Víkend ukáže, kolik Němců osleplo. Ať vzteky nebo strachy

Jan Šícha

V Německu se o víkendu konají troje zemské volby. Jejich dopad na Evropu, včetně České republiky, je větší než kdykoli v podobných případech za posledních dvacet let.

Zemské volby se v o tomto víkendu konají v Badensku-Würtenbersku, v Porýní Falci a v Sasku Anhaltsku. Badensko-Würtenbersko je velmi bohatá země s jediným zeleným premiérem v Německu. Jejich zelený premiér je ovšem i fyzicky podobnější Masarykovi než Stropnickému mladšímu či někdejšímu Bursíkovi. Funguje jako tatíček, na nápady ho moc neužije, a rozhoduje se pragmaticky. Koho ale volit, když už máte všechno, a chcete se chovat slušně a šetrně, že?

Winfried Kretschmann, zelený premiér v Badensku-Würtenbersku funguje jako tatíček, na nápady ho moc neužije, a rozhoduje se pragmaticky. Repro DR

Porýní-Falc je úžasná země s vínem na řece Mosele, románskými kostely rozměru našich gotických katedrál, kde je ve srovnání s Badenskem-Würtenberskem o něco méně peněz a o hodně menší nuda.

Sasko-Anhaltsko leží v bývalém východním Německu, zažilo odliv obyvatel po roce 1990, postupně se vzpamatovává, a to hlavně zásluhou dotací. Když jím projíždíte, často se z mlhy a lesa v ploché krajině vynoří kulturní poklady, o kterých jsme v českých zemích předtím neslyšeli, a stojí za to k nim jet znovu.

V mém vnímání je Badensko-Würtenbersko zemí pro introverty s tendencí k zazobanosti, Porýní-Falc pro extroverty, Sasko-Anhaltsko pro samorosty. Takže docela slušný vzorek.

Jediné, oč v těchto volbách jde, je výsledek populistické, nahnědlé, euroskeptické politické strany Alternativa pro Německo. V uprchlické krizi Němcům naplno došlo několik důležitých věcí.

Zaprvé — jejich země nebude po příchodu milionu lidí taková jako před ním. Integrace takového množství lidí je spojena s riziky, která nikdo nedohlédá, ale kdo jiný by něco takového mohl zvládnout, když ne Němci.

Zadruhé — Evropa je v tom nechala a nechá. Ve všem, nejen v uprchlících. Z různých důvodů. Francouzi mají svou le Penovou, další jižané svou každodennost, Visegrádi svou autistickou skupinku příjemců evropských dotací a kutilských životů v neevropském duchu; ateističtí a nenacionalističtí Češi jsou v tomto spolku jednookými králi, seveřané v rozjetých vlacích vědí, kde je záchranná brzda. A Britové? Brrr.

Alternativa pro Německo má v programu zrušení eura, posílení role národních států reformou EU, které rozumí jako redukci na jednotný trh, ze kterého bude profitovat silná německá ekonomika. Politická praxe Alternativy je populismus, ignorance vůči současné německé parlamentní tradici. Alternativě nahrává vleklá politická krize EU, pozice Británie, slabost Francie, únava německého systému dvou velkých politických stran, do kterých nevstupují mladí lidé a chybí jim inovační potenciál.

Alternativě nahrává současný stupeň globalizace, kdy je těžké konkurovat s evropským sociálním a pomalejším způsobem života i USA, natož zemím, které ignorují odborové, zdravotní, pracovní standardy. Ty jsou ale výsledkem evropské politiky posledních stopadesáti let. Alternativa profituje z nejistoty. Její pracovní metodou je provokace.

Politika má v Německu vážnější roli než u nás. Věci se tam domlouvají ne v zákulisí nebo doma u Rittigů či Janoušků, ale na otevřené scéně. Provokace dosud platí za něco, co se nehodí provozovat za veřejné peníze. Když třeba opoziční Alternativa v durynském parlamentu, kde už je zastoupena, vznese otázku „A kolik žije v této spolkové zemi homosexuálů?“ má to podobně destrukční a zbytečný efekt, jako když se český prezident rozpovídá o kalašnikovu.

Němci nejsou zvyklí na politický žvást. Tuší, že pokud se etabluje politika žvástu, rozhodování se z otevřené scény přesune jinam. V nastávajících zemských volbách má Alternativa v průzkumech mezi deseti a patnácti procenty, v Sasku Anhaltsku se výsledek může blížit i dvaceti.

