Novým papežem byl zvolen argentinský jezuita, vybral si jméno František

Petr Jedlička

Římskokatoličtí kardinálové potvrdili předpovědi, že nový papež bude vybrán s přihlédnutím k organizačním zkušenostem a schopnosti otevírat dveře do světa. Mylné byly naopak prognózy, že půjde o člověka mladšího věku.

Konkláve kardinálů římskokatolické církve zvolilo za papeže Jorgeho Maria Bergoglia — 76letého arcibiskupa z Buenos Aires a někdejšího provinciála argentinských jezuitů. Stalo se tak ve středu večer. Nový papež, který si vybral jméno František, se vydal po zvolení v souladu s tradicí na lodžii svatopetrské baziliky, odkud pozdravil shromážděný dav.

„Bratři a sestry, dobrý večer. Jak víte, posláním konkláve je vybrat římského biskupa. Zdá se, že bratři kardinálové ho našli až na konci světa,“ uvedl papež v prvním veřejném vystoupení.

Jorge Bergoglio nepatřil mezi nejužší skupinku favoritů a jeho zvolení překvapilo nejen masmédia. V prvních zprávách se tak objevovaly převážně přepisy jeho profilu z Wikipedie, které připomínají pestrou profesní dráhu, silné sociální cítění i klasické konzervativní názory.

Argentinec s italskými předky vystudoval chemicko-průmyslovou školu i jezuitský seminář. Přednášel na fakultě i spravoval řádové struktury.

Znalci poměrů v římskokatolické církvi správně předpověděli, že nový papež bude vybrán s přihlédnutím k organizačním zkušenostem a schopnosti otevírat dveře do světa. Mylné byly naopak prognózy, že půjde o člověka mladšího a muže zřejmé fyzické zdatnosti. Františkův předchůdce Benedikt XVI. se vzdal úřadu na konci února právě kvůli nedostatku fyzických sil.

Nový papež, resp. římský biskup se ujme pontifikátu oficiálně příští úterý, v rámci inaugurační mše.

Chystá změny?

Podle agenturních přehledů se musí papež nejprve vypořádat s neutěšenými poměry v kurii, kterou v posledních letech stihlo několik skandálů. Současně musí zaujmout postoj ke známým výzvám, jež před římskokatolickou církev klade dnešní doba.

Znalci očekávají, že papež František nezmění postoj Vatikánu k hojně diskutovaným tématům jako je právo ženy na potrat, právo na eutanazii či sňatky homosexuálů. V otázce antikoncepce je ale možné, že posune důraz na úlohu osobního svědomí jednotlivce.

Některé z agenturních zdrojů uvádějí, že Jorge Bergoglio měl velkou šanci nastoupit hned po Janu Pavlu II. — v tehdejším konkláve prý získal druhý nejvyšší počet hlasů hned po Josephu Ratzingerovi, později Benediktu XVI. Kardinálové jsou ovšem při volbě zcela izolováni a ani poměry odevzdaných hlasů sdělovat nemohou.

Katolíci věří, že volbu papeže ovlivňuje skrze kardinály Duch Svatý, který volitelům v konkláve naznačuje, komu dát hlas. Formálně je papež, resp. římský biskup vybírán tajným hlasováním, přičemž rozhoduje jen vyšší než dvoutřetinová podpora.

Karinálské konkláve má 115 členů s volebním právem. Jak František, tak i Benedikt XVI. byli zvoleni během druhého dne jejího zasedání.

Další informace:

BBC News Argentina's Bergoglio elected Pope

BBC News As it happened: Pope Francis elected

BBC News Argentina's Bergoglio elected Pope

Alternet.org New Pope Chosen from Argentina, Carrying a Dark Past

AFP Shocked world media speculates on pope's successor

    Diskuse
    March 14, 2013 v 16.37
    latinskoamerické poznámky
    Jakkoli mě těší, že byl konečně zvolen Latinoameričan a nadto člověk tematizující chudobu, i to, že s ním ŘKC čekají snad o něco lepší časy s méně trapnostmi, je tu několik otazníků.

    Divím se, že se DR nezmiňuje o často zmiňovaných, byť těžko prokazatelných svazcích Bergoglia /argentinské biskupské konference s Videlovou vojenskou juntou. Česky např zde:
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=774058

    V tehdejším prohlášení biskupů se píše, že církev se nemá míchat do politiky, ale pád junty by "s velkou pravděpodobností vedl k marxismu", a proto doprovázíme (acompañamos) proces re-organizace země (čili krvavou vojenskou diktaturu). http://bit.ly/10HK2cU
    – Je to už přes 35 let, ale přece. Otázka Bergogliova možného zapojení je ovšem komplikovanější a sotva se kdy vyjasní.

