V USA opět bouře kvůli policejnímu rasismu, Trump hrozí armádou

Petr Jedlička

Protesty po smrti poslední oběti dvojího metru americké policie přerostly v Minnesotě ve výtržnosti. Vypálena byla i policejní stanice. Vývoj kopíruje podobné události z posledních let. Poznamenávají jej ale i letošní volby.

Hořící budova minneapoliské policejní stanice. Foto Gistvicr

Již od úterka probíhají v několika amerických městech tisícihlavé bouřlivé protesty provázené násilnostmi. Jejich motivem je poslední případ policejního rasismu, resp. tradičně horšího zacházení s příslušníky menšin. Nejspíše v jeho důsledku totiž přišel o život v pondělí v minnesotském Minneapolis další Afroameričan — šestačtyřicetiletý George Floyd.

Floyd byl policisty zajištěn, a poté držen přidušený na zemi, z dosud nevyjasněného důvodu. Velký hněv nejen v afroamerické komunitě vyvolal přitom i záznam incidentu, na němž klečí jeden z policistů Floydovi na krku a na jeho výkřiky: „Prosím. Nemůžu dýchat (…) Nechci umřít,“ nereaguje.

Koleno z krku dotyčného nesundal policista ani na prosby kolemjdoucích, ani ve chvíli, kdy Floyd už jen několik minut bezvládně ležel. Jeden z kolemjdoucích na videu policisty obviňuje: „Vždyť on se vůbec nebrání (…) Vy si to prostě užíváte“.

Původně klidné protesty požadující objasnění případu se během úterní noci zvrhly v házení kamenů na policejní auta. Ve středu přibyly případy rabování. V noci na čtvrtek byl při protestech zastřelen jeden člověk. V noci na pátek byla pak vypálena v příslušné minneapoliské čtvrti policejní stanice.

V úterý a ve středu rozháněla politice demonstranty plynem, vodními děly a gumovými projektily. Ve čtvrtek vyhlásil starosta Minneapolis Jacob Frey mimořádný stav. Do pohotovosti bylo uvedeno pět set příslušníků Národní gardy.

Již v úterý se vlna protestů, násilností a rabování přelila také do čtvrtí Saint Paul, jež tvoří s Minneapolis dvojmostí. Policie zahájila rozsáhlé zatýkání. Nějakou formou poničeny zůstaly stovky obchodů.

Protestovat do ulic vyšli postupně i lidé v Denveru, Louisville, Columbusu, New Yorku a Phoenixu. I v každém z těchto měst provázely protesty nepokoje menšího rozsahu a policie je nakonec rozehnala.

„Není to poprvé, co se něco podobného děje. Není to ani popáté (…) Problém je, že rasismus v policii není něčím, co by politikové na rozhodujících místech cítili potřebu řešit jako prioritu (…) Dílčí opatření, jako kamery v ulicích či na tělech policistů, přinášejí pak jen další důkazy,“ shrnul v pátečním vysílání TYT Cenk Uygur, spoluzakladatel a hlavní tvář této stanice.

Protesty reagující na důsledky policejního rasismu provázené násilnostmi propukají v USA několikrát za rok. Mezinárodní pozornost si získávají ty velké z nich, jako například nepokoje ve Fergusonu v roce 2014 či v Baltimoru v roce 2015. Vedle toho probíhají stovky nenásilných akcí a kampaní snažící se na tento fenomén upozorňovat či něco s ním dělat.

Letošní specifika

Jedním specifikem minneapoliského případu je, že oběť — George Floyd — se možná vůbec ničeho nedopustila. Některé zdroje uvádějí, že polici přivolal prodavač, jemuž dal Floyd falešnou dvacetidolarovku. Jiné píší, že se vykázal falešným dokumentem. Sama policie v oficiálním stanovisku uvedla, že proti Floydovi zakročila, jelikož působil jako by byl pod vlivem alkoholu či drog a nechtěl vystoupit z auta.

Oběti v předchozích podobných případech měly často kriminální minulost nebo je policisté za zločince považovali. Častým tvrzením policie též bývá, že je oběť nějak ohrožovala.

Druhým letošním specifikem je fakt, že v USA je volební rok. Do všeho dění se tak vkládají ve zvýšené míře politikové. Aktuálně poutá největší pozornost prezident Trump, který pohrozil, že pokud „příliš měkký krajně levicový starosta“ Minneapolis Jacob Frey nezvládne obnovit pořádek, udělá to federální vláda s pomocí ozbrojených sil.

Trump ve svém tweetu použil také formulaci „When the looting starts, the shooting starts“, která je připisována policejnímu náčelníkovi Walteru Headleymu. Headley řídil zásahy proti černošským demonstrantům v roce 1967. Právě tento Trumpův tweet vyhodnotila správa sociální sítě Twitter jako porušení pravidel sítě. Trump reagoval nařízením, aby orgány exekutivy připravily předlohu pro důslednější regulaci sociálních sítí.

Další informace:

Diskuse
May 29, 2020 v 19.28
Zatčení reportérů CNN

Novinkou z pátku v celkovém dění je unikátní záznam ze zatčení štábu CNN. Policisté zjevně nepoznali, že kamera je celou dobu zapnutá

https://www.youtube.com/watch?v=ftLzQefpBvM

May 29, 2020 v 21.04
Aktualizace

Policista, který zavinil Floydovu smrt, byl před chvílí oviněn z vraždy třetího stupně. Uvidíme, jaká bude dnešní noc.

