Vláda Babiše, Kalouska a Němcové, nebo vláda sociální demokracie?

Jiří Dienstbier

Redakce Deníku Referendum zveřejňuje otevřený dopis Jiřího Dienstbiera voličům a voličkám. Jejich hlas podle něj rozhodne o tom, zda po volbách vznikne opět pravicová vláda, byť v rekonstruované podobě, anebo vláda sociálních demokratů.

Vážené voličky a voliči, občané České republiky,

a zvláště Vy, kteří stále ještě váháte, zda volit ČSSD!

Do předčasných voleb zbývá pouhých pár hodin. Nedovolte, aby se opakovala situace z roku 2010, kdy sice Česká strana sociálně demokratická zvítězila, ale k moci se nakonec znovu dostala pravicová vláda.

Právě v tuto chvíli stojí za to si znovu připomenout, že při posledních volbách v roce 2010 se objevily nové strany - Věci veřejné pana Víta Bárty a TOP 09 pana Miroslava Kalouska, které voličům slibovaly, že jejich vlády jakoby mávnutím kouzelného proutku vyřeší všechny problémy naší země. Svorně ostře mobilizovaly proti tradičním politickým stranám, tzv. dinosaurům, které jsou údajně na vymření.

Všichni víme, jak to dopadlo. VV a TOP 09 následně vytvořily s ODS vládu, která svou nekompetentností a zkorumpovaností způsobila naší zemi obrovské hmotné i morální škody. Vládu, která narušila základní funkce státu, jeho schopnost asistovat při řešení hospodářské krize, pomáhat nezaměstnaným najít práci, podporovat rodiny s dětmi, chránit důchodce a všechny potřebné před chudobou, zajišťovat dostupné a kvalitní zdravotnictví a školství, zastavit všude bující korupci a rozkrádání veřejného majetku. Vládu, která prohloubila při všech škrtech zadlužení státu o téměř bilión korun. Jak se to mohlo stát?

V roce 2010 si mnozí voliči příslib velké změny hlásané novými stranami neověřili pečlivějším přemýšlením o proveditelnosti jejich předvolebních slibů a schopnostech lídrů, kteří stáli v jejich čele. Očekávání velké změny se volbou těchto stran nenaplnilo.

Takže ti, kteří je v roce 2010 volili, dnes jen rozmnožují řady zklamaných nevoličů, kteří ztratili zbytky víry, že lze volbami něčeho pozitivního dosáhnout. U jiných naopak hluboká frustrace jen posílila nutkání experimentovat s dalšími a dalšími politickými novotvary, letos ještě dovedněji marketingově našminkovanými do masek politických mesiášů.

Podobně jako Věci veřejné v roce 2010 stává se letos mezi novými politickými subjekty štikou hnutí ANO. Jeho reprezentantem je čelný byznysmen, který hlásá, že stát je třeba řídit jako firmu. Každý, kdo je zaměstnancem nějaké firmy, měl by konfrontovat tuto představu se svými osobními zkušenostmi.

Jinými slovy, nakolik je spokojen s firmou, ve které je zaměstnán. Zda byl její majetek nabyt poctivým způsobem, tzn. zda nepochází z nějaké formy divoké privatizace či tunelování. Zda firma prosperuje, zda poctivě odvádí daně, zda své zaměstnance spravedlivě odměňuje, zda jim poskytuje férové pracovní podmínky.

A pak by si měl položit otázku: Chci, aby náš stát byl řízen jako tato „má“ firma? Anebo ještě obecnější otázku: Je vůbec možné klást rovnítko mezi demokratickým řízením státu a autoritativním řízením firmy? Není tu stát spíše od toho, aby zajišťoval podmínky a pravidla, aby se firmy chovaly společensky odpovědně?

Aby stát přispíval k prosperitě firem podporou veřejných a soukromých investic, aby dohlížel na to, že firmy poctivě odvádějí daně na financování kvalitních veřejných služeb (školství, zdravotnictví, dopravy, fungování pracovních úřadů, soudů a policie), že dodržují zákoník práce?

Vážené voličky, vážení voliči, když se pozorněji zamyslíte, tak zjistíte, že takový stát vám pan Babiš nenabízí. Naopak, nabízí vám stát nefunkční, skomírající, zbaven práva soukromým firmám do pravidel jejich byznysu mluvit. Stát přehlížející, že si mnohé firmy pomáhají k prosperitě daňovými úniky, snižováním mezd, nezdůvodněným propouštěním nebo zhoršováním pracovních podmínek svých zaměstnanců.

Pan Babiš tu nabízí pod heslem firemního řízení státu stejné pojetí státu uplatňované za Topolánkovy a Nečasovy vlády. Stát zprivatizovaný, stát rezignující na poskytování kvalitních veřejných služeb. Takto může sotva pan Babiš naplnit i svůj další volební tahák - zkrotit korupci.