Lídry jejích kandidátek jsou tři muži. V bohatém Badensku-Würtenbersku profesor hospodářství, v Porýní-Falci důstojník z povolání a v Sasku-Anhaltsku majitel malé firmy, která moc nejde. Nejvíce nahnědlý je kandidát ve východním Německu. Je zvláště motivovaný, protože si před lety koupil středně velký hradozámeček, opravy váznou, a peníze z mandátu by se mu šikly.

Alternativa pro Německo tedy s jistotou do nějaké míry ochromí práci dalších tří zemských parlamentů. Pokud se ukáže, že množství osleplých Němců je větší, než říkají průzkumy, může prosáknout i do Spolkové rady, kde jsou zastoupeny jednotlivé země. Koalici s Alternativou zatím tradiční strany vylučují. Alternativa má například v Sasku-Anhaltsku asi 300 členů, takže se jedná jako u našeho ANO spíše o agenturu.

Dopady na Českou republiku nepřijdou hned, ale v sousedním Německu běží děj, který se nás týká. Mezinárodní pověst Německa, kterou Alternativa hodně poškozuje, má přímý dopad na ekonomiku.

Když si spočítáte, z čeho je placen zdejší sociální smír, vyjdou vám evropské dotace a dluhy. Německo u nás má víc než tři tisíce dceřiných společností svých firem. O podílu Škodovky na našem vývozu není třeba mluvit. Česká republika bude velmi citlivě reagovat na výkyvy německé politiky a německého hospodářství.

Například Volkswagen má v akciové struktuře přímou vazbu na spolkovou zemi Dolní Sasko. Takže až se zas nějací pohrobci Klausovy éry budou radovat nad tím, jak se to Němcům hatí, věřte, že se to vzápětí bude hatit i u nás. Evropská unie, ve které Německo hrálo zásadní roli, rozhodujícím způsobem přispěla a přispívá k tomu, že u nás nepanuje ještě větší právní i hospodářská divočina.

V trojích německých volbách o víkendu se rozhoduje i o nás. Ani svoje málo, co jsme mohli udělat pro podporu progresivní části Německa, jsme neudělali. Nezbývá než doufat, že počet Němců, kteří oslepli, výrazně nepřesáhne volební prognózy.

    Diskuse
    PM
    March 11, 2016 v 18.33
    Ne že bych chtěl oprávněná varování ztupit, ale
    v problematice vzepětí hnědého nacionalismu má Německo již své zkušenosti. V období jugoslávské krize dosáhla NPD pěti procent a zastoupení pouze ve dvou zemských sněmech. Po utichnutí válečného ryku a přívalu emigrantů se roku 2011 NPD takřka zcela vypařila z politické scény.
    CDU a nejen ta se dnes - vzhledem k tsunami emigrantů pod vznášející se fiskální bublinou - trochu nervózně modlí k všemohoucímu, aby se historie jó opakovala.
    Výhodou je značný podíl občanů mentálního založení pana Šíchy.
    Výhodou jak pro NSR, tak nakonec i pro ČR, kde je pan Šícha solitérní jevem ......bych si ne zcela v poklidu pochvaloval.
    March 12, 2016 v 14.34
    Osleplo, nebo prozřelo?
    Schiller napsal, že pro Němce 'poslušnost je prvořadá povinnost'. Vzhledem k migračnímu šílenství však i to již zjevně přestává platit.
    Není ale problémem běžného Němce nedostatečná politická nabídka, takže si musí vybrat buď pokračování sešupu, nebo Alternativu. Navíc naprostá absence demokratických principů vládnoucích stran spouští udavačství a dehonestaci neposlušných, což zvyšuje nebezpečně polarizaci mezi doposud poslušnými a neposlušnými.
    Tímto způsobem se dají na krátký čas umlčet neposlušní, ale do budoucna to zakládá velký problém. Komunisté by mohli vyprávět, jak se represe vrácí jak bumerang.
    Rakušané jsou na tom lépe. Vládnoucí strany relativně včas opustily vítací blbnutí, takže snad vzaly Svobodným vítr z plachet. Rakušané se také méně bojí vyjádřit svůj názor, což ovšem hodnotím jen ze svého poznání. Jak by se vyjadřovali na kameru nemám šajnu.
    Stejně je obrovským paradoxem, když občané zemí, které nám mají býti vzorem v demokracii, se bojí na veřejnosti vyjádřit svůj názor. A ti, co se nebojí, si to patřičně odskáčou.
    Stejným paradoxem je, že i u nás ataky /a to nevídané/ na lidi, kteří odmítají vítací politiku, vedou lidé, kteří se hlásí k levici. Zda chtějí tímto způsobem levici dorazit, je otázkou. Pokud ano, mají bezesporu až nečekaný úspěch.
    JS
    March 12, 2016 v 20.26
    panu Ševčíkovi
    "A ti, co se nebojí, si to patřičně odskáčou."

