Vyhráno ještě zdaleka není

Petr Jedlička

Dění okolo prezidentské volby v posledních dnech ukázalo, jak moc potřebuje Babišova kampaň rámování vládní vs. protivládní a válka vs. mír. Dobře patrné to bylo i na nedělní debatě v České televizi.

Petr Pavel by si měl do dalších debat nacvičit, jak Babišovy údery alespoň zčásti vracet, a zvážit, zda se vůči stávající vládě srozumitelněji nevymezit. Foto FB Generál Pavel

Poslední týden před druhým kolem prezidentské volby otevřela čísla z průzkumů STEMu a Kantaru, podle kterých by měl Petr Pavel již slavit: první šetření mu naměřilo podporu 57,6 procenta, zatímco Andreji Babišovi 42,4; druhé šetření pak 53,0 procenta a Babišovi 38,0. Nerozhodnutých zde zbylo už jenom devět procent.

Pro srovnání: Miloš Zeman vedl v této fázi kampaně v roce 2018 nad Jiřím Drahošem u STEMu o procento (46.0 ku 45,0) a u Kantaru to bylo také vyrovnané — s výhledem na Zemanův nástup. V roce 2013 měl Zeman na Schwarzenberga náskok v průzkumech už tři až pět procentních bodů.

Když se připočítá ještě atmosféra na náměstích, jež Pavel zaplnil minulý týden, aktivní podpora od soupeřů z prvního kola a zjevný fail Babiše v nedělní debatě, kdy do své mirovčické image zahrnul i odmítnutí pomoci eventuálně napadenému Pobaltí a Polsku, svádí vše k jedinému závěru: Pavel v podstatě už nemůže prohrát.

To je však nebezpečná iluze. Jak jsme upozorňovali již na podzim, Babiš dává celé své kandidatuře spin vládní vs. protivládní a sám se stylizuje do role toho, kdo pomáhá. Dokonalou ukázkou příslušného se stala právě nedělní debata v České televizi. To, co mohlo našinci přijít jako sled lží a chaotických výlevů, působilo na jiné jako pověstné nakládání právě vládě, respektive „jejímu kandidátovi“. Považme, že řada lidí nesleduje debaty celé, ale jen sestřihy jednotlivých výměn, respektive úderů.

Petr Pavel Babišovy manipulace v debatě takřka neopravoval a údery nevracel. Distanc od současné vlády předvedl mizivý. Toho, kdo zvažuje volbu Babiše jako protestní, tak mohl výsledek spíše utvrdit.

Silný mimo již rozhodnuté kruhy je navíc i spin mír vs. válka. Řetězovými maily chodí už týdny varování před mobilizací či plnohodnotným vstoupením do rusko-ukrajinského konfliktu, které má Pavel údajně připravovat. Součástí vlny jsou třeba i falešné formuláře pro odmítnutí nasazení, které někteří lidé už důvěřivě vyplňují, nebo manipulativní sestřihy Pavlových výroků zveřejněné ruskými servery a lidmi z ANO následně šířené.

Rozdíl v podpoře kandidátů v průzkumech v pásmu 40+ až 50+ je v případě druhého volebního kola menší, než vypadá — o co si jeden polepší, o to vždy druhý zároveň přijde. Větší duely Babiše s Pavlem by přitom měly být ještě čtyři, možná i pět, jestli to Pavlovo onemocnění dovolí. Pokud se podaří Babišovi ve zbývajících dnech rámování vládní vs. protivládnímír vs. válka ještě zvýraznit, může se většina ve vlažném středu nakonec klidně překlopit.

Diskuse
January 24, 2023 v 15.56

Kolega Bittner dnes tvrdí přesný opak toho, co já

(https://denikreferendum.cz/clanek/34832-babisova-kampan-pred-druhym-kolem-stoji-za-kurinec)

a podobného mínění jsou i sázkaři. Babiš má na vítězství aktuálně kurz 9.0, což je obrovská výše. Má obava se tak zřejmě nenaplní. Jediná možnost je, že velká část lidí chystající se volit Babiše se není ochotna do průzkumů vyjadřovat.

PK
January 25, 2023 v 11.59

Před 5 lety jsem vůbec nepočítal s tím, že by mohl Ovar znovu vyhrát - po tom všem, co už předvedl a co o něm už bylo známo. O to větší šok to potom byl.

Teď jsem zase optimista, ale po té zkušenosti naprosto souhlasím s tím, že vyhráno zdaleka ještě není.

PK
January 25, 2023 v 12.03

Nikdo totiž přesně neví, jaký potenciál se skrývá v těch 30 procentech, kteří nepřišli k prvnímu kolu, a komu to pomůže, když se volební účast ještě významně zvedne.

IV
January 26, 2023 v 14.44

Ale jo, Pavel to nejspíš vyhraje. A to přes kýčovitou kampaň*), která může mít, podle mého odhadu, spíše negativní dopad...

*) "Volíme generála Pavla – světového diplomata a hrdinu"

https://www.youtube.com/watch?v=_WTrQ6O6tX4