Neradujme se předčasně z průzkumů. Babiš ještě může kampaní vše zlomit

Roman Vyšanský

Pokud si dvě opoziční koalice nechají vnutit obsah předvolební debaty v duchu nacionálně a proevropsky vybičované rétoriky, Babišovi se může podařit znovu dosáhnout většiny.

Pac-man na začátku sezobal voliče pravici, před minulými volbami ČSSD a teď si jde pro ty Okamurovi. Repro DR

Usuzovat něco z momentálních volebních průzkumů je velmi předčasné. Zatímco obě koalice — Piráti a Starostové a SPOLU — už své tažení zahájily, hegemon sněmovny ANO se na ostrou kampaň teprve připravuje. A bude se na co těšit. Kampaň tohoto hnutí ovlivní směřování celých letošních voleb.

Hlavním tématem voleb ani tentokrát nemusí být opravdové problémy jako klimatická krize, školství, bytová krize, ženská práva či zadlužení velké části populace. Hlavním tématem může být opět to, co si určí Andrej Babiš a jeho marketingový tým. Pokud má v něčem ANO sílu, je to ovládnutí mediálního prostoru.

Vzpomeňme si na volby v roce 2017 a kauzu Lithium, kdy jen několik dní před volbami Andrej Babiš vášnivě hovořil o „krádeži národního bohatství za bílého dne“ a v novinách se objevovaly inzerce, kde vedle fotografie naštvaného budoucího premiéra v ranařské póze stálo „Nenechám ČSSD ukrást Lithium stejně jako OKD!“.

Masivní kampaň na poslední chvíli ovládla jak mediální, tak veřejný prostor a zapříčinila přeliv voličů od ČSSD k ANO. Ostatní strany bojující o křesla se pak k tématu začaly také vyjadřovat — zejména proto, aby nahnaly body na silně medializované kauze.

To samé nás s největší pravděpodobností čeká i během letošních voleb, přičemž zárodky můžeme sledovat už nyní. Na voliče kterých stran se ANO zaměří tentokrát?

Jenže které? Na podnikatele a bohatší vrstvu obvykle podporující ODS se ANO přechodně zaměřovalo během svých začátků, stejně jako na liberální voliče. Voliče ČSSD zase vysálo během posledního volebního období.

Ač se zdá, že hnutí už nemá kde posilovat, opak je pravdou a dokazuje to vystoupení Andreje Babiše ve Sněmovně během hlasování o nedůvěře vládě: „V Bruselu jsem 28. června… s mým přítelem Viktorem Orbánem zarazil povinné migrační kvóty, pro které předtím hlasovali europoslanci TOP 09 a STANu. A já už jsem to řekl tisíckrát, že Česká republika je svrchovaný stát a my budeme sami rozhodovat o tom, kdo tady bude pracovat a kdo tady bude žít.“

Následně vytáhl na Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, jeho dvanáct let starý výrok o muslimské Evropě a svou xenofobní hysterickou vlnu zakončil výrokem: „My nechceme, aby naši zemi řídil Evropský parlament! Nějací zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili! Já jsem svrchovaný premiér této země. Nepodléhám nikomu, jenom občanům. Ti mi dali důvěru. A nikdo ze zahraničí nám do toho nebude kecat tady.“

Andrej Babiš bude cílit na voliče hnutí SPD, přičemž hlavním tématem bude kritika Evropské unie. Touto nahnědlou kampaní bude „útočit“ na rostoucí počet voličů Tomia Okamury a jako slaměný panák mu jakožto „ekofanatická, promigrantská a feťácká strana“ nedobrovolně poslouží Piráti.

Výběr témat ovlivní celé volby. Reálně hrozí, že strany budou místo svých volebních programů a priorit vysvětlovat svůj postoj k tématům, která marketingový tým v čele s Markem Prchalem vybere. Budou zataženi do jeho hry — nic jiného jim ani nezbude. Pokud se stane, že veřejný prostor ovládnou témata zacílená na euroskeptické a nacionální voliče, bude předvolební debata odtržena od reálných problémů české společnosti a zcela přesunuta do komfortní zóny Andreje Babiše a Tomia Okamury.