    Můžete to rozvést? O ničem takovém nevím.
    March 13, 2016 v 14.28
    Vážně o tom nevíte?
    Nebo spíše nechcete vědět?
    Vždyť i zde byly odkazy na články, které to dokumentují. A přes německou cenzůru lze dodat další : http://www.hlavnespravy.sk/nemecky-policajt-mame-prisny-zakaz-informovat-o-zlocinoch-utecencov/729586
    Nevím, zda jste již neviděl tohle: https://www.facebook.com/czech.WeAreHereAtHome/videos/1532678907033072/, i když to se netýká represí protimigrantů v Německu.
    Nebo si snad myslíte, že novinářům, kteří dokáží v den události o ní napsat a vydat rozsáhlou reportáž nebyli schopni 7, či kolik dní zpracovat informace ze Silvestra 2015? Či že by se novináři báli psát, protože se obávají Božího trestu? http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=65789
    PM
    March 13, 2016 v 20.44
    Tak jsem to trochu sledoval
    Ve východní části vyjádřila souhlas s nehotovým programem AfD takřka čtvrtina voličů, v západní jich bylo po deseti procentech.
    Pan Ševčík bude voličům z východu - oblastí našich zkušeností s demokratickým režimem - připisovat politickou prozřetelnost, oproti oblastem na rozhraní Francie a Švýcarska, kde vlivem silné německé cenzůry vládne prisny-zakaz-informovat-o-zlocinoch-utecencov.
    Pokračuje oslabování socdemokratů a sílí zelení.
    Tedy ne na východě, kde se zřejmě bude etablovat politický mix slovenské pachuti.......bych tipoval.


    JN
    March 14, 2016 v 10.30
    Dvě roviny konfliktů
    Není to tak dávno, co zde byli Němci dávání údajně xenofobním Čechům za vzor.
    Sám pan Šícha napsal v listopadu článek "Merkelová ustupuje? To by se vám hodilo do krámu!"

    A nyní se zde tentýž autor o Němcích vyjadřuje pohrdavě, že oslepli vzteky nebo strachy.

    Ono se to prostě vždy nabízí, urážet ty, jejichž názor mi není po chuti. Já s volbou některých Němců souhlasit nemusím (volbou AfD), ale urážet je také nemusím. Rozhodli se tak, je to jejich volba, měl bych je samozřejmě i nadále respektovat. Být kancléřkou, asi bych se s tímto názorem, reprezentovaným voliči AfD, snažil navázat otevřený dialog (místo jeho skandalizace) a své vlastní jednání bych se snažil více reflektovat. Odsuzování, skandalizace a urážení voličů AfD bez reflexe současné imigrační politiky povede jen k zvyšujícímu se počtu voličů AfD.
    Má pan Šícha nějaké lepší řešení (třeba stranu AfD zakázat)? Neoslepl nakonec vzteky spíše pan Šícha, když se události nevyvíjí tak, jak on by považoval za správné? Zdá se, že si musíme vybrat mezi demokracií (představující respekt k názorům toho "blbého" lidu, které se nám líbit nemusí) a mezi "záchranou světa" tím, že budeme nekompromisně prosazovat vlastní řešení, neboť my jsme přece ti nejchytřejší, my známe jediná správná ("konečná") řešení, jen my víme, co je to humanismus a co jsou lidská práva, a proto vyvezeme naši "demokracii" do celého světa!

    Jsou dvě roviny konfliktů:
    Je to rovina střetávání rozdílných názorů na problém (střetávání rozdílného "obsahu" těch názorů),
    a pak je to rovina nastolené formy střetu, tedy kulturnosti toho střetu, kulturnosti prosazování vlastního názoru při respektování nebo nerespektování protivníka. Tedy zda svůj "správný" názor (o jehož správnosti jsem skálopevně přesvědčen) budu prosazovat agresivně hlava nehlava ("když se kácí les, musí lítat třísky"), ten "skvělý" výsledek, kterého bude jednou jistě dosaženo, ten budoucí krásný a spravedlivý svět, ten přece stojí i za nějaké ty, třeba i nevinné, oběti.

