Šabatovou vystřídá Křeček. Milion chvilek pro demokracii chystá protesty

Jan Gruber

Sněmovna zvolila veřejným ochráncem práv bývalého poslance ČSSD Stanislava Křečka. Podle zástupců spolku Milion chvilek pro demokracii jde o popření smyslu a účelu úřadu ombudsmana. Chystají se proto svolat další demonstraci.

Sněmovna ve středu rozhodla o nástupci Anny Šabatové v úřadu veřejného ochránce práv, ve druhém kole první volby uspěl někdejší poslanec a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček, kterého navrhl prezident Miloš Zeman. Bývalý zástupce Šabatové porazil nominananty Senátu advokáta Jana Matyse a zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandra Schorma.

Krátká rozprava, jež předcházela hlasování, se točila především kolem prohlášení spolku Milion chvilek pro demokracii. Jeho zástupci varovali, že zvolení Křečka ombudsmanem by představovalo popření smyslu a účelu úřadu. „Nebaví nás jen tak přihlížet postupující agrofertizaci státu a veřejných institucí. Stane-li se Křeček ombudsmanem, oznámíme termín, kdy vyjdeme do ulic,“ dodali.

„Nechtěl jsem volit nikoho, protože považuji úřad za zbytečný, ale rozmáhá se tady takový nešvar. Přestává se ctít právo kandidovat do nějaké funkce. Viděli jsme to u Rady České televize, kde naprosto nechutným způsobem probíhaly útoky na křehkou ženu Hanu Lipovskou,“ řekl Václav Klaus mladší (Trikolora) s tím, že aktivita Milionu chvilek pro demokracii jej ponoukla k volbě někdejšího poslance ČSSD.

Když dozněl potlesk poslanců politického hnutí ANO a SPD, chopil se slova Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Dozvěděl jsem se, že Šimon Pánek z organizace Člověk v tisni, která údajně pomáhá lidem, posílá předsedům stran esemesky, ve kterých jim vyhrožuje, že budou mít problémy, pokud budou volit Křečka. Domnívám se, že jde ze strany z cizích peněz placené organizace o výrazné ovlivňování volby,“ prohlásil.

Vystoupení dlouholetého děčínského zastupitele vyvolalo sérii „technických“. Jana Černochová (ODS) a mnozí další jej vyzvali k omluvě. Dominik Feri (TOP 09) mu připomněl, že poslancům lidé zkrátka píší. A předsedové všech opozičních stran plénum Sněmovny ujistili, že jim žádné zprávy od Pánka nepřišly. Foldyna se podpory dočkal pouze od Pavla Plzáka (ANO), který vyjádřil přesvědčení, že svolávání demonstrací nemá s demokracií zhola nic společného.

Výsledky prvního kola první volby:

Stanislav Křeček: 66 hlasů

Vít Alexander Schorm: 47 hlasů

Jan Matys: 20 hlasů

Kvorum nutné pro zvolení: 90 hlasů

Výsledky druhého kola první volby:

Stanislav Křeček: 91 hlasů

Vít Alexander Schorm: 53 hlasů

Kvorum nutné pro zvolení: 88 hlasů

Přestože byla volba tajná, z dřívějších vyjádření zástupců poslaneckých klubů lze usuzovat, koho které strany, respektive většina jejich poslanců podpořila. Sociální demokracie a SPD se vyslovili pro Křečka. Naopak lidovci, Starostové, Piráti a TOP 09 avizovali, že své hlasy někdejšímu zástupci ombudsmanky zcela jistě nedají. Občanští demokraté za nejvhodnějšího kandidáta označili Matyse. A politického hnutí ANO spolu s KSČM nevyjádřili podporu ani jednomu z uchazečů.

Deník N nicméně v úterý přinesl informaci, že při cvičném hlasování na poslaneckém klubu politického hnutí ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek svým spolustraníkům doporučil, aby hlasovali pro nominanta Hradu. Za zvolení Křečka se měl údajně přimlouvat i předseda Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Z hlediska kontinuity by šlo i ideální řešení,“ uvedl s tím, že někdejší poslanec ČSSD má s prací v úřadu ombudsmana již zkušenosti.

Křeček bude v úřadu působit společně s někdejší vládní zmocněnkyní pro lidská práva Monikou Šimůnkovou. Tu Sněmovna na konci loňského listopadu zvolila zástupkyní ombudsmana navzdory tomu, že se během svého působení na Úřadu vlády dle výroku soudu dopustila diskriminace své podřízené. Šimůnkovou v tajné volbě, které nepředcházela žádná diskuse, podpořilo devětaosmdesát poslanců, pro její protikandidátku, právničku a signatářku Charty 77 Lenku Marečkovou hlasovalo devětadvacet zákonodárců.