Neradujme se předčasně z předvolebních průzkumů. Ostrá kampaň totiž ještě nezačala.

Diskuse
PK
June 11, 2021 v 22.45
"Andrej Babiš bude cílit na voliče hnutí SPD"

A to má být jako něco, čeho bychom se měli obávat?

No prosím, ať si spánembohem přetahuje voliče Okamurovi. Co my s tím?

MP
June 12, 2021 v 13.55
Pavlu Kolaříkovi

Po pravdě řečeno, kdyby dokázal Okamurovi přetáhnout polovinu voličů, dobře by bylo. Ta druhá půlka by propadla.

Bohužel, současné předvolební průzkumy opravdu k příliš velkému optimismu nenabádají. Nikoliv z důvodů, které uvádí autor článku. Přeceňování vlivu kampaně na výsledek voleb je oblíbený sport -- zvláště u těch, kteří se na té nákladné šaškárně podílejí --, ale následné volební výsledky zatím vždycky ukázaly, že voličů tak blbých, aby volili podle billbordů je omezený počet. A totéž se týká údajné mediální převahy a možnosti nastolovat témata.

Malér je ve znechucení velké části českých voličů celým parlamentním spektrem a v sentimentální reakci na toto znechucení.

Menšinová vláda ANO s Hamáčkovou ČSSD (nezaměňovat, prosím, s někdejší sociálně demokratickou stranou, která používala stejnou zkratku) z toho sentimentu vytěží 5,1 %, podporovaná Přísahou, KSČM a v případě největší nouze SPD, eventuálně doplněné větší částí rozštěpené ODS -- to není právě nerealistický scénář a zároveň hodně ošklivý výhled.

Ano, dá se očekávat, že premiér s pomocí svých médií, které samozřejmě nevlastní ("nepřímý skutečný vlastník" v registru vlastníků mě opravdu královsky pobavil, styk s kondomem je pořád styk, to mi nikdo nevymluví), a s pomocí svého týmu piáristů neštítících se jakékoliv špíny a lži, rozjede zástupnou kampaň, na kterou budou muset jiní reagovat.

Na druhou stranu si nevzpomínám, kdy v předvolební kampani dominovaly hluboké diskuse a úvahy o programech a důležitých věcech pro budoucnost.

Prostě to bude hnus jako vždycky.

PK
June 14, 2021 v 9.17
Martinu Profantovi

Neviděl bych to tak černě. Sice vím, že od těchto lidí nemůžu očekávat žádnou logiku, ale přesto si myslím, že když je někdo "znechucen parlamentním spektrem", projeví se to hlavně tak, že vůbec nejde k volbám, protože "stejně jsou to všechno stejní lumpové, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet", a "kdyby mohly volby něco změnit, dávno by je zakázali".

Na druhé straně je tolik lidí, kteří jsou pevně rozhodnuti k volbám přijít a tu svoloč, která je u moci, hnát svinským krokem.

MP
June 15, 2021 v 11.27
Pavlu Kolaříkovi

Problém není v lidech, ale v politické nabídce.

Pokud chci volit proti ANO, mám efektivně možnost volit:

a) Piráty -- a ti sice překročili riskantním způsobem své hranice, ale pořád je to strana, která má -- díky za to -- jasně usazený programový profil, který ji definoval jako významnou, ale minoritní stranu: liberálně-technooptimstický levicový střed, který odmítá pravolevé vymezení, represivní udržování genderových rolí a rodinných funkcí, podporuje výzkum, vzdělání, digitalizaci, radikální změny autorských práv.

