Trumpův covid může v amerických volbách změnit všechno

Petr Jedlička

Prezident USA oznámil nákazu koronavirem uprostřed nejintenzivnější fáze kampaně. Ohroženo je nyní nejen jeho zdraví, ale i připravená kampaň demokratů, prezidentské debaty a možná i celá Trumpova kandidatura.

Pokud se Trump rychle uzdraví, může mu nemoc politicky nakonec i pomoci. Foto Gage Skidmore, flickr.com

V noci na pátek našeho času nastal v USA další ze zvratů, jež mají potenciál ovlivnit veškeré dění v zemi — letos mimochodem už několikátý. Americký prezident Donald Trump, který se aktuálně uchází o znovuzvolení, ohlásil, že byl i s manželkou pozitivně testován na covid-19. Následující dny bude prý trávit v karanténě v Bílém domě.

Prakticky, respektive fyzicky, může onemocnění prezidenta stejně tak nepoznamenat, jako úplně odrovnat. Lidé Trumpova typu sice neumírají kvůli přetíženosti zdravotního systému — o ně je postaráno vždy přednostně —, Donald Trump osobně je ovšem obézní čtyřiasedmdesátník s příšernou životosprávou, a tedy příslušník takřka nejrizikovější skupiny.

Také politicky může nemoc Trumpovi jak uškodit, tak i pomoci, jak se stalo na jaře britskému premiérovi Johnsonovi. Záleží, jak bude postupovat, jak s ní bude pracovat a jak s ní naloží protistrana.

Člověk zoufalý z Trumpova stylu a jeho jarního zanedbání koronakrize může spatřovat v prezidentově onemocnění zasloužený vývoj — Trump epidemii dlouho neřešil nad rámec uzavření hranic pro cestující z Číny a z Evropy, zlehčoval její závažnost srovnáváním se sezónní chřipkou a i po nástupu nejhoršího relativizoval ochranná opatření některých států či měst. Sám odmítal několik měsíců nosit roušku. A ještě před několika dny se posmíval v první prezidentské debatě Bidenovi, že nepořádá velké kampaňové mítinky a „nosí největší roušku, jakou kdy viděl“.

Jenomže Trump se může stejně tak dobře i rychle uzdravit a začít se prezentovat jako člověk, který je nyní nejlépe kvalifikován provést koronakrizí i všechny ostatní. „Společně to zvládneme,“ napsal do tweetu s oznámením své situace Američanům. „Zažil jsem to a opravdu to bylo jako chřipka,“ může tvrdit posléze. Trumpova selhání při zvládání covidové krize byla až doposud hlavním kampaňovým trumfem demokratů…

A půjdeme-li ve vážení možného ještě dále — Trump se dle všeho nakazil od své šéfporadkyně pro média Hope Hicksové při cestě na úterní debatu s Bidenem. Při debatě mohli přitom on nebo jeho žena nakazit ostatní. Mohl se covid dostat i do Bidenova týmu?

Trump i manželka nemají zatím dle lékařů žádné vážné symptomy. Prezident slíbil pokračovat ve svém programu distančně, jak jen to bude možné. Ve skutečnosti se ovšem nedá odhadnout, jak bude nemoc u něj postupovat. Ohrožen není tak pouze zvolený model protitrumpovské kampaně, ale i další prezidentské debaty a možná též celá Trumpova kandidatura. Jak by si Biden vedl proti daleko civilnějšímu Trumpovu viceprezidentovi Miku Pencovi, pokud by kandidoval v zastoupení nemocného Trumpa?

V posledním článku o faktorech, jež mohou Bidenovi ještě prohrát volby, jsem psal o fenoménu říjnového překvapení. Dost možná, že to aktuální nebude letos poslední.

Diskuse
PK
October 2, 2020 v 21.45
Proti Miku Pencovi

nastoupí v debatě Kamala Harrisová, tak jak bylo plánováno, a tak je zvykem. Není důvodu, aby samotný Biden nastupoval proti zástupci.

A o to, že si Harrisová povede dobře, nemám žádné obavy.

October 4, 2020 v 22.16

Právě že kdyby byl Trump indisponován, přešla by jeho role na Pence. Zastupujícím prezidentem by se stal automaticky, zastupujícím kandidátem s velkou pravděpodobností -- musel by být potvrzen stranou. V takovém případě by se mohl zúčastnit i debat proti Bidenovi.

October 4, 2020 v 22.22
Aktualizace

Z Bidenova týmu zatím žádná nákaza hlášena není, i sám Biden je negativní. Z Trumpova týmu je ale pozitivní také šéfmanažer kampaně Bill Stepien, jeho kampaňová šéfporadkyně Kellyanne Conwayová a tři významní republikánští politikové, kteří byli v posledních dnech s Trumpem ve styku.

Hotová panika navíc vládne dle reportérů v Bílém domě, kde se dost možná nakazila řada zaměstnanců provozu...

Trump sám se pokusil celou situaci zaspinovat na možnou nákazu od některého z "nadšených policistů či vojáků, kteří mu v posledních dnech děkovali obětím za vše, co pro ně udělal". V rozhovoru pro Fox uvedl, že se mu takováto obětí těžko odmítají.

PK
October 5, 2020 v 13.13

No tak kdyby Trump ze zdravotních důvodů odstoupil ještě před volbou, a republikánská strana by narychlo schválila náhradníka, tak to potom ano, to by Biden bojoval s náhradníkem. Otázka, jestli by to nutně musel být Pence, mi není tak jasná, protože to je jiná situace - přebírání kandidatury není přebírání úřadu vicepresidentem.

V tom případě by ale to nejhorší - Trumpovo znovuzvolení - bylo zažehnáno už před volbou.

Jinak ale tipuju, že Trump nastoupí, a utrpí drtivou porážku.