Zeman není prezident, protože rozděluje společnost

František Kostlán

Roste počet lidí, kterým vadí počínání prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu se stává tématem, které obyvatele České republiky rozděluje. Miloš Zeman svým počínáním vyvolává negativní emoce, chová se, jako by byl prezidentem pouhé části občanů.

My Češi si dokážeme najít téma, které nás spolehlivě rozdělí, vyvolá emoce a s nimi i nesmiřitelnost plnou zášti vůči druhým. Vzpomeňme na prezidentskou volbu, kdy jeden tábor napadal druhý a naopak. A všichni společně přitom vyzařovali podobnou energii jako komunisté v padesátých letech na stranickém aktivu. Obzvláště pak ve chvílích, kdy společně osočovali ze zrady (ano, z ničeho menšího) ty, kteří nechtěli volit ani jednoho z prezidentských kandidátů.

Vítězství negativních emocí

Byla to první přímá volba prezidenta u nás, která nám, každému zvlášť i společně, potvrdila či otevřela (jak komu) možnost vytvářet propasti mezi lidmi a skupinami. Ten mechanismus je starodávný, ale my se jej prostřednictvím přímé volby učíme po dlouhých desetiletích až nyní. Za nacistického i bolševického protektorátu jsme se „proti těm nahoře“ ocitali v ponížení, bezmoci a rezignaci. A v listopadu 89 byla naprostá většina zajedno, dokonce sametově.

Miloš Zeman tvrdí, že věří více ruským politikům, než spojencům v NATO. Foto hrad.cz 

Především ve druhém kole prezidentské volby se nenávist vůči druhým stala něčím, co je nejen přijatelné, ale co  „k tomu patří“. Negativní emoce mobilizovaly příznivce obou kandidátů a neustále zvyšovaly tlak na druhé — na ty „hloupé“, kteří ještě nepochopili, že jestli nebudou volit „toho správného kandidáta“, tak jsou vinni tím, jak to dopadne. Pro fanatické zastánce obou kandidátů se tak negativní emoce proměňovaly v emoce pozitivní.

Zášť a fanatismus

Pro jistotu připomínám, že jsem ve druhém kole nevolil ani jednoho z prezidentských kandidátů a věděl jsem dobře proč — a nijak jsem to netajil, právě naopak, napsal jsem k tomu pár článků a mnoho příspěvků v internetových diskusích. Tudíž jsem každodenně onen tlak z obou stran prožíval na vlastní kůži. Jsem tomu zpětně vzato rád, protože jsem poznal, co dokáže zášť udělat i s lidmi, kterých si jinak vážím, či s lidmi u nichž by nikdo nepředpokládal, že se mohou chovat stejně jako fanatičtí straníci v 50. letech minulého století.

Nakolik měl tehdy pravdu prozemanovský tábor, který se v rámci kampaně neštítil lží a pomluv, si ověřit nemůžeme, protože Karel Schwarzenberg se prezidentem nestal.

A TOP 09, zaplať Bůh, již ani neškodí ve vládě svou politikou, vědomě namířenou proti nejchudším lidem: všichni včetně Schwarzenberga pochopitelně věděli, že nesmyslné škrtání se nedotkne těch nejbohatších, ale rapidně zhorší život „těm dole“ — abych zmínil důvod, proč jsem pana S. nechtěl volit, z prezidentské pozice by přidal této asociální politice na věrohodnosti.

Prezidentem části občanů

Roste ovšem počet lidí, kterým počínání Miloše Zemana již leze krkem a stává se proto coby prezident oním tématem, které nás rozděluje. Je to on, kdo momentálně svým počínáním vyvolává negativní emoce a nesmiřitelnost dvou protilehlých táborů.

Ani já nepatřím k Zemanovým obdivovatelům, naposledy proto, že přistupuje špatným způsobem k tomu, co máme nejcennějšího a k čemu jsme se museli bolestně protrpět: k lidským právům. Jako vždy se snažím nepodlehnout kampaním a protikampaním, které s realitou nemívají mnoho společného, zachovávám si odstup. Musím ovšem dodat, že v tomto případě mi to jde čím dál hůř, protože Zeman se chová jako by byl prezidentem pouhé části občanů, nikoli všech.

Zeman si neuvědomuje, že TGM byl coby prezident uznávanou osobností proto, že se snažil lidi spojovat. Zeman se však něčím takovým neobtěžuje. Nechová se jako prezident, ale jako předseda vlády, který o věcech rozhoduje na základě programu, pro nějž byl zvolen.

Naštval dokonce pár známých osobností tak, že prostřednictvím petice usilují o vyvolání celospolečenské diskuse na téma podpory lidských práv v zahraničí. Autoři petice jsou ve společnosti nepřehlédnutelní: Michael Kocáb, Jan Urban a Martin Bursík.

Co si mnoho lidí myslí o Zemanovi

Je tu zkrátka velká část společnosti, nejspíše většina, která si o prezidentovi myslí zhruba toto:

Zemanovi je přednější kšeft českých oligarchů před lidskými právy — k ruské věrchušce a k vedení čínských komunistů se chová jako poddaný, přichází k nim s ohnutou páteří a domů se vrací s velkohubými žvásty.

Zeman je v zájmu své ideologie ochoten veřejně tvrdit, že věří více ruským politikům, kteří svou proradnost již nejednou prokázali, než spojencům v NATO. A je ochoten obětovat sebevědomý postoj vůči letitému porušování lidských práv čínskými komunisty za kus žvance pro miliardáře z PPF či J&T. (Snad, aby tento postoj ještě více zdůraznil, z Číny nazpět domů letěl letadlem, které si pronajala firma PPF, prý proto, aby byl o dvě hodiny dříve v ČR.)

Tím, že zvysoka kašle na lidská práva, aby bohaté firmy měly dobré kšefty, i podlézáním autoritářským vládcům v Rusku a Číně Zeman potvrzuje, že na Hrad nepatří.

Ostuda levice

Osobně bych to neviděl až tak vyhraněně, nehovořil bych například v souvislosti se Zemanem o vlastizradě (to je příliš kampaňovitý výraz), ale v podstatě bych s tímto pohledem souhlasil. A dodávám, že levice z toho vychází s velkou ostudou. Lidská práva tu tentokrát hájí více lidé pravicově zaměření, zatímco levice bojuje za „práva oligarchů“ společně se „svým prezidentem“.

Ale možná je právě tato skutečnost pro Zemana rozhodující: dává přednost ideologicky podjatému poklonkování mocným před masarykovským postojem, který má potenciál společnost stmelovat.

    Diskuse
    PL
    October 29, 2014 v 16.57
    Pohoda klídek a leháro - chci to tak mít nejmíň nastálo..
    Myslím, že probublání konfliktů na povrch, může (oprava: mohla by, kdyby chtěla) česká společnost využít k tomu, zkusit se nad těmito "kontroverzemi" zamyslet a s heslem "Buď nadprezidentský!" dospět k nějakému východisku. /Z mého hlediska však Zeman aktivuje veřejnost celkem zdatně, kdo z nás to má?: https://www.youtube.com/watch?v=Kb7U8Iq6HI0 /

    Anebo si můžeme (zadýmit a) otevřít πvíčka: https://www.youtube.com/watch?v=_0bAVbDz67o
    Já osobně, si otevřu dvě;-)