To samozřejmě není pro část voličů přijatelné A Piráti jako nejspolehlivější naděje vzdoru proti Babišovi hrají svůj part sice poctivě, ale je znát, že ta role je v rozsahu, který překračuje jejich vlastní profil, záskok.

b) STAN -- produktivně se s Piráty programově doplňuje, ale v předvolební koalici se to nemůže efektivně projevit, protože silnější pirátský program ten stanový zastiňuje (ale rozhodnutí pro tuto koalici bylo vynucený tah a vážím jak Pirátů, tak STANu, že ho učinili).

c) ODS -- strana, která nemá už od Nečasovy vlády co nabídnout ani svým skalním přivržencům. Volí ji ze zvyku a strachu z oslabení pravicové politiky v ČR. Osten Klausů a jejich šovinismů zaražený hluboko v těle, prorostlá korupčními sítěmi.

d) KDU a TOP -- strany dlouhodobě kolem pěti, spíše pod. Zajímavý program pro konzervativního voliče neustále kompromitovaný buď populismem ( Čuněk a “jak se jen jmenoval” ten roztomilý bývalý předseda, co věděl, že samoživitelky si za svoji situaci mohou samy, protože si neuměly udržet chlapa), snobismem a papaláštvím.

V koalici SPOLU jednak maže bezduchost fialové ODSeky konzervativní grunt a záchvěvy křesťanského socialismu kultivovatelný u obou menších partají, jednak se nedaří vzbudit dojem, že předvolební koalice dokáže povolebně spolupracovat a není jisté, že se pak odštěpené kmotrovské křídlo ODS nepodpoří nakonec menšinovou Babišovu vládu (personálně si část ODS a ANO rozumí dokonale).

Všechno ostatní je příliš malé, aby byla šance, že hlas nepropadne.

Ve výsledku se velké části, možná většině demokraticky smýšlejících občanů nabízí jen volba menšího zla. Vidím to hodně zřetelně u řady svých přátel. Vědí, že Hamáčkova ČSSD je ohavná a že -- pokud by se dostala do Sněmovny -- není šance na změnu: paša Hamáček upevní svoji vládu nad těmi, kterým uděluje prebendy a svoji pozici vůči těm, kterým zajišťuje výsadní přístup k zakázkám. Proto také potřebuje být za každou cenu ve vládě. Ale, říkají, když tam nebude ČSSD, zmizí ze Sněmovny poslední levicová strana (tvrzení nevyvratitelné, protože emotivní, rozumem vědí, že současná ČSSD není levicová) a nechtějí Piráty, protože ti popírají pravolevé dělení.

Pocit volby menšího zla má dva efekty: menší ochotu jít k volbám (ten by mohl tupohlavý vůdce ANO minimalizovat svým nasazením v kampani, opravdu se mu daří přesvědčit řadu lidí, aby hodili hlas komukoli, kdo se s ním nespojí) a náchylnost k sice absurdním, ale zatím nezkompromitovaným alternativám. Odtud šance Přísahy.

Realistickým odhadem by mohla stačit menšina necelých 30% oprávněných voličů, která by své hlasy odevzdala ANO, ČSSD, KSČM, SPD a Přísaze. Při pětašedesátiprocentní volební účasti, osmi procentům hlasů propadlým pod pět procent spolu se sice vesměs antibabišovskými, ale neúspěšnými stranami, by Babiš jakožto Zemanem designovaný premiér sestavil vládu, která by měla od výše uvedených stran buď podporu nebo toleranci v rozsahu 98 mandátů a pět měsíců času, aby si koupil tři poslance ( za vládní prebendy a v nejhorším za vlastní peníze, protibabišovská vláda by ho přišla mnohem, mnohem dráž -- a že by se za pár desítek milionů ti tři nenašli? Pochybuji).

Nechci, aby to vyznělo defetisticky. Je to jeden možný scénář a pokud se chceme zbavit Babiše, musím ho mít na paměti. Počítat s ním a hrát proti němu.

A kdyby se nakonec ten černý scénář prosadil, svět se nezboří. Bude třeba začít hrát jinou hru -- kombinaci parlamentní politiky s mobilizovanou veřejností, aby se předčasné volby setkaly s koncem Zemanova mandátu. A ovšem začít shodou o rozumném společném prezidentském kandidátovi.