Jak říká, „vše je pouze o penězích“ a stát a politické strany by podle toho měly být řízeny především soukromými penězi velkého byznysu, jak ostatně předvádí volební kampaní svého hnutí. Jsou to ale hlavně soukromé peníze velkého byznysu, které korumpují politiku.

ČSSD neslibuje na rozdíl od politických novotvarů pánů Andreje Babiše, Tomio Okamury a dalších mesiášů modré z nebe. Chce především radikálně skoncovat s politikou předchozích pravicových vlád, která sloužila jen hrstce privilegovaných a prohlubovala nerovnosti mezi lidmi. Chce obnovou základních funkcí státu a posílením demokracie aktivizovat veškerý společenský potenciál k povznesení kvality života nás všech.

ČSSD neslibuje, že se to podaří ze dne na den. Obnova základních funkcí demokratického státu je základním předpokladem, abychom se takovým směrem mohli vydat. ČSSD je nejstarší českou politickou stranou, která nikdy v rozhodujících momentech našich dějin nezklamala. Je to zkušená a předvídatelná strana. Je součástí celoevropské rodiny sociálních demokratů, kteří vybudovali nejlepší evropské státy schopné skloubit prosperitu a sociální spravedlnost a posilovat víru v demokracii.

To ČSSD v zásadě prokázala i v našich polistopadových dějinách. V roce 1998 přebírala zemi v krizi způsobené politikou předchozích vlád, v roce 2006 ji předávala pravicovým vládám se sedmiprocentním hospodářským růstem a s všeobecně rostoucí životní úrovní. V tomto díle nemohla pokračovat, neboť již o třetí volební vítězství za sebou přišla dílem některými vlastními chybami, dílem pseudoaférou vyvolanou panem Kubicem. Dnes po dvou pravicových vládách naše země opět churaví a sociální demokracie nabízí osvědčené recepty na její rekonvalescenci.

Vážení občané České republiky, chtěl bych Vás požádat, abyste důsledně promysleli možné důsledky našeho společného rozhodnutí v nadcházejících volbách! V základních obrysech se rozhoduje, jestli tu bude opět pravicová vláda na podobném půdorysu jako v minulém volebním období nebo vláda vedená sociální demokracií.

Nevolte hnutí ANO pana Babiše ani jiné „spasitele“, kteří mají být pojistkou pro sestavení pravicové vlády s TOP 09 pana Kalouska a ODS paní Němcové, případně cestou k dalšímu rozkladu státu. Přijďte k předčasným volbám a podpořte ČSSD, stranu, která má jistě daleko k dokonalosti, nabízí však realistický program obnovy základních funkcí spravedlivého státu.

Pouze vaše silná podpora ve volbách umožní sociální demokracii sestavit stabilní vládu. Vládu, která počítá s každým, kdo chce svým talentem a úsilím přispět k tomu, aby se věci v této zemi zase hnuly vpřed.

Jiří Dienstbier, senátor za ČSSD

    Diskuse
    October 23, 2013 v 21.13
    Víra v demokracii
    Vážený pane senátore, nastínil jste hezkou vizi. Bohužel její uvěřitelnost není vysoká. Záležitosti jako opoziční smlouva nebo privatizace MUS ukazují spíše na to, že ČSSD je součástí současných problémů této země, ne nadějí na jejich zásadní řešení. Příšerná vláda pravice by nás neměla odvádět od kritického pohledu na vlády socdem. Ani poslední sjezd vaší strany nějakou hlubší reflexi nenaznačuje, takže těžko dopředu soudit, jak to s tou demokracií v případě vašeho úspěchu bude.
    BT
    October 23, 2013 v 21.58
    Pane Krušino,
    s Vašim názorem předpokládám, že máte na povel rytíře z Blaníku, kteří jsou jediní čistí a dokonalí a přijednou český národ zachránit od pravice i levice. A možná i od sebe samého - což bude asi nejúčinnější metoda. :-)

    hledá se sebevědomý a uvážlivý občan - blíží se volby !

    Dospěl jsem k názoru, že je třeba - přes všechny oprávněné (i neoprávněné) výhrady - volit ČSSD. A to i s jejími Škromachy a Hulínskými.

    Nečekejme ale spásu - na to správně upozorňuje pan Trávníček.

    Havel tu "zavedl" blbou náladu. A jde mj. o to ji neprodlužovat.

    Mluvit jsem v posledních dnech s několika staršími lidmi. Bylo mi smutno z jejich hlouposti, z jejich tupých měšťáckých žvástů, z jejich apolitického moralizování, z jejich sobectví. Bylo mi z toho na zvracení.