    Podle dřívějších "sociologických průzkumů" byli vždy voliči pravice inteligentnější než voliči levice a měli samozřejmě vyšší vzdělání. Chtěl-li se tedy člověk cítit jako inteligent, šel prostě volit pravici (ODS) a měl vystaráno! Nechce-li tedy být dnes Němec osleplý vzteky, musí mít samozřejmě názor totožný s názorem pana Šíchy.
    March 14, 2016 v 10.40
    Já připisuji výsledek voleb hlavně neschopnosti levice.
    Vždyť kam to levice dopracovala, když se musí modlit, aby volby vyhrála pravice před krajní pravicí! A ve druhých kolech voleb proto chodit volit méně extremní pravici, jako naposledy ve Francii. To je to, co by mělo hlavně levičáky zajímat.
    Vítězem německých voleb je, bohužel, Alternativa. Z ničeho, ani ne z popela, dokázali bez financovaní mecenáši těsně jednou druhé a 2 x třetí místa. Přes to, že asi nemají tak silné volební štáby a tak propracované volební kampaně. Přes to, že nemají podporu médií.
    Jaké důsledky z voleb vyvodí Němci je jen jejich problémem. My se můžeme jen dohadovat. V každém případě už nebude tak lehké vodními děly rozprášit demonstrace Pegidy.
    Ten idiot, který si myslel, že tak se řeší nespokojenost občanů s politikou, by teď už měl začít studovat, co to je demokracie. Ono by to studium prospělo zjevně nám všem.
    A ještě pár slov k tomu Východu. Já bych nepovažoval jeho voličstvo za méně demokratické. Spíše naopak. Občané Východu získali hmatatelné důkazy o tom, že je dříve jejich politici vodívali za nos. Mají tedy větší nedůvěru i v ty nové, což vůbec není na škodu.
    Jsou také kratší dobu pod tlakem současné propagandy, jako ti na Západě. A nehrejme si na to, že zde propaganda neexistuje. Jen je sofistikovanější. A přesto, jak vidno i v Německu, ztrácí na účinnosti.
    PM
    March 14, 2016 v 12.14
    Samozřejmě že jde o absenci/impotenci levé opozice
    ale zároveň o doklad společenské konfuze ba pomatení, když strana, která ve svém "programu" hlásá extrémní neoliberální politiku, získává podporu čtvrtiny voličů.
    Propagandisti tvrdého neoliberalismu získávají na účinnosti. Trump nás pozdravuje.......bych nerad dodal.
    JP
    March 14, 2016 v 13.05
    Politické preference a inteligenční kvocient
    Pane Nusharte, Vaše údaje o údajně vyšší inteligenci a vyšším vzdělání elektoriátu pravice mají zřejmě svůj původ v - do značné míry dějinně a temporálně podmíněném a deformovaném - vývoji v postkomunistických zemích, konkrétně zřejmě ve státě českém.

    Mohu Vám proto tímto sdělit, že v zavedených demokraciích Západu je tento poměr přesně opačný: jsou to voliči levicového zaměření, kteří se oproti voličstvu pravice vyznačují signifikantně vyšším stupněm jak inteligence, tak i vzdělání.
    March 14, 2016 v 16.43
    "o doklad společenské konfuze ba pomatení"
    A z čeho mají občané poznat, že při volbě levice nejsou oběti zmatení, či pomatení?
    Vždyť se podívejte, kdo všechno se za levici vydává a co všechno se kryje levicovostí!
    Levicový aktivista je dnes chápán jako horší nebezpečí pro společnost, než školený diverzant. Demokracie je pro něj jen značka, pod kterou prosazuje, často absolutně nedemokraticky, to co on jediný považuje za správné. Své altruistické nutkaní nutí platit zbytek společnosti. Bezelstné a nereálné budování ráje na zemi z něj dělá ale často agresora, protože se domnívá že když to nejde po dobrém, tak lidi zažene i násilím do svého nebe.
    Neohraničeným altruismem se stává lehkou kořistí obchodníků s chudobou. S pocitem hrdiny pak pomáhá podvodným Aničkám z Kuřimi, pašuje kdovíjaké dobrodruhy z IS a stojí na náměstí proto, aby ubytovatelské mafie mohli držet chudáky v nevolnictví dřevěných likusáků. Jiní pomoci potřební, než exkluzivní skupiny, jej nezajímají.
    A tyhle nešťastníky veřejnost nejvíce vidí a dává si je do souvislosti s levicí. Proč by u takovéto levice měla hledat zastání?
    PK
    March 14, 2016 v 17.02
    Kde má pan Ševčik recht, má recht
    "Vždyť se podívejte, kdo všechno se za levici vydává a co všechno se kryje levicovostí! "

    Tak tak. Dokonce i Zeman. To byl panečku volební podvod! Ale co si už na Zemanovi vezmete, pane Ševčíku, když Čechy každý gauner utáhne na vařené nudli, viďte.
    March 15, 2016 v 8.54
    A co vás, pane Kolaříku?
    Jste Čech, takže který gauner vás utáhl na vařené nudli? Švarcnberk?
    + Další komentáře