Normálně bych, pane Kolaříku,

volil třeba lidovce nebo STAN. Teď mám ale na vybranou volit buď „pokrokový boj proti kapitalismu“ (Piráti, TOP 09) nebo „záchranu z Ruska“.

Pokrokově bojovat (jako třeba Domik Feri za prosazení té kampaně MeToo) prostě nechci, jsem totiž spíše pro ty tři staré pilíře demokracie, které obnášejí samozřejmě i nezávislé - nikoliv tedy ty nám už dobře z minulosti známé „lidové“ - soudy.

Zachráněn od tohoto úžasného pokroku zrovna z Ruska - to taky nechci, to bychom se těm „lidovým soudům“ asi taky nevyhnuli.

Celkem zoufalá situace, pane Kolaříku. Já snad nakonec dám na pana Poláčka a počkám v klidu na tu „dějinnou nutnost“.

PK
June 15, 2021 v 16.23
Martinu Profantovi

Mám také spoustu výhrad proti pirátům, ODS, lidovcům i TOP09. Ale obě protibabišovské koalice jsou volitelné (byť dejme tomu s jistým sebazepřením, které ale není nijak).

Mám spoustu výhrad proti pirátům, ale jsem srozuměn s tím, že Bartoš bude pravděpodobně příštím premiérem. A doufám v to, že piráti pod tlakem zodpovědnosti dorostou, a že hozeni do vody poplavou, a že se neutopí a nestáhnou nás všechny s sebou.

Mám spoustu výhrad proti ODS, ale byl bych srozuměn s tím, kdyby příštím premiérem byl Fiala. Dnešní ODS už opravdu není co bývala, a roky v opozici jí určitě prospěly. Pro mě je zejména důležité, že zombie z minulosti, kteří jsou pro mě naprosto nepřijatelní (jako třeba Zahradil), na žádné kandidátce nebudou.

Mám spoustu výhrad proti lidovcům, ale doufám, že budou mít při výběru kandidátů nejen šťastnou ruku, ale hlavně soudnost. Samozřejmě že Čunka bych tam taky nerad viděl, ale doufám, že to nehrozí.

Kdo chce volit proti Babišovi, má právě tyto dvě možnosti, tyto dvě koalice, a z nich si musí (a může) vybrat. Pokud si nevybere, nechce volit proti Babišovi. Tak jednoduché je to.

Samozřejmě, spousta lidí proti Babišovi volit chtít nebude, stejně jako nechtěli volit proti Zemanovi. Naopak, mnozí s gustem volili právě Zemana, a letos stejně tak s gustem budou volit Babiše, Okamuru, Šlachtu nebo Hamáčka. S tím je nutno počítat. Ale říkám dopředu, že jestli pak někdo přijde zase s nějakým moralizováním, že právě těmto lidem musíme "pečlivě naslouchat", že se nad ně nesmíme povyšovat a připadat si morálně lepší, že je nesmíme považovat za darebáky, ani za nezralé a nedospělé, ale zároveň je nesmíme volat k zodpovědnosti, a že si vlastně za neúspěch ve volbách můžeme sami, protože - inu, prostě proto, tak zapomenu na svoji pověstnou zdrženlivost.

PK
June 15, 2021 v 16.50
Jinak naprosto souhlasím s tím

že těmi volbami to končit nebude, zvláště pokud by opravdu dopadly špatně. Osobně doufám, že by se pak demokratická občanská společnost konečně pořádně zradikalizovala - zvláště kdyby mělo dojít k nějakému tomu nákupu poslanců, popř. svévolnému jednání Zemanovu. Doufám, že by došlo na stávky a projevy občanské neposlušnosti.

MP
June 15, 2021 v 19.38
Ano

Je to tak jednoduché. Právě dvě antibabišovské možnosti a dva možní premiéři. Jeden z nich je poněkuď nudná figura, druhý možná až příliš nenudný. Jeden z nich -- a když to jinak nepůjde, i ten druhý -- představují pro mne, pro Vás a pro spoustu dalších přijatelnou volbu (byť se často lišíme v tom, který je pro nás ten první a ten druhý).