    (Omlouvám se, že nepíšu urovnaný a moudrý text - a že nemám lepší radu, než tu, kterou jsem právě vyslovil...)
    October 24, 2013 v 9.48
    otázka i odpověď Janu Zilzerovi
    Jsem-li zhnusen z politiky, a kdybych se dokonce i rozhodl nejít k volbám, bylo by to „apolitické moralizování“? Je-li nepřijatelné, co postavit proti tomu? Snad politickou amorálnost? To pochybuji. Nepochybuji však, že je třeba jít k volbám. A to i v případě, že není ideálního kandidáta.
    I v kalných vodách lze lovit a ulovit, co je ku prospěchu. Dovedností šíbrů politického marketingu je, že si připadáme, jako bychom plavali v kalných vodách. V této zahnívající zátoce se nám sugeruje dojem, že máme volit některou z mnoha možností! Ale jsou jen dvě: plácat se v tom, v čem se plácáme – anebo volit změnu. Jedinou možnou změnu, kterou vidím, lze očekávat od ČSSD. Škoda, že tahle strana sama nám to dost zřetelně nepřipomíná. – Jistotu to sice nedává, jen nabízí naději.
    Jakou naději? Naději, že nejen volení, ale také voliči nezapomenou, že politika musí být sociální: smysluplná z pohledu "societas".
    October 24, 2013 v 10.27
    ČSSD jako vůdce změny? Má na to?
    Škoda pane Dienstbiere, že nejste lídr kandidátky v Praze, ano je třeba změna oproti předchozí vládě a vůdčí silou změny v parlamentu může být ČSSD, pokud budou voliči ČSSD kroužkovat kandidáty, kteří jsou schopni nějaké změny. Bohužel ČSSD se nepovedlo integrovat touhu po změnách ve společnosti - více otevřít své kandidátky občanským hnutím, postavit dopředu kandidátek lidi, i nestraníky, kterým změnu můžete věřit. Takže voliči ČSSD kroužkujte a pak možná někteří nadějní noví poslanci za ČSSD se Zelenými a KDU v parlamentu podpoří dobrou vládu.
    October 24, 2013 v 10.58
    Petru Chalušovi
    Zelení se do sněmovny nedostanou ani náhodou.

    A i u lidovců je to hodně nepravděpodobné. Jelikož ani šance "zemanovců" nejsou nijak skvělé, hrozí staronová vláda pseudopravice (Kalousek, Němcová, Babiš), zejména pak v případě, že se žádná z malých stran nepřehoupne přes pětiprocentní hranici.

    Obávám se, že politická inteligence českých voličů a voliček pokračuje ve strmém poklesu. Nic alespoň nenasvědčuje opaku. -- A to vyhovuje zhovadilé české novinářské klace. Na ně to ale nelze svádět. Dělají svou lokajskou práci = hrabou se v hnoji, kteří předtím sami rozházeli.....
    Ale já probůh nejsem zhnusen z politiky. A nežehrám ani na lidskou hloupost - pouze ji konstatuji jako nepominujtelnou konstantu.

    Nezapomínejme, že "politika" jako oddaný sluha vojensko-průmyslového komplexu (Eisenhowerův termín) staví mj. právě na špatných lidských vlastnostech: láska ke konsumu, pohodlnost, lenost, bezmyšlenkovitost, náladovost. To pak v symbióze s nevzdělaností resp. pohrdáním vzděláním tvoří solidní elektorát.
    (To mimochodem moc dobře ví i člověk inteligence tak průměrné jako Karel Schwarzenberg. A umí se tomu připodobnit - čímž prokazuje selský rozum. Více patrně v české politice momentálně nelze očekávat.)
    October 24, 2013 v 12.51
    Jedna z věcí, která nás čeká s Babišem
    je pokračující devastace zemědělství a kvalita potravin ve stylu amerického Monsanta, se kterým ostatně již spolupracuje http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=21386

    Slovy pana Zilzera: Mluvit jsem také v posledních dnech s několika NEJEN staršími lidmi. Bylo mi smutno z jejich hlouposti, z jejich tupých měšťáckých žvástů, z jejich apolitického moralizování, z jejich sobectví. Bylo mi z toho na zvracení.

    Zejména pak z jejich neutuchajícího paranoidního antikomunismu, který jim brání jen pomyslet na volbu někoho jiného než pravice, a to i té dnes nejvíc zkorumpované... Hloupost lidská je nekonečná a média mocná.
    BT
    October 24, 2013 v 17.26
    Pane Zilzere,
    ještě k tomu co píšete dodávám: volit lidovce je hra s ohněm, zvláště poté co se jednoznačně vyjádřili, že nepodpoří vládu ČSSD, která by se opírala o důvěru komunistů. Že by nepodpořili pravicovou vládu, která by se opřela o Babiše, to nedeklarovali.

