Pevnost zvaná Pražský hrad

Ivan Štampach

Ivan Štampach komentuje přísné kontroly na Pražském hradě. Místo policistů na každém rohu by bezpečnosti prospěla spíše politika, která neponižuje země třetího světa, odkud teror v poslední době často přichází.

Návštěvníky Pražského hradu, domácí i cizince a ještě spíš lidi, kteří mají Hrad na trase cest a vždy jim procházeli, například od tramvajové zastávky Pražský hrad na Hradčanské náměstí a dál, v poslední době překvapilo nové opatření.

Ze všech stran u vstupů do hradního prostranství probíhá bezpečnostní kontrola a vytvářejí se dlouhé fronty. Policisté prohlížejí lidem zavazadla. A proslýchá se, že budou instalovány bezpečnostní rámy.

Koho toto omezení vlastně chrání? Snad návštěvníky Hradu? Ale nějaký fanatický pomatenec může nechat explodovat bombu na kterémkoli jiném z hojně navštěvovaných pražských míst, na Staroměstském náměstí, v Karlově ulici, na Malé Straně, na Václavském náměstí, v luxusních obchodních centrech, na frekventovaných náměstích nebo v metru. Budou všude tam také podobné bezpečnostní kontroly? Nezdá se, že by o tom někdo vážně uvažoval.

Absolutní bezpečí nelze zajistit, pokud se Česká republika neposune ještě dál směrem k policejnímu státu. Chceme-li zachovat otevřenou, liberální formu společenského uspořádání, může být policejní kontrola jen částečná. Svoboda má svá rizika a nutno uznat, že totalitní režimy jistý aspekt bezpečí veřejnosti zajišťují lépe.

Uvádí se, že jediným obdobím v novodobých italských dějinách, kdy byla mafie držena na uzdě, byl Mussoliniho fašistický režim v létech 1926 až 1943. Tato cena za ochranu je nepřijatelná, i když bohužel je na to ochotno přistoupit stále více lidí.

Absolutní bezpečí by podle něčích představ mohlo být zajištěno, kdyby za každým občanem stál policajt. Jenže pak zbývá dořešit, kdo by hlídal tu polovinu obyvatelstva, kterou by tvořili policajti. A kdo by hlídal tyto jejich hlídače...

Kafkův zámek na Hradčanech

Kontroly mají spíš za cíl uklidnit vystrašené a změkčilé obyvatelstvo. Mají vytvořit iluzi, že jsme zajištěni. Jenže teroristé, pokud tímto slovem míníme osoby útočící na neozbrojené obyvatelstvo za účelem vzbuzení strachu, si vždy cestu najdou. Ve Francii a Belgii po tamních tragédiích propukly policejní manévry velkého rozsahu a je zjevné, že bohužel dalším útokům nezabránily.

Pokud snad něco dokáže terorismus omezit, je to kombinace intenzivní cílené práce výzvědných služeb a takových reforem vnitřní a zahraniční politiky, která nebude násilníky zbytečně provokovat.

Míním tím zastavení politiky, která politicky a ekonomicky ponižuje země třetího světa, odkud teror v poslední době často přichází. Nemyslím tím, že by se státy euroatlantické civilizace měly leknout a přestat prosazovat dodržování občanských a lidských práv.

Je to dokonce naopak. Terorismus povzbuzuje spíše americká a evropská politika úzkého spojenectví s tyranskými a despotickými režimy. Dává se přednost ekonomickým zájmům a to není vždy jen zájem obyvatel, například nová pracovní místa. Často je to spíše zájem firem o expanzi.

Příkladem státu s krvavě násilnou, barbarskou vnitřní politikou a státu vyvážejícího toto své pojetí za své hranice je Saúdská Arábie. Míra svobody projevu nebo svobody vyznání v této zemi nebo stupeň občanské samosprávy je zhruba na úrovni severní Koreje. Nebo tak zvaného Islámského státu. Brutální saúdské potlačování vzpoury jemenského obyvatelstva proti tamní vládě je nejnovějším příkladem.

Z místa, na který dříve proudili výletníci, se nyní stává střežená pevnost. Repro DR

Možná mají policejní kontroly u vstupů na Pražský hrad chránit spíše hradního pána? Jenže ten už je beztak chráněn. Do prostor, kde bydlí (Lumbeho vila v hradním areálu poblíž Brusnice) a kde úřaduje (budova na III. hradním nádvoří), nebyl volný vstup nikdy. Nikdo se tomu nediví. Ochrana hlavy státu je přirozená a děje se to tak ve všech zemích.

