Brutální zásah v pražské mešitě

Ivana Recmanová

Ivana Recmanová komentuje páteční zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, ke kterému došlo v pražské mešitě na Černém Mostě, přilehlém islámském centru a v modlitebně v centru města.

V pátek 25. dubna došlo v pražské mešitě na Černém Mostě, přilehlém islámském centru a v modlitebně v centru města během modlitby džum’a k razii hlídek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Odtamtud bylo odvedeno dvacet lidí a jeden z nich byl obviněn.

Na blogu Lukáše Lhoťana, českého exmuslima, se objevily informace, že by za tímto zásahem mohlo stát jeho trestní oznámení podané kvůli knize Základy tauhídu od Bilála Philipse. Týž večer odvysílala televize Prima reportáž o tomto incidentu a ještě dodala informaci, že zásah mohl být proveden kvůli výskytu zbraní v mešitě (o čemž Lhoťan na svém blogu taktéž spekuloval).

Ačkoliv policie ujišťovala média, že zásah byl proveden s co největším respektem k islámu, na internetu začalo večer kolovat video, ve kterém se muslimům během razie přikazuje, aby sklopili zraky a nehýbali se, to vše navíc pod pohrůžkou střelby na ně — a ještě ke všemu v mizerné angličtině. Podle některých svědků byli tito zdraví bezdětní muži bez diplomatického pasu — ostatní osoby byly z mešity vykázány — takto nuceni sedět asi čtyři hodiny v kuse.

Muslimové se po zásahu mohou začít bát docházet do mešity. Foto Andrew Gurka, flickr.com

Na sociálních sítí se události chopili Tomio Okamura, který zopakoval své krédo, že nepřizpůsobiví občané a náboženští fanatici nemají v České republice co dělat. Pod příspěvkem brzy naskočily nenávistné komentáře volající po zastřelení nebo deportaci muslimů. Druhý den ÚOOZ dementoval zprávu, že by se v mešitě našly zbraně, a znovu potvrdil informaci, že zásah byl proveden kvůli publikaci, jejíž jméno ovšem odmítal sdělit s tím, že jí nechce dělat reklamu.

Vypadá to jako scéna ze špatného akčního filmu, ale bohužel se tato událost doopravdy stala. Případ se jistě bude vyvíjet dál, už teď ale vyvstává mnoho otázek a pochybností ohledně celé události.

Nabízí se ihned otázka, proč ÚOOZ provedl takový masový zásah kvůli knize, navíc na veřejně přístupném místě, které neslouží jako tajná teroristická základna, alespoň ne v době modliteb. Vtrhnout do mešity, držet v ní asi sto lidí, z nichž je nakonec na policejní stanici odvedeno jen dvacet z nich (a obviněn jen jeden), vyhrožovat jim násilím a ještě jim nedovolit, aby se na policisty dívali (je jejich povinnost mít na sobě viditelné identifikační číslo), je opravdu hodně neprofesionální.

Jak poznamenal Muneeb Hassan Alrawi, ředitel Ústředí muslimských obcí v České republice, kniha ani obviněný nespadli z Marsu a mohli je oba vzít na policejní stanici kdykoliv jindy.

O jakou knihu se navíc jedná, je oficiálně ve hvězdách. Pokud by se však skutečně jednalo o Základy tauhídu, o kterých Lukáš Lhoťan tvrdí, že obsahují výzvy k likvidaci méněcenných menšin, byla by to opět ostuda pro ÚOOZ. Bilál Philips, autor knihy, je sice kontroverzní muslim (například hlásí, že nedobrovolný sex mezi manžely není znásilnění), nicméně samotná kniha (dostupná v anglickém znění například na bilalphilips.com) žádné protizákonné myšlenky neobsahuje, dokonce ani nepodněcuje k ničí likvidaci.

Znamenalo by to tedy, že si detektivové z ÚOOZ danou publikaci nepřečetli a vydali zatykač jen na základě neověřeného udání. I kdyby se ovšem jednalo o jinou knihu, bylo by podle mého názoru žádoucí informovat veřejnost o jejím názvu, jelikož se může stát, že takovou knihu má spousta lidí ve své knihovničce nebo počítači, případně ji knihkupci nabízejí ve svých prodejnách, aniž by si byli vědomi, že kniha obsahuje nevhodné pasáže — které by bylo navíc vhodné specifikovat.

Celá akce navíc vyvolává negativní odezvu na účet muslimů, čemuž bohužel napomohla televize Prima se svými mylnými informacemi. Lze očekávat, že různé zájmové skupiny, které se podílely například na diskreditaci muslimské učitelky v mateřské škole v Lišově, se znovu budou snažit zaútočit na muslimy a podpora veřejnosti vůči těmto útokům bude silnější. Muslimové se navíc budou bát docházet do mešity, protože budou žít v permanentním strachu, že znovu přijde nějaké komando nebo na ně zaútočí přímo někdo z nich.

ÚOOZ jistě tedy čeká ještě větší výzva, a to napravování škod, které svým vpádem do mešity způsobil.