    ---
    A poté, co jsem si Váš článek přečetl, připomenul bych, jak to ostatně již připomenul skutečně náš prezident (jiného, ani stínového fakt nemáme), že zahraniční politiku ČR určuje Vláda ČR prostřednictvím ministerstva zahraničí (ČSSD) a je jen a jen náhodou, že prezident má zrovna stejný názor na Čínu+lidská práva, jaký zastává ona. Bohužel.
    October 29, 2014 v 17.33
    Dyť je to už směšný.
    Autor tvrdí, že " nejspíše většina, která si o prezidentovi myslí zhruba toto: ". A já tvrdím, že to je lež, že většina myslí jinak. Kdo z nás má pravdu? Takhle píše bulvár.
    Který prezident nerozděloval společnost - minimálně od roku 89? A tak se dá pokračovat.
    Ostudou levice jsou vážený pane naprosto jiné záležitosti, než to, že občas nestojí, díky vyjímkám, v řadě za politikou USA. Je to především její naprosté vzdání se principů levicovosti. Tady jste se měl velmi hlasitě ozvat. A přidal bych se nejen já. Takto se přidají jen ti, kteří volili Kadla, protože se nechali zjančit médii. A teď si budou svou frustraci z prohry vybíjet. Naše bulvárně-mediální scéna jim potravy dodá dostatek.
    Levice by se ale tímto marginálním popichováním neměla zabývat, neboť prioritní jsou jiné věci. Zemana můžeme umravňovat až tehdy, až bude umravněn neoliberální kapitalismus. Když hoří, tak taky nejdete nejdřív zalít kytky, To dělá jen ten, kdo hasit neumí.
    ??
    October 29, 2014 v 18.55
    Penizky z USA Kostlanovi opravdu nesmrdi, ale neni sam. Jsou zle casy.
    "Tím, že zvysoka kašle na lidská práva, aby bohaté firmy měly dobré kšefty, i podlézáním autoritářským vládcům v Rusku a Číně Zeman potvrzuje, že na Hrad nepatří."

    http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/cina-zahranicni-obchod-zeme-19056.html

    Pokud si Kostlan pozorne precte uvedeny odkaz, zjisti, ze jeho "velky cerny otec ve Washingtonu" je patrne pred "velkym zlutym otcem v Pekingu" ohnut tak, ze si vidi do vlastniho konecniku. Tabulky obchodnich bilanci byvaji sice nezajimave, ale poskytuji vice informaci, nez propagandisticka cviceni uplatnych novinaru.

    p.s. Udo Ulfkotte: Koupení novináři - tohle by mel informatik z Mnichova znat. Vyslo to konec koncu v Nemecku.








    ??
    October 29, 2014 v 19.48
    Konkretni odkaz by nebyl ? Tedy presna informace p. informatiku.
    Jednak se to nevylucuje, informatikum by melo byt jasne, ze kdo je starsi nez padesat,musi smerovat k sedumdsatce a jeste dal, kdyz Buh da.
    RL
    October 30, 2014 v 0.22
    poznámka k obsaahu i názvu
    Františku, hezky jste to napsal. Zvláště děkuji za slova: Lidská práva tu tentokrát hájí více lidé pravicově zaměření, zatímco levice bojuje za "práva oligarchů" společně se "svým prezidentem". To vidím stejně a je mi z toho velice smutno. Také proto se již za voliče ČSSD, jímž jsem v posledních létech byl, už nějaký čas nepokládám a ta strana je mi mnohem cizejší, než bych vůbec čekal. O Zemanovi nemluvě, k tomu jsem se v DR také vyjadřoval. Lidskoprávní levice západnějšího střihu je v postkomunistické ČR stále utopií a hezké fráze pana Dienstbiera opravdu jenom frázemi. Nic víc, nic míň. Jen myslím, že nadpis Vašeho článku nebyl zvolen šťastně, protože v první chvíli sděluje něco významově trochu jiného, než následující obsah.
    October 30, 2014 v 9.08
    Dnes v Právu Keller vcelku odhalil pokrytectví
    "moralistů", kteří si spěchali kopnout, prý kvůli Číně, do Zemana. Myslím, že k tomu není co dodat.
    JP
    October 31, 2014 v 13.23
    Zeman a Masaryk
    Ono je to samozřejmě vždycky nemálo problematické, s tím do jaké míry zvolená hlava státu může opravdu reprezentovat "celou společnost", anebo jenom její část. Pokud se nejedná jenom o nějakého vysloveně úřednického prezidenta určeného parlamentem či senátem jakožto bezvýrazná politicky neutrální respektive kompromisní osoba, pak v podstatě každý kandidát na prezidentský úřad je více či méně identifikován s tím či oním politickým táborem.

    Je ovšem otázkou charakteru a politického stylu, do jaké míry daná osobnost dokáže po svém zvolení do úřadu na jedné straně zůstat věrna svým ideálům, ale na straně druhé přijmout svou odpovědnost jakožto reprezentant lidu celého, a svá vlastní přesvědčení neprosazovat ve formě dogmat respektive činů a výroků, které jsou frontálním útokem na základní životní a politické hodnoty velké části obyvatelstva.

    Masaryk, jak známo, byl levicového smýšlení; a také s tím měl určité problémy, když se - byť i pod pseudonymem - snažil za dobu svého prezidentství tyto své levicové názory publikovat. Ale i přes tuto svou "levicovou úchylku" Masaryk ve své funkci a ve své pozici hlavy státu plnil důsledně intergativní úlohu, snažil se národ nepolarizovat, nýbrž spojovat. Aby nějakým neomaleným způsobem prezentoval své vlastní názory jakožto závazné pro celý národ, takovéhoto jednání by se tento kultivovaný státník nikdy nedopustil.

    Oproti tomu stávající nositel prezidentské funkce nepociťuje sebemenší zábrany v tom, své vlastní - a to, velice zdrženlivě formulováno, mnohdy krajně kontroverzní - názory prezentovat veřejně takovým způsobem, že nejenže tím rozpolcuje a rozeštvává proti sobě části vlastního národa, ale navíc ještě tomuto národu způsobuje trvalou mezinárodní ostudu.

    Jen tak pro srovnání: je možno si vůbec nějakým způsobem představit, že někdo takovým způsobem neúplatně mravním hodnotám vnitřně upsaný jako T. G. Masaryk by při návštěvě státu známého utlačováním svého vlastního obyvatelstva svým hostitelům sdělil: "Ale jen si klidně potlačujte svobodu svého vlastního lidu, klidně si okupujte vámi uchvácená území, nám to toho všeho naprosto nic není, nám jde jenom o holý kšeft, a ještě navíc jsme se k vám přijeli učit, jakými způsoby co nejlépe vlastní lid dovést k tomu, aby držel ústa a krok!"?...

    Ten oblouk - či spíše ta strmě spadající křivka - od prvního našeho prezidenta, s jeho důstojností kultivované osobnosti a s neotřesitelným mravním étosem, až k prezidentovi poslednímu, s křupanským vystupováním sebestředného narcise a s jeho bezpáteřnou devótností vůči nositelům moci, je sám o sobě hluboce deprimující, svědčící o naprostém úpadku českého pojetí státnosti. Ale ten fakt, že i takovýto zcela evidentním způsobem bezcharakterní politik dokáže stále ještě požívat přízeň velké či dokonce nadpoloviční většiny národa, nevyhnutelně vyvolává otázku, jaké jsou vlastně skutečně životní hodnoty tohoto národa, a kam tento národ na své cestě dějinami vlastně vůbec chce dospět.
    JP
    October 31, 2014 v 13.52
    A ještě daleko tristnější je zjištění, že počínání tohoto přítele diktátorů či alespoň autoritativních vládců obhajuje nemalá část levice - té levice, v jejíž tradici vždycky byla obrana všech utlačovaných.

    Zdá se, že morální priority značné části české levice jsou značně selektivní, a že skutečné morální hodnoty zde hrají jenom velice podružnou roli.
    October 31, 2014 v 17.47
    Kdopak asi dopadne lépe ve srovnání s Masarykem, než MZ?
    Klaus? Ani náhodnou! Havel? To ani náznakem! Schwarzenberk? Už vůbec ne! Tak je to prostě pane Poláčku. Když nasazujete na MZ Masaryka, musíte jej nasadit i na ty minulé a ty možné. Jinak zbytečně omlacujete klávesnici.
    A s tím národem bych nepohrdal. Zaplať Pánbů si ještě uchoval zdravý rozum a nedal se zpitomět propagandou k volbě neoliberálního, intelektem nejiskřícího "aristokrata", jimže se nechala poblouznit ta "skutečné hodnoty uznávající část národa".
    JP
    November 1, 2014 v 13.16
    Ono ale nejde o to, kdo by "dopadl lépe" ve srovnání s Masarykem - jde o míru nestoudnosti, s jakou se vrcholný státní představitel přítelíčkuje s diktátorskými režimy a jejich vůdci.