    Myslím, že odchodem Kalouska a spol. se lidovci zas tak moc nezměnili jak se nám někteří jejich voliči snaží nabulíkovat. Pořád zůstává primitivní antikomunismus a nadřazování zájmu církve katolické nad zájmy většiny obyvatel ČR.
    MP
    October 24, 2013 v 18.17
    Volím ČSSD právě proto,
    že pro ni platí Lutherovo simul iustus, simul peccator. Kdo chce dokonalou stranu a čeká na ni, probudí se až ve chvíli, kdy mu nad hlavpu bude práskat bič populistického diktátora...:)
    Pane Krušino, uvažujte o tom...
    October 24, 2013 v 19.00
    Pánové, kteří žehráte na hloupost voličů,
    přemýšlíte také nad tím, kdo a jak je ohlupil? Proč, když tu máme tak tak silné levicové strany a tak chytré, prý levicové novináře, se nikdo nepokusil těm "hloupým" voličům otevřít oči? Vždyť pokud zblbnete tzv. hloupého voliče, tak může volit vlevo i vpravo, proč tedy tito "hloupí" voličové jdou volit většinou vpravo? Nezanedbala něco levice a teď nadáva na zrcadlo?
    October 24, 2013 v 19.08
    ČSSD
    ČSSD není pro levicové voliče alternativa. Jak potvrdil ostravský sjezd, strana se neustále drží u pravého středu a nějaké zásadní odmítnutí neoliberálního kapitalismu (které je pro řešení stále se zhoršující ekonomické situace nezbytné) nezaznělo.

    Heslo "Prosadíme silný stát a silnou vládu" mi ježí vlasy hrůzou. Co takhle "Žádnou moc vládě, všechnu moc občanům?" Ale to by nesměl být v čele Sobotka, že.
    October 24, 2013 v 19.15
    nezbývá mi
    než souhlasit s pány Trávníčkem a Ševčíkem.
    Zejména slabost "levicové" inteligence je do očí bijící. Ondřej Slačálek už dříve upozornil na to, že nelze přebírat jazyk neoliberalismu (či jak se to k čertu jmenuje) a že se levice nehne z místa, dokud nezačne mluvit vlastním jazykem, tedy, jednodušeji řečeno, nazývat věci pravým jménem.
    Teď se o to pokouší Václav Bělohradský, ale................
    MP
    October 24, 2013 v 23.25
    P. Šimečku,
    v zemi, kde 90% občanů smýšlí alepsoň v některých ohledech neoliberálně, by důsledně anti-neoliberální a antikapitalistická strana dostala tak 1% hlasů. K čemu by to bylo dobré?
    MP
    October 24, 2013 v 23.37
    Vynikající výkon B. Sobotky
    v dnešní televizní superdebatě!
    Budu ho volit s hrdostí...

    P. S. A před celým národem (doufám) se ukázalo, co jsou Okamura a Babiš zač. Klobouk dolů před Moravcem.
    October 25, 2013 v 7.43
    Nějak jsem si těch "chytrých levicových novinářů" nestačil všimnout.
    Tedy v médiích hlavního proudu, která VĚTŠINA voličů sleduje. Naopak jsou tato média plná pravicových svazáků a vazalů. Tak nevím o čem píšete pane Ševčíku.

    Oni jsou hloupí nejen ti voliči co volí opakovaně strany co jim škodí, ale i všichni novináři a redaktoři podporující tyhle zločince, protože podkopávají budoucnost hlavně svým dětem.
    October 25, 2013 v 8.02
    A k panu Moravcovi
    Vůbec bych před ním klobouk nesundaval, právě naopak.

    Nejenže většinu času debaty věnoval nesmyslným nedůležitým otázkám k II. pilíři, ale v klidu třeba nechá lhát Němcovou o nízké nezaměstnanosti, prý 7,5 procenta. Aby ne, když změnili metodiku a skutečná nezaměstnanost podle staré metodiky je 10 %, tedy nejvyšší v historii ČR http://www.financninoviny.cz/zpravy/mira-nezamestnanosti-je-podle-stare-metodiky-nejvys-v-historii-cr/899325
    October 25, 2013 v 8.25
    A jestli to, že loni zkrachovalo nejvíc firem a živnostníků v historii ČR je zrovna důkaz úspěšné pravicové politiky... Také si do toho mohl Moravec někdo z pozvaných rýpnout. http://www.novinky.cz/ekonomika/289384-loni-zkrachovalo-nejvice-firem-a-zivnostniku-v-historii-ceska.html

