Jana Maláčová nespojí českou levici, ale antisystémové oportunisty

Pavel Veleman

Zkušenosti s Janou Maláčovou jako ministryní práce a sociálních věcí jsou z pohledu sociálního pracovníka zdrcující. Vidět v ní naději levicové politiky by bylo mylné. Nehledě na to, s kým se chce spojovat.

O předsednictví Sociální demokracie se vedle Jany Maláčové uchází také Jiří Dienstbier. Foto FB Jana Maláčová

V Janě Maláčové vidí část veřejnosti osobnost, jež by mohla sjednotit roztříštěnou levici a opět ji vrátit do parlamentu. Je to mylná představa. Navzdory některým pozitivním rozhodnutím, za něž jako ministryně práce a sociálních věcí nesla odpovědnost — ať už to bylo aspoň dílčí zvyšování minimální mzdy, zrušení karenční doby, zvýšení rodičovského příspěvku nebo obnovení jeslí — je osobností zakotvenou oportunisticky, nikoli hodnotově. Dobrým příkladem byla její reforma sociálních dávek a úřadů práce.

Maláčová se vyznala

Jana Maláčová, která byla mezi lety 2018 do prosince 2021 sociálnědemokratickou ministryní práce a sociálních věcí ve druhé Babišově vládě, se na rozdíl od současného lidoveckého ministra Mariana Jurečky v systému sociální politiky vyznala. Odborná veřejnost ji vnímala jako expertku. To zejména nás, sociální pracovníky, velmi mátlo, protože jsme nechápali, jak může být ministerstvo pod jejím vedením v tak špatném stavu a nevykonávat řádně svou základní agendu.

Problém Jany Maláčové je, že vždy hrála dvojí hru. Na jedné straně se snažila pořádat kulaté stoly, kde jsme se opakovaně scházeli a diskutovali například o nutnosti zajištění dostupného bydlení nebo funkčních nástrojů k výkonu sociální práce. Paní Maláčová vše odkývala, aby se následně při setkání se zástupci byznysu nám, naivním a užitečným idiotům sociální práce, vysmála.

Na rozdíl například od Vladimíra Špidly nebo Jiřího Dienstbiera nemá Jana Maláčová za sebou autentický životní příběh sociální demokratky. Vše je u ní především vypočítavé, pragmatické, v každé chvíli vidíte jinou paní Janu — jednou už skoro obhajuje bossing a mobbing na úřadech práce, aby vzápětí vystupovala jako bojovnice za práva zaměstnanců.

Za jejího působení na ministerstvu práce a sociálních věcí byly pražské úřady práce sjednoceny do obrovských celků, což zapříčinilo velké problémy koncentrací různých skupin klientů — a to vše navíc za covidové epidemie, nastupující energetické krize a vzrůstající inflace. Dlouholetá krize na úřadech práce se během její éry na ministerstvu jen prohloubila.

Sociálnědemokratická ministryně přitom nepodnikla ani sebemenší opatření proti represivní funkci úřadů práce vůči nejohroženějším klientům a pokračovala tím v ohyzdné kampani proti takzvaným nepřizpůsobivým. Jana Maláčová se také ani nepozastavila nad tím, že by sociální problémy měly řešit potravinové banky a pomoc soukromých nadací.

Její navrhovaná reforma sociálních dávek se vlastně velmi podobala té, o niž se současně pokouší lidovec Marian Jurečka — plánovala nepromyšlené sjednocení dávek, penalizace za jakýkoliv prohřešek, zastropování maximálně tří let dávky na bydlení i u nejvíce vyloučených a deklasovaných. O její chystané reformě sociálních dávek se tehdy vyjádřila Saša Uhlová, že „jde bezpochyby o největší útok na chudé lidi od dob Drábkových reforem“.

Na úřadech práce od jejích časů narážíme na fronty, které musí lidé v důchodovém věku vystát, aby získali příspěvek na bydlení. Představme si, že by například Česká správa sociálního zabezpečení neodeslala v určený den předmětného měsíce starobní nebo invalidní důchod. Jaký občanský, politický a mediální poplach by nastal!

A přitom třeba právě příspěvek na bydlení je pro mnohé starobní důchodce úplně stejně důležitá dávka — pakliže ji neobdrží včas, nemají na nájem a hrozí jim vystěhování. Zpožděné vyplácení těchto dávek se za úřadování Jany Maláčové přitom dělo opravdu masivně.

Současná snaha Maláčové o velkou levicovou koalici po francouzském vzoru, již na sobotním sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové, kde bude usilovat o předsednické křeslo, pravděpodobně navrhne, není uvěřitelná — a to jak s ohledem na špatné zkušenosti s jejím působením na ministerstvu, tak s ohledem na to, s kým se chce spojovat. Národně populistická, xenofobní a proruská KSČM pod nátěrem koalice STAČILO! — sdružující malé straničky, do nichž se často skryli bývalí politici, jimž definitivně ujel levicový vlak současnosti —, jen těžko může být hlavním spojencem pro nejstarší českou politickou stranu.

