České Leopardy Ukrajině!

Jiří Vojáček

Bez moderních západních tanků Ukrajina ruskou okupaci nezvrátí. Ví to Ukrajina, NATO, ale i Rusko. Je proto zcela namístě, aby západní státy jednaly bezodkladně. Svůj velký díl práce by nyní mohly odvést armády ČR a Slovenska.

Ukrajinská armáda uvádí, že k vítězství nad Ruskem potřebuje 300 západních tanků, a žádá o ně už od brzkého jara, kdy se dala do protiútoku. Foto FB Ministerstvo obrany České republiky

Česká republika by měla od Německa dostat darem čtrnáct tanků Leopard 2 jako poděkování a kompenzaci za stroje, které v průběhu války odeslala na Ukrajinu. Stejný počet by mělo obdržet i Slovensko. Jelikož ani pro ČR ani pro Slovensko nejde o definitivní a komplexní řešení potíží jejich tankového vojska, jsem přesvědčen o tom, že bychom „naše“ Leopardy měli poslat rovnou na Ukrajinu, kde odvedou nezanedbatelný kus práce.

Debaty spojenců Ukrajiny kolem tankové podpory přitom nabírají na tempu. Jasně pro poslání západních tanků jsou Polsko a Velká Británie, což na ostatní výrazně zvyšuje tlak. V NATO zároveň roste přesvědčení, že bez moderních západních tanků Ukrajina vyhrát jednoduše nemůže.

V posledních dnech tak přibývá signálů, že k dodání moderních tanků už zkrátka dozrál čas. Konkrétně by se mělo jednat o německé Leopardy 2 a britské Challengery 2. Nic zatím není jisté, prohlášení Polska, Finska, Velké Británie a německých politiků i výroky nejmenovaných vysoce postavených úředníků z NATO pro média však naznačují, že by mohlo dojít na koordinovanou akci.

A taková koordinovaná akce by na další vývoj bojů měla neoddiskutovatelně zásadní vliv. Dosud totiž na Ukrajinu z kategorie hlavních bojových tanků ze zahraničí putovaly jen starší stroje sovětské výroby, které se i přes modernizace nemohou těm novějším vůbec rovnat — pozorovacím a zaměřovacím vybavením, schopností bojovat v noci nebo za nepříznivého počasí, všeobecnou odolností.

Ukrajinská armáda uvádí, že k vítězství nad Ruskem potřebuje 300 západních tanků a žádá o ně už od brzkého jara, kdy se dala do protiútoku.

Bratři Leopard a Abrams

Leopardy jsou spolu s americkými Abramsy dva nejúspěšnější tanky takzvané západní tankové školy a oproti většině ruských tanků mají značné výhody. Jsou sice větší a pomalejší, mají však lepší pozorovací prostředky, termovizi, přesnější munici a v neposlední řadě i silnější pancéřování. A to platí i pro jejich starší verze.

Jak píše deník Financial Times, pokud by si Londýn pospíšil, stal by se vysoce kvalitní, tzv. hlavní bojový tank Challenger 2 prvním moderním západním tankem ukrajinské armády. Té by se ovšem podstatně víc hodily německé Leopardy 2, protože těch může hypoteticky dostat víc a méně starostí by bylo i s dodáváním náhradních dílů.

Třináct evropských zemí má podle Financial Times celkem k dispozici asi dva tisíce Leopardů. A to je poměrně dost na to, aby se Ukrajině dalo poslat značné množství, aniž by nějaký stát pozbyl skutečně významné části své výzbroje.

Jestli západní tanky na Ukrajinu skutečně přijdou, respektive kdy k tomu opravdu a koordinovaně dojde, je však zatím ve hvězdách. Jisté je, že Ukrajina tanky potřebuje vpravdě životně.

A právě proto by se česká a slovenská armáda nyní měly angažovat co možná nejvíce. Opakuji, že čtrnáct tanků nám nepomůže, ale s další čtrnáctkou ze Slovenska už jsme na tankovém praporu. A to by pro snahy Ukrajiny dobýt ztracená území byl do začátku dobrý počin — z praktického i symbolického hlediska.