    Mně ale přijde, že se snad na tyhle debaty nikdo nijak moc nepřipravuje, aby mohl pohotově reagovat a argumentovat. Vždyť kde je lepší příležitost než v celostátně sledovaném pořadu. Jen se navzájem překřikují, Moravec nenechá nikoho domluvit. Když někdy koukám na německé politické debaty, máme sakra co dohánět.
    October 25, 2013 v 10.05
    P. Pleva:
    Nesouhlasím s Vaší interpretací. Když si vzpomenu na ty desítky petičních stánků, u kterých jsem stál či desítky demonstrací, jichž jsem se zúčastnil, 90% lidí se mnou naopak souhlasilo, že je třeba radikální systémové změny.
    October 25, 2013 v 11.35
    Sázím na Babiše.
    Tedy, přesně psáno, sázím na to, že vyhraje volby. Nejsem odizolovaný od normálního světa, takže vím, co lidé říkají.
    Chtějí změnu. A tou změnou nemyslí změnu vlády z ODS na ČSSD, ale věří v někoho nového, kdo bude zem řídit lépe, než to dokázaly tyto dvě seskupení.
    Babiš jim to slíbil. Varování, proč to nesplní a že jeho volbou ti lidé budou dávat hlas defacto Kalouskovi a Němcové, se k nim nedoneslo. Proč?
    To je na pořádnou analýzu. Proč selhala naprosto levicová předvolební kampaň? Kdo je za to zodpovědný? Kampaň jistě nechystali zadarmo dobrovolníci. Někdo najal PR agentury, rozhodl o vedení kampaně, schválil itinerář. Kdo tedy ponese zodpovědnost za to, že se levice naprosto nedokázala vůči Babišovi vymezit, že nedokázala přesvědčit jeho voliče o tom, jak bude jejich volba chybná?
    Na závěr ještě k panu Šimečkovi. Ano, lidí chtějí změnu systému. Je chybou ČSSD, že se nesnaží tento systém změnit a pokud ano, tak to nijak nedává najevo. A i takhle přispívá k Babišovu triumfu.
    PM
    October 25, 2013 v 17.06
    Vystoupení Babiše a Okamury z volební pěny - tedy jejich vítěztví
    považuji za přirozený projev zoufalé situace voliče postkomunistické neoliberální pravice. Její neschopnost vymknout se představě, že volit vlevo znamená posvětit stalinismus ji znemožňuje chladně ohodnotit a podpořit vskutku racionální opoziční politiku.
    Ti z nejpříčetnějších nespokojených střední vrstvy sice podnikatele v segmentu politika nevolí. Volí však příkladně zelené. Tedy stranu která dodnes pohlíží na kapitalismus antikomunistickým prismem. Stranu která sice nabízí neoliberalismu zcela oportuní - oproti evropskému zelenismu výrazně odlišný - obsah politického angažmá, ale zaplaťpánbu není levicová.
    Volím pravici - byla návnada pochuti...... jak tak koukám.
    October 26, 2013 v 9.58
    Pozor, Babiše nebude volit jen nespokojené střední třída! Babiše volí i chudí. A dostane od nich značnou část hlasů. Levice je totiž nepřesvědčila, že se jich zastane, tak hledají to zastání jinde. Někdo se tu rozčiloval, že jsou voličové hloupí. Ale to není jejich chyba! Je to chyba těch, kteří je nedokázali poučit, vzdělat. Politika není jen vozit si zadky v papalášských autech.
    October 26, 2013 v 10.13
    souhlasím
    s Luďkem Ševčíkem (jako ostatně většinou).
    Není to ale jen otázka "hlouposti" a nevzdělanosti. Je to projev nezájmu o politiku, nezájmu o to, co vlastně politika je. Tato země sdílí ale v tomto ohledu osud většiny evropských moderních států - politika se, podobně jako podnikání, stala záležitostí manažerů. Oligarchické tendence tu byly už dávno (cf. Robert Michels, který to popsal ve své knize, která vyšla česky pod názvem "Strany a vůdcové"). Dnes jsou ale sofistikované, a manipulace je díky moderním technologiím daleko propracovanější. Což je daleko větší zvěrstvo než jen nějaké to odposlouchávání (ostatně k tomu doporučuji kadému podívat se na projekt Echelone, který vznikl už ve 40.letech).