Pro mne, pro Vás ... a pak je tu mnohohlavé stádo lidí, kteří nejsou nijak hloupý, ani pravděpodobně nemají korupční zájmy -- jen potřebují manichejsky udělaný svět. Ostatně proč to popisuji, on to jeden z toho stádečka krásně předvedl tady v diskusi.

On už slavný Franta Vokurka Paula Watzlawicka byl dost manichejec - taky si nemohl vybrat menší zlo mezi bolševiky a nacisty. Když se ho ptali, jestli tedy raději spořádaný nacionální socialismus, nebo ten bolševický chaos, odpovídal: „Erteple, nebo brambory?“

Takhle to vypadá, když se na akci Mladého Pirátsva nedopatřením připlete i nějaký příznivec Budelípa: okamžitě vznikne hluboký citový vztah, na jehož základě je pak ten potřebný souhlas se sexem zcela přirozený a samozřejmý:

https://m.facebook.com/MEPGregorova/photos/a.2385462675061253/2935547463386102/?type=3

V čem není současná ČSSD levicová pane Profante?

Pokud jde o ekonomický program, vypadá dosti levicově - daňová progrese, zdanění korporací, bankovní směny, kapitálu, rušení daňových rájů...

Zřejmě půjde o kulturní nelevicovost?

Jsou to populisti nebo fašisti?

Je účast v Babišově vládě smrtelný hřích?

Stále zde ovšem, pane Morbicere, zůstává nedořešena ta otázka, jestli třeba nějací praktikující průkopníci legalizace marihuany, zákazu kouření a tolerance alkoholu si na konci volebního období budou ten svůj vzájemný hluboký citový vztah (především tedy ten souhlas) pamatovat úplně stejně... K tomu by právě měla sloužit ta fotografie na Facebooku

Zatím tedy můžeme této krásné hluboké lásce držet palce!

Taková Sahra Wagenknecht by zdejší diskusi Kolaříka s Profantem zřejmě zhodnotila jako plivání nenávisti dvou měšťanských zajištěných týpků, pravicového a levicového liberála, kteří nesnesou nic než to svoje.

http://casopisargument.cz/?p=36465

https://www.buecher.de/shop/zeitfragen/die-selbstgerechten/wagenknecht-sahra/products_products/detail/prod_id/60512544/

Za sebe můžu říct, že bych levici volit chtěl. Nejsem jako někteří tady, kteří se hlásí k levici, ale místo zdržení se to hodí Schwarzenbergovi.

Zároveň bych chtěl volit neprogresivistickou, ale kulturně konzervativní levici. Protože to vidím v mnoha ohledech spíš jako konzervativec Schmarcz

https://www.info.cz/nazory/babis-tepe-do-piratu-kvuli-polyamorii-problem-je-ale-jinde

než jako radikální genderisté, "wokeři" a jiní.

ČSSD se v poslední době jakoby vydala konzervativně socialistickým směrem a ukončila své liberálně progresivistické laškování se střední zajištěnou třídou, která je natolik bohatá, že ji ekonomický program moc nezajímá a řeší svědomí a morálku.

Jenže opravdu jen jakoby. Ve skutečnosti se stala služkou populistického miliardáře, stala se součástí klientelistického systému, dovolila rozvrat státních financí, který bude mít nedozírné asociální následky. Přes všechna ujišťování a pár dobrých prosazených věcí, je jejich podpora Babiše otřesná a neakceptovatelná.

Dokud se nevzpamatují, jsou pro mě nevolitelní. A to přesto, že úplné vymizení levice z nejvyšší politiky vnímám jako katastrofu. A také nebude bez následků.

Takže mi zůstávají už jen dvě možnosti -- nevolit nebo Piráti/STAN.

Zatím o něco vede ta první z nich.

