Kdo jde Dienstbierovi po krku? Lánští pučisté a pražská mafie, napsal ministr

Jaroslav Bican

Jiří Dienstbier se ve čtvrtek pozastavil nad tím, kdo volá po jeho odvolání z funkce ministra. Zmínil v této souvislosti čtyři politiky ČSSD. Vedle toho se ze sociální demokracie ozývají hlasy, které připravovanou výměnu ministrů kritizují.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) se ve čtvrtek ohradil proti útokům, které na něj směřují. „Nastal čas přestat s přehnanou zdrženlivostí. Nebaví mě už jen sledovat útoky toho nejhoršího v ČSSD na mou osobu,“ uvedl Dienstbier na svém profilu na Facebooku a Twitteru a pokračoval: „Snad až komické na ministerské ruské ruletě je, že po mém odvolání volají bezpáteřní pučisté z Lán (Tejc, Zimola) a pražská mafie, v čele s pračkou peněz Pochem a odsouzeným podvodníkem Březinou. Asi ta nová krev, která zajistí podporu lidí ČSSD,“ napsal ministr.

Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) pro čtvrteční Právo ohledně zvažovaného odvolání některých ministrů za sociální demokracii uvedl, že chápe, že nová krev je potřeba, zároveň se ale obává, aby ji nakonec nebylo tolik, že ČSSD bude potřebovat stanici krevní transfúze, ovšem dodal: „Byť minimálně s jednou výměnou souhlasím,“ následně zmínil ministra Jiřího Dienstbiera. „Myslím si, že návrhy a nápady pana ministra nám dlouhodobě žádné voliče ani body nepřinášejí,“ řekl Tejc.

Dienstbierem zmíněný hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) se ozval už minulý týden, kdy v rozhovoru pro Echo24 na otázku, který z resortů ovládaných ČSSD podle něj nemá dobré výsledky, odpověděl: „Na setkání s lidmi i s kolegy hejtmany a představiteli jiných krajů jsem zaznamenal velmi silnou kritiku, která směřovala na resort Jiřího Dienstbiera.“ Jeroným Tejc i Jiří Zimola se po volbách v roce 2013 zúčastnili pověstné schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech, po které následoval pokus svrhnout předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.

Kdo stojí v čele pražské mafie? Poche a Březina říká Dienstbier

Současný europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) a pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD), které ministr pro lidská práva jmenuje v souvislosti s pražskou mafií, podle informací Deníku Referendum po odvolání Dienstbiera volají především uvnitř sociální demokracie.

Miroslav Poche je spojený s kauzou, kdy na podzim 2010 vyšlo najevo, že daroval sociální demokracii dvě stě tisíc korun, ty ale nechal rozepsat na menší částky a napsat na své stranické kolegy. Poche tehdy uvedl, že to udělal proto, aby se vyhnul placení daní. V této souvislosti bylo ale také zmiňováno zavazování si spolustraníků a budování stranického vlivu.

Pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) byl pro změnu pravomocně odsouzen za podvod v pražském dopravním podniku. Jako předseda dozorčí rady měl neoprávněně pobírat odměny v celkové výši 290 tisíc korun. Březinovi byl uložen roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební dobou. Uvedenou funkci nesměl vykonávat, protože zároveň působil v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Březina to však podle soudu valné hromadě dopravního podniku zamlčel.

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier je vedle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové-Tominové jedním z členů vlády za sociální demokracii, o jejichž odvolání se spekuluje.