    A večer se dozvíme, zda tato země připustila Babiše. Bude zajímavé sledovat, jak na to zareagují naši žurnalisté.
    -- Babiš contra Zeman?!
    October 26, 2013 v 10.46
    Žurnalisté?
    Kolik jich u nás je? Tedy těch skutečných? A nekoupených. Neboť stále platí a platit bude, že "Když strach máš, že se nenajíš, jak osel hlavou kývej a jestli něčí chleba jíš, tak jeho píseň zpívej".
    PM
    October 26, 2013 v 11.02
    Dobří hlídací žurnalisté by byli
    jenže to panstvo si ještě nečuchlo k osidlům jež demokracie skrývá. Pan Klaus dnes pokyvuje utrápeně hlavou a fňuká nad ztrátou absolutní moci, což deklaruje jako rozpad demokracie.
    Zítra se ukáže podle kterého klíče bude nové panstvo alimentovat dobré hlídače.
    BT
    October 26, 2013 v 16.02
    Pravice opět vyhrála volby!
    Pravice opět zvítězila. Ale asi ne tak jak by chtěla (je rozhádaná). Očekávám prohloubení politické krize s koncem v nedohlednu a současně berluskonizaci politiky (se stejnými důsledky jako v itálii). Nic nevyřeší ani další předčasné volby. Situace bude dlouhodobě ideální pro megakmotry, kteří obvykle z krizí dokáží těžit.

    Tyto volby byly obrovskou (a zřejmě nadlouho poslední) šancí na vybřednutí ČR z politické krize. Tato šance byla nevolbou ČSSD mnoha lidmi promarněna!

    Patrně tomu napomohl i fakt, že na hradě sedí M. Zeman, který sestavil svou "vládu odborníků" a byl použit médii na zdiskreditování socialistů. Zopakoval se i kvůli tomu scénář předešlých voleb.
    October 26, 2013 v 22.19
    Souhlasím s Vámi, pane Trávníčku,
    až na to žehrání na Zemana. Kdyby na Hradě dneska seděl Klaus, byla by pravicová koalice jistá. Ale Zeman nepochybně pověří sestavením vlády vítěznou ČSSD. Je otázka, jak si s tím ČSSD poradí.
    MP
    October 27, 2013 v 7.30
    B. Švandová
    Pravicová koalice by jistá nebyla, TOP ani ODS s Babišem nepůjdou, na to jsou dost chytří...
    BT
    October 27, 2013 v 8.10
    Paní Švandová,
    Myslím, že je to už teď jedno, ČSSD se těmito volbami dostala patrně na cestu ke svému konci. Ať udělá co udělá, vše bude špatně. To, že bude sestavovat NESTABILNÍ vládu není o nic lepší varianta než to, že by zůstala zase v opozici.

    Nejlepší varianta ze všech těch špatných, které jedině se nabízejí, by byla aby Babiš šel do vlády. Jedině to ho může odrovnat (s ním ale i ČSSD, která však stejně již nemá budoucnost - Zeman ji prostřednictvím Haškovců defacto zničil).

    Protože zůstane-li Babiš v opozici, příští volby jednoznačně vyhrává on a ČR se tím dostane na trajektorii Berlusconiho Itálie. Což znamená ztrátu nejmíň dalších 8-10 let.

    Zbývá se jen modlit aby se aspoň jakš takš dařilo EU, když u nás již byla nyní šance definitivně promarněna.
    October 27, 2013 v 8.41
    Pokud si to nechce ČSSD zavařit definitivně,
    neměla by jít s pravicovým Babišem ani ona. Nevidím jediný průnik těhlech stran. Snad II. pilíř a zákon o státní službě.

    Byla by to vlastně koaliční smlouva II dobrá tak akorát k tomu, že by si Babiš prosadil co chtěl a ČSSD se propadla na dno preferencí podobně jako ODS.
    October 27, 2013 v 9.25
    Za nejlepší variantu považuji menšinovou vládu
    ať už ČSSD samotné nebo s někým levicovějším. Když bude dostatečně dobře vysvětlovat kroky potřebné k ozdravení státu, měla by najít podporu ve Sněmovně, pokud se nebudou chtít zdiskreditovat opoziční "nové nadějné" strany.

    Předpokládám, že lidé od Babiše očekávají to, co má v programu. A to jsou jen velice obecné cíle, ke kterým se dá dojít různými způsoby. Kromě přímých daní by tedy měla být s s voliči Babiše shoda. Tím že ale nebude ve vládě, mohla by ČSSD zabránit prosazování jeho skutečných úmyslů a zájmů.

    Pokud by pak vznikly spory o podporu ČSSD předložených zákonů ze strany Babiše, mohly by se tím před voliči vyjevit jeho skutečné úmysly. Lze také docela dobře předpokládat, že ne úplně všichni poslanci za ANO budou s Babišem ve všem loajální. U těchto narychlo vzniklých stran je to ostatně přeci obvyklé.

    Možná si je Babiš těchto rizik vědom a už dnes obrací ze svého původního předvolebního vyjádření, že nepůjde do vlády. BABIŠ VE VLÁDĚ JE OBROVSKÁ HROZBA! Nejen pro ČSSD, ale hlavně pro tenhle už tak rozložený a rozkradený stát.
    BT
    October 27, 2013 v 11.08
    Pane Švehlo,
    nejsem si jistý tím co píšete.