    Co se poslední prezidentské volby týče, je fakt, že v podstatě nebylo koho volit, a že šlo jenom o to ze všech zel vybrat to nejmenší - ale národ, jakmile si poprvé v nových dějinách mohl sám vybrat, si s neomylnou jistotou zvolil jednu z nejbezcharakternějších figur české polistopadové politické scény vůbec.
    ??
    November 1, 2014 v 13.32
    Myslim si, ze Masaryk by si se Zemanem docela rozumnel, ohledne tech lidskych prav.
    "Kdopak asi dopadne lépe ve srovnání s Masarykem, než MZ?"

    Obavam se , ze ve srovnani Masaryka s legendou o Masarykovi, dopadne spatne i ten Masaryk. Pominu socialni problematiku a vsimnu si jen narodnostni otazky. Nebyl to ciste nahodou Masaryk, ktery mluvil o Nemcich jako kolonistech, za coz se musel verejne omluvit ? Pochybuji ovsem, ze omluva pod tlakem verejnosti zmenila jeho vnitrni presvedceni. Je to o to paradoxnejsi, ze si privedl manzelku z kontinentu o kterem v dobe kdy se v ceskem kralovstvi usazovali nemci, jeste nikdo nevedel ( a nevytahujte na mne Vikingy) . Ze jeho verny druh Benes dotahl ideu odgermanizovani ceske kotliny do uspesneho konce, za velmi krvavou cenu jiste neni nahoda. A ze jiz za Masarykova zivota, byl politicky a hospodarsky zivot organizovan tak, aby komplikoval ceskym Nemcum zivot snad netreba pochybovat (rozdelovani politickych okresu, aby bylo zvyhodneno ceske volicstvo, smerovani statnich zakazek na ceske firmy , omezovani a kladeni prekazek vyuce nemeckeho jazyka...). Nedodrzeni slibu Slovakum ani snad nepripominat. Takze on nebyl v lidskych pravech az takove lumen.
    November 1, 2014 v 13.47
    Pane Poláčku, vy se motáte v kruhu. Chcete po vrcholných politicích charakter.
    Co se týče bratříčkováním s diktátory, moc vám pamět neslouží. Vždyť to není tolik let, co na Hradě jezdil na koloběžce člověk, který si třásl se skutečnými diktátory rukou. Nikým v demokratických volbách nezvolenými. A jak jej národ miloval!
    Nemáte zjevně MZ rád. Ale psát o něm, že je nejbezcharakternější figuře, to už je dost silný kafe. To si netroufnou ani kalouskovci. To je moc velká přeháňka. Mimochodem - mezi všemi kandidáty by jste těžko pohledal Jarku Metelku, či Mirka Dušína, Bratrstev kočičí pracky by jste za to dal dohromady víc.
    Pokud chcete, aby vaši kritiku MZ bral soudný člověk vážně, nemůžete do ní vylít svou vybuzenou nenávist vůči němu. Chápu, je toho teď všude plno. Hysterie okolo Putina, teď hysterie okolo Zemana, obyčejný člověk je ve stálém stresu, jen čeká, kdy vypukne válka a ruští koně budou pít z Vltavy, nebo nás MZ přidruží k Číně. Duševně dospělý člověk ale v právě v této, uměle rozdmýchané atmosféře strachu volí klid. Nic není tak horké a hlavně pravdivé, jak MF a Reflex píší a nám námi placená média tvrdí. MZ se svou bezcharakterností nijak nepovznáší nad bezcharakternost jiných politiků. Navíc není blbej. Což mu ale neoliberálové neodpustí.
    November 1, 2014 v 15.15
    Nestavte se tu do role morálního arbitra a neurážejte
    pane Kolaříku! To bych si vyprosil! Pokud nemáte elementární znalosti o návštěvách VH například v Saudské Arábii, kde nevolení vládcové vládnou absolutisticky a občanům nedopřejí základní občanská práva, což je klasická forma diktátorství, nepouštějte se do debaty a hlavně nikoho neokřikujte. I když věřím, že by se vám podobná forma debaty moc líbila.
    November 1, 2014 v 15.28
    Pravda.
    Nepoužil jste žádný věcný argument.
    November 1, 2014 v 16.38
    Nejdříve si ujasněte definici diktátora. Pak se o tom můžeme bavit.
    Mimochodem - copak přivezla do Číny jako dar Merkelová a jakým darem tam překvapil Obama?
    Pochopte už, že výtky českých pravicových medií vůči MZ jsou směšně průhledné. Za co chválili Klause, tak za to haní Zemana. Nesmíte jim to tak baštit. Zachováte si duševní zdraví.
    November 1, 2014 v 17.31
    Koho po Zemanovi?
    Myslím, že Miloš Zeman soutěží s Václavem Klausem o titul "nejservilnější prezident české republiky" - to, co dělal Václav Klaus vůči Rusku dělá nyní Miloš Zeman ve vztahu k Číně. Václav Havel dělal také chyby, ale s tím, co předváděl Klaus a co nyní předvádí Zeman se to jistě nedá srovnávat.

    Vzhledem k tomu, že nepředpokládám, že by byl prezident odvolán kvůli vlastizradě, tak bychom se v DR mohli zamýšlet nad lepší alternativou, aby nakonec Miloš Zeman nestrávil v úřadě ještě druhé období.

    Jinak myslím, že ve veřejné kritice je třeba pokračovat, protože vzhledem k Zemanovu populismu je možné, že některé své kroky bude korigovat. Takže pokud bude kritika trvalá a systematická, tak třeba nebude pokračovat ve chvále stability Číny a doporučováním téhož nám či kádrováním ruských disidentů, kteří ho morálně a lidsky mnohokrát převyšují. Pokud ne a bude nadále vyznamenávat pouze lidi, kteří ho nějak podpořili v kampani - tak se znemožní i u běžných českých občanů - nemyslím si, že je běžný český člověk hloupý - občas někomu na něco skočí, ale často je schopen se časem poučit a své postoje korigovat.
    November 1, 2014 v 17.43
    S něčím se souhlasit dá.
    Ale ta adorace VH je nesmysl. Jeho servilita vůči těm "správným" mocným nebyla vůbec malá, nikdo se neuměl Bushovi tak uklonit jak on, jednak se stačí podívat, koho vyznamenával. Tady trumfl MZ i VK.
    Pozitivní je to, že MZ se umí z kritiky poučit. Musí to ovšem být kritika hodná jeho úrovně. Ne průhledné pokrytectví, které na něj naši presstituté zkoušejí aplikovat.

    PM
    November 1, 2014 v 20.16
    Rozdělování sociopoliticky egalizované společnosti
    ve světě dominance etiky globálního kapitalismu je umem, který není ani Zemanovi vlastní. Zeman systému poctivě slouží.
    Zastává hodnoty i pahodnoty, které nacházíme v divé kombinaci na menu-listině jak pravicových tak levicových partají a vyvolává tak plošné alergie stejně tak napravo jako nalevo.
    V následné konfuzní situaci zaznamenává úspěch nabídka zdravého lidského rozumu... s úměvem pana Babiše bych dodal.
    JP
    November 1, 2014 v 20.29
    Několik českých státníků...
    Pane Šimso, základní problém je v tom, že právě ten Zemanův demagogický a obhroublý populismus je - jak je patrno i z mnohých příspěvků na DR - u velké části národa a tedy i voličstva velice úspěšný. Kritika jeho obhroublých manýrů a jeho demagogie uspěje jenom u té části národa, která se tak jako tak tímto jeho svérázným "kouzlem osobnosti" nedala omámit.

    P. Ševčík: jestli bychom ani po vrcholných představitelích státu neměli požadovat a vyžadovat charakter, pak už je možno rovnou vzdát úplně všechno.

    P. Kuchejda: že Němci přišli z nemalé části do České kotliny jako kolonisté (pokud tímto termínem rozumíme příchod za účelem vzdělání a obdělání ladem ležící země), pak je to prostě historický fakt.