Řekl bych, pane Morbicere, že Sahra Wagenknechtová to pochopila asi dost dobře - v těchhle volbách já prostě nemám koho volit. Být proti Budelípovi není žádný program a to, co ti antibašisté jako program nabízejí (tedy nové „liberální“ [cha cha, hi hi] ideologie - jako třeba omezení svobody názorů a netoleranci vůči všem, kteří nesdílejí názory jejich), to já volit prostě nechci.

PK
June 16, 2021 v 13.52
To mě fakt pobavilo

Takže to vynikající dílko naší milé Sahry stojí 25 €.

Opravdu pro velmi "dobře zajištěné měšťanské týpky", jak to nazval tuhle soudruh Morbicer. Pro ty, kteří už fakt nevědí co s penězma.

:o)

MP
June 16, 2021 v 13.56
Aleši Morbicerovi

K Vaší otázce, proč není ČSSD levicová, si Vás pro obšírnější vysvětlení dovolím odkázat můj článek v Listech 5/20. Zde ho najdete v rukopisu, bez jazykových korektur a několika redakčních změn:

https://drive.google.com/file/d/18SJKAnj5NgN3vHJkCvZ7gJklU6wrQcbg/view?usp=sharing

Jednoduše řečeno, nemůže být levice bez emancipace. Vrchnostenské házení kostí lůze nazývané "sociální jistoty" -- bůhví proč, když tyto "jistoty" platí jen, dokud se vrchnosti neuráčí jinak -- není levicové, ale populistické. Levice musí rozšiřovat účast všech na správě jejich života.

Nejde o protiklad kulturní a jakési jiné, bůhví jaké, levice. U strany, která je ve vládě 2013, z toho měla polovinu doby svého premiéra a představovala profilující část koalice mne jaksi nedojímají opakované sliby, které se ani tehdy nepokusila splnit. Co se týče progresivní daně, předvedla se ČSSD naposledy loni při zděšeném snaživém boji proti pirátskému návrhu, který v mezích možného progresi alespoň simuloval, a setrváním ve vládě, která podřízla ve jménu rovné daně příjmy rozpočtu o stomiliardovou položku. Zajímá mě její aktuální sociální politika, za kterou sama přijala odpovědnost -- a ta není levicová ani omylem. Jak už jsem řekl, žebračenky nejsou levicové a 28% základ není v takzvané důchodové reformě nic než žebračenka, o sociálním bydlení raději ani nemluvím. Zajímá mě aktuální vzdělávací politika strany, která slibuje rozvoj-- a slyšel jste někdy vicepremiéra vlády nebo třeba Kateřinu Valachovou vyslovit byť slovo kritiky na adresu protiepidemických opatření, které objektivně a v daném rozsahu zbytečně zvýšily už tak hlubokou propast v šanci dětí dosáhnout na slušné základní vzdělání (propast podle vzdělanosti rodičů, místa původu, rodinné situace

atd.)? Já ne -- a když už jsem u toho, Kateřina toho sice hodně namluvila a trochu i udělala stran inkluze (dík za to), ale o téhle propasti, před kterou stojí hlavně děti z menších sídel s rodiči vesměs se středoškolským vzděláním (nejméně nějaká třetina dětské populace) se nezmínila ani jako ministryně.

Prostě ČSSD opisuje svůj vlastní levicový program, který byl rámcově hotový už v roce 1998, od roku 2006 ovšem na jeho levicové komponenty postupně rezignovala a završila tento proces za Slávka Sobotky (podívejte se třeba na vývoj důchodů, ale varuji, je to smutný pohled).

Je mi líto, ale mé výhrady vůči ČSSD se opravdu netýkají toho, zda laškuje či nelaškuje s progresivistickými tématy.

Účast v Babišově vládě jistě není smrtelný hřích. Zaprodat se populismu za pár koryt, ponižovat se a snaživě hlasovat pro věci, které jsou v rozporu jak se stranickým programem, tak zdravým rozumem, to není hřích -- jen odpornost a idiocie.

