Sparta, Sparta, šovinistů parta

Kateřina Kňapová

České země nejsou obecně příliš citlivé vůči sexismu, i to však má své meze. A ty jsou zcela určitě překročeny, když fotbalista pošle ženskou rozhodčí k plotně.

Klidný nedělní večer, dohrávka české fotbalové ligy. Sparta Praha se v Brně přetahuje o výsledek a v poslední akci utkání domácí Zbrojovka vyrovnává na konečných 3:3 — z ofsajdu, který by musel vidět i slepý. Všechno by zřejmě proběhlo v rámci standardního způsobu nadávání na rozhodčí, ke kterému má bohužel český fanoušek i pod novou hlavou komise rozhodčích dost příležitostí. To by obšem nesměla být tím pomezním jinak poměrně zkušená sudí Lucie Ratajová.

Byl to nyní zraněný záložník Lukáš Vácha, kdo na svém Twitteru poslal ženskou sudí ke sporáku; a byl to brankář Tomáš Koubek, který z toho pro změnu v rozhovoru s médii vyvodil, že ženy obecně by měly zůstat u plotny a ne pískat mužský fotbal. Sporák, plotna… sparťanský šovinismus se toho dne netrápil s originalitou.

Člověk je sice z českého prostředí stran tématu rovnosti mužů a žen zvyklý na ledasco, ale tohle je přece jen moc i s ohledem na českou zkušenost. Nechme stranou i to, že se oba zachovali mimořádně neprofesionálně, když si podobné komentáře nenechali pro sebe, ale ulevili si do médií a na sociální sítě.

Zasloužená kritika

Že jsem se do obou hned pustila třeba já coby feministka, to nikoho nemůže překvapit. Že ale oba fotbalisté dostali řádně naloženo i od těch, kteří se takových věcí standardně příliš nevšímají, to je milé zjištění. Dává to naději, že se přece jen jako společnost někam posouváme.

Kauzou „Ratajová k plotně“ se začali ještě v neděli večer zabývat lidé na sociálních sítích. Oba fotbalisty tu posílali před disciplinárku (kam mimochodem v minulosti zamířil za výroky o korupci ve fotbale například Milan Baroš), nebo „vysvětlovali“ dané výroky nevalnou intelektuální úrovní obou hráčů.

Výroky se začala zabývat i média a v pondělí ráno byly články na téma Koubkových a Váchových odesílání Ratajové ke kuchyňskému náčiní na hlavní straně sportovních serverů. Na online verzi Deníku Sport vyšel blog Petra Adama, k tématu se vyjádřil i komentátor Luděk Mádl.

Poloomluva a neomluva

Tomáš Koubek se v pondělí dopoledne na svém instagramovém účtu pod fotkou své ženy a dcery aspoň na dálku za svůj výrok omluvil: „Včera v Brně vznikla chyba, která vyvolala spoustu emocí… Já ihned po zápase řekl větu, která mě mrzí, a za kterou bych se chtěl všem ženám omluvit. Nebyla míněna šovinisticky, můj výrok byl mířen na konkrétní osobu a konkrétní situaci, která v zápase vznikla. A naopak já svoje holky miluju a chci, aby v životě dokázaly něco, na co budeme pyšní.“

Samozřejmě si člověk může rýpnout, že tou omluvou sice Koubek implicitně neposílá k plotně a mimo mužský fotbal všechny ženy, ale právě jen chybující Ratajovou, takže je to spíš polo-omluva nebo řekněme klausovská „neomluva“. Ale budeme mu věřit, že jeho výrok zazněl opravdu jen pod vlivem silných emocí po zápase a jiné silné emoce, třeba představa, že by se někdo takhle vyjádřil na adresu jeho dcery, jej podnítily k lítosti a omluvě. Nebo prostě jen dokázal relativně dobře zareagovat (ať už sám nebo z podnětu někoho dalšího) na kritiku, která se na něj snesla.