S případným odchodem některých ministrů či ministryň také ve čtvrtek vyjádřil nesouhlas spolek Idealisté.cz. „Současné jednání předsedy ČSSD vnímáme jako vyvrcholení dlouhodobé krize v sociálnědemokratickém hnutí, jehož jsme součástí,“ uvedli Idealisté ve svém vyjádření a dodali: „Kroky, které sledujeme prostřednictvím médií, se zdají být nekoncepční a ohrožují dobré fungování a obraz sociální demokracie.“

Setrvání ministrů ČSSD také podpořil obvodní výkonný výbor sociální demokracie Prahy 2. Ten rovněž vyjádřil rozčarování z nekoncepčního postupu předsedy sociální demokracie, který jedenáct měsíců před sněmovními volbami poškozuje ČSSD. „Ministři, o jejichž odvolání se spekuluje, jsou známi svými jasnými postoji a dokáží se postavit za sociálně demokratické hodnoty, které hájí proti podnikatelskému populismu ministra Babiše. Premiérův avizovaný postup pouze nahrává hnutí ANO,“ stojí ve vyjádření obvodního výkonného výboru.

    Diskuse
    November 11, 2016 v 16.23
    Což takhle dát si demonstraci?
    „To my jsme pro vás kdysi vyšli do ulic, a když to bude potřeba, vyjdeme zas,‟ píše Jiří Vojáček Bohuslavu Sobotkovi:
    http://www.blisty.cz/art/84422.html

    Velmi podnětná myšlenka. Proč proti ohlášené výměně ministrů ještě nedemonstrujeme?

    Když vyměnit, tak Mládka!
    JN
    November 12, 2016 v 2.31
    V roce 2013 jsem si přál Jiřího Dienstbiera za prezidenta
    Dnes jsem i přes současnou zkušenost se současným prezidentem upřímně rád, že můj hlas nepřispěl k jeho zvolení.

    Ano, souhlasím s tím, že "návrhy a nápady pana ministra ČSSD dlouhodobě žádné voliče ani body nepřinášejí“.

    (((Stejně to vidím i s paní ministryní. Proč by však měl být odvolán ministr Němeček, to mi jasné není - proto, aby byl Babiš spokojený?)))

    Takže na tu demonstraci za setrvání Jiřího Dienstbiera ve vládě já, pane Macháčku, nepůjdu.
    November 12, 2016 v 7.44
    Já bych to napsal ještě jinak, pane Nusharte.
    Návrhy a nápady pana ministra nejsou skutečnou podstatou sociálnědemokratické politiky. Je k zamyšlení též jeho odvaha k pojmenování problémů, která se kupodivu objevila teprve až byl odvolán. Do té doby mu to nevadilo? Nebo ty problémy v té době neexistovaly?
    Demonstrace na podporu Sobotky přinesly prakticky ten úžitek, že je ČSSD tam, kde je. A nebudu si kazit ráno jadrným vyjádřením onoho místa.
    November 12, 2016 v 11.30
    Občanská povinnost
    Vidím, že jsme tu právě založili skvělou tradici.

    Demonstrovat je občanská povinnost. Každý musí jít na demonstraci. Kdo nepřijde, je povinen se omluvit a podrobně vysvětlit, proč demonstrovat nešel.
    November 12, 2016 v 16.02
    Plný souhlas s panem Nushartem
    Jiří Dienstbier také omylem získal v prvním kole volby můj hlas, kterého dnes lituji. Toho hlasu ve druhém kole pro Schwarzenberga nelituji...

    Už ve volební kampani předvedl své egocentrické rysy a zřejmě i otcovský komplex (to není diagnóza, tak si to mohu dovolit napsat). Zcela netakticky byl agresivní a útočný vůči Miloši Zemanovi v předvolební kampani a mezi ty, kteří ho od tohoto postupu varovali patřil i Jeroným Tejc. Zkrátka nenechal si poradit a postrádá schopnost sebereflexe.

