Aktivisté „spoutali“ developery. Žádají diskuzi o podobě centra Prahy

Jakub Krahulec

Ekologické a sociální spolky kritizují plány na zástavbu pražského Masarykova nádraží. Požadují dostupné bydlení i zeleň. Praha se podle spolku Arnika za podivných podmínek vzdala možnosti do projektu společnosti Penta zasahovat.

Happening „spoutání developerů“ zahájil víkendový festival Za Prahu sousedskou a udržitelnou. Foto Jakub Krahulec, DR

Několik desítek lidí v pátek večer přihlíželo symbolickému spoutání byznysmenů na pražském Masarykově nádraží. Aktivisté, kteří kritizují netransparentnost postupu města ve věci tamní budoucí zástavby, happeningem v centru zároveň zahájili festival Za Prahu sousedskou a udržitelnou, který je věnován tématům soužití ve městě a bytové krize.

Herci na závěr performance na místě budoucího hotelu vypustili gumového holuba, který daleko nedoletěl. „Takhle vypadá ta postmortální realizace. Nemá to vzlet!“ okomentoval jeden z přihlížejících produkci, kterou zakončilo představení projektu zesnulé architektky Zahy Hadid. Její zlatá hotelová věž má být vlajkovou lodí projektu společnosti Penta, která příslušné pozemky přes prostředníky získala od Českých drah již v roce 2011.

Aktivisté v čele s ekologickou organizací Arnika tvrdí, že je společnost i město v procesu posuzování vlivu plánované zástavby obešly. „Tím, že se projekt přejmenoval a naoko změnil funkci, tak se celý proces, který měl zaručit účast veřejnosti, v podstatě škrtnul a začalo se odznova. Následně Magistrát hlavního města Prahy uzavřel s Pentou memorandum, ve kterém se vzdává možnosti se v územním řízení proti projektu odvolat, přestože projekt porušuje závazná pravidla výstavby v památkové rezervaci,“ řekl na happeningu Václav Orcígr.

Podle Arniky by další výstavba u Masarykova nádraží zásadně snížila koeficient zeleně a vytvořila tepelný ostrov, který by byl pro obyvatele centra obzvlášť v letních měsících k nežití. Na protest proti záměru směřujícímu k narušení památkového centra v květnu rezignovali na účast v Gremiální radě Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy dva členové spolku Za starou Prahu.

Že u Masarykova nádraží vznikne zlatý hotel navržený proslulou architektkou je nyní prakticky jisté, na jaře získal územní rozhodnutí. Ve zbytku plánů zatím společnost Penta kritice částečně ustoupila. „S městem jsme uzavřeli dohodu, že na druhou část projektu vypíšeme znovu architektonickou soutěž. Dohodli jsme se také, že minimálně čtyřicet procent ploch tam budou představovat byty, a nikoliv kanceláře,“ uvedl Hospodářským novinám Rudolf Vacek, ředitel developmentu v Penta Real Estate.

Akce Za Prahu udržitelnou a sousedskou vyzývá nicméně město nadále vyzývá k upřednostnění výstavby dostupného bydlení oproti investičním bytům. Kromě Arniky v ní spolky Klimatická koalice, Paměť města či AutoMat požadují také omezení služeb poskytujících krátkodobé pronájmy, širší participaci občanů v rozhodování o rozvoji Prahy či zastavení plánů na rozšíření letiště. V sobotu a v neděli festival pokrčoval sérií přednášek, komentovaných prohlídek a společných večeří.

Diskuse
JN

Do naší happeningové soutěže "Veselý Neruda", sponzorované ... pardon, soutěž má název "Mladý Neruda" a jejím sponzorem je Veselý Dým s.r.o.

Soutěžní díla vkládejte níže.

---------------------------------

"V podstatě jsem za Prahu sousedskou, v té vlídnosti totiž limity jsme my," děl moudře pan Vojtíšek, slušný to a oblíbený malostranský žebrák.