Lukáš Vácha na svém Twitteru poslal ženskou sudí Lucii Ratajovou ke sporáku. Jeho omluva je spíš neomluva, jeho výrokem se bude zabývat disciplinárka. Repro youtube.com

„Omluvil“ se na Facebooku i Lukáš Vácha: „Tento komentář byl směřován ke konkrétní chybě, která ovlivnila výsledek zápasu, nikoliv na žádné jiné ženy. Pokud se to některých dotklo, rád bych upřesnil, že to nebylo myšleno nijak šovinisticky. Ženy v mužských funkcích podporuji a ženskému fotbalu fandím.“ Omluva Tomáše Koubka nechávala aspoň nějaký prostor pro víru, že jde o dobrý úmysl, na Váchově neomluvě je ovšem vidět, že vůbec nepochopil, kde je problém.

Krizové komunikace se v pondělí odpoledne chopil i klub, když na svých stránkách zveřejnil jednak vyjádření obou hráčů a jednak informaci o tom, že se oba stanou ambasadory u ženské Ligy mistryň a rovněž absolvují několik tréninků s fotbalistkami Sparty. Prý „aby se na vlastní oči přesvědčili, že ženy mohou byt šikovné nejen u plotny“, jak doslova řekl generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Opravdu právě takovým výrokem člověk zažehná i na české poměry docela solidní šovinistický trapas? Pánové by si dle mého skromného soudu měli zaplatit nějaký rychlokurz genderové citlivosti v komunikaci.

Výtečníci před disciplinárku

Výroky se bude ve čtvrtek zabývat disciplinární komise. Oběma fotbalistům hrozí podle § 45 disciplinárního řádu, který se zabývá pohoršujícím, urážlivým nebo ponižujícím chováním vůči delegovaným osobám (tedy i rozhodčím), trest v podobě zákazu činnosti na 2 až 6 týdnů, fotbalově prospěšná činnost, případně i pokuta až 50 tisíc korun. Drsnější variantou by byl trest podle § 54, který řeší přímo otázku hanobení, ponížení nebo diskriminace a to i na základě pohlaví. Fotbalistům by hrozil zákaz činnosti na 1 měsíc až 15 let, případně i pokuta až 100 tisíc.

V době intenzivních pokusů o resuscitaci dobré pověsti českého fotbalu by tato kauza neměla zapadnout. Je výrazem ryzí neprofesionality a sexismu.Možná by k tréninku se ženským týmem Sparty mohli přijít i na seminář se ženskými rozhodčími. Lépe se poznat s těmi, které se jednou chtějí dostat třeba do Ligy mistryň, mít profesionální angažmá v zahraničí nebo třeba pískat finále velkého turnaje. A netrávit svůj život jen u té pověstné plotny.

    Diskuse
    MH
    October 4, 2016 v 10.19
    Nechápu tu jistotu, že šlo o ofsajd, dokonce o jasný ofsajd. Podle mě je výklad takový, že ofsajd se rovnocenně mohl a nemusel pískat. V době střely stál Brňák v ofsajdu, ale střela mířila přímo do Sparťana Mazucha a rozhodčí ofsajd nemusel(a) mávat, protože Mazuch mohl míč normálně odkopnout a hra by pokračovala, v takových případech se ofsajdy běžně nepískají a hra se nekouskuje. Mazuch ovšem míč hrudí chtěl vrátit brankáři ("malá domů") a to už je úplně nová herní situace a ofsajd už neplatí. Mazuch si hráče Brna za sebou nevšiml a po brance se na žádný ofsajd ani nestěžuje, ví, že jde o regulární branku. Hráč Brna který stál předtím v ofsajdu zcela v souladu s pravidly malou domů Mazucha kopl do sítě. Samozřejmě, Sparta bude tvrdit, že ten míč Mazuch nehrál úmyslně, ale že šlo o teč brněnské střely po které se měl pískat ofsajd. To je také pravda, a je čistě na rozhodčím zda hru Mazucha posoudí jako lemplovskou malou domů a regulerní branku (k tomu bych se nestranně přiklonil) nebo teč a ofsajd, obě možnosti jsou podle mě správně.
    KK
    October 4, 2016 v 10.28
    Ofsajd
    Dneska se tím bude zabývat komise rozhodčích, takže si mileráda počkám na její výrok. Abych citovala nejmenovaného sportovního novináře - když by prošlo tohle, tak to pravidlo můžeme rovnou zrušit.
    MH
    October 4, 2016 v 15.27
    "Získá-li hráč v ofsajdové pozici míč od soupeřova hráče, který úmyslně (vědomě, kontrolovaně) zahraje míč (vyjma obranného zákroku), není považován za hráče, který „získal výhodu“.