Diskuse
JP
January 19, 2023 v 10.59

Jak známo (re)export německých tanků Leopard je vázán na souhlas německé vlády. Česká strana je tedy nemůže Ukrajině poskytnout ze svého vlastního rozhodnutí. (I když se jeví být ne zcela vyloučeným, že Polsko by bylo ochotno své Leopardy dodat Ukrajině i bez tohoto souhlasu. To by byl ale bezprecedentní akt, kterým by Polsko závažně ohrozilo své vztahy k Německu všeobecně, a konkrétně jakékoli další nákupy vojenské techniky u něj.)

Podle posledních (dnešních) hlášení německého tisku by německý kancléř Scholz už mohl být ochoten vzdát svůj odpor proti dodávkám Leopardů na Ukrajinu; ale jeho podmínkou prý je, že předtím (nebo přinejmenším současně) musejí Spojené státy dodat Ukrajině své Abramsy. Zkrátka: Scholz má pořád velké zábrany, ne-li přímo hrůzu před tím, aby Německo v dané záležitosti jednalo samostatně.

Pokud by ale k tomuto kroku vyslání i amerických Abramsů došlo, pak se prý reálně uvažuje o tom, že ty Leopardy které měla dostat česká - a slovenská - armáda by napřed šly na Ukrajinu. Neboť právě to jsou prakticky ty jediné zdroje, jak moci Ukrajině operativně dodat určité množství tanků už plně připravených k předání.

Jedna technická poznámka: Leopard 2 není o nic pomalejší nežli aktuální ruské tanky (jak se v článku tvrdí). Jedině snad v hlubokém jarním ukrajinském bahně by mohl mít - se svou mnohem vyšší váhou - poněkud větší problémy.

Komplementární článek Karla Dolejšího

https://www.forum24.cz/ukrajina-potrebuje-schopnost-odvetnych-uderu-proti-rusku-jake-jsou-moznosti/

Ukrajina potřebuje, ať je do podzimu hotovo, jinak se začne hroutit. Neudrží dlouhodobě nebe, jediná šance je zpět dobýt okupovaná území (asi bez Krymu).

Potřebuje vyhrát pozemní bitvy, potřebuje Mardery a Leopardy. A to hned a hodně.

Tohle je klíčová chvíle. Jestli to USA, Německo a další promeškají, dopadne to špatně...

PK
January 20, 2023 v 1.49

Má hezké jméno, pan Vojáček. Možná by si měl jít hrát na vojáčka sám. Třeba na tu Ukrajinu. A ty tanky si koupit za vlastní a neodírat beztak chudého českého daňového poplatníka.

MP
January 20, 2023 v 9.22
Pavlu Krupičkovi

Chudého českého poplatníka bude určitě stát méně dodat Ukrajině několik předražených německých tanků, par desítek zbraní funkčních při protiletecké obraně a baterii raketometů než by ho stály závody ve zbrojení konvenčními zbraněmi (včetně zpevňování českých dálnic s ohledem na vyšší váhu moderních tanků), které by se naplno rozjely (to, co se děje dnes, je jen ochutnávka), kdyby Rusko definitivně zabralo větší část levobřežní Ukrajiny.

Zkuste své postoje futrovat méně absurdními argumenty.

Tak ono zbrojit se bude tak jako tak. Už to začalo. Ale asi to opravdu bude jiné, když Rusko část Ukrajiny obsadí, a jiné, když utrpí nevýhru a Ukrajinci své území ubrání a (aspoň z části) znovuzískají. Protože prohrát Rusko nemůže a nikdo šturmem Moskvu brát nebude.

To je zcela jisté.

Přesto se na Putinův rozkaz na střechách moskevských vládních budov začaly viditelně objevovat protiraketové systémy. Začínám si myslet, že ta nepovedená ofenzíva na Kyiv z února, byla zpackaná úmyslně. Možná podvědomě, ale kdyby se to povedlo, byl by to příliš rychlý konec, který by Putina neuspokojil. Navíc dál už je NATO a dál by dostal přes držku. Ale on se chce zapsat do dějin jako vítěz velké války. Nemá problém zabít statisíce nebo miliony lidí. A když Rusko nikdo nechtěl napadnout, tak to tak aspoň musí vypadat. Pak Rusové půjdou do masomlejnku bez řečí...