    Za první republiky byl Masaryk jeden z těch několika vrcholných politiků, kteří národnostní smíření myslel doopravdy vážně; jenže v této snaze narážel na silný odpor jiných vrcholných politiků, kteří veřejně prohlašovali, že "s Němci nikdy".
    Je nutno si uvědomit, že Masaryk byl nakonec opravdu "jenom" prezident; a i když měl relativně velké prezidiální pravomoci, neměl ani moc zákonodárnou ani moc výkonnou.

    A co se Beneše týká, pak to naopak - což je velmi málo známo - byl právě Beneš, který se myšlence vyhnání Němců velmi dlouho vzpíral. Až nakonec se povolil nátlaku domácího odboje, který hrozil, že pokud vyhnání neakceptuje, přestane ho domácí odboj uznávat jako hlavu státu.

    Ještě co se srovnání Zeman - Klaus týče: co se týče jejich charakterových vlastností, jejich narcistního přesvědčení o vlastní neomylnosti a jejich dogmatického prosazování vlastního přesvědčení, v této rovině mezi nimi je skutečně sotva možno nalézt nějakého zásadního rozdílu. (A to i včetně jejich nepřehlédnutelného obdivu všech silných vůdčích osobností, včetně těch autoritativních respektive diktátorských.) Jediný rozdíl spočívá v tom, že Klaus dokázal přece jenom alespoň navenek zachovávat určité dekórum odpovídající jeho státní funkci, zatímco Zeman ve své sedlácké obhroublosti se jak na domácí tak i mezinárodní scéně pohybuje s kultivovaností nosorožce.
    PL
    November 1, 2014 v 21.11
    Koho tu.
    Pan Martin Šimsa má samozřejmě dvojí pravdu; v kritice kroků Miloše Zemana je třeba nepolevovat hlavně z důvodu níže a v úvahách o kandidátech je záhodno pokročit dále než před dvěma lety.

    Po minulých zkušenost s kampaní DR je však zcela jasné, kvality kterých kandidátů nacházet a vyzdvihovat již před prvním kolem, jsou to: Miloš Zeman a Miloš Zeman s podporou Václava Klause et vice versa. Minule to byla dokonale spolehlivá ochrana před postupem obou minulých vyvolených do druhého kola.
    November 1, 2014 v 23.07
    Kandidáti
    Ochotu kandidovat v příštích volbách už v médiích projevili: Zdeněk Škromach, Tomáš Halík a Václav Klaus a řekl bych, že při takovéto sestavě neodolá ani Miloš Zeman.

    Myslím, že máme o čem přemýšlet, případně i diskutovat.
    November 1, 2014 v 23.09
    Minule DR
    pomohlo Miloši Zemanovi, i když to nechtělo.

    Poučili jsme se?
    JP
    November 2, 2014 v 12.18
    S tou kandidaturou Tomáše Halíka je to opravdu jisté? U ostatních pánů to není nikterak překvapivé, jejich touha po moci a po vyniknutí je chronicky známa. Ale že by i sám Halík ztratil veškerou soudnost?...
    PL
    November 2, 2014 v 14.58
    Puz-zlový dílek do poučné skládačky
    Jistou šanci, jak představit kandidáta na prezidenta mimo horkou fázi hysterizující kampaně, představuje období uprostřed mandátu prezidenta stávajícího. V tomto směru by asi nejlépe posloužila existence stínového prezidenta. Kde ho však vzít, a ... nesnít?
    Pan Kostlán sice píše: "Je tu zkrátka velká část společnosti, nejspíše většina, která si o prezidentovi myslí zhruba toto: ..... atd.",
    ale může to být také jen mediálně zdatná menšina.
    Průzkumy veřejného mínění ukazují vzestup podpory Miloše Zemana, nyní tuším 63%, a jsem moc zvědav, kam se pohnou průzkumy, které už budou zahrnovat prezidentovu "čínskou misi".
    Další růst mne nepřekvapí.

    A tady už nezbude, než se s panem Poláčkem ptát "... jaké jsou vlastně skutečně životní hodnoty tohoto národa, a kam tento národ na své cestě dějinami vlastně vůbec chce dospět?"
    Protože to, co čteme a vnímáme kolem sebe opravdu nasvědčuje tomu, že postoj většiny čechů nějakou úctou k lidským právům příliš netrpí.

    A teď otázka - Opravdu by ale stačilo jen vnější -- tj. pouze od politické reprezentace -- hlášení se k lidským právům, abychom mohli být spokojeni?
    Protože přiznejme si - náš reálny vliv na to, jak se bude Čína chovat v Tibetu, je nula celá nula nic.
    Navíc je Čína symbolem Růstu, za 25 let stoupl HDP na osobu z 341USD na šest tisíc, což je při 1,5 mld lidí nepředstavitelný balík peněz. A Růst přitahuje Kapitál stejně neomylně jako magnet železné piliny. A o tom, kdo vládne světu, přece není pochyb -- i v celosvětové finanční krizi si jedna skupina uchovala raketový růst - zástupci Kapitálu.
    To je poměrně nezpochybnitelný ukazatel.

    Pokud bychom se chtěli stát jako země na mezinárodním poli opět "velmocí přes lidská práva", je jasné, že tentokrát už si nevystačíme s několika disidenty, muselo by to vycházet z nás samotných.

    A abych byl trochu konkrétnější a nehýřil jen morálním rozhořčením::
    Líbilo by se mi, kdyby třeba v Senátu vznikla expertní skupina, která by shromažďovala a DLOUHODOBĚ MASIVNĚ ZVEŘEJŇOVALA STÁTY A FIRMY, které se na porušování lidských zpráv podílejí. Jak na webech státní správy, tak klidně i formou placené reklamy. Aby to občané měli pořád před očima. Aby lidé VĚDĚLI, kdo využívá dětskou práci nebo kdo porušuje svobodu slova atd.
    **********************

    No, jenže to je nereálné, smršť, která by se proti něčemu takovému strhla si jistě každý z nás umí představit - od firem by pršely žaloby a státu by bylo vyhrožováno mezinárodní izolací, v tom si netřeba dělat iluze.
    *********************
    PL
    November 2, 2014 v 23.28
    Každý seriózní průzkum
    důvěry v reprezentanty státu by měl začínat několika otázkami tohoto typu:
    *) Kolikrát ročně sledujete politické dění?
    *) Jaké je jméno současného prezidenta?
    po několika dalších otázkách otázka kontrolní:
    *) Jaké je jméno současné prezidentky?
    *) Chodíte k volbám? Pokud ano, proč?

    Pak by možná takový výzkum daleko lépe odpověděl na otázku, jak je možné, že důvěra v prezidenta republiky převyšuje volební účast u prezidentských voleb (v roce 2013 to bylo 59,11% pro druhé kolo a 61,3% pro prvé).
    PK
    November 3, 2014 v 7.43
    U některých jedinců bych ještě přidal kontrolní otázku
    Jak dělá kozička?
    November 3, 2014 v 9.52
    Odpovědi na tento článek dnes opět přineslo Právo.
    Články Kellera a Balabána stojí za přečtení.
    Jsou jiné a skutečně velké problémy, kterými bychom se měli zabývat. Ne neustále MZ, kterému se bude "nadávat, ať už udělá, anebo neudělá cokoliv".
    Tenhle a jemu podobné články by měly zůstat jen zuřivým fans TOP klubu Kadla Černohorského, kteří se s prohrou svého týmu nikdy nesmíří, páč jako asociálové neumějí přijmout prohru.
    Je zde někdo, kdo by dokázal rozvinout Kellerovy otázky tak, aby se mohla vést diskuse o věcech skutečně užitečných? Bylo by to fajn. Současné témata se spíš hodí do Květů, než na opoziční, prý levicový, server
    JP
    November 3, 2014 v 18.12
    Jak dělá kozička?
    Pane Kolaříku, v tomto ohledu s Vámi plně a naprosto souhlasím! :-D
    ??
    November 3, 2014 v 18.22
    Hrrr na nej, bijte Zemanovce Putinovce a nikoho nezivte.
    Tak uz se udajne organizuje protest proti Zemanovi. Kdy se najde v Cechistanu inteligentni , mlady a vzdelany levicak, ktery zorganizuje protest proti smlouve TTIP a proti hrubemu vmesovani USA do vnitrnich zalezitosti clenu EU ( Madarsko ) ? Kdy se najde skupina odvaznych mladych , kteri budou protestovat proti muceni , ktere provadi CIA v Evrope v utajenych veznicich ( Polsko , odsouzeno Evropskym soudem pro lidska prava ). Ale jo, ten Zeman je fakt vulgarni. Podme proti nemu protestovat, tam nam nic nehrozi. Dokonce se muze stat, ze nas za to ten "noblesni sprostak" Schwarzenberg pochvali. To je ten co se verejne taha z holkama co o nich lid rika ze jsou , no zacina to na k . On o nich takhle nemluvi, on je noblesne suka.
    JP
    November 3, 2014 v 18.33
    Kandidatura na prezidenta jako ztráta soudnosti?
    Jde o to, pane Kolaříku, že Tomáš Halík opravdu není "kdokoli" - nýbrž je přinejmenším v českých podmínkách dosti ojedinělým reprezentantem a i symbolem určitých morálních hodnot a postojů.

