cenu dvě stě padesáti miliard korun (pro porovnání s údaji výše je to přibližně 9 miliard eur), je z říše snů. Tohle prostě není realita, takhle to nebude.

Jediný stát, který staví hromadně jaderné elektrárny včas, je v současnosti Čína. Což by nás vzhledem k režimu, jaká v Číně panuje nemělo naplňovat optimismem, spíše strachem. Navíc jak ukazují i razie slovenské Národní kriminální agentury přímo na stavbě Mochovců, podobné projekty provází korupce, malé domů a gigantické podvody. Neodmyslitelně to k celému odvětví patří po celou jeho historii.

Řeči o energetické soběstačnosti jsou zcela iluzorní. Česká republika nemá a nikdy nebude mít své vlastní kapacity na výroby paliva.

K tomu připočtěme jaderný odpad, se kterým si neumíme poradit a který je životu nebezpečný statisíce let, nutnost těžit uran a vždy přítomné riziko havárie. Za případný nový blok Dukovan zaplatíme všichni, zejména proto, že český stát bude ČEZu celou investici garantovat, a to i případné kompenzace.

Platit budeme nejen pravděpodobnou závislostí na jednom z východních autoritářských režimů, ale také stovkami miliard, které by mohly jít na energetické úspory a rozvoj obnovitelných zdrojů, zničeným životním prostředím a v krajním případě i životy lidi. Už ten nesmysl ukončete!

Diskuse

Ty nové bloky budou, ne že ne, v tomto je prostě stabilní a dlouhodobá politická vůle od levice po pravici.

U těchle článků, které vždy končí, že jádro ne, že to zvládneme úsporami a obnovitelnými zdroji, mně vždy chybí aspoň nějaký hrubý náčrt nebo výpočet toho, kolik těch obnovitelných zdrojů bychom potřebovali.

Vítr pořádně fouká jen v několika málo lokalitách, s větrníky to nevytrhneme.

Voda a přečerpávání taky v ČR nebude mít větší podíl.

Takže solární panely. Máme vůbec představu, jaká plocha by jich musela být?

A co pořád nedořešená úložiště? Budeme kupovat Muskovy velkobaterky, nebo co jiného???

Zvláštní taky je, jak rozdílné bývají články na tohle téma od ekologických publicistů s aktivistickými kořeny, a jak od technicky vzdělaných lidí.

https://a2larm.cz/2020/03/covid-19-jitri-nadeje-enviromilenialismu-ale-kolaps-nam-nepomuze/

JK
March 29, 2020 v 22.00

"Zvláštní taky je, jak rozdílné bývají články na tohle téma od ekologických publicistů s aktivistickými kořeny, a jak od technicky vzdělaných lidí."

Technicky vzdělaní lidi obvykle trpí technickým fachidiotismem.

"U těchhle článků, které vždy končí, že jádro ne, že to zvládneme úsporami a obnovitelnými zdroji, mně vždy chybí aspoň nějaký hrubý náčrt nebo výpočet toho, kolik těch obnovitelných zdrojů bychom potřebovali."

Hledáte na nesprávných místech.

"Ty nové bloky budou, ne že ne, v tomto je prostě stabilní a dlouhodobá politická vůle od levice po pravici."

Ta stabilní a dlouhodobá politická vůle vychází z přesvědčení, že business as usual bude pokračovat exponenciálním růstem na věky věkův, amen. Nebude a uvidíme to všichni velice brzo. Stejně tak velice brzo budeme mít úplně jiné starosti než výstavbu nových jaderných bloků.

PK
March 29, 2020 v 22.28

Pane Morbicere, a co myslíte, že je větší průšvih? Nemít bateriové nebo jaderné úložiště? Já bych řekl, že vývoj těch bateriových postupuje asi tak stokrát rychleji než příprava realizace u těch jaderných. Tedy já jsem pro OZE, v kombinaci s většími ohledy k přírodě. Což předpokládá omezit plýtvání, konzum, obecnou rozežranost lidí... A souhlasím s panem Kalousem, že až se přežene pandemie, na jaderný tunel nebude peněz. V tomto případě snad.

No, já jsem hansenovec, zajímají mě v prvé řadě uhlíkové emise.

Tím pádem je pro mě absolutním zklamáním prodej Počerad Tykačovi. Tohle vládě neodpustím a je fakt, že to diskredituje její deklarované záměry a podporu nových jaderných bloků.

Nejsem ovšem fanatický odpůrce jaderné energetiky.

Proč bych měl obdivovat zrovna Německo, jednoho z největších evropských producentů emisí, který se sice snaží, ale jeho progresivní energetická politika se jaksi začíná hroutit, a ne Francii, dlouhodobě nízkoemisní zemi?

Pokud jde o soláry, nevím, jestli hledám špatně, spíš mi přijde, že se nic neví jistě, hodně se spoléhá na rozvoj který prý přijde, ale materiálové a logistické požadavky se zřejmě nijak zvlášť u panelů nesníží.

Zkrátka aby to neskončilo jako v již zmiňovaném Německu, kde to vypadá, že sice dojde k útlumu uhlí i jádra, ale přejde se na plyn... - mají nový plynovod z Ruska, bude plyn z Izraele a zřejmě i Kypru, budují se terminály pro americký zkapalněný plyn...