Zemřel nejbohatší Čech Petr Kellner. Vydělal na privatizaci a půjčkách

Jan Gruber

V sobotu ve Spojených státech amerických zemřel podnikatel Petr Kellner, jenž patřil mezi dvě stě nejbohatších lidí světa. Miliardář zemřel při havárii vrtulníku při cestě na jeden z aljašských vrcholů, který hodlal sjet na lyžích.

Petr Kellner, zakladatel PPF, na jedné z fotografií ve výroční zprávě společnosti z roku 2012. Repro DR

Dlouhodobě nejbohatší Čech a majoritní vlastník investiční společnosti PPF Petr Kellner v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku ve Spojených státech amerických. Kellner, jehož majetek časopis Forbes odhadl na bezmála tři sta miliard korun, zahynul spolu s dalšími čtyřmi lidmi při cestě na jeden z aljašských vrcholů, který plánoval sjet na lyžích. Informaci o podnikatelově skonu nejdříve přinesly Agentura AP a The New York Times, později ji potvrdila mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.

Kellner, jenž po studiích na vysoké škole ekonomické pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport, založil PPF v roce 1991 spolu s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem s cílem účastnit se kupónové privatizace. Během následujících třiceti let z ní vytvořil jednu z největších globálních investorských skupin, která investuje do řady oblastí — například do bankovnictví, pojišťovnictví nebo telekomunikačních služeb — a působí v řadě evropských a asijských zemích.

Na začátku Kellnerovy podnikatelské dráhy stojí tragicky nezvládnutá kupónová privatizace — díky vztahům se špičkami ODS před pětadvaceti lety získal Českou pojišťovnu. O rok později založil firmu na spotřebitelské úvěry Home Credit, která jako první zahraniční společnost podobného druhu obdržela licenci na poskytování půjček v Číně a následně vstoupila i na další asijské trhy.

Takzvané mikrokredity byly jeho základním podnikatelský grifem. Jednalo se o půjčky, které podle kritiků v podstatě naplňují definici lichvy a které přivedly desetitisíce až statisíce lidí k osobnímu krachu, exekucím a bankrotům. Právě tento způsob podnikání Kellner převedl z České republiky i do řady dalších zemí, v nichž PPF působila.

Podnikal i v telekomunikacích: byl vlastníkem telekomunikační společnosti O2, která profitovala na kartelovém prostředí českých mobilních operátorů. Jednou z jeho posledních významných akvizic byl nákup skupiny CME, jež provozuje televizní a rozhlasové stanice v České republice, Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku a na Slovensku.

Zdaleka neúspěšnější aktér polistopadové privatizace se nijak viditelně nezúčastňoval veřejného a politického života. Navzdory tomu jej lze považovat za důležitého hráče při proměně české zahraniční politiky směrem k Čínské lidové republice, v níž systematicky rozvíjel své podnikatelské aktivity — mimo jiné za pomoci jak současného prezidenta Miloše Zeman, tak jeho předchůdce Václava Klause. Připomínat se bude také jeho svévole při demolici unikátního Hotelu Praha.

Kellner byl rovněž největším sponzorem občanské organizace s názvem Institut Václava Klause, jemuž do roku 2019 jeho firmy darovaly částku přesahující sedmdesát milionů korun. Spekulovalo se rovněž o jeho podpoře hnutí Trikolora. Kellnerova společnost PPF, aby se vyhnula placení daní v České republice, formálně sídlí v Nizozemí.

Ke Kellnerovu skonu se v průběhu pondělního dopoledne vyjádřila řada českých politiků. Premiér Andrej Babiš (ANO) hovořil o „neuvěřitelné tragédii“, místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS) poznamenal, že se jednalo „o mimořádně úspěšného podnikatele, který svým působením vždy zůstával spojen s Českou republikou“, a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že před rokem pomáhal zemi v „těžké situaci na začátku pandemie“.

Diskuse
PK
March 29, 2021 v 20.12

Pirátská poslankyně Olga Richterová k tomu napsala velmi dobrý tweet, za který se později z nepochopitelných důvodů omluvila.

IV
March 29, 2021 v 20.26

"...ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že před rokem pomáhal zemi v „těžké situaci na začátku pandemie“" ... Z nalichvařených peněz, dlužno dodat...

Hamáčku, zase jsi prohloubil mé dilema: Nevolit nebo volit to (snad stále ještě) nejmenší zlo...?

Snáze projde velbloud uchem jehly, než aby lichvářský miliardář a ekoterorista* vešel do Božího království.

--- Marek 10, 25

Snad mi konzervativci tuhle politickou nekorektnost prominou.

----------------------------

* ekoteroristou myslím takové ty, co po světě lítají soukromými tryskáči za zábavou a pak se helikoptérami nechávají dopravovat na pannenské ledovce.

A - připomněl bych - je obrovský rozdíl mezi Kellnerem a takovým Di Capriem.

„Miliardáři by neměli existovat a takovýto výrok by neměl být ani v nejmenším kontroverzní,“ pohrávala si kdysi dost neomaleně jedna sloupkařka Guardianu s myšlenkou „zakázat miliardářům existovat" (vyšlo i na stránkách DR).

Petr Kellner jí připomněl, že její obavy o rovnost jsou zcela bezpředmětné. Rovni si ve skutečnosti jsme. Extrémně rovni. Takhle přesně to totiž myslela Olga Richterová v tom tweetu.

