Výměna ministrů: skončí Němeček a Dienstbier. Jistotu nemá ani Marksová

Vratislav Dostál

Bohuslav Sobotka odvolá ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Podle zjištění Deníku Referendum nemá nic jisté ani ministryně Michaela Marksová. Jasno bude po návštěvě premiéra v Lánech.

Z vlády Bohuslava Sobotky budou odvolání ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier. Deníku Referendum to řeklo několik na sobě nezávislých zdrojů, jejichž jména nemůžeme zveřejnit. V posledních hodinách se navíc zdá, že svou pozici ve vládě nemusí uhájit také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová. Jan Mládek naopak v pozici ministra průmyslu skoro jistě zůstane.

Premiér a předseda ČSSD avizoval odvolání některých ministrů v pátečním dopise spolustraníkům. Svůj krok odůvodnil únavou některých ministrů. „Potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat,“ napsal.

A přestože původně tvrdil, že chce mít jasno do 10. prosince, jména odvolaných ministrů veřejnosti oznámí nejspíš již po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Sobotka se ke svému kroku rozhodl nejpozději v pondělí, kdy měl po jednání vlády schůzku postupně s Němečkem, Dienstbierem i Marksovou. A zatímco večer vše nasvědčovalo, že budou odvolání pouze první dva jmenovaní, v tuto chvíli nelze vyloučit také odvolání Marksové.

„Umím si představit, že budu mít roli ministra, nebo nějakou jinou,“ řekl po schůzce s premiérem novinářům Němeček. „Pro mě je důležité, jak z této situace vyjde sociální demokracie. Já se nemůžu dívat na to, jak se nám někteří naši političtí konkurenti chechtají a mají radost z toho, že se nám teď úplně nedaří,“ dodal Němeček.

Většina pozorovatelů Sobotkův krok hodnotí jako přirozenou reakci na prohrané krajské a senátní volby. Premiér podle nich mohl volební porážku své strany v krajských a senátních volbách ignorovat jen stěží.

ČSSD získala v senátních volbách pouze dva mandáty, v krajských pak zvítězila pouze na Vysočině a v jižních Čechách. Zatímco v roce 2012 volilo sociální demokraty 23,58 %, letos jen 15,25 % voličů. Mandátů získala ČSSD před čtyřmi lety 205, letos už jen 125. Nejvíce lidí volilo ČSSD v Jihočeském kraji: 22,55 % voličů, v Libereckém jich bylo ale jen 8,04 %.

Příští rok na jaře se navíc koná sjezd sociální demokracie, kde bude Bohuslav Sobotka obhajovat post předsedy. V tuto chvíli sice nemá vyzyvatele, odvolání ministrů lze ale také interpretovat jako pokus uklidnit a uspokojit jednotlivé vnitrostranické frakce a stabilizovat svou pozici v čele strany před sněmovními volbami.

    Diskuse
    November 8, 2016 v 10.23
    Sobotka podřezává...
    nejen svoji politickou kariéru, ale také sociální demokracii jako takovou. Změny, které chystá, nejsou změny, ale drobné kosmetické úpravy. Sociální demokracie zůstává pro mne nadále zcela nevolitelnou partají.
    November 8, 2016 v 10.26
    Špatné zprávy
    Pokud by to tak bylo, tak by to bylo velmi špatné. Taková výměna by vyhovovala Hradu a Babišovi. Pokud chce Bohuslav Sobotka vyhrát volby, tak by měl vzdorovat Hradu a Babišovi a neměl by dělat to, co chce Hrad a Babiš. Tímto oslabí evropské a demokratické směřování sociální demokracie a posílí autoritativní a oligarchické trendy v naší zemi.

    Slušnost byla a je předností Bohuslava Sobotky, pouze by ji měl korigovat vůči těm, kdo se nechovají slušně k němu, to je prezident Zeman a Andrej Babiš.
    MP
    November 8, 2016 v 17.30
    Sobotka se definitivně pomátl
    Začal usilovně pracovat na tom, aby ČSSD skončila na 10%. Zbavit se nejprogresivnější tváře socdem (Dienstbiera) a dvou dalších velmi solidních ministrů - to se snad opravdu nedá nazvat jinak než sebevražda...
    November 8, 2016 v 18.10
    Otázka je jiná.
    A to, kam dovedla ČSSD politika, kterou zde vy vychvalujete? Odtržení od klasického elektorátu levice. Příklon k eterickému středovému liberálovi.
    Z vandru domů, to by mělo být Sobotkovo heslo. Dost hledání třetí cesty. Začít opět dělat sociálnědemokratickou politiku.
    MP
    November 8, 2016 v 23.31
    Ano, sociálnědemokratickou, ne fašistickou
    Čili nic pro L. Ševčíka...
    Tak dnes už Sobotku vyzvali ke vzpamatování se i socdemáčtí Idealisté.
    Nezbývá než souhlasit.
    Sobotka, jak ho mám rád, je momentálně oslabený a úplně dezorientovaný.

    Pokud nového předsedu tak koho?
    Někde jsem četl Tejc, ale to je dost plochý technokrat.
    Zaorálek nebo Valachová, podle mě.
    PK
    November 10, 2016 v 18.39
    Jedině Jiří Dienstbier
    Jiného věrohodného kandidáta na předsedu tam nevidím. Ale to oni nikdy neudělají.

    Takže se při příštích volbách těším na boj dvou tradičních rivalů: ČSSD a ODS.
    Tentokrát ovšem v kategorii "pod 10 procent".
    A po pravdě řečeno, nevím, komu budu fandit ... :-)
    Tak po Pardubickém a Královohradeckém kraji, které získal, se Sobotka objevil na Zlínsku --- a získal ho taky.
    Přijel brzo, aby mohl předem nezávazně debatovat s delegáty, a byl připravený.
    Jeho projev zaujal: "Jeho projev, který byl nezvykle delší, to by bylo slyšet špendlík spadnout, opravdu delegáty oslovil. V dalších debatách mu ta podpora byla přiřknuta a na závěr konference to byla jednoznačná podpora," řekla předsedkyně krajské organizace Milena Kovaříková.

    To rád slyším, předseda se evidentně otřepal a jde do boje.

    Osobně souhlasím se soc. dem. matadorem Jičínským -- Sobotka je dobrý předseda, neštěpit teď funkce předseda/premiér, zvolit ho předsedou a pokusit se vyhrát parlamentní volby.
    Přestat zmatkovat a semknout se.
    Není to nemožné.

    Samozřejmě by velmi pomohlo, kdyby Bohuslav Sobotka dokázal uzemnit a strhnout plná náměstí stejně jako delegáty krajského kongresu................ ale kdo ví, třeba vyroste s úkoly.

    Na každý pád sám to nedokáže určitě.
    November 28, 2016 v 10.15
    Fascinuje mne, jak to v soc. dem. funguje...
    ... a jak páni "politici" počítají s tím, že voličova paměť sahá k nejbližšímu billboardu. Pokud Chovanec přežije po pravici Sobotky další volební sezonu, nedám za budoucnost této strany zlámanou grešli. Pokud tak vehementně podporují Sobotku (s Chovancem v zádech) jeho vlastní spolustraníci, tak opravdu nechápu, kdo vlastně jsou lidé, kteří dnes tvoří tuto stranu.