-------------------

Vypadá to, že tanky Ukrajina nedostane. Při osvobozování by byly užitečné (obzvlášť Leopardy), ale i bez nich by se to mohlo povést. Ukrajinské "uber dělostřelectvo" je bude schopno zastoupit, nicméně aspoň špičková bvpéčka jsou absolutní nutnost.

JP
January 20, 2023 v 13.28

O dodávce či nedodávce tanků (Leopardů) pro Ukrajinu se rozhoduje právě v těchto dnech, dost možná už dnes. V tuto chvíli tedy nemá příliš smyslu spekulovat.

Osobně se ale domnívám, že se bude nadále postupovat víceméně stejně jako doposud: totiž (opatrný) krůček za krůčkem. Pro kancléře Scholze by mohlo být tím příštím opatrným krůčkem, kdyby sice Německo Ukrajině přímo nedodalo své Leopardy, ale že by buďto dalo svolení aby třetí země své Leopardy na Ukrajinu poslaly, anebo dokonce že by Německo toto svolení sice nedalo oficiálně, ale že by "tichou poštou" svým partnerům dalo na vědomí, že když oni tak učiní, že ono proti tomu nevznese žádný, anebo pouze formální protest. Takovéto "neoficiální" dodávky Leopardů by pak mohly otevřít cestu pro kroky ještě dále jdoucí.

Jinak celkově: ano, postoj Západu je svým způsobem iracionální, na straně jedné Západ nemůže připustit porážku Ukrajiny, ale na straně druhé se stále nemůže odhodlat svou jasnou podporou Ukrajiny až příliš podráždit ruského medvěda.

Ovšem - je nutno mít na paměti že západní státníci přece jenom nemohou jednat zcela bez opatrnosti; vždyť je tomu teprve necelý rok kdy i my tady jsme se dohadovali o tom, jestli Putin na Ukrajině použije či nepoužije atomové zbraně. A otevřeně řečeno - ani dnes není žádná záruka, že pokud by Rusko bylo vystaveno příliš velkému tlaku ze strany Západu (tj. pokud by Ukrajina přešla do masivního protiútoku za pomoci těžké západní vojenské techniky), jestli by tento pomatenec k takovému kroku ještě nesáhl.

Já po pravdě tak úplně nechápu, proč je s těmi tanky takový problém.

Že je obava dodat zbraně, které by mohly zasáhnou hluboko v ruském týlu jako rakety dlouhého a středního doletu nebo F-16, to je jasné. Ale tanky jsou sice čistě útočná zbraň, ale s lokálním dosahem, nejde z nich z Donbasu rozstřílet Kreml. Zato by mohly Ukrajincům výrazně pomoci s tím, o co přece celou dobu jde a co je důležité: aby dokázali vyhnat ruská vojska zpátky do Ruska.

Klidně bych je Ukrajincům třeba jen zapůjčil - až bude na hranicích na ukrajinské straně vybudovaná obranná linie, může se jejich zbytek poslat zpátky, proč ne.

JP
January 21, 2023 v 9.40

V tom článku na "Novinkách" je opomenut (záměrně?...) jeden klíčový údaj: totiž že pro západní firmy není vůbec jednoduché prostě jen tak ukončit svou ekonomickou přítomnost v Rusku; musí k tomu totiž dát souhlas samotný Putin!

K oněm osmi a půl procentům západních firem které se z Ruska definitivně stáhly - a to třeba i za cenu miliardových ztrát! - je nutno připočíst ještě velké množství těch, které v Rusku sice ještě oficiálně mají své obchodní zastoupení, ale fakticky tam nevykonávají žádnou komerční činnost. Kromě toho je další řada západních firem, které se marně snaží své ruské destinace prodat nějakému ruskému majiteli.

JP
January 21, 2023 v 10.18

Proč je s dodávkou tanků Ukrajině takový problém? - Pane Morbicere, přesně tato otázka mi včera projela hlavou, když jsem viděl záběry nového německého ministra obrany, s v pozadí stojícími mohutnými siluetami samohybné houfnice "Panzerhaubitze 2000", kterou už Německo Ukrajině dodalo, aniž by to vzbudilo nějaký mimořádný rozruch.