    Nebude-li Babiš ve vládě a bude menšinovou ČSSD držet "pod krkem" z opozice, jemu to pomůže a Sobotkovu ČSSD to zničí protože bude mít problém cokoliv prosadit. V dalších volbách bude jen bezvýznamnou stranou.

    Ale k destrukci ČSSD podle mne dojde tak jako tak. Nevidím teď nic co by ji mohlo zachránit v současné podobě.

    Snad by ji mohla paradoxně zachránit totální "zemanizace" pod Haškovým vedením. Ale, obávám se, že to už by nebyla ČSSD, o které zde hovoříme, ale JINÁ strana. Tj. především strana bez vztahu k environmentalismu, tedy jakási soft verze ODS.

    Vaše představa, že mainstreamový volič bude sledovat dění v parlamentu tak jako to děláte Vy, je myslím lichá. To je pod rozlišovací schopnost 80-90% voličů. Nezapomeňte, že většina z nich získává "informace" o politice z Blesku a Aha.
    October 27, 2013 v 12.44
    sociální demokracie
    dostala na frak, a nejspíš je to tak dobře. Sociálnědemokratické hnutí je dávno za zenitem, a nevidím nic, co by nasvědčovalo nějakému historickému obratu. V dnešní mediální společnosti, kde nota bene i chudí mají pořád co ztrati nelze s nějakou principiálně levicovou (co to je, musíme se pořád znovu ptát?!) politikou udělat díru do světa. Kapitalistický systém se ve své technologicko-manažerské fázi jeví jako téměř neotřesitelný.
    A sociální demokracie ve skutenosti nemám co nabídnout resp. to, co oni, může nabídnout kdokoli.

    Jedinou výhodou soc.dem. je, že to je "zavedená firma" - a to je zároveň v očích mladé generace, která se domnívá, že svět je třeba teprve vynalézt, jejím největším handicapem. Upadne-li ČSSD do pozice středně velké strany, nebude to vlastně žádná škoda.
    A "komunisté"?! Nudný pragmatický spolek zpohodlnělých funkcionářů promísený řadou idealistů. Od těšch také nelze nic čekat - nanejvýš - podobně jako u soc.dem. - že budou trochu "brzdit".

    ... ...

    Po volbách bude jistě chvíli veselo, na scéně noví klauni, a - kjdo ví - třeba i pár talentů. Bude legrační pozorovat nové poslance (např. Babišovy), kteří nepočítali s tím, že ve Sněmovně budou - a teď jim to voliči přisoudili. - Trochu to kazí stárnoucí mudrlanti typu Václava Moravce. Už by ho měli vykopnout. Ať to dělá někdo intelignetní, třeba Veselovský.

    Howgh
    BT
    October 27, 2013 v 13.04
    Pane Zilzere,
    Vaši skepsi ohledně ČSSD i KSČM lze asi do značné míry sdílet. Ale není lepší aspoň "brzdit" než přikládat do kotle parní lokomotivy, která se řítí ke srázu?

    Třetí eventualitu nějak nevidím. Vy ano?
    Ne, nevidím (když pominu "světovou revoluci").
    October 27, 2013 v 13.54
    Pane Trávníčku,
    asi jsem idealista, ale myslím, že přijímání zákonů by mělo jít dělat i jiným způsobem než jsme zvyklí hlavně z posledních většinových válcovacích vlád. Menšinová vláda má vždycky větší problém něco prosadit a vyjednat si podporu, ale tak to přeci má být - konsenzus i v opozici. Funguje to jinde tak ne proč ne u nás.

    Důležité je, aby vláda kroky a zákony medializovala a ne jak je to zvykem dosud, vypouštět jen polopravdy. Skoro si myslím, že by mohla menšinová vláda systém přijímání zákonů ozdravit a zprůhlednit.

    Zilzer: Vůbec nemyslím, že idea socdem. je překonaná. Spíš lidé nevědí pořádně co to je a hloupě skočí pro řešení svých problémů po první straně s nejsilnější kampaní a nejbohatší nabídkou občerstvení na shromážděních.