    Takže je každé rozhodnutí rozhodčí (i komise rozhodčích) správné, protože obránci Sparty do hlavy nevidí a nedá se zjistit, zda tak hrál vědomě, kontrolovaně.
    KK
    October 4, 2016 v 15.39
    Trest pro Ratajovou
    Ratajová dostala stopku na 4 zápasy, čímž je ta diskuse uzavřená.
    JN
    October 4, 2016 v 22.03
    Za odeslání ke sporáku 100 tisíc pokuty a patnáct let natvrdo!
    Však oni se ti výtečníci naučí, co je to genderově citlivá komunikace!
    IH
    October 4, 2016 v 22.16
    Je toto úlet?
    Ponechám stranou, že právě sportovci jsou stále pokládáni za jakési vzory, které si musí brát servítky. Je faktem, že omezení jejich svobody vyjadřovat se nepěkně o soupeřích, rozhodčích i činovnících má do jisté míry své oprávnění.
    Vyjádřit se chci na téma sexistických (paušálních) hodnocení. Nejsou samozřejmě ničím kvalifikovaným. Na druhou stranu je ovšem otázkou, zda je namístě, specializuje-li se nemálo vzdělaných žen na sledování a kaceřování podobných projevů.
    Domnívám se, že něco takového je pochopitelné a pozitivní u skupin menšinových a dosud slabých. Mám na mysli např. Romy, kde je navíc možnost jejich exkomunikace, žel, představitelná. Gayové a lesby si podle mne již vydobyli postavení, které by už nemělo z pranýřování předsudků činit úhelný kámen vlastních aktivit. V případě žen mám za to, že praktikování kolektivní apologetiky začíná už vypadat jako zlozvyk.
    JP
    October 5, 2016 v 14.57
    V zápase Slavie proti Hradci Králové se pomezní rozhodčí dopustil hned 4 chyb v posuzování ofsajdové situace; třikrát tím připravil Slávii o možnost dostat se do vyloženě gólové situace. (Dostal nyní od disciplinárky stopku na dva zápasy.)

    Je ovšem zajímavé - j e h o za tento jeho výkon nikdo neposílal k plotně!...
    MP
    October 5, 2016 v 15.09
    Josefu Poláčkovi
    Díky Bohu. Zmatlá i práci pomezního rozhodčího a ještě mu svěřit neco tak náročného jako je nedělní oběd!
    V případě toho rozhodčího je to v pořádku. V případě paní rozhodčí Ratajové se ovšem jedná tím posíláním k plotně o znevažování společensky závažné a potřebné aktivity -- a to kvůli sportu. Děsivé.
    Neúcta k dobré práci jen proto, že není placená (a ani úplácená).
    October 5, 2016 v 16.25
    Pokud by byl nedělní oběd věcí veřejnou, měla bych i já vážné obavy, zda obstojím.
    JP
    October 5, 2016 v 21.29
    Zjistil jsem ovšem dodatečně, že jsem také spáchal kapitální chybu - soupeřem Slávie byla Karviná, nikoli Hradec Králové.

    Takže teď nevím, jestli mě také někdo za trest nepošle k plotně...
    JN
    October 6, 2016 v 0.25
    Domnívám se, pane Poláčku, že poslat Vás ke sporáku je přece ve Vašem případě naprosto korektní reakcí.
    Horší by bylo, kdyby Vás nějaká žena posílala od sporáku čutat mičudu, nebo třeba vrtat se v autě.

    To by to chudák ženská mohla pěkně schytat. (Musela by nejspíše absolvovat kurs genderově citlivé komunikace, dostala by 15 let zákazu činnosti (vaření) a až 100 tisíc pokuty.)
    JN
    October 6, 2016 v 10.10
    Ono asi nejde o to, zda muž odesílá ženu z fotbalového hřiště k plotně, nebo naopak žena muže od plotny na fotbalové hřiště.
    To je bohužel dosti genderově primitivní chápání problému.