Přičemž: tyto těžké samohybné opancéřované houfnice mají téměř tu samou bojovou masu jako Leopardy; ale svým profilem působí opticky ještě mnohem mohutněji. Jejich granáty kalibru 155 milimetrů mají ve srovnání se 120 mm Leopardu výrazně větší ničivou sílu. A jestliže Leopard - jak správně uvádíte - nemůže se svým účinným dostřelem kolem 4 kilometrů způsobovat protivníkovi škody nikde jinde nežli přímo na frontě, pak tyto německé Panzerhaubitzen mají - podle typu granátu - dostřel nějakých padesát, ale třeba i 80 kilometrů!

Proč jsou tedy takové problémy s dodávkou Leopardů? - Podle všeho z čistě psychologických důvodů. Tank stále platí za primární symbol ničivé vojenské techniky. Navíc ve specifickém německém případě tu možná hraje roli to, že dodávka právě německých tanků bojující Ukrajině by Putinovi poskytla příležitost rozpoutat demagogickou propagandu o tom, že za druhé světové války Rusy zabíjely obávané německé Tygry, a nyní že v jejich díle pokračují německé Leopardy. Rozdíl může pak být také v tom, že zatímco těchto těžkých dělostřeleckých systémů Západ Ukrajině poskytuje řádově pouze desítky kusů, Leopardů je v Evropě rozmístěno několik tisíc, a i kdyby se Ukrajině poskytl dejme tomu jenom každý desátý, už to by znamenalo drtivou útočnou sílu. Která by naprosto měla potenciál - pokud by byla soustředěna na jednom útoku fronty - zcela rozdrtit odpor protivníka, především zničit jeho pancéřová bojová vozidla, prorazit frontu a vybojovat hluboký průlom do obranných pozic Rusů.

Ovšem - k celé záležitosti je nutno dodat ještě jedno. Není vlastně vůbec korektní říkat, že "Německo nechce Ukrajině dodat tanky". Brzdou je v tomto ohledu výhradně kancléř Scholz. (Ovšem i v jeho straně, sociální demokracii, existují nemalé zábrany vůči vojenské podpoře Ukrajině.) Ale - celá opozice v německém parlamentu se jednoznačně staví PRO dodávky německých Leopardů Ukrajině; a jsou pro to dokonce i vládní Zelení, ačkoli ti svého času do značné míry vzešli z mírového, protiválečného hnutí! Zelení tedy - při pohledu na brutalitu ruské agrese - dokázali překročit svůj vlastní stín; ale bohužel tento krok nedokázala doposud učinit (většinově) německá sociální demokracie, a ani kancléř Scholz. Je možno říci s naprostou jistotou, že kdyby poslední volby vyhrála dnešní opozice, anebo kdyby se silnějším koaličním partnerem stali Zelení a kancléřkou Annalena Baerbocková, pak by německé Leopardy na Ukrajině už dávno byly.

IH
January 21, 2023 v 11.32

Nemůže být příčina "tankové zdrženlivosti" také trochu jiná?

Tanky byly kdysi nejobávanější zbraní. O síle (počtu) sovětských se někdy říkalo, že kdyby se daly do pohybu, kdoví kam by se přes rozsáhlé roviny poněkud severně od naší země až dostaly. Tato priorita tanků je pryč, ale význam převahy toho či onoho typu je symbolicky stále velmi důležitý. Nepokažená prestiž má svůj význam také na trhu se zbraněmi.

Tanky při současné agresi nepřinesly Rusku pronikavý úspěch. Ukrajinci jich mnoho zničili, což celkem působivě zdokumentovali. Některé také ukořistili.

Německé tanky za sebou nemají zkoušku ohněm skutečné, ale snazší války. Jak by se s nimi (a v jakém počtu) dařilo ukrajinské armádě, také není jisté. Obavy, že by mohly dopadnout ne dost slavně a že by to ruská propaganda využila, nemusí být liché. Proto možná snaha, aby v tom Leopardy byly společně s Abramsy.

Výše nadhozenou úvahou se rozhodně nevyjadřuji proti jejich dodávce na Ukrajinu. Pozitiva podle mě převažují.

Z mého pohledu je největší chybou Západu, že Ukrajině nedodává rakety s delším doletem. Moc se mi nedaří představit, co za to ze strany Ruska může být na oplátku. Schopnost odpovědět na ostřelování celého vlastního území (aspoň poněkud) obdobnou "mincí" je zásadním válečným parametrem s podstatným odstrašujícím potenciálem. Sestřelení neúnosně vysokého podílu raket přitom hrozí spíše jen minimálně a chlubení se jím bude vždy víceméně za "rybářskou latinu".