    Kdyby mladá generace chtěla vynalézat, volila by aspoň Piráty, ale oni volili obávám se hlavně senilního agenta 009 a Babiše v domnění, že mají už nakradeno dost a už s tím přestanou. IQ tykve...
    PL
    October 27, 2013 v 14.49
    úryvek z článku J. Grombíře
    Sociální demokraté volby podle všech průzkumů vyhrají. Otázka je, co bude následovat. ČSSD si až příliš zvykla na pohodlí široké ekologické niky mezi asociální kleptokratickou pravicí a komunisty, což je, řečeno s klasikem, "plémě amalekitské, lidem nemilé a bohu protivné". Jenže doba se mění, odpor ke KSČM s léty slábne a na pravici se objevily nové, nezdiskreditované politické subjekty (což ovšem neznamená, že jsou lepší než ty dosavadní, ale o tom potom). Navíc se v celoevropském kontextu ukazuje, že přestává fungovat tradiční styl sociálnědemokratického vládnutí založený na tom, aby se oligarchové nažrali a sociální stát zůstal celý. ČSSD bohužel léta strávená v opozici dokonale promarnila a zoufale jí chybějí původní myšlenky, navíc je to strana, která pokládá za zrádce každého, kdo má nedejbože úspěch u mladších a vzdělanějších voličů (příkladem může být Jiří Dienstbier). Soudní handrkování o poslanecká křesla, která strana ještě nezískala (ve stylu onoho tatíka z anekdoty, který při plánování zabíjačky, aniž by byl čuník vůbec v chlívku, preventivně fackoval potomky se slovy: "Ne že to zas budete žrát bez chleba!"), voličům také stěží zaimponuje. Přesto se zdá, že image nejmenšího zla tentokrát ještě dokáže zafungovat.
    Další stranou, která ve volbách patrně uspěje, aniž by se musela příliš snažit, jsou komunisté. ...

    http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2013/42-2013/hemzeni-spasitelu

    Jinak souhlasím s p. Švehlou, nemyslím si ale že jde o iq, spíš o čas, který lidi věnují nějaké té politice... Volba jako statusová záležitost...
    October 27, 2013 v 15.51
    Luďkovi Švehlovi
    Jsem rád za ten optimismus, rád bych byl také optimističtější.

    Náhodou jsem mluvil s mladými lidmi (v Praze), kteří volili Okamuru. A dovedli to i vcelku rozumně odůvodnit. (Mj. ve smyslu: ty staré partaje už dostaly dost šancí.) Můžeme se nad tím pousmát, a myslet si o Kanimurovi, co chceme, ale i to je možno hodnotit jako pokus, jako hledání.

    S tou soc.dem to také myslím spíše dlouhodobě "historicky" (viz Berlin 1918, Vídeň 1934 atd.). Je ovšem možné, že dojde k jakési modernizaci, "obrodě" - ale: povede to ke zpevnění elektorátu? Je tento směr to, co budou chtít nové generace voličů odchované mediální hydrou, internetovou krátkodechostí, úpadkem prestiže učitele, "zhnusením" nad politikou, směřujícím (legitimně!) k hedonistickému pojímání života, ... ?
    Ani naše generace už nezažila válku, a možná se někteří z nás naučili (zpětně) to ocenit, nevím.
    A nejde o IQ, zdravý rozum je důležitější, schopnost rozlišovat dobré a špatné, omezovat se ve vlastní sobeckosti atd.
    October 27, 2013 v 16.40
    Vím, zklamání z voleb je obrovské
    To je ještě možná ta lepší varianta - Kanimůra. Já měl spíš na mysli ty co volí neoliberály a pak se diví, že jim zavádějí školné.

    Osobně mám za to, že se společnosti budou muset vrátit k socdem ideálům ať chtějí nebo ne. Člověk je tvor sociální a sociální státy prosperují daleko nejlépe a spokojeněji se v nich žije. Je jen otázkou času kdy to začne docházet snad i lidem tady.

    Mě zaráží když mluvím s lidmi, jak vůbec nemají potuchy jaké by měly být funkce státu nebo proč se nám žije stále hůře přesto, že produktivita práce neustále roste. Odpovědi na tyhle otázky a problémy jsou pak prakticky bez výjimky v duchu neoliberální propagandy štíhlého státu a snižování daní. Nelze se pak asi divit jak ČSSD dopadla.
    MP
    October 27, 2013 v 22.54
    Vidíte, p.Švandová,
    jak Zeman škodí a rozkládá ČSSD. Už věříte tomu, co jsem zde psal?
    Ale kdyby škodil socdem, on potápí (a na léta) celou levici!
    October 28, 2013 v 7.55
    Po včerejšku
    myslím hodně lidí ztratilo poslední iluze a přehodnotilo mínění o straně, do které byly vkládány naděje na vybřednutí z úpadku ČR. Bohužel...

    Opoziční smlouva II se blíží.
    Stačí se podívat na usnesení, který Haškové, Škromachové a Zimolové žádají odstoupení Sobotky - jakoby sami za výsledek voleb žádnou odpovědnost nenesli - drzé čelo lepší než poplužní dvůr...

    Mimocodem - dnes se koná akce na podporu Bohuslava Sobotky:

    "Komunita -- Odmítáme pokus o odstavení Bohuslava Sobotky přáteli Miloše Zemana. Chceme silnou a moderní ČSSD, chceme Bohuslava Sobotku."

    Sraz je na Pohořelci v půl páté - https://www.facebook.com/sobotku.ne.haska

    Přijďte !
    + Další komentáře