MP
June 16, 2021 v 14.06
Pavlu Kolaříkovi

Co má chudák holka dělat? Při tom, jak si Die Linke stojí, do ní sponzoři nebudou investovat a prodej podobné knihy bude mít publikum přímo neúměrné hustotě frází na stránku, tedy dosti malé.

Jistě, zajímalo by mě, proč bych si měl právě od političky této strany ve volném pádu radit, jak oslovit levicové voliče, ale zase -- lidé, kterým něco zoufale nejde, o tom často intenzivně a hluboce uvažují.

Takže říkáte, pane Profante, vlastně taková první vlaštovka mezi všemi těmi levicovými neumětely?

Kdyby i ti ostatní začali takhle často intenzivně a hluboce uvažovat, třeba by se to pak nějak zlepšilo, levice by se konečně stala přitažlivá i pro ty znevýhodněné - divokou neoliberální globalizací poražené a diskriminované - a nejen pro tu privilegovanou „reflektující“ střední třídu z velkých měst (například akademické pracovníky, emancipovanou korporátní hierarchii ap.)?

Problém, pane Profante, je, že „liberální“ levice [liberální ta levice není] vlastně pro voliče přitažlivá být ani nechce, jejím cílem přece vůbec není pomáhat širokým vrstvám společnosti, jejím cílem je zásadní změna (tedy „revoluce“) proti vůli většiny společnosti. A tady může najít společný zájem spíše s těmi privilegovanými vrstvami společnosti, s vítězi globalizace, nikoliv s těmi poraženými.

MP
June 17, 2021 v 11.02
Jiřímu Nushartovi

Kdepak první vlašťovka, podobných knih je jak plastů v moři. A jde spíše o to, že si ty "široké masy" tak nějak nechtějí nechat pomáhat podle návodů z těchhle knih.

Víte, on je s tím pomáháním "širokým masám" vůbec problém. Ty masy blbě hledají, spíše potkáte různé skupiny lidí, které spojuje důraz na ten či onen zájem -- a ty zájmy mohou být navzájem dost nesmiřitelné, přestože se jedná o lidi, kteří jsou v podobném srabu.

A nehodlám s vámi diskutovat o tom, co je to liberální levice -- z prostého důvodu, já to nevím. Nicméně vidím, jak takzvaná orientace na "zájmy širokých mas", "obyčejného člověka" (v ústech takového Jana Hamáčka nebo Luboše Zaorálka znějí tyto charakteristiky jako urážka bezmála žalovatelná) a odmítání témat pražské kavárny přivedla ČSSD od schopnosti oslovit ke třiceti procentům voličů do pozice partaje, která bude ráda, když proleze do parlamentu. A lidsky od osobností jako je Vladimír Špidla k tomu pánovi v červené mikině. O Linke Sahry Wagenknechtové a jejím propadu ani netřeba mluvit.

No, já jsem pane Profante nenapsal „masám“, napsal jsem „vrstvám“. A „vrstvy“ jsou právě ty různé skupiny lidí, o kterých Vy mluvíte také, právě když mi vytýkáte použití toho výrazu „masy“, který já jsem ovšem vůbec nepoužil.

Ano, programem „liberální“ levice je, pane Profante, skutečně to zdůrazňování výše Vámi už zmíněných „nesmiřitelných zájmů různých skupin lidí“; respektive programem této levice je vlastně akcentace této vzájemné nesmiřitelnosti, akcentace sporů - nikoliv hledání konsenzu mezi „vrstvami společnosti“.

Nalezení a prosazení konsenzu [proti tomu zájmu na destabilizaci společnosti a radikalizaci všech těch různých skupin] je, pane Profante, právě ona pomoc všem a každému - totiž pomoc s vytvořením podmínek důstojného života - pomoc k široké společenské akceptaci všech těch různých skupin lidí a tím i ke stabilitě a k dobrým lidským vztahům napříč „všemi vrstvami“ společnosti.

To ale právě programem „liberální“ levice není, jejím cílem není stabilní soudržná a všechny své členy (jedince ze všech různých vrstev) přijímající a podporující společnost.

