Špatná zpráva: na jihu Moravy můžeme brzo pěstovat olivy
Jiří MalíkSucho a oteplující se klima se projevují na českém zemědělství mnoha způsoby, které jsou navzájem propojené. Navíc jde o propletení lokálních i globálních jevů. Pokud se stávající chod věcí nezmění, bude hůř a bude to rychleji.
Průmyslové zemědělství má relativně velký podíl na globálním oteplování klimatu — a to jak emisemi ze strojů, „výrobou“ masa ve velkochovech uvolňujících metan, tak i vysušováním krajiny. Nízký obsah organického materiálu, tedy humusu, v půdě totiž přispívá k oteplování rovněž tím, že se v ní ukládá málo uhlíku z CO2.
Oteplování planety pak oslabuje Golfský proud a narušuje jet streamy — což zase vede k nižším přesunům srážek z Atlantiku nad Evropu. A zpětně globální oteplování atmosféry vede k vyššímu odpařování vody z povrchu polí, zejména v době těsně po sklizni. Výsledkem je nejen zemědělské sucho, ale i omezený malý oběh vody — jinými slovy méně srážek z lokálních zdrojů. Sucho se tak nadále prohlubuje.