Ukrajinští Romové v ČR bez budoucnosti. Dvojí občanství přitom většina z nich nemá

Aneta Lakomá

Navzdory dřívějším tvrzením má dva pasy jen zlomek ukrajinských Romů. Na přístupu České republiky k nim to však skoro nic nezměnilo. Nabízí jim jen přežívání ve stanových městečkách v pražské Troji či Malešicích.

Podle neziskových organizací a dobrovolníků, kteří s uprchlíky pracují, by se dalo jednání s ukrajinskými Romy ze strany České republiky pokládat za diskriminační. Foto FB Jan Škop

Romové z Ukrajiny, kteří na jaře pobývali na pražském Hlavním nádraží, už mají provizorní ubytování. Místní orgány je dlouhou dobu podezřívaly, že disponují dvojím — ukrajinským, ale také unijním maďarským — občanstvím, a tím pádem by v České republice neměli nárok na pomoc jako ostatní ukrajinští občané.

Prozatím se dočkali provizorního ubytování, které však neznamená přiměřené a důstojné řešení jejich situace. Byli přesunuti do táborů v Malešicích nebo v Troji. Jan Škop, člen Iniciativy Hlavák — která uprchlíkům dlouhodobě pomáhá — dodává, že se jedná o zlepšení jejich životních podmínek, ale zároveň upozorňuje, že lidé dál zůstávají v nejistotě.

„Situace je pořád stejná, stále tu jsou v táborech v Troji a Malešicích uprchlíci, kteří nemají kam jít,“ popsal pro Deník Referendum. Podle Škopa jde mnohdy o lidi, kteří mají v České republice nárok na ochranu, ale nejsou pro ně údajně volné ubytovací kapacity. „Ty, kteří nemají nárok tu zůstat, policie posílá pryč,“ říká.

V obou pražských táborech nadále přebývají hlavně romské rodiny — etnických Ukrajinců je v nich podstatně méně. „Tábor v Malešicích je brán jako plnohodnotné ubytování a lidé bydlící v něm ztrácejí nárok na finanční podporu,“ upozorňuje Škop.

S novým zněním zákona přijatého speciálně kvůli uprchlíkům z Ukrajiny, takzvaného Lex Ukrajina, upravila vláda podmínky pomoci. Nově tak platí, že běženci, kteří mají zajištěno bezplatné ubytování, stravu a hygienické potřeby, ztrácí nárok na podporu pět tisíc korun měsíčně — což se týká i lidí z tábora v Malešicích. „Část romských uprchlíků se vrací, protože zjistí, že tu nemají budoucnost. Zkouší to jinde v Evropě, nebo jedou zpět na Ukrajinu,“ říká Škop.

Podle dobrovolníků začalo prověřování toho, zda nemají lidé prchající před válkou více pasů, až s příchodem romských uprchlíků. Mluvčí Policie České republiky David Schön Deníku Referendum sdělil, že etnickou příslušnost Policie v rámci prověrek neeviduje: „Do dnešního dne bylo provedeno 6312 prověrek dvojího občanství, u dvou set osob s pozitivním výsledkem.“

Právě dvojím občanstvím argumentovalo během jarních měsíců také ministerstvo vnitra v čele s Vítem Rakušanem (STAN). Dokonce tvrdilo, že Romové přijíždějící z Ukrajiny do České republiky mají jen maďarské občanství. Ukázalo se však, že se tyto problémy týkají jen 3,16 procent z nich. „Změna v přístupu k ukrajinským Romům, nenastala ze strany ministerstva ani po tomto zjištění. Úřad dosud nepřišel s návrhem, který by situaci těchto lidí řešil,“ popisuje Jan Škop.

O řadě uprchlíků s dvojím občanstvím, kteří do České republiky míří z Ukrajiny, mluvil na jaře také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Deník Referendum jej oslovil s dotazem na původní zdroj této informace.

„V jarních měsících, tedy v době nejintenzivnější uprchlické krize, se pravidelně jednou týdně scházel Krizový štáb Moravskoslezského kraje. Veškeré informace, které jsem následně zveřejňoval, jsem měl právě z těchto jednání. V Moravskoslezském kraji byly v souvislosti s možným dvojím občanstvím prověřovány desítky osob, u některých bylo vlastnictví dvou pasů skutečně potvrzeno,“ sdělil Vondrák.

Deník Referendum oslovil také hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL), který na jaře uváděl, že do České republiky přicházejí jako uprchlíci lidé z Maďarska. „Informace dostávám průběžně na společných jednáních. Informaci o tom, že k nám do KACPU přišli lidé, kteří nemluví ukrajinsky, ale pouze maďarsky, jsem dostal od pracovníků KACPU. Zástupci Policie zároveň sdělili, že [uprchlíci] přijeli z Maďarska,“ uvedl Grolich. „V těchto případech následuje ověřování občanství ze strany Maďarska,” dodal.

Podle neziskových organizací a dobrovolníků, kteří s uprchlíky pracují, by se dalo jednání s ukrajinskými Romy ze strany České republiky pokládat za diskriminační.

Diskuse
MP
June 30, 2022 v 20.49
Tak hlavně že je demokrat Kolařík

hrdý na naši vládu a spokojený s její prací...