Současná předsedkyně KSČM Kateřina Konečná je myšlenkově přímo protipól současných evropských levicových hodnot. V minulém funkčním období vykazovalo její hlasování největší shodu s nacionálně konzervativními či fašistickými poslanci v Evropském parlamentu. Ostatně patrně i proto už není ani součástí skupiny levicových stran v Evropském parlamentu.

Pokud se chce Sociální demokracie opět stát nositelkou levicové politiky, bude si muset vzpomenout, čím je od svého počátku definována: snahou skoncovat s chudobou, podporou veřejných služeb, zlepšováním pracovních podmínek, solidaritou. Zkušenosti s působením Jany Maláčové na ministerstvu práce a sociálních věcí přitom nezavdávají mnoho důvěry, že by jí byly tyto hodnoty opravdu vlastní.

Diskuse
PK
October 4, 2024 v 4.22

Jakmile někdo se zalíbením cituje Sašu Uhlovou, netřeba snad už číst dále. Pan Veleman je další člověk, který si plete autentickou levicovost a socialismus s progresivismem, liberalismem a campusovým přeintelektualizovaným pseudolevičáctvím a výraznou obhajobou zájmů ekonomického centra Západu, které se nachází poměrně daleko od Prahy.

Nicméně první více než polovina jeho komentáře je slibná. Zde by se s kritikou Jany Maláčové snad dalo i souhlasit. Kéž by byla onou "Venezuelou", za kterou je označována. Spíše se zdá, že nás chce všechny nahnato do práce pro nějakého toho rentiéra a dát nám jen o trochu více drobků, než asociální pravice.

MP
October 7, 2024 v 8.56
Dejme ji sto dní

Jana Maláčová šla do předsednické volby s akcentem na zastavení zbídačování. V dobách Fialovy vlády zcela pochopitelná záležitost.

Má za sebou otřesné fungování v roli ministryně práce a sociálních věcí -- kde slibovala a nedělala anebo dělala opak toho, co slibovala --, má za sebou fungování ve vládě, ve které se sociální demokraté ani nepokusili prosadit progresivní daň. A má za sebou kampaň smrdící xenofóbii.

Podobně jako Pavel Veleman nevídím v její minulosti důvod, proč věřit tomu, že by mohla být dobrou předsedkyní strany, která by neměla sociální demokracie jen v názvu (ajta, ona jí dnes už Socdem nemá ani tam) -- ale dejme ji sto dní, někteří lidé rostou s úkoly, které před nimi stojí.

PK
October 8, 2024 v 6.00

Tady je to mrtvé. Doporučuji Humanistické dialogy pana Poláčka! Jsou moderované a zcela zdarma. Non stop diskuze o čemkoli! Bez cenzury! Slušní ale vášniví diskutéři! Široký ideologický záběr!

https://humanisticke-dialogy.eu/

PK
October 8, 2024 v 7.13

Mohl bych k tomu říci mnohé, ale povím jedině na Humanistických dialozích pana Poláčka!

https://humanisticke-dialogy.eu/

PK
October 8, 2024 v 7.16

Ať žije společenský dialog!

https://humanisticke-dialogy.eu/

PK
October 9, 2024 v 16.12

Ať žije vlastenecká levice! Hanba progresivistům z Deníku Referendum, kteří vedou třídní boj proti chudým a slouží Bruselu!

Čtěte Argument!

https://casopisargument.cz/

PK
October 9, 2024 v 16.24

Pomáhejte chudám a utlačovaným, služte společnosti, ne panákům z horních vrstev! Hanba Deníku Referendum!

Anarchie!

JD
October 10, 2024 v 23.56

Jedno se musí Janě Maláčová nechat - hned ze startu vyvedla SOCDEM z neviditelnosti, ve všech médií je jí teď plno.

Všude se pořád řeší sbližování se Stačilo, zatímco se opomíjí něco jiného: Jana Maláčová zvolila jako prioritu ostře protivládní linii. Jenže hegemonem v opozici k současným vládním stranám je a ještě dlouho bude Babišovo ANO. Znamená to, že pokud by se SOCDEM znovu dostala do Sněmovny, musela by pustit ANO opět k moci. Konečně je zcela jednoznačné, že kdo volí SOCDEM, nepřímo bude volit ANO. To je přitom mnohem závažnější věc než nějaká spolupráce s dnešními "komunisty" či "konzervativní levicí". Všem je to tak jasné a samozřejmé, že se o tom nemluví, sama Jana Maláčová se tomu vyhýbá. Jako by to najednou už nebylo téma.

Za pozornost také stojí to, jaký důraz Jana Maláčová klade na "materiálno". Ne že by materialismus nebyl levici vlastní, ale Jana Maláčová je ve prospěch "materiálna" zjevně ochotna obětovat víc "nemateriálních" hodnot, než by odpovídalo sociálně demokratickým tradicím...