    Diskuse
    IV
    February 12, 2020 v 21.13
    Pohroma! Škodil už jako zástupce, teď bude moci "rozepnout křídla"...
    HZ
    February 12, 2020 v 21.59
    Chtělo by se říct
    "všeho dočasu", ale ty škody mohou přijít rychle a být trvalé.
    JK
    February 12, 2020 v 22.56
    Naštěstí nemá exekutivní pravomoc...
    AM
    February 13, 2020 v 7.44
    Poslední kapka
    Začal jsem ČSSD volit za Špidly, volil jsem ji za Paroubka i za Sobotky, a i v současných 7% je můj hlas.
    S tím je ale konec.
    To, co včera předvedl v parlamentu poslanec ČSSD Foldyna, přesahuje z mého pohledu všechny tolerovatelné meze.

    Ale samozřejmě -- je to jen poslední kapka. Zato symbolická.
    JP
    February 13, 2020 v 12.30
    Od agendy lidských práv se podařilo vytlačit Válkovou; a teď se jí zmocnil Křeček. Z louže pod okap.

    Člověk se vždy znovu musí ptát, kdy už konečně bude dosaženo samotného dna české politiky. Ale zdá se, že to vždycky jde ještě hlouběji.

    Příště se snad "ochráncem lidských práv" stane samotný Václav Klaus mladší...
    JP
    February 13, 2020 v 12.33
    Mimochodem, Křeček sám výslovně prohlásil, že on smysl své funkce chápe v "ochraně veřejných zájmů" (a nikoli v ochraně jednotlivých - znevýhodněných - skupin).

    Neměl by ale jeho úřad usilovat o pravý opak - totiž o ochranu konkrétního občana před zvůlí státní moci (která se ovšem vždy prezentuje jako "veřejný zájem")?...
    JK
    February 13, 2020 v 14.23
    Josefu Poláčkovi
    Naštěstí máme i nestátní struktury: Nevládní organizace, advokáty pro bono, organizace typu Frank Bold... Byli jsme před ombudsmanem, budeme i po něm.
    JN
    February 13, 2020 v 18.44
    S ochranou veřejného zájmu jako "lepšího dobra" jste, pane Kalousi,
    v jiné diskusi nedávno souhlasil.
    JK
    February 13, 2020 v 19.10
    Jiřímu Nushartovi
    No a?

    Křeček toho moc neochrání. Nicméně zvolil ho demokraticky zvolený parlament na návrh demokraticky zvolené hlavy státu. Teď tedy nezbývá, než aby si ti, kdo si ten parlament a toho presidenta demokraticky zvolili, vyžrali do poslední kapky to, co touto volbou napáchali. Třeba jim to dojde, až to pocítí na vlastní kůži. A mezitím nezbývá než se uchýlit k osvědčené svépomoci a vzájemné pomoci, viz můj předcházející post.

    Některé lidi z Franka Bolda znám ještě z dob, kdy se to jmenovalo Ekologický právní servis. Mohu vřele doporučit. Jejich zatím asi nejlepší referencí je vyhraný spor Nemak vs. Rajterovi.
    JN
    February 13, 2020 v 21.49
    Není mi zcela jasný Váš postoj, pane Poláčku.
    Dovolím si připomenout Váš (poměrně často zde v těchto diskusích zmiňovaný) kritický postoj k (liberální?) demokracii, který - pokud Vám tedy dobře rozumím a paměť mě neklame - se přece týkal údajné přemíry práv jednodlivce, respektive nevyváženosti těchto individuálních práv v poměru k veřejnému zájmu.
    IH
    February 13, 2020 v 22.59
    Pane Nusharte,
    řekl bych, že dva hodně rozdílné, ba protichůdné cíle lze odlišit:

    a) pomoc lidem, kteří jsou kráceni ve svých právech, poškozováni, nebo diskriminováni a nedaří se jim domoci se rutinní cestou nápravy

    b) podpora individualismu a sobectví, zvláště zasahuje-li sociálně i jinak ohrožené jedince a skupiny
    Lze to, pane Horáku, bezpečně rozlišit, pokud máme fungující kompas, který ukazuje směr k dobru (a ke zlu). Nám se porouchal.
    + Další komentáře