JP
January 22, 2023 v 11.12

Pane Horáku, pokud by existovaly ještě jiné nežli čistě politické důvody pro zdrženlivost Německa poslat své Leopardy na Ukrajinu, pak by to podle mého soudu mohly být daleko spíše obavy z toho, že některé z nich by mohly padnout do rukou Rusů, a ti by se pak mohli dostat k jejich produkčním tajemstvím. A případně je okopírovat. Ale že by se Leopardy neosvědčily v boji - to je krajně málo pravděpodobná alternativa, Leopardy jsou spolu s americkými Abramsy (a pak snad ještě s izraelskými Merkavami) považovány za nejlepší tanky na světě. V přímém souboji by tanky ruské provenience proti nim měly jenom nepatrné šance. Fakticky by byl poměr sil zřejmě stejně takový jako za druhé světové války, kdy německé Tygry mohly své protivníky ničit na mnohem větší vzdálenost, nežli z které ony samy mohly odpovídat účinnou protipalbou. Leopardy mohou nepřátelské tanky ničit na vzdálenost až 4 kilometrů; zatímco ruské tanky by se k Leopardům musely přiblížit přinejmenším na poloviční vzdálenost, aby je mohly závažně ohrozit. (Navíc mají Leopardy mnohem vyspělejší optiku a systém řízení střelby.) Daleko větším nebezpečím by pro Leopardy byly útoky ze vzduchu, například vrtulníky s protitankovými střelami. Vše by tedy záleželo na tom, aby Leopardy měly dostatečné krytí proti těmto útokům ze vzduchu (například taktéž německými Gepardy).

PK
January 22, 2023 v 12.52

Stejně jako pan Horák si myslím, že Ukrajina potřebuje rakety s dlouhým doletem. Potřebuje mít možnost střílet hluboko na ruské území.

Možná k tomu nakonec dojde, ale měly by k tmou dojít co nejdříve.

IH
January 23, 2023 v 12.04

Však jsem, pane Poláčku, Vámi zmíněné riziko neopomenul, když jsem zmínil případy ukořistění ruských tanků Ukrajinci.

Nejmodernější zbraně mívají vysoké kvality, ale jejich nasazení je zároveň dilematem a nějaký ten čas proto před ním uplyne. Největší tíhu bojů tak obvykle nesou již osvědčené bojové prostředky, které nejenže jsou levnější, ale velkou cenu nemají ani pro nepřátelskou propagandu. Vzpomenu, jak Američané přišli v Bělehradě o první z letounů Stealth, byť je nasadili jen minimálně. Stalo se tak sice v důsledku vyzrazení dat, "nepříjemnost" však byla stejně veliká.

Slavná tanková vítězství, USA s Abramsy v píscích jižního Iráku, neřku-li Izraele na Sinaji jsou podle mne na Donbase nenapodobitelná.

JP
January 24, 2023 v 9.56

Musím - bohužel - poněkud korigovat mé předcházející údaje jak o bojové síle německých Leopardů, tak možném počtu jejich dodání bojující Ukrajině.

Problém je v tom, že za prvé v evropských armádách - které by přicházely v úvahu jako bezprostřední zdroj dodávek tanků - nejsou zdaleka pouze poslední typy A7, nýbrž i starší modely, které přece jenom nejsou natolik vyspělé jako aktuální model. Sice i tak by se mohly směle postavit v boji ruským tankům, ale jejich bojová převaha by nebyla až tak velká, jako v případě A7.

A za druhé, co se týče množství: zmínil jsem že v Evropě jsou řádově tisíce leopardů, a že i kdyby Ukrajina dostala jenom desetinu z nich, že už to by na frontě mohlo představovat rozhodující údernou sílu. Jenže - z těch zhruba dvou tisíc evropských Leopardů jich 500 vlastní Turecko, a dalších 500 Řecko; a oba státy odmítají své tanky Ukrajině poslat! V takovém případě se ovšem značně zmenšuje jak možné množství Ukrajině poskytnutých tanků, tak i jejich bojová síla.