    V podtextu toho odeslání ke sporáku totiž zaznívá dehonestující: "Běž posluhovat svému muži, běž mu uvařit." To je to, co je na tom urážející, ne to samotné vaření. Vaření je přece velmi pěkná, tvořivá a záslužná činnost a podle mě si zaslouží daleko větší ocenění, než nějaký fotbal.

    Na druhou stranu, odejde-li manžel ne na fotbal (tedy za zábavou, zatímco jeho manželka mu u plotny připravuje večeři), ale odejde-li se například vrtat v rodinném voze (ne pro zábavu, ale protože je to opravdu nutné opravit, aby mohli odjet k manželčiným rodičům), muž to většinou považuje za činnost naprosto svobodnou, nikoliv za posluhování ženě.

    Pak jsou samozřejmě i mnohé případy, kdy v podtextu sdělení žen vůči mužům zaznívá úplně stejně také ono dehonestující: "Běž posluhovat..." Lidově se tomu říká "podpantofláctví" a nejde o zcela řídké případy. Genderová věda se ale tomuto tématu zatím nijak nevěnuje.

    Jde tedy často spíše o vztahové problémy mezi blízkými lidmi, nebo o nevhodné zvyky (na fotbalovém hřišti vůči ženě-rozhodčí), získané jak z výchovy, tak z převládajícího kulturního prostředí (například vesnické hospody). Nelze to ale genderově zglajšaltovat a napasovat na to jednotné ideologické řešení například v podobě nějakých drakonických odstrašujících trestů. Takové "řešení" může sice navenek udělat "pořádek", ale ve všem ostatním je kontraproduktivní.
    JN
    October 6, 2016 v 10.16
    Napadá mě, že genderové aktivistky a genderoví aktivisté jsou vlastně osudem odsouzeni k tomu,
    aby měli moderní rodinu (pokud vůbec nějakou).
    ON
    October 6, 2016 v 11.18
    Poklona
    Sakra, to jsem ani netušil, jaký záběr předmětného okruhu vědomostí může mít certifikát absolventky Masarykovy demokratické akademie. Bezva.
    JN
    October 6, 2016 v 11.34
    Příčinou těch genderových problémů je tedy nejspíš to, že automobily už nemají karburátor a rozdělovač,
    ale centrální jednotku. Takový štamgast z vesnické hospody se tedy už nemůže vrtat ve své Škodě 120, dneska už si nevymění ani svíčku a někdy už možná ani žárovku ve světlech a teď mu dokonce hrozí i nástup automobilů, které už nepotřebují ani řidiče - a to přitom chlap řídí tak skvěle, kam se na něj hrabe ženská!

    Až ale i řízení domácnosti převezme centrální jednotka (včetně vaření a přebalování mimin), situace genderů se opět vyrovná a mužský gender s ženským genderem si pak klidně budou moci vyjít do kina, nebo je tam samořiditelné auto odveze, pokud nějaká kina ještě budou existovat.
    JN
    October 6, 2016 v 11.45
    Chlapi, trochu jsme to s tím vynalézáním přehnali a teďka se to všecko vobrací proti nám!
    .
    JN
    October 6, 2016 v 12.08
    Ano, karburátor a rozdělovač ve svých "Trablech s genderem" Judith Butlerová vůbec nezohlednila!
    Radši se tam patlá v nějakém incestu a ve Freudovi.
    JN
    October 7, 2016 v 11.41
    Tak pozor! Kdo je tady chudinka...?!
    No přece my to jsme, my chlapi jsme chudinky!!!
    A ne vy chudinky – ženský, vy to nejste! Nám tendleten pokrok (za kterej si my blbci můžem sami) všecko vzal. Nakonec i ten volant z ruky nám vyrve a udělá z nás dokonalý a nepotřebný trubce! A ta bába genderová týdletý nepřízně vosudu eště zneužívá a chce úplně podrejt i ten malej zbytek naší mužský identity ("Feminism and the Subversion of Identity").
    + Další komentáře