    V tom - panem Šimsou zmíněném - článku v Parlamentních listech je uvedeno, že Halíka by za dobrého prezidenta považoval svého času už Václav Havel. A o to právě jde.

    Asi snad ještě stále zůstává v dobré paměti, jakým cizorodým prvkem se Havlovy "pravdoláskařské" představy a snění jevily v reálném prostředí restaurace kapitalismu a jemu adekvátního stylu politiky. Jestliže by tedy Halík měl opravdu v úmyslu na prezidentském postu pokračovat v tomto morálním apoštolství V. Havla, pak by se jenom pokoušel vstoupit znovu do vod, které teď už definitivně dávno uplynuly.

    To znamená: dozajista by na jedné straně bylo nemálo pozitivním počinem, kdyby do formálně nejvyšší státní funkce nastoupil někdo, kdo se necítí být slepě podřízen holé utilitaritě kapitalismu a každodenních politických tahanic; ale na druhé je nutno se obávat, že právě za daných reálných podmínek české politiky a české společnosti by se tam Halík vyjímal jako svatý obrázek pověšený někde na stěně lupičského doupěte. On by z výšin své prezidentské funkce pronášel bezpochyby procítěná kázání o morálce v politice - zatímco ti opravdoví lídři reálné politiky a reálné ekonomiky by se mu za zády tajně pošklebovali, pro naprostou naivitu jeho morálních představ.

    "Ztrátou soudnosti" je v daném kontextu především to, snažit se jenom morálními apely na svědomí napravit svět, zatímco reálná společnost je plně utopena v bahně utilitaristického egoismu a osobních přízemních zájmů.

    V tomto ohledu jsou takové charakterové typy jako Klaus nebo Zeman skutečně mnohem vhodnější pro post českého prezidenta - právě proto že se nenechávají omezovat morálními zábranami jakéhokoli druhu, jejich jediným mottem a životním krédem je osobní prospěch a moc.
    PM
    November 3, 2014 v 19.12
    Pro pocity štěstí slušného občana
    nabízí nejen Bavorsko, ale i spolkové Německo vskutku příznivější podmínky........duchovní ze stále problematické postkomunistické zóny prezidentem v prostředí postsociálního neoliberalismu.
    Nesrovnatelně zajímavější.........bych dodal.
    November 3, 2014 v 20.18
    Souhlasím s Vámi pánové,
    I já jsem rád, jako pan Kolařík, že mám jako dvojí občan ještě jednoho prezidenta, ještě k tomu evangelického kazatele, a ne čecháčkovského ateistu.

    Nemyslím si, že nízká politická kultura je jen projevem postkomunismu, ale kořeny jsou mnohem hlubší a souvisí s podstatnou koncepcí i předkomunistickým vývojem českého národa a státu.
    PL
    November 3, 2014 v 22.56
    Pane Ševčíku, pane Kuchejdo,
    nějak jste přešli prostý fakt, že objednavatelem tohoto obhroublého a ne jiného tématu byl sám Miloš Zeman. Nezaznamenal jsem ani jednu zmínku Miloše Zemana o TTIP (natož jeho dopadech) a pravděpodobně ani o důležitých tématech Kellera (tipnul bych si, ač jsem ty dnešní články z Práva nečetl).
    MF
    November 3, 2014 v 22.56
    soudím
    Soudím, že v příštích prezidentských volbách nejspíše vyhraje Zeman.
    Možná se objeví někdo mimo stávající systém, kdo přitáhne. Pravdoláskovec to ale určitě nebude. Diensbier se už ukázal jako prázdný, nezajímavý, těžko ho znovu vytáhnout. Jiného prostě nemají. Halík je přirozeně už řešení v zoufalství. Štvavý a slizký páter, až příliš angažovaný ve stranické politice.
    November 3, 2014 v 23.40
    Jestli bude MZ pokračovat v nastoupené linii,
    pak pochybuji. A pokud se bude dál intenzivně přátelit se Škromachem a Klausem, tak odejdou do propadliště dějiny všichni tři, svorně se držíce za ruce. Sbohem a šáteček.
    ??
    November 4, 2014 v 7.44
    Kavarnici versus plebs ci dokonce luza.
    Mily p. Litschmann, od Zemana bych neocekaval, ze nejake dulezite tema navrhne. Ovsem o TTIP se jedna uz tak dlouho a je to tak problematicke tema, ze by se toho kavarnici mohli ujmout. Oni jsou prece jini.

    Moji predstavu kavarny bohate naplnuje tento vyrok O. Neffa v dnesnim Neviditelnem psu: "Je třeba velké noblesy, aby si někdo mohl dovolit peprné slovo použít a nevyznělo to trapně. O noblese se nedá u Zemana mluvit, a proto to podle toho dopadlo."

    Toto je zrejme duvod, proc takzvana "prazska inteligence" vzbuzuje u spousty lidi nechut az odpor.
    November 4, 2014 v 9.56
    Je zajímavé, že když v mediích sledujete, kdo že se to objevuje jako nejčastější kritik a nabadatel k protestním akcím vůči MZ, výjde vám Kalousek. Je to pochopitelné. Když se nedostal na Hrad volbami přes svoji loutku, zkouší to jinak. Proč mu u toho asistuje část levicových intelektuálů není až tak moc divné. Neztotožňuje se s "lůzou". Je "noblesní".
    JP
    November 4, 2014 v 13.53
    (Ne)slušný člověk na Hrad?
    Tedy, až zas tak naprosto dramaticky bych to neviděl, že prezidentský úřad by v současném českém státě (a za současného stavu české společnosti) mohl získat pouze a jenom víceméně bezcharakterní populista, či jiným způsobem pokřivená osobnost.

    Kdyby se dejme tomu nějaký schopný technokrat typu Andreje Babiše, s jeho subtilním šarmem někoho "kdo ví jak na to", a přitom nepolarizuje společnost, rozhodl na tuto funkci kandidovat, je docela dobře možné že by měl reálné šance se do onoho úřadu dostat.

    Má krajní skepse vůči kandidatuře T. Halíka se vztahovala především na ten fakt, že on by svým moralizováním v daném systému a za daných podmínek působil jako naprosto cizí element, asi ještě více nežli svého času Havel, který ještě mohl těžit jak ze svého nimbu aktivního disidenta, tak ale i z nevyzrálosti porevolučních poměrů.
    Halík by - díky větší zralosti své osobnosti - mohl působit v prezidentském úřadu poněkud méně nepřístojně, neřkuli trapně; ale objektivně by svým morálním apelem byl zřejmě ještě mnohem dále vzdálen současné české realitě, nežli svého času Havel.

    --------------------------------------------------------

    Co se srovnání současného držitele prezidentské funkce ve státě českém s nynějším prezidentem Německa týče, pak by nijak nebylo na škodu, poněkud precizněji diferencovat všechny okolnosti a souvislosti.