Cílem „liberální“ levice je přece zásadní („revoluční“) změna společnosti. Z hlediska tohoto cíle by proto bylo nesmyslné snažit se stabilizovat společnost, kterou pak zase chcete zásadně proměnit. Bylo by nesmyslné pečovat o dobré vztahy napříč společností, když vaším cílem je společenská revoluce - tedy naopak redefinice všech těchto vztahů ve společnosti.

„Liberální“ levice proto zcela pochopitelně nemůže být většinově populární - ona naopak vystupuje proti zájmům většiny, usiluje o nestabilitu a akcentuje rozdílné zájmy různých skupin lidí jako „dobrý“ důvod ke sporům a nikdy nekončícím bojům s následným rozštěpením společnosti...

[Populární může být tento politický proud v Kremlu, ale ani tam to nebudou říkat nahlas, a to proto, aby před tímto progresivistickým proudem mohli nahlas bránit „tradiční hodnoty“.]

... „Liberální“ levice tedy nemůže být většinově oblíbená, když usiluje o nestabilitu - jakožto podmínku zásadní revoluční přeměny společnosti - revoluční přeměny, kterou si ale většina nepřeje [takže pak někdo možná poněkud hloupě vidí záchranu v Rusku]. S takovýmto programem musí pochopitelně jakákoliv politická strana v normálním demokratickém prostředí dříve či později zkrachovat (což se někdy i děje). Pro ten zmíněný cíl revoluční přeměny společnosti je tedy nutno zvolit jinou strategii než pouhý regulérní politický zápas v podmínkách demokratického prostředí (což se děje také).

MP
June 18, 2021 v 19.02
Jiřímu Nushartovi

Napsal jsem, tuším dosti jasně, že s Vámi nehodlám diskutovat o liberální levici, protože nevím, co to je. Nebylo třeba, abyste mi dokazoval, že Vy také ne.

Vaše tvrzení, pane Profante, popírá samo sebe: Jestliže sám nemáte šajn co je to liberální levice, pak těžko můžete posoudit mé tvrzení o liberální levici.

PK
June 19, 2021 v 11.45
Vít Rakušan

si taky nedělá iluze o tom, co v nejbližších měsících přijde za špinavou kampaň. Očekává ji nejhorší, jaká tady kdy byla.

Důležitá ovšem je tato samozřejmost:

"Země podle Rakušana potřebuje změnu. Koalici SPOLU vnímá jako sympatickou konkurenci a pětikoalice je jediná varianta, jak novou vládu složit."

https://www.forum24.cz/vit-rakusan-muzeme-ocekavat-nejhorsi-kampan-ktera-tady-za-30-let-byla-babis-usiluje-o-volice-spd/

MP
June 19, 2021 v 13.14
Elementary, Nushart

To, co popisujete, není levice, tudíž to nemůže být ani liberální levice.

Z konstatování, že lidé mají různé, často nesmiřitelné zájmy, pravda ostatně zcela banální, nevyplývá, že je kdokoli na levici chtěl štvát proti sobě. To tu dělají jiní -- například štvaním proti lidem, kteří mají trochu jinou sexuální orientaci anebo si jen myslí, že přijmout úmluvu, která pomáhá omezit domácí násilí, je dobrý nápad.

A jinak -- krmil jsem trola dost, víc nažrat ode mne pod tímto článkem už nedostane.

Vždyť Vám to, pane Profante, říkám celou tu dobu, co vedeme tu diskusi, že to, co zde popisuji - tedy ta „liberální“ levice - vůbec liberální není, že její skutečný zájem (tedy ta zásadní „revoluční“ proměna společnosti) se kryje spíše se zájmem vítězů globalizace - tedy těch privilegovaných vrstev společnosti a globálního kapitálu, nikoliv těch „širokých vrstev společnosti“, z čehož snad je přece jasné, že ta „liberální“ levice nejenže není liberální, ale dokonce to není ani levice. Kdybyste za každou větou neviděl hned všude samého trolla, tak byste si toho přece musel všimnout...

+ Další komentáře