Stejně jako prezidentské prostory jsou střeženy další nejvyšší orgány státu, jako vláda a její úřad ve Strakově akademii na Benešově nábřeží poblíž Klárova, a rovněž tak obě komory parlamentu, sněmovna i senát. Různě koncipovanou ochranu mají i ministerstva. Ochrana hlavy státu zjevně není účelem nově zavedených kontrol.

V době, kdy se prezidentem stal Václav Havel, šla Evropou mnohem silnější přistěhovalecká vlna a na různých místech, i v evropském sousedství se odehrávalo mnoho teroristických útoků, možná více než v současnosti. Havel však Pražský hrad otevřel, jak se dalo, například zpřístupnil zahrady Pražského hradu. Hrad se začal blížit spíše sousedskému místu, místu setkávání a kulturního života a pozvolna přestával být citadelou pyšně čnící nad poddanými v podhradí.

Mohli bychom se nakonec obávat, že účelem kontrol není uchránit prezidenta Zemana před bombami, pistolemi či noži, nýbrž ochránit ho před novým vyvěšením potupných rudých trenek na místě prezidentské standarty. Od té doby se totiž mluví o novém zajištění ostrahy Hradu a dochází k výměnám na postech, které za to odpovídají.

Šlo by tedy o to chránit Miloše Zemana před demokratickými projevy občanského odporu. Jenže opakovaný vtip, jak známo, přestává být vtipem, a něco takového zřejmě nelze očekávat.

Pak už zbývá jediné vysvětlení pro zablokování tradičního cíle národního putování (například k hrobům českých králů, k českým světcům a podobně) a významné turistické destinace. Je jím snaha ukázat občanům, že jsou ubohý plebs a že to není jen tak vstoupit do míst, odkud by měl sloužit, avšak snaží se panovat trapný plebejec Miloš Zeman. Je to cílené obtěžování občanů. Je to demonstrace feudální moci politika a bezmoci občana v rozporu s tím, co garantuje ústavní pořádek České republiky.

Možná se sečtělejší návštěvníci Prahy nenechají odradit od dalších návštěv Prahy, třeba nebudou od ní odrazovat své známé. Třeba si řeknou, že vynalézavost českého turistického průmyslu je nekonečná, že dokáže předvést Kafkův zámek naživo a budou tuto absurditu v přímém přenosu vřele doporučovat.

    Diskuse
    August 23, 2016 v 6.13
    A co když je to naopak?
    O bezpečnost samozřejmě nejde.

    Například k nejsnazším možnostem spáchat v Praze masakr patří vjezd nákladního automobilu, nebo ještě hůře dvou vedle sebe, na Karlův most. Přesto i po memoriálu Olgy Hepnarové v Nice zůstává Smetanovo nábřeží autostrádou, jakkoliv Auto*mat už léta prosazuje jeho uzavření pro automobilovou dopravu z daleko lepších důvodů, než je jen teroristická paranoia.

    Nejde ani o bezpečnost prezidenta, jak dokazuje nejen neúčinnost prohlídek, přes které se dá projít i s pistolí, ale také hodnocení bezpečnostních analytiků, podle nichž by batoh s výbušninou odpálený kdekoliv ve veřejně přístupných částech Pražského hradu prezidentovi nanejvýš rozbil sklo v oknech. Co když ale přece jen jde o bezpečnost prezidenta, jenže naruby?

    Prvním nesmyslným projevem zpupnosti a zbabělosti hradního pána bylo loňské uzavření zahrady Na valech, hned poté, co prezidenta Zemana postrašila parta falešných kominíků. Co když to ale nebyl Zemanův nápad? Bezpečnostní opatření v areálu Hradu organizuje prezidentská ochranka, a ta byla tehdy volána k zodpovědnosti za to, že nezabránila kanadskému žertu skupiny Ztohoven. Co když se prezidentovi strážci za to, jak byli potrestáni, mstí?