Co se srovnání s úspěchy amerických Abramsů ve válkách u Zálivu týče, tam byla ovšem situace zásadně odlišná v tom, že si Američané velice rychle vybojovali naprostou nadvládu ve vzduchu. Což je základní podmínkou pro to, aby tankové svazy mohly nerušeně rozvíjet své bojové operace. Navíc - většinou rovinatá pouštní krajina skýtá klíčovou výhodu tankům s větším dostřelem; jak už jsem uvedl minule, moderní západní tanky mohou ničit svého protivníka na mnohem větší vzdálenost, nežli ten je vůbec schopen zahájit účinnou palbu. Ve zvlněném terénu je ovšem tato výhoda menší, protože protivník (pokud zrovna neprovádí útok) se může za terénní vlnou schovávat do doby, nežli se nepřátelský tank přiblíží dostatečně blízko.

-------------------------

Mimochodem, když už jsme u amerických Abramsů a jejich případných dodávek Ukrajině: je holou realitou, že v tomto ohledu Biden mlží a uhýbá před odpovědností stejně tak jako kancléř Scholz. Abramsy prý mají příliš vysokou spotřebu, a jsou prý příliš náročné na údržbu - tady se ale nejedná o nějaké masové tankové svazy, jde o ryze symbolické gesto, naprosto by stačilo kdyby Američané na Ukrajinu poslali malou jednotku s 10-15 kusy, pro ty by Ukrajinci dozajista měli benzínu dost, a pro tak malé množství by postačila jedna jediná servisní dílna, třebas i na Slovensku, kde by v ní mohli pracovat američtí specialisté.

Takže v současné době je stav takový, že Biden a Scholz si navzájem přehazují horký brambor, a nikdo nemá odvahu k rozhodnému činu.

JP
January 25, 2023 v 9.42
Tak tedy přece...

Německo se tedy nakonec přece jenom "rozhoupalo"; nejen že nebude blokovat dodávky tanků Leopard 2 z třetích zemí bojující Ukrajině, ale dokonce i samo dodá zřejmě 14 svých vlastních. Nebude to sice nejnovější model A7, nýbrž předcházející model A6; ale i ten jak svou bojovou silou, tak svým pancéřováním vysoce převyšuje současné generace tanků z ruské produkce.

Tato dodávka předcházející modelové řady má nicméně svůj dobrý smysl; většina ostatních zemí také nemá k dispozici respektive Ukrajině neposkytne ten nejnovější model; a je proto z hlediska logistiky a oprav mnohem výhodnější, když všechny tanky, nebo alespoň jejich většina bude stejného typu.

Nyní bude všechno záležet na tom, jaké množství Leopardů Ukrajina reálně dostane (a v jakém časovém horizontu). Podle tvrzení odborníků by se už počet 80 - 100 Leopardů mohl stát výrazným faktorem na rusko-ukrajinském bojišti. Vzhledem k tomu že v Evropě je asi 2 500 Leopardů (ale jak jsem uvedl včera ani Turecko ani Řecko nechtějí poslat nic ze svých dohromady 1000 tanků), pak by stačilo 10 procent z oněch 1 500, aby Ukrajina měla k dispozici velmi údernou bojovou sílu. Navíc - vzhledem k rozšířenosti Leopardů by neměl být ani velký problém se zásobami jak munice, tak i náhradních dílů.

Ještě další dobrá zpráva pro Ukrajinu: prý i USA nakonec dodají své Abramsy. - Čímž se ovšem definitivně prokáže nepravost původní argumentace, že by Abramsy prý z technických důvodů pro Ukrajinu byly nevhodné.

JP
January 25, 2023 v 9.46

A ještě jedna pozitivní zpráva pro bojující Ukrajinu (které se ovšem věnuje daleko méně pozornosti): Maroko dodá Ukrajině své tanky ruské provenience T-72. Tedy ty, které má Ukrajina už ve svém arzenálu a může je (na rozdíl od Leopardů a Abramsů) okamžitě použít.

Tento vstřícný krok Maroka vůči Ukrajině má zároveň průlomový symbolický charakter; doposud totiž Afrika platila za region, který je spíše nakloněný Moskvě. Nyní se tedy ukazuje, že tomu tak zcela všeobecně není.

+ Další komentáře