PK
July 1, 2022 v 8.07

To, že komunista a kremlobot považuje slovo "demokrat" za nadávku, tomu samozřejmě rozumím.

Pane Kolaříku, pan Pleva nemyslí slovo „demokrat“ jako nadávku, ale jako ironii.

„Situace je pořád stejná, stále tu jsou v táborech v Troji a Malešicích uprchlíci, kteří nemají kam jít,“ popsal pro Deník Referendum člen Iniciativy Hlavák Jan Škop.

„Většinou se jedná o lidi, kterým bylo nabídnuto ubytování, ale oni ho odmítli a potom se tu rozhodli čas strávit vlastním způsobem,“ uvedl Rakušan. Připomněl také, že ukrajinští Romové žádají ubytování ve větších skupinách.

--------------------------------

Pokud má Vít Rakušan pravdu, co byste s tím, pane Plevo tedy dělal Vy sám, jestliže ukrajinští Romové opravdu ty nabídky ubytování odmítají, protože chtějí bydlet společně ve větší skupině a když jim je taková možnost nabídnuta, je to zase kritizováno ze strany aktivistů za to, že je to „necivilizované"? Jak s tím souvisí hrdost na vládu?

(Chudák vláda se asi zavděčit nemůže, Vy jí budete mít za zlé, že utečencům dostatečně nepomáhá, pan Krupička jí bude mít za zlé, že jim zase pomáhá moc, což ovšem Vám a panu Krupičkovi nebrání, abyste se v názoru na tuto válku shodli a českou vládu společně odsoudili.)

S tím se asi, pane Plevo, nic dělat nedá a je nutné se s tou kritikou prostě smířit.

MP
July 1, 2022 v 11.03
Martinovi Plevovi

Docela hrdý na naší vládu jsem, protože příliv tří set tisíc utečenců, aniž by se masivně stavěli uprchlické tábory a byla plná detenční zařízení je v poměru k počtu obyvatel docela slušný světový výkon.

S její prací spokojen nejsem, koordinace ponechaná na dobré vůli krajů může fungovat jen jako překlenující záležitost, chybí střednědobý výhled včetně klíčových politických rozhodnutí a na podzim bude malér ve školství. Ale je to nespokojenost s tím, co se nedaří, nikoliv nespokojenost s lhostejností a ignorancí.

Samozřejmě, noviny se plní zprávami o Ukrajince, které kdesi pokousala revizora a o konfliktech průvodčích vlaků s neplatícími uprchlíky, v parlamentu je většina, která z nespokojenosti lůzy zkouší vytloukat kapitál a bylo by fajn, kdyby měl pan premiér odvahu postavit podobným tendencím alespoň ve své straně. Ale znáte nějakého v porevoluční historii, který tu odvahu měl? Ani Petr Pithart a Vladimír Špidla ne, a to byli ti v tomto ohledu nejpevnější.

PK
July 1, 2022 v 11.36

No řekněte, není ten Nushart taky rozkošný?

Ano, pane Kolaříku, máte výborný odhad – a to jste mě ještě ani neviděl. („Stručný komentář a upozornění na nestoudnou demagogii samozřejmě patří ke hřivnám, kterým se nesmíte zpronevěřit.“)

PK
July 1, 2022 v 12.51

Když se použijí uvozovky, bývá zvykem uvést přesný citát.

Jinak doufám, že ani neuvidím.

PK
July 1, 2022 v 13.50

A vy byste, pane Nusharte, pokud byste byl na místě vlády, udělal něco ohledně současné ukrajinské migrační vlny jinak?

PK
July 1, 2022 v 14.19

Každopádně mě napadlo, nemělo by to příjímání uprchlíků být alespoň trochu vyváženější? Co takhle ted' přijmout ještě pár stovek tisíc muslimů? A nebo tedy lidí z oblastí, kde je hlad a zvýšená nemocnost? (jistě to nebudou Slované a křest'ané) Případně nějaké ty Kurdy, které naši turečtí bratři v NATO nestihli vystřílet? Nebo obyvatele Jemenu, které naši další bratři z USA přestali pomáhat likvidovat Arabům?

Diskutujme, přátelé... a očekávejme na toto téma příští projev premiéra Fialy :-)

MP
July 2, 2022 v 17.27
Pavlu Krupičkovi

My jsme jaksi nevypisovali na uprchlíky konkurs. Oni přišli, protože to je sem z Ukrajiny docela blízko, protože to tu mnozí znají a protože se tu konec konců rychle domluví.

Totéž se stalo v zemích, které sousedí s Jemenem a nezavřely před uprchlíky hranice. Jen to bohužel častěji skončilo s tábory, které jsou poněkud chudší než ty v Troji a Malešicích.

Abych Vám pravdu řekl, je mi docela jedno, že Ukrajinci mluví slovanským jazykem a že jsou z křesťanské země. jen jim teď můžeme účinně pomoct snáze než Jemencům, Afgháncům nebo Etiopanům (a splácet tak pomyslný dluh za naše vlastní emigrace, nebylo jich v našich moderních dějinách málo).

+ Další komentáře