    Na jedné straně je bezpochyby Joachimu Gauckovi nutno přičíst k dobru jeho neústupné setrvávání na dodržování lidských práv například při jeho nedávné návštěvě Turecka, kdy se jednoznačně zastal turecké občanské společnosti v jejím konfliktu se stále více autoritativně a nedemokraticky vystupující státní mocí. Na rozdíl od Zemana v Číně německý prezident nepovažoval za potřebné projevovat jakékoli náznaky servility vůči hostitelské zemi, i za cenu víceméně otevřeného konfliktu. Bylo by opravdu nemálo zajímavé vědět, jaké postoje by Gauck zaujal v ekonomicky i politicky mnohem silnější Číně; ale je možno právem předpokládat, že ani tady by ani o krok neslevil ze svých morálních principů. V každém případě takové výroky jako "přijel jsem se k vám učit jak udržovat společenskou stabilitu" by byly u německého prezidenta prostě nemyslitelné. A nějaké teatrální pitvoření se do kamer s dětským maskotem také ne.

    Na straně druhé ale by bylo ale záhodno být nemálo opatrný s tím, německého prezidenta pojímat bez dalšího jako nějaký ideální vzor, který by bylo zapotřebí slepě napodobovat.

    Za prvé je nutno si uvědomit, že post německého spolkového prezidenta je úřadem skutečně výhradně reprezentativním, v podstatě bez jakékoli výkonné moci. Německý prezident tedy stojí v podstatě zcela mimo aktuální (stranické) politiky; to mu sice dává příležitost vyjadřovat se k případným konfliktním záležitostem nadstranicky (a to je od něj také očekáváno) - ale na straně druhé, nedá se nic dělat, tato stanoviska spolkového prezidenta ke společenským a politickým problémům mají do značné míry velice sterilní charakter.

    Jinými slovy: německý prezident nepolarizuje; ale také nedává nijaké nové impulzy. Německý prezident je volen parlamentem, a je povětšině kompromisní figurou; v podstatě se dostává přesně do té pozice, proti jaké se svého času zuby nehty bránil Havel: totiž být šedivým státním úředníčkem který pronáší při příležitosti státních výročí bezkrevné a nezajímavé projevy.

    České prezidentství, to se nedá nic dělat, má už od dob Masaryka poněkud jiné pojetí: prezident by sice měl být nadstranický, ovšem zároveň by měl být osobností, která s vahou své autority smí a může zaujmout rozhodné stanovisko k záležitostem státu i společnosti.

    Problém je ovšem v tom, že právě od dob Masaryka česká politika respektive česká společnost vůbec nebyla schopna nalézt či zplodit takovou osobnost, která by důstojnosti a významu takto pojatého úřadu dokázala alespoň v zásadních rysech dostát. Současný držitel tohoto úřadu je pouze až extrémně trapným potvrzením této chronicky přetrvávající skutečnosti.
    MF
    November 4, 2014 v 18.04
    Pozor na kulty osobnosti
    "od dob Masaryka česká politika respektive česká společnost vůbec nebyla schopna nalézt či zplodit takovou osobnost,"

    Češi si libují v politickém romantismu. jejich produktem je m.j. tatíček Masaryk i svatý Havel. Oba dva nebyli dokonalí, udělali mnoho chyb, Masaryk dokonce více než Havel, a také určité množství lumpáren. Chtě-jí li Češi mít na hradě krále, ať si tedy otevřeně řeknou a zruší republiku.
    MF
    November 4, 2014 v 22.38
    to je irrelevantní
    Každý ví, že jsme zcela nezajímavá země, proto nikdo v zahraničí zdejší dění neanalyzuje a informace přebírá jen ze zdejší mediální žumpy. Že zdejší novináři poškozují zemi, je jim ukradené, činili tak nakonec vždycky.

    Jen bych shrnul, že sprostoty Karla byly vždy přehlíženy. Dokonce ještě dnes byli na Novinkách tázani dva jazykozpytci z AV ČR, a každý z nich drze tvrdil, že když řekne Karel (1. místopředseda vlády, ministr zahraničí, či jinak - Karel VI., panující kníže Schwarzenberg a vévoda krumlovský) na veřejnosti "hovno", že to zní tak nějak jinak, noblesněji, než když to řekne Miloš. A tito lidé si říkají vědci...

    A vzpomeňme na léta propagovanou "chlapskou kulturu" politiků pravice, když řekli či udělali něco vulgárního, byli za to chváleni jako správní chlapi. Topolánkův vztyčený prostředníček a další a další jeho kousky. Když byly zdivočelou mládeží napadány meetingy ČSSD, bylo to správné. Když Kalousek zmlátil na ulici onoho mladého muže, který na něj vykřikl, celá pravicová politická a mediální scéna jásala nad správností "výchovných pohlavků". Ještě velmi nedávno Kalousek nazval svého kolegu "komunistickým fízlem" a opět všichni pravicoví komentáři se shodli na tom, že fízlům se nemá omlouvat. A v neposlední řadě, když na matičce Rusi prosadil Putin zákon proti používání vulgárních slov, český intelektuální výkvět to zesměšňoval a kázal právo na používání vulgarit.

    Ale najednou, v neděli odpoledne to nejde. Ale za týden to třeba zase půjde.

    Myslím, že Zeman správně poukázal na tuto licoměrnost.
    PL
    November 4, 2014 v 23.08
    Ach tak,
    máme právo po svém prezidentovi republiky nic nechtít, ale hlavně by se měla nečasovská kavárna sebrat a jít "vyčistit ten potok", zatímco budeme diskutovat o tom, jestli nemají být volby v ČR povinné...

    ... Už jsem to pochopil-a!
    November 5, 2014 v 0.02
    Zemanovci a prezident
    Nezávidím zemanovcům jejich současnou situaci v obhajobě neobhajitelného.

    Sprostoty současného prezidenta nelze omlouvat sprostotami Schwarzenberga, Kalouska a Topolánka - bez ohledu na chování pravicového tisku. Špatné je to u všech, u prezidenta jako toho, kdo má reprezentovat zemi je to horší než u dalších vládních a ústavních činitelů.

    Horší než vlastní sprostoty linoucí se živým vysíláním z Lán je však obsah prezidentovy politiky, tedy servilnost vůči Číně, Rusku a spřáteleným podnikatelům, urážky ruských disidentů, pohrdání úřadem prezidenta při vlastním výkonu funkce - neomezování a nesebereflexe vlastních zájmů a emocí.
    November 5, 2014 v 9.10
    Nejsou argumenty, tak se
    začne se Zemanovci. Ubohé.
    Servilnost vůči Rusku a Číně odsoudit, servilnost vůči západním mocným postavit na pidestal.
    Od filosofů se očekává mnohem více. Ale každý řidič není Lauda a každý, kdo si říká filosof holt není Kant.
    Kdybych byl prokazatelným nepřítelem volby MZ ve druhém kole prezidenstké volby, volil bych vůči němu takovou formu kritiky, která by nebyla zjevně motivována mou nenávistí vůči jeho osobě. To jest: nepřebíral bych bezmyšlenkovitou pokryteckou až směšně průhledně vedenou kampaň pravicových medií, ale kritizoval bych jej, s nadhledem, za to, čím se negativně vzdaluje svým politickým kolegům.
    To proto, abych nebyl soudným lidem za ubožáka, který si běží rychle kopnout do toho, kdo přes moji snahu zvítězil. Tak ať konají ti malí duchem.
    PM
    November 5, 2014 v 11.27
    Je kavárna a kavárna
    V kavárně kterou navštěvuji jsme dnes srovnávali stav kořání sociopolitických postojů, které vyživuje hulvátství naší elity a jejich předáků pánů Zemana a Schwarzenberga.
    V jednom se kavárna shodla - kotevní kořeny obou aktérů hulvátství pevně tkví v kompaktním neoliberálním substrátu a živné kořání v humusu neoliberální elity české provenience.
    Tento živný zdroj Zeman dojemně skrývá za monotónním vyznáváním lásky ku skandinávskému modelu a Schwarzenberg za svou dojemnou pózu elitnosti bez přídomku a od boha.
    Tím skončila v naší kavárně shoda. Rozštěpila se na pravici a levici a vypukl spor o to, která forma servility vůči protagonistům neoliberalismu a jejich voleným zástupcům je jedovatější.
    I levičáci měli skrupule obhajovat někoho, kdo říká skandinávský model, myslí vysočinský model a řekne hovno.
    Ten komu je od boha dáno a hovno řekne, takové rozpaky nebudí..............bych řekl.
    JP
    November 5, 2014 v 13.51
    Glorifikace Masaryka?
    Pane Fraňku, přesně takovouto námitku jsem očekával. Nelze jí upřít jistou oprávněnost - je faktem, že v českém prostředí se nekritický kult Masaryka skutečně nemálo pěstuje. Kdybyste si ale můj příspěvek přečetl opravdu pozorně, sotva byste v něm asi mohl najít něco, co by z mé strany nějaký nekritický obdiv vůči tomuto českému státníkovi představovalo.