    Kde je dnes jeho slavný zákon o referendu? Mimochodem zpackaný.
    PK
    November 12, 2016 v 17.07
    Dienstbier by měl opustit ČSSD
    Není kapitánem, takže nemusí opouštět potápející se loď jako poslední.
    Měl by prostě odejít, a ponechat tu rozhádanou, zkorumpovanou a intrikami prolezlou partaj jejímu zaslouženému osudu.
    November 12, 2016 v 19.35
    Pamatuju si na názor Jaroslava Šabaty z roku 2003
    Říkal, že ČSSD musí projít katarzí. A stále neprošla. Jediná šance je, aby se z ní staly dvě strany, ta jedna možná posílí Stranu zelených nebo KDU a ta druhá bude levicově nacionální silou typově Ficově SMERu. Možná že časem integruje i KSČM.
    OG
    November 13, 2016 v 5.30
    Dienstbiera není škoda
    Odvolání v podstatě kohokoliv ze socdem týmu nemůže být na škodu, stejně jako odvolání kohokoliv z lidoveckých ministrů a z té třetí strany téměř stoprocentně taky. I když...rok před volbami? Sobotka je víc a víc mimo. Ukazuje se, že mladí a (všeho)schopní, ale nevzdělaní a nezkušení lidé, ideologicky a morálně "zpragmatizovaní", jsou tím skutečným problémem naší současné společnosti. Sobotkovi navíc chybí to, čím drtivá většina popřevratových produktů našeho školství a ideologie, oplývá - totiž sebevědomí. V socdem mladší soudruzi sice stačily na zbavení se Zemana, Paroubka, Špidly, ale jinak oni sami zůstali stále jen nešťastníky bez jakékoliv vize i reálných schopností.
    Dienstbier je pouze jedním z nich, navíc je v "kolektivu" neoblíben pro své idealistické fantazie. Nemůže za to, že si nese onu idealistickou zátěž po otci, může ale za to, že postrádá reálné schopnosti komunikovat a konat nejen v rámci strany, ale i směrem k celé společnosti. Na druhou stranu nám může být sympatická jeho mírná zásadovost ve vztahu k stranickým mafiím. To ale není dostatečná kvalifikace k výkonu žádné funkce - ani na tak bizarním ministerstvu, jako je to jeho.
    November 13, 2016 v 9.49
    Dienstbier jako symbol
    Často slýchám o Jiřím Dienstbierovi mladším, že je neschopný a líný, že zákony připravuje pomalu a špatně a že je vůbec nedokáže prosadit. Ono je těžké prosazovat zákony, když vás podrazí i spolustraníci, o koaličních partnerech nemluvě, na druhé straně by bylo pochopitelné že spolustraníci nepodpoří zákon připravený špatně — pokud by ministr byl vážně tak neschopný a líný, že se o tom zákonu s nikým ve straně nebavil, než ho předložil, a nedal si poradit jak jej připravit líp. Taky jsem ovšem kdysi slýchal, že Petra Buzková je líná — a pak se ukázalo, že jsou to pomluvy šířené Milošem Zemanem, který jí záviděl, že je oblíbenější než on.

    Není hlavní příčinou neúspěchů Jiřího Dienstbiera při prosazování zákonů náhodou prostě to, že jde o zákony, které pravice zásadně odmítá a jejich prosazení za žádnou cenu nedovolí, byť by je třeba i podepsala v koaliční smlouvě a programovém prohlášení vlády. Jsou opravdu zákony připravené Jiřím Dienstbierem špatné, anebo krachují ve sněmovně naopak proto, že šanci projít by měly, jen kdyby byly špatné, naprosto bezzubé?

    Jestli je Jiří Dienstbier opravdu neschopný a líný, proč jej tak zavile a svorně nenávidí nacisté, Kalousek, Zeman a Babiš? Neschopný a líný člověk by přece nikoho neohrožoval, a tedy nikomu nevadil, ne?

    Krom toho spolu s Jiřím Dienstbierem Bohuslav Sobotka odvolává také Svatopluka Němečka, ministra zdravotnictví známého především tím, jak moc překáží Andreji Babišovi. Navíc to dělá krátce poté, co odmítl rezignaci Jana Mládka, ministra, kterého do té vlády především už na začátku neměl vůbec brát. Jsou snad hlavy Babišem nejvíce nenáviděných ministrů cenou domluvenou v zákulisí při vyjednávání o krajských koalicích?