    Diskuse
    April 28, 2014 v 15.20
    Kdy jindy, kde jinde?
    Nepochopila jsem, v čem lze zásah považovat za "brutální". Z dostupných zpráv vyplývá, že nikomu nebylo fyzicky ublíženo, návštěvnící se zvláštními potřebami byli lustrováni přednostně, se všemi bylo nakládáno korektně - tak, jak má policejní zásah ukazkově probíhat. Policisté měli identifikační čísla, nutnost sklonit hlavu bych odvozovala od jiných potřeb zásahu, než znesnadnit přítomným identifikaci zrovna zasahujících policistů. Kdo ví přesně, kvůli čemu všemu policisté zasahovali? Kdy jindy provést zásah, než právě v pátek, když je doba (největšího) shromáždění v tomto centru? Nevhodnost zásahu na základě analogie s nevhodností zásahu v době např. katolické mše silně kulhá. Islámská nadace a další prostory jsou sice úředně "veřejně přístupné místo", nicméně nelze je navštívit "jen tak" - budete prolustrováni zástupci komunity, která se tam schází - a vstup vám bude případně odepřen. Veřejně přístupné místo nevylučuje, že to zároveň není útočiště lidí, kteří provádějí něco tajně, případně nelegálně. Policie sice nezveřejnila přesný počet přítomných osob, ani s kolika bylo zahájeno správní řízení o vyhoštění - ale zdá se, že to bylo kolem 10% přítomných (přibližně 20% přítomných bylo zadrženo, u poloviny z nich byly zjištěny problémy s "papíry" . To už dává zásahu jistou váhu - a jinou, než "jenom kvůli knize". On pod organizovaný zločin spadá i organizování nelegálních pobytů, poskytování padělaných dokumentů atp. On např. zásah na nějaké ubytovně není mediálně tak sexy, i když podíl hledaných osob, obviněných a nakonec vyhoštěných by byl po zásahu obdobný. Zadejte si do vyhledávače "zásah na ubytovně".
    IR
    Mně teda nepřijde korektní někomu vyhrožovat, že když se pohne, tak na něj střelím, notabene mu neumožnit, aby měl přístup k identifikačním číslům policistů. To se se skloněnou hlavou opravdu těžko zvládá. O katolické mši nic v článku nepíšu.

    Mimochodem, vy máte zkušenost se vstupem do mešity? Už jsem viděla záběry pár lidí, kteří tam přišli poprvé, a nikdo je nijak nešacoval. Já sama takhle byla v hromadě mešit v ČR i jinde v Evropě a opravdu si nikdo nedělal čárku, že jsem vešla. Většinou se mě nikdo ani neptal, jestli jsem muslimka.
    MF
    April 28, 2014 v 19.56
    Bylo to brutální - ale na druhou stranu zřejmě pro praxi našeho ÚOOZ naprosto běžné.
    Naprosto zbytečné policejní manévry, jako byly medializovány v případě dr. Ratha, v kauze Nagyové a spol. Nutnost někde hodiny sedět se sklopeneou hlavou pod pohrůžkou zastřelení (!!!) kvůli tomu, že někdo před dvěma lety vydal nějakou knihu?

    Zvláštní - jednou jsem se stal v Amsterdamu náhodou svědkem zásahu na nějaké 2 zřejmě velmi nebezpečné osoby v jisté amsterodamské restauraci - operace se zúčastnili 4 policisté v civilu, dvě civilní auta, odváděli dva zatčené muže s páskami přes oči. Vše proběhlo zřejmě velmi rychle a decentně. U nás by na to nasadili nejméně 50 zakuklenců se samopaly, restauraci by uzavřeli a hodiny tam drželi všechny hosty...

    S islámem to nemá nic společného, je to jen domácí praxe, praxe neefektivního policejního státu.
    MP
    April 29, 2014 v 10.24
    Kláře Mičkalové
    Ano, máte pravdu, zásah na ubytovně není tak "sexy". A kupodivu to vyplývá z toho, že jsme si zvykli některé věci brát něco, co by se mělo respektovat:
    Kdyby policejní důstojník nechal zatknout zpěváčku na jevišti Národního uprostřed slavnostního představení Libuše k 28. říjnu s odůvodněním, že na ní měl udání o krácení daní a že si byl jist, že jako představitelka hlaní ženské role bude přítomna -- pochybuji, že by se dočkal pochvaly, přestože by se mohl hájit závažností činu a efektivností nasazení policejních sil.
    A to by přitom porušil menší společenské tabu než je respekt k místům, kde se shromažďují věřící nějaké víry.
    Jako xenofobní rasistka, která se domnívá, že exotičnost víry v našem prostředí či fakt, že někteří věřící jsou exulanti, dovoluje policii, aby v takovém případě nerozlišovala mezi chrámem a ubytovnou, se můžete chovat Vy -- máme svobodu projevu a žabí rozhled není trestný --, ale stát, včetně svých policistů, by měl dbát na to, aby platilo , že každá víra je hodna stejného respektu. Chce-li zůstat věrný své vlastní ústavě.
    Mimoto, že se nezasahovalo proti ilegálnímu přistěhovalectví, ale proti vydání knihy (v zemi, kde mohlo dál fungovat nakladatelství, které vydalo Mein Kampf v luxusní vazbě), to snad víme od oficiálního mluvčí policie.

    Ivaně Recmenové
    Všude po Evropě to není s tím vstupem do mešity zase tak ideální. Ale přinejmenším příkladů "dobré praxe" by se určitě našlo dost.
    April 29, 2014 v 22.09
    Jediné vysvětlení
    Šílený Arab Abdul Alhazred napsal knihu jménem Necronomicon. Pouhá její četba otvírá cestu do našeho světa nepopsatelným hrůzám Cthulhu. Je jisté, že čeští muslimové si v pražské mešitě četli právě z této knihy.

    Žádná jiná kniha by zásah policejního komanda ospravedlnit nemohla.