    Osobu - a osobnost - Masaryka jsem vyzdvihl právě jenom v té zcela konkrétní souvislosti, totiž v jeho neúplatném a neúhybném zavázání se mravním a humanitárním idejím. A ohledně schopnosti vystupovat jako důstojný nositel tohoto nejvyššího státního úřadu.

    A setrvávám nadále na přesvědčení, že od dob Masaryka česká politika a česká společnost do této funkce nepozdvihly nikoho, kdo by měl (alespoň) jeho kvality.

    Určitou možnost vstoupit do jeho šlépějí měl svého času Ludvík Svoboda, v tom pohnutém čase Pražského jara - taktéž hrdina boje za osvobození, a symbol reformní a demokratické politiky. Tuto svou šanci být stavěn na roveň Masarykovi však Svoboda naprosto promarnil v následujících létech svou trapnou rolí nesvébytné reprezentativní figurky normalizačního husákovského režimu instalovaného cizí mocností.


    ---------------------------------

    A ostatně, pane Fraňku (jakož i jiní): nedá se nic dělat, ale ono je tomu opravdu tak, že když dva říkají totéž , ještě to zdaleka nemusí to samé znamenat.

    Konkrétně: za určitých okolností, má-li to v daném kontextu svůj dobrý smysl a význam, je možno i vulgaritu vyslovit s určitým šarmem. Vždy přijde na okolnosti, ale především na konkrétní osobnost jednajícího respektive hovořícího.

    K otázce veřejné vulgarity se svého času v jednom interview zajímavým způsobem vyjádřil nestor českého (inteligentního) humoru Jiří Suchý. Napřed vyjádřil své znechucení nad tím, jak se veřejný prostor čím dál tím zapleveluje používáním vulgarismů bez jakýchkoli zábran - aby pak vzápětí doznal: "Tedy je fakt, že já také používám neslušných slov - měli byste mě slyšet co říkám doma, když mi třeba něco spadne na zem! Ale! (zdůraznil vzápětí) - já to říkám d o m a - a nejdu s tím na veřejnost!!"

    On je opravdu velice zásadní rozdíl mezi tím, jestli své emoce vyjádříme pomocí nějakého "hutného" výroku či příměru v soukromí či ve společnosti důvěrných přátel - anebo jestli vulgaritami zaplavujeme veřejný prostor. A jestliže tak někdo činí navíc jako vrcholný představitel státu - pak už se někdo takový sám zbavuje práva požívat nadále jakéhokoli respektu.

    Miloš Zeman byl zřejmě vždycky hnán nezadržitelnou touhou vyniknout nějakým způsobem nad celým zbytkem světa. Teď tedy v každém případě dosáhl alespoň toho nezpochybnitelného prvenství, že česká republika má zřejmě prezidenta s těmi nejobhroublejšími, neřkuli nejkřupanštějsími manýry ze všech zemí civilizovaného světa.
    JP
    November 5, 2014 v 13.54
    A ostatně co se týká pokusů obhajovat M. Zemana, jsem bezvýhradně zcela stejného názoru jako pan Šimsa, v jeho příspěvku "Zemanovci a prezident". Sám bych nenašel, co bych tomu ještě mohl dodat více.
    ??
    November 5, 2014 v 15.25
    Zemanovci to mozna maji tezke, my realiste nikoliv.
    Musim priznat, ze ac jsem byl proti volbe Zemana a samozrejme take Schwanzerberga, jsem cim dal spokojenejsi, ze byl zvolen Zeman. Je pro mne lakmusovym papirkem, na kterem se ukazuje, ze privrzenci Schwanzerberga jsou stejny povl, jako privrzenci Zemana. Svou reakci , vyroky a aroganci dokazuji, ze jsou jen "navonena spina". Jejich neustale zduraznovani ctvrte cenove skupiny dokazuje jak hluboce pohrdaji lidmi, kteri se zivi praci svych rukou a nenakradli si dost, aby mohli navstevovat luxusni restaurace. Pohrdaji praci lidi, kteri pro ne zabezpecuji desitky sluzeb, bez kterych by se nemohli existovat. Treba i udrzbu a uklid zachodu. Vduchu soucasneho trendu se da rici, ze bez tech bezejmennych pracujicich by se ani nevysrali.

    p.s. Vzpominka na Wericha http://www.hajzlik.cz/2008/11/02/divotvorny-hrnec-kdyz-z-chudaka-se-stane-bohac/
    November 5, 2014 v 16.12
    Frajeři umí prohrát.
    Ti, kteří prohru KS neunesli, jsou zde lehce k poznání. Nejsou frajeři. Ani náhodou. Je mi jich líto.
    MF
    November 5, 2014 v 18.26
    odpovědi mým předřečníkům
    Jsem skutečně zklamán, že pan Šimsa, který zde vystupuje jako filosof, není schopen promyšlenějí argumentovat, než omletou mediální mantrou.

    Panu Poláčkovi: mnoho řečí, shrnuto: Když řekne Karel hovno, je to noblesní, když řekne Miloš hovno, je to vulgární.
    Zabalit to do neurčitých řečí o kontextu, který je ale podle vás vlastně neuchopitelný, protože o něm podle situace rozhodují karlofilové, je zcela nekorektní argumentace.
    Ale i ten kontext můžeme objektivně hodnotit: Zeman použil ona slova s tím, že toto on neříká, ale řekl by to Karel. Tedy jako ironii, parodii. Pokud ale Karel veřejně prohlásí - mimo jiné - že pád Nečasovy vlády se na ně lepí jako HOVNO NA KOŠILI, není tam žádný kontext, který by ho omlouval. Spíše koprofilie.
    MK
    November 5, 2014 v 21.09
    Po letmém projití diskusí zde i jinde musím říci toto:

    Rozhodně nepokládám trolling za vhodnou zábavu pro hlavu státu.
    Na druhou stranu chápu, že se nikomu nechce přestat s tím, co ho baví a v čem je opravdu dobrý.
    PL
    November 5, 2014 v 22.37
    Hlava která štěká
    Lenka Zlámalová si myslí za prvé, za druhé a za třetí: http://echo24.cz/a/wG28P/kriticke-mysleni-se-vycerpava-na-trapnem-chovani-prezidenta

    Já si však myslím, že Zeman jen fikaně propaguje Žižeka přes lidskoprávní aktivistku z Pussy Riot: http://a2larm.cz/2013/11/dopisy-z-vezeni/

    Nepodceňujte svého prezidenta, pane Kolaříku ;-)
    November 5, 2014 v 22.51
    Chybí argumenty obhájců Zemana
    Proč obhájci Zemana nejsou schopni přinést žádný argument ve prospěch Zemanovy čínské, ruské a hradní politiky?

    Jen opakují nesmysly pravicového tisku, že když řekne hovno Karel, tak je to noblesní a když řekne hovno Zeman, tak je to vulgární a nebo že stoupenci Schwarzenberga nejsou schopni unést porážku.

    Volil jsem Schwarzenberga ve druhém kole jako menší zlo a abych oslabil Zemana, jehož vítězství jsem očekával. Byl jsem rád, že se Schwarzenberg prezidentem nestal. Zemana považuji za svého prezidenta, kterého mám právo a občanskou povinnost kritizovat, což dělám. Kdyby byl prezidentem Schwarzenberg a jednal jako Zeman anebo jinak špatně, kritizoval bych ho také.