Když třeba v rámci fridays for future zbyde chvilka i na trochu idylické minulosti, můžeme ve školní knihovně společně oprášit ty malostranské reálie předminulého století:

Jak by to jen bylo krásné, kdyby na střeše squatu (či autonomního kulturního a sociálního centra) U Dvou slunců zase sedával nějaký neruda, zatímco kolegové celí rudí by trávili týden v tichém domě ubohé potkany a údržbou nefungující kanalizace. Pan Vorel by si už nenakouřil pěnovku, nýbrž vykouřil jointa, Šlégl by nabídnul Ryšánkovi trávu a zase by spolu začali mluvit. S prvním srpem a kladivem na potemnělé obloze by se na střeše rozeběhly večerní šplechty. Rozhovor mladíků by ovšem celou dobu tajně poslouchala děvčata, takže než by z té střechy zhulení slezli, Hovorka by už dávno byl na #MeeToo a hokynáře Pohoráka by rovnou odvedla policie. Zatčený Pohorák samozřejmě nemůže přijít na smluvené místo, takže revoluce se nekoná. Když se pak Pohorák vrátí a kluci po něm chtějí peníze za trávu, kterou mu předtím na dluh dali, Pohorák vše zapře a U Dvou slunců vypuká ekonomická krize.

Nemovitost je opět zkomercionalizována, slibnou čáru přes rozpočet z dotací nově vybudovaného agroturistického centra U Dvou slunců ovšem tentokrát udělá koronavirová krize. Všechny pražské hotely včetně zlaté hotelové věže Zahy Hadid u Masarykova nádraží i nového Čapího hnízda na střeše U Dvou slunců totiž pro nedostatek turistů krachují, takže pěstování dobytka na Praze 1 se pro účely turizmu stává již neudržitelným. Spory v Thunovském paláci nakonec vyústí v jeho přebudování na koldům [tzv. "kolektivní dům"], čímž zahnívající parlamentní demokracie v České republice v podstatě šťastně a sametově končí.

Nic pak už nebrání ani konečnému dobudování kolhistorie, ze které mizí zbytečně sporné momenty a do participativního systému, založeného na mimosoudním odsuzování lidí, jsou konečně vnášeny výrazné demokratické prvky.

Pětiletý plán poprav se daří plnit na 120% a například meziroční nárůst pestrosti v kolonce "názory" překonává všechna očekávání (jak lze i vyčíst ze svodek domovních důvěrnic a domovních důvěrníků).

Ze zahraničí následně přicházejí četná provolání, zdravice a gratulace, jako například:

Utlačovaní všech zemí, spojte se!

V jednotné pestrosti je naše síla!

Rozmanitostí k jednotě!

Stádní chování ničí imunitu demokracie!

Chceme zpět demokratický prvek stalinismu!

Mrtvej šovinista - dobrej šovinista!

Diskriminace je rakovina!

Rakovina je diskriminace!

Právo na život pro každého!

Miliardáři by neměli existovat!

Ať žije George Choroš!

Systém se nakonec přes všechny obtíže daří stabilizovat intenzivním tlumočením smyslu, hrozba světové finanční krize je definitivně zažehnána postupným zrušením (lékařské po)hotovosti, náhradou měnové jednotky jednotkou sociální, integrací kreditní karty do tělesné schránky, defitivním a úplným zákazem plastů včetně karet a integrací nového sociálního platebního tělesného styku do systému společnosti. Kreditní sociální jednotka je nadále vytvářena úplně stejně jako předtím běžné peníze - tedy v komerčních bankách při vzniku úvěru, RPSN je však tvořena na míru konkrétnímu klientovi podle jeho okamžité sociální situace, která je výsledkem poměrně složitého výpočtu využívajícího rozsáhlého souboru dat ze všech vstupů systému i z té poslední kamery na křižovatce.

Poté se konečně daří zastavit růst růstu a později dokonce i samotný růst, hrozba přehřátí ekonomiky je definitivně odstraněna a spolu s ekonomikou se konečně začíná ochlazovat i Země.

Planeta chladne, příběh povídek malostranských o Zemi, kde překrucováním minulosti špapete po budoucnosti, chladne také, happening končí, happy future začíná.

JN

Jo ... to mi tam nějak vypadlo (kromě samozřejmě všeho ostatního, co mi vypadlo také): "...integrací kreditní karty do tělesné schránky a definitivním prosazením práva rozhodovat o svém těle", což vlastně znamená možnost volné dispozice se svým tělem v rámci toho platebního styku (bez toho by ten nový platební systém vůbec nefungoval).

JN

(Je to taková alternativa nepodmíněného základního příjmu...)

JN

Umrzl by pan Vojtíšek na Újezdě, nebo by ho před falešnými klepy konkurence zachránila cenzura internetu? Našel by konzervativní, pravicově orientovaný prodejce Nového Prostoru prostor v kulturním a sociálním centru U Dvou slunců?