JK
May 30, 2020 v 11.43

V USA teď média často připomínají, co řekl Martin Luther King v projevu na Stanfordově universitě v roce 1967:

"A riot is the language of the unheard." Pouliční násilí je jazykem těch, kterým nikdo nechce naslouchat.

Směřují Spojené státy k občanské válce?

JH
May 30, 2020 v 21.20
A ještě jedno specifikum

Podobných incidentů už byla řada, ale myslím že snad žádný nebyl tak zdokumentovaný jako tenhle. Pokud si vybavuju, natočili ho dva nebo dokonce tři kolemstojící na mobil, průmyslová kamera z restaurace, tělová kamera jiného policisty a zřejmě i zasahujích (ex)policistů (které prý ale ještě nikdo neviděl). Je tak celkem jasné, že Floyd nejenže nekladl žádný odpor, ale opakovaně volal, že nemůže dýchat, a prosil o pomoc.

Nejspíš i proto postupují úřady razantněji než obvykle.

"OBĚTI DVOJÍHO METRU"

Všimněte si dvojího metru progresivní levice:

Individuální chyba policisty (vražda příslušníka menšiny) je podána jako policejní rasismus.

Individuální chyba migranta (například hromadný atentát) je podána jako individuální chyba.

Oba uvedené podněty mohou mít (a také měly) za následek nepokoje, ovšem postoj progresivní levice k těmto nepokojům je samozřejmě velmi odlišný.

P.S.

Jak si třeba vykládat mlčení "nezávislého" DR o stále více se stupňujícím (vojenském!) napětí na řecko-turecké hranici?

JK
June 1, 2020 v 15.06
Jiřímu Nushartovi

Jako obvykle plácáte hovadiny. Policejní násilí proti americkým černochům je součástí více či méně úspěšně skrývaného severoamerického systémového rasismu, který tam v různých formách trvá už nejméně 350 let a ze společnosti nikdy nevymizel. V žádném případě nejde o "individuální selhání".

https://www.blisty.cz/art/100026-spojene-staty-prozivaji-zatracene-horky-volebni-rok.html

"Hovadiny", "plácáte" a "obvykle" jsou spíše indikátory vašeho vnitřního rozpoložení, pane Kalousi, (tedy vaší ochoty respektovat názorovou pestrost). Ve věcné argumentaci ta slova samozřejmě žádný význam nemají.

Takže k věci:

Mluvím o "dvojím metru", tedy o rozdílném hodnocení. Jádrem sdělení není tvrzení, že zmiňovaný případ policejního násilí je individuálním selháním a tudíž není ani třeba takové tvrzení vyvracet.

Jádrem sdělení je rozdílný přístup progresivní levice k těm dvěma mnou zmíněným jevům a z nich plynoucích nepokojů.

JK
June 1, 2020 v 19.47
Jiřímu Nushartovi

Samozřejmě že to je hovadina. Spočívá v tom, že jste na oba příklady nalepil stejnou etiketu, abyste pak mezi ně mohl napsat rovnítko a někomu vyčítat, že je neposuzuje stejně, což byste bez toho rovnítka nemohl. Je to argumentační faul zvaný klamná analogie.

Víte, kdyby to nakonec i byla hovadina, plácání hovadin je oslavou názorové pestrosti, oslavou úžasné lidské rozmanitosti!

Plácání hovadin je tedy pokrokové, je bojem proti zatuchlosti tradičního myšlení a vede nakonec k lepšímu a spravedlivějšímu světu pro všechny bez rozdílu, světu uskutečněných nejodvážnějších lidských snů, světu, ve kterém idiot s géniem si budou konečně rovni!

Ať tedy žije a vzkvétá náš nový spravedlivý lepší svět krásných zítřků - pochválena budiž hovadina!!!

June 1, 2020 v 21.54
Aktualizace 2

Štáb CNN byl krátce po zadržení opět propuštěn, guverér Minnesoty se za akt omluvil.

Souhrnná zpráva o aktuálním vývoji případně zde:

https://denikreferendum.cz/clanek/31270-usa-boure-kvuli-policejnimu-rasismu-zasahly-jiz-75mest-jedenact-mrtvych

"Pětatřicetiletý Hillig na místě vykrvácel po bodnutí nožem. Jeho smrt zažehla v Chemnitzu demonstrace příznivců krajní pravice i protesty místních obyvatel, kritizujících imigrační politiku vlády kancléřky Angely Merkelové."

"'Byl to tak neskutečně milý člověk. Kdykoli jsme se potkali, vždycky se smál... Navíc byl napůl Kubánec, to každý viděl. Předhazovat truchlícím krajně pravicové nálady nedává žádný smysl,' říká Yvonne, blízká kamarádka zavražděného Daniela."

"Bezmoc, napětí, obavy. To jsou nynější pocity obyvatel Chemnitzu. Těm už došla trpělivost a protesty, kterých několik proběhlo i v týdnu, zřejmě hned tak neustanou..."

-------------------------------------------

V roce 2017 v případech vražd a zabití bylo 1140 podezřelých s cizím pasem a 1558 podezřelých s německým občanstvím. Lidí s cizím pasem je v Německu asi 10 milionů z celkového počtu přibližně 80 milionů obyvatel.

Zdroj:

https://www.welt.de/debatte/kommentare/article175695478/Straftaten-Statistik-Die-Wirklichkeit-hinter-den-neuen-Zahlen-zur-Kriminalitaet.html

+ Další komentáře