Panu Kolaříkovi:

Myslím, že se za něj omluvila ze zcela pochopitelných důvodů. Ale stejně ji to už nebude nic platné. Byla identifikována a označena:

Např. zde: https://www.info.cz/nazory/o-mrtvych-jen-dobre-ale-smrt-petra-kellnera-prolomila-stavidla-zumpy

Konzervativní hnojomet na "sociálních" sítích, kdy znásilnění rozbitou flaškou nebo rakovina pro celou rodinu jsou ty mírnější nadávky, se může rozjet.

Konzervativní část společnosti*, sama sebe považující za morálně nadřezenou, je v tomhle nedostižná. Stačí projevit jen trochu odlišný názor (třeba na uprchlíky, na sociální situaci Romů, na pana velkokapitalistu, klidně i podsunutý) a následuje obvinění z neomarxismu a nekonečná smršť těch nejsprostších hnusů, jaké si ani neumíte představit.

Copak si nepamatujete, čím si Olga Richterová už prošla? Teď si pozdě uvědomila, že se pouští na stejně tenký led...

---------------------------

* Abych nebyl ke skutečným konzervativcům tak krutý, my socialisti taky nemáme rádi, když z nás dělají ultralevicové progresivisty, tak možná je lepší říct pseudokonzervativní část společnosti.

PK
March 30, 2021 v 11.46
Panu Morbicerovi

No tak ano, bereme-li to takto, tak ta smršť, co se na ni snesla, je jistě pochopitelným důvodem, že se rozhodla se radši omluvit.

Chtěl jsem jenom říci, že odhlédnuto od toho ten tweet byl naprosto v pořádku.

Jinak když se dívám na ten nadpis článku, který jste sem tím linkem dal, napadá mě morální ponaučení:

Žij tak, aby se po tvé smrti nemuselo zdůrazňovat “o mrtvých jen dobře”.

PK
March 30, 2021 v 11.53
A nebo ještě drsněji řečeno

Žij tak, aby se ti nestalo, že miliony lidí budou mít radost z tvé smrti.

Něco mi říká, že k tomu se ještě vrátíme i při jiné příležitosti.

Pane Kolaříku, domníval jsem se, že křesťan přeje každému (včetně tedy i všech svých nepřátel) jen dobré.

Když někdo zemře, tak mu samozřejmě také přeje všechno dobré (po našem se říká, že mu přeje tzv. "nebe" - tedy neodsuzující láskyplný vztah se všemi, i se samotným Bohem - pro filozoficky zaměřené ateisty je ale lepší říkat se samotným Bytím).

Křesťan tedy přeje všechno dobré jak Tomáši Halíkovi a Vám, tak třeba i Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi.

"To jsou ty paradoxy," vzkazuje tamodtud Václav Havel :-)

PK
March 30, 2021 v 19.34

Ani Pavlovův pes nemá takové reflexy a nejde tak pěkně do rytmu na první dobrou jako tuhle pan Nushart.

JD
March 30, 2021 v 23.04

Každá taková tragická událost velí mlčet. Přesto bije do očí ta nerovnost lidí - zatímco většina je uzavřena v hranicích okresů, ti nejbohatší si mohou dovolit letět lyžovat na Aljašku. Za normálních okolností by to byla pustá závist. Takhle musí i největšího zastánce tohoto "nejlepšího z možných světů" napadnout, že s ním není něco v pořádku.

Hříšníci prý budou upřednostněni... to tedy nevím, pane Kolaříku, jak Vy si v tom nebi s Milošem Zemanem padnete do noty, když "bonmoty" jsou tam zakázané a všichni se tam musí mít rádi.

Podle mě, pane Dospivo, ta tragická událost ukazuje, že rovni si jsme. Důvod k radosti to není.

IV
March 31, 2021 v 1.12

O mrtvých jen pravdu.

JV
March 31, 2021 v 6.23
Panu Dospivovi

Vážený pane Dospivo,

ani za normálních okolností nejde o závist. Když někdo poukazuje na důsledky sociální nespravedlnosti, totiž na to, že jeden se svojí prací, bez níž se nadto společnost neobejde, sotva uživí a druhý svým počínáním přijde k majetku přesahujícím milionový a více násobek toho, co si vydělá ten první, tak jde o znamení pravdy.

Jiří Vyleťal

PK
March 31, 2021 v 7.20

Pane Dospivo, těžko můžete mlčet už z toho důvodu, že vám to každý cpe pod nos, každý od vás očekává nějaké vyjádření, a neuniknete tomu. (A mnozí jsou předem natěšení, že se vyjádříte nějak "nevhodně", a oni budou moci zase hezky "moralizovat".)

To byste musel být mnich, nesledovat zprávy a nemít internet.

Vemte si, že komentátor Petr Honzejk dokonce vyjádřil nelibost nad tím, že Česká televize zařadila ve večerním zpravodajství tu zprávu až na čtvrté místo.

JH
March 31, 2021 v 7.28
Čest památce jeho

... obětí.

Každý neseme vinu za svoje oběti.

Ale distribuce viny je nejen hlediskem křesťanským - je součástí i dnes pokrokových názorů.

JV
March 31, 2021 v 21.09
...obětí

Ano, pane Hájku, myslím že tak, jak jste to stručně napsal, je to nejvýstižnější.

J.Vyleťal

+ Další komentáře