    Ve funkci nakonec aspoň zůstává Michaela Marksová Tominová. Zřejmě jí Andrej Babiš prominul růst minimální mzdy i snahu prosadit sociální bydlení a zálohové výživné výměnou za to, že odmítá zvýšit životní minimum. Nacisté nicméně volají i po její hlavě, a já bych to nevyjádřil lépe než oni: Dienstbier a Marksová představují v ČSSD určitý směr politiky, který nacisté zásadně odmítají.

    Kromě toho, že Bohuslav Sobotka upravuje vládu podle přání Andreje Babiše, se odvoláním Jiřího Dienstbiera odklání od levicové politiky a přiklání k zemanovštině. Což je nejen hnus z hlediska vyššího principu mravního, ale vzhledem k opakovaným volebním „úspěchům‟ Zemanova fanklubu také hrubá taktická chyba, na kterou ČSSD v nejbližších volbách šeredně doplatí.
    November 13, 2016 v 19.29
    Sobotkovo zoufalství
    Odvolávat ministry, kteří se nelíbí Zemanovi a Babišovi je výraz naprostého zoufalství - asi mu jde o posílení vlastní pozice v soc. dem. - ale voličů, zejména mladých voličů opět ubyde.

    Honza Macháček to vystihl dobře.
    PK
    November 13, 2016 v 20.39
    Nejen zoufalství, ale hlavně křiváctví
    Neváhal hodit přes palubu toho, kdo při něm stál a pomohl mu po lánském puči.
    Ono se mu to vrátí, podvraťákovi.
    PK
    November 13, 2016 v 20.40
    Nicméně Sobotka dokázal jednu věc
    Že už se o jeho servilním dopisu Číňanům nemluví. I v tom je Zeman jeho dobrým učitelem: jednu sviňárnu překrýt druhou.
    OG
    November 14, 2016 v 6.26
    Už zase, soudruzi?
    Tak se to opět zvrátilo tím správným směrem - za vším může západní imperialismus, pentagonští jestřábi a váleční štváči z Wall Streetu. Vlastně pardon! Dneska Babiš, Zeman a ruský a čínský imperialismus. (Nenápadně se přidává Trump.) Prý, který národ se nepoučí z historie, je nucen ji opakovat. Je až zoufalé, jak vehementně se o to "ušlechtilejší" část našeho národa snaží.
    Celá tato vládní obměna, ať už si od ní premiér slibuje cokoliv, zdá se mi býti nešťastnou.
    IH
    November 14, 2016 v 11.18
    Premiér na svou chybu zadělal už svým podpisem pod "dopis čtyř"
    Myslím, že vyzdvihování Sobotkovy nevděčnosti a neférovosti při obměně kabinetu není správné. To však neznamená, že premiérovo rozhodnutí je potřebné či prospěšné. Minimálně v případě, že není možné přistoupit k obměně týmu i v případě členů dvou zbývajících koaličních stran. Jako reakce na neúspěch ČSSD v krajských a senátních volbách není opodstatněné, ani věrohodné. Neúspěch ANO byl asi srovnatelný, ale Babišovo "nepanikaření" na něj dá lépe zapomenout. Sobotka prostě nemá šanci přesvědčit veřejnost, že jednal, 11 měsíců před volbami, ve snaze posílit výkon vlády. Naopak je zajisté i sociálními demokraty podezříván, že posiluje svou pozici před sjezdem strany. Pravděpodobnost, že tak zároveň zlepší vyhlídky ČSSD v parlamentních volbách, je ovšem mizivá. Sobotkovým kritikům mělo být ponecháno na uvážení, zda se chtějí pokusit vést stranu už do voleb. "Upovídaný" Jiří Dienstbier to řekl správně...
    Čili Sobotka se nedopustil zásadního morálního selhání, ale zásadní taktické chyby. Nepřevzal iniciativu, ale "černého Petra".
    + Další komentáře