    Tím jsou oba argumenty obhájců Zemana vyvráceny, těším se na další.
    November 6, 2014 v 12.52
    Tak to se pane Šimso načekáte.
    Zemanovci zde zatím žádní nediskutovali.
    Ale pobavit umíte, jen co je pravda! Takovou složitou floskuli, jakou jste nám tu předložil o své volbě prezidenta, to by jste mohl vyprávět v televizi v Čundrcountry show s Mládkem. Věříte, že jsem se tak dlouho nenasmál? "Volil jsem Schwarzenberga ve druhém kole jako menší zlo a abych oslabil Zemana, jehož vítězství jsem očekával". To nemá chybu! To je srovnatelné s vyjádřením - "piju proto, aby zůstalo méně alkoholu dětem".
    Je to opravdu humorné. Bohužel to není chlapské.
    November 6, 2014 v 13.19
    Výsměch není argument
    Ten, kdo se druhým účastníkům diskuse vysmívá nebo je uráží, neřídí se etickými pravidly věcné a férové diskuse. Na věcné rovině to znamená přiznání porážky. Zklamali jste mě, pánové.
    November 6, 2014 v 14.34
    Ó kéž by se všichni řídili etickými pravidly věcné a férové diskuse! To by tato měla tak dva příspěvky.
    Férové by ale především bylo, kdyby jste přestal nálepkovat své oponenty, aby jste měl v diskusi navrch. A kdyby jste chlapsky přijal prohru vašeho favorita. Chlapsky přímo. To jest nepřipojoval se ke štvanici, kterou teď na MZ vedou sociopati.
    Já nefandím Spartě. Ale když porazí tým, kterému fandím, v zápase, kde bude ona lepší, tak to na rovinu přiznám. A nebudu si na ni vymýšlet špinavosti, které by prohru mého týmu omluvily. To dělají jen srabi. A proti těm bych se otevřeně postavil. Nemusel bych se aspoň sám před sebou stydět.
    November 6, 2014 v 17.08
    Tlachá se tu o drbech a podstatné zatím pádí kolem. Američtí jestřábi zase hodlají vše řešit silou. To je zpráva, která vyžaduje reakci. Ne plkání. Jak by teď bodla silná levice, která by hlasitě, tak, aby to bylo z rámce EU slyšet až v USA, protestovala! To by bylo k užitku. Ne pseudoproblémy, které vymýšlí nějaká neoliberální PRka.
    November 6, 2014 v 19.11
    No právě!
    Jak můžete být tak slepí a nechat se stále zatahovat do vyfabulovaných žabomyších válek? Jasně, je tu nějaký ten rozdmýchávač, kterému je skutečná levice šumák, ale většina by měla mít nesebestředné levicové smýšlení. Tak proč se tu neprobírá to, co dříve levice probírala, co je jejím skutečným problémem? Proč levicoví intelektuálové nespolupracují na definici levice, na jejím programu, na společné platformě, která by se propojila s levicí evropskou a stala se vážným hráčem na světové politické scéně? Proč se místo toho infaltině hádají a jakýmisi, od skutečného života odtrženými tématy se vzdalují a znechucují většinové veřejnosti?
    Proč se jeví této veřejnosti jako spolek autistů, kteří neví, jak její praktický život vypadá? Netuší snad, že jejích posláním by měla být užitečnost, jinak jsou absolutně k ničemu?
    Na Zemanovi se neshodneme, vidíme ho každý jinak. Vůbec to nevadí, Zeman není akutním ohrožením ani demokracie, ani životní úrovně obyvatel této země. To jsou jiní. Ti, kteří nám strkají Zemana před nos, aby za ním skryti mohli páchat skutečné zlo. Tak, jak nám strkali před nos Kvitovou, aby si za ní mohl Rittig vývážet miliardy ven.
    Keller vyjmenoval část problémů, která by se měla neprodleně řešit. Chtěl jsem, aby se těchto témat někdo ujal. Nikdo se k tomu nemá. Možná, že kdyby s nimi přišel Kalousek, bylo tu toho plno. Už jsme si asi zvykli, že vlastní témata neumíme. Jsme závislí na těch, které nám předhodí neoliberální PRka. Pak je to tu jak na BRR /Bleskové Reflexním Referendu/. Škoda. Server je, vzdělaní levičáci jsou, co tu by se mohlo udělat práce! Místo planého tlachání.
    JP
    November 7, 2014 v 14.19
    Levicová témata
    Pane Ševčíku, zkuste si konečně uvědomit, že existuje část levice, pro kterou opravdu neplatí heslo "když se kácí les, tak létají třísky". Zkrátka, samotné přihlášení se k politické levici ještě pro nikoho není blanko šekem pro to, chovat se s odpuštěním jako dobytek.

    "Podle jejich ovoci poznáš je" - tato biblická moudrost má skutečně svou univerzální platnost, i po dnešní časy a pro současnou politickou situaci. Co počít, kam dojít s verbálními levičáky, od kterých se nedá očekávat, že se dokáží v těch nejzákladnějších lidských věcech chovat slušně?

    Pořád zde hovoříte o prý "důležitějších tématech" levice; jenže pro část levice je právě ta otázka lidské slušnosti a solidnosti ta ze všech nejdůležitější. Boj za lidsky lepší svět je sotva možno vyhrát v jednom šiku s někým, kdo ten lidský svět neustále stahuje do hlubin žumpy.
    MF
    November 7, 2014 v 16.18
    Panu Poláčkovi
    Nedivím se, že v této zemi je možná jakákoli absurdita.
    Již jsme si podiskutovali v tématu o muslimských šátcích o tom, že levicoví liberálové propagují nerovnoprávnost žen.

    Teď se někteří levicoví intelektuálové již úspěšně propracovali k viktoriánské morálce. A ta je a vždy byla, jak víme, spojena s pokrytectvím.

    Pane Poláček, vybavil se mi starý český film "Mravnost nade vše" s Hugo Haasem. Možná by bylo dobré se k němu vrátit.
    November 7, 2014 v 18.29
    Pane Poláčku, to, co jste psal, je příkladem odštěpení tzv. levicové intelegence od problému většiny obyvatel. Jednak MZ nikdo k nějaké levici ani nepočítá, jednak ukazovat jen na něj, když jeho kritikové jsou, co se týše jejich vyjadřování, hovada větší než on a notabene se neslušně vyjadřovali dávno před MZ, to svědčí o tom, že zeřjmě tzv. levicová intelegence dělá neoliberálním PR UI. Jiných možnosti totiž moc není.
    Buď se zde zaobíráte Zemanem, páč jste se nechali médii zpitomět, nebo proto, protože nemáte ani šajn, co by jste mohli užitečného dělat, nebo nechcete dělat nic, jen se vyžvanit. Ani jedno vás nešlechtí.
    November 7, 2014 v 19.58
    Mimo svou profesi pracuji v komunální politice, kde by hloupé žvanění vydrželo tak jedno období. Jsem již v druhém a mohu s klidem napsat, že jsem zdvojnásobil počet voličů mnou založeného uskupení a tak ztrojnásobil počet zastupitelů. Mimo to se snažím pomáhat konkrétně lidem, kteří jsou systémem, ne vlastní vinou, sraženi na dno. To je, dle mého názoru, užitečné víc, než nekonečné slovní průjmy, na které se zde tak maximálně zmohou jistí zdejší přispívatelé.
    Vzhledem k tomu, co mimo svoji práci dělám, je celkem možné, že má vyjádření nejsou opsaná ze slovníku Gutha-Jarkovského a jsou kavárenským filosofům podřadná. Jenže když vidím, kolik dospělých, vzdělaných lidí se místo užitečné práce zabývá hovadinami a přitom by mohli těm chudým být užiteční a mohli by svět měnit k lepšímu, přivádí mě to k zoufalství.
    To ale nebylo psáno pro vás, pane Kolaříku. Vy zde přece nejste proto, aby jste tu diskutoval. Asi ani nevíte, co to diskuse je. Ještě jsem zde od vás nečetl, že by jste někomu napsal, že jste asi problém asi špatně pochopil a pravdu má někdo jiný, než vy. Už teď je mi líto času, který jsem vám věnoval. Je ztracený.
    + Další komentáře