    Bezpečnostní opatření, která znepříjemňují život, ať už jde o uzavření turisticky zajímavých míst nebo obtěžující a zdržující osobní prohlídky, nebudí ani tak pocit bezpečí, jako naopak pocit ohrožení, pocit, že skutečně hrozí nějaké nebezpečí, kterému mají zabránit. Mohlo by jít o snahu prezidenta Zemana a dalších zodpovědných činitelů dokázat, že nám opravdu hrozí teroristický útok; podobně vypadalo jak loňské chaotické blikání vánočního stromu na Staroměstském náměstí, které bylo z bezpečnostního hlediska naprosto k ničemu, tak letošní nasazení vojenských hlídek, aby pomáhali pražským policistům pokutovat špatně parkující řidiče a chodce mimo značené přechody. Může jít ale také o předstírání takovýchto snah, záměrně dovedené ad absurdum, aby prezident vypadal jako paranoik nebo zlomyslný šašek.

    Koho by ve frontě na osobní prohlídku před Pražským hradem nenapadlo, že když je prezident Zeman zbabělec, má vypadnout z národní kulturní památky a odstěhovat se do Husákova bunkru?

    Možná je Miloš Zeman skutečně zbabělec a na stará kolena se propadá čím dál hlouběji do paranoie jako generalissimus Stalin. Možná se ale jen někdo snaží vzbudit dojem, že je tomu tak, udělat prezidentu Zemanovi ostudu.

    Můžeme dokonce spekulovat, zda nejde o konspiraci, k níž patří i řádění Islamistů Martina Konvičky na Staroměstském náměstí, které zajistilo prezidentově oblíbené islamofobii ostudu přímo mezinárodní. Spolupracují IMK s ochrankou prezidenta a správou Pražského hradu na znemožnění Miloše Zemana?

    Zatím před Českým rozhlasem, při vzpomínce na 21. srpen 1968, varoval Karel Schwarzenberg, že podle jeho dlouholetých zkušeností s kapitalismem mohou být velké peníze stejně nebezpečné jako tanky. Posouvá se kníže restituent a bývalý předseda TOP 09 poněkud opožděně doleva, aby mohl podruhé kandidovat na prezidenta s větší nadějí na úspěch? Nejsou nakonec absurdní akce na Pražském hradě i Staroměstském náměstí součástí jeho kampaně proti Miloši Zemanovi?
    August 23, 2016 v 11.56
    Strach, panika a ochrana
    Myslím, že prezidentovi lidé stejně jako Konvička a spol. pracují s dosud úspěšným schématem jak dosáhnout znovuzvolení v případě prezidenta a zvolení v případě Konvičky. Tedy vyvolávat strach a paniku a nabízet svou milostivou pchranu. Doposud jim to vychází a mají nemalou podporu. Spoléhám se na to, že lidé nejsou tak blbí, jak si dotyční myslí a až ten pohár přeteče a ucho se utrhne, lidé jim ty hlasy nehodí. Takže bychom si možná měli naopak přát více takových akcí v rámci lepší budoucnosti bez těchto "ochránců".
    August 23, 2016 v 18.39
    Zeman špatný, Havel dobrý
    – nemyslím, že toto placaté "schema" někoho nějak posune dál. A jiné sdělení, než tento typicky kavárenský postoj již milionkrát omílaný a tentokrát zabalený do jiného papíru (zdržování a kontroly na Hradě) – omlouvám se – tedy než další a další plivnutí na Zemana (opravdu je právě toto obraz ducha člověka, kterému jde o vyšší ideje?) jsem v textu nenašel.
    August 24, 2016 v 9.08
    Zeman je zbabělec
    Možná to bylo jen pozdním večerním časem, ale včera večer žádné fronty na vstup do Pražského hradu nestály. Ani uvnitř hradního areálu nebyl skoro nikdo, jen divadelní představení Shakespeara mělo vysokou návštěvnost. Zdá se, že lidé prostě přestali na Hrad chodit, jenom vstupenky na divalo mají zřejmě zakoupené v předprodeji.

    Na opevňování Pražského hradu není vidět, že Zeman je špatný, zatímco Havel byl dobrý, ale že Zeman je zbabělec — a to nejen ve srovnání s Havlem, ale i s Klausem. Zatímco Havel otevřel Hrad lidem a Klaus ho otevřený nechal, Zeman se třese strachy v čím dál přísněji střežené pevnosti.

    Jestli tu ostudu dělá Zemanovi někdo jiný za jeho zády, měl by prezident urychleně zakročit, ukončit to bezpečnostní šílenství a znovu otevřít Pražský hrad. Jestli se prezident Zeman opravdu tak třese strachem o svou bezpečnost, měl by se přestěhovat do protiatomového bunkru po prezidentu Husákovi a neblokovat národní kulturní památku.