    Maduro řekl, že ke zvolení Jihoameričana přispěla Chávezova smrt a že comandantovi Kristus řekl: "bueno, llegó la hora de América del Sur." Ono to ale může být i jinak. Právě ve chvíli, kdy se zdá, že venezuelský projekt bude pokračovat (a dodávat tak odvahu příbuzným projektům na kontinentu, ostatně včetně kirchnerismu), může čerstvá volba z Říma tyto projekty oslabit. Je těžké srovnávat, ale Wojtyła v tomto ohledu taky nebyl zvolen jen tak naslepo, ne?
    Uvidíme.
    March 14, 2013 v 17.22
    Ono se říká: Nechval dne před večerem!
    MP
    March 14, 2013 v 18.54
    Jsem mile překvapen a trochu i dojat Středa, 13.Března 2013, 23:57:22

    Smazat

    volbou nového papeže - Latinská Amerika, jméno František, modlitba věřících před papežským požehnáním. Snad přinese svěží vítr a stane se důležitým spojencem v boji proti neoliberalismu.

    Chudobu vyznávající papež - to je krásná facka prelátovi Dukovi a jeho konceptu sňatku trůnu a oltáře... Snad nový papež nezklame...

    Takže i já dnes jako ateista si dovolím zvolat: Habemus papam!


    P.S. Ad Bergoglio a junta: Vždyť on byl tehdy obyčejný kněz....
    March 14, 2013 v 20.08
    re:
    Ano, jméno František je sympatický krok. — Ale coby jezuitský provinciál v letech 1973 až 1979 přeje jen nebyl tak docela obyčejný kněz.
    svému známému (katolíkovi) před pár dny povídal, že papežem bude Ital ... a vlastně jsem se trefil.
    March 15, 2013 v 12.02
    Konspirace pana Špíny
    se mi zdá dosti pravděpodobná. Kdo by volil Wojtylu, kdyby v Polsku nebyl socialismus? K výbornému rozboru cíkrevní hierachie od pana Štampacha bych ještě dodal, že právě ŘKC svou konzervativností spěje spíše k neoliberalismu. Lépe psáno, je jí jistě milejší, než socialismus. Vzít vítr z plachet nové jihoamerické politice by tedy mohl být možná zásadní důvod volby. Uvidíme.
    Není v článku trochu protimluvem, že zvolení bylo překvapením, když je dále psáno, že už v předešlých volbách téměř vyhrál?
    MT
    March 15, 2013 v 14.15

    Je zajímavé, že jindy a jinými je naopak nový papež prezentován jako ten, kdo spíše pomáhal disidentům v dobách vojenské junty v Argentině ...

    Hmmm ... někteří z nás hned vědí, že se zapletl s juntou - jestli to, že se zapletl, ale má znamenat, že využíval své kontakty v prospěch obyčejných lidí a snad i tamějších disidentů, tak takové "zapletení" by mně tedy nevadilo ani náhodou.

    A milí Čechové, Češky a češata ... jezuita znamená v latinskoamerickém prostředí něco podstatně jiného než v české kotlině.

    Vy si snad ani neuvědomejte JAK velký ten rozdíl je.

    A to nemyslím jen paraguayský jezuitskoindiánský komunistický stát někdy v 17. a 18. století.
    Tyto věci já jako liberál nemám moc rád ...

    Já mám mnohem víc na mysli moderní historii - zejména jezuitské ministry sandinistické vlády - ale ne té umírněné sandinistické vlády dnes, ale té hodně socialistické sandinovské vlády v Nicaraguy, té z 80. let, té polomarxistické, která nejspíš znamenala maximum, kam strana Socialistické internacionály (kam sandinistická FSLN patří asi - určitě - i dnes) mohla dospět ...

    March 15, 2013 v 14.51
    Pane Tejkle,
    my hned víme, ale vy taky hned víte. O jezuitovi tady moc řeč nebyla, je tu řeč o ŘKC a hlavně fakticky o Vatikánu. Že jsou mnozí jihoameričtí kněží jinak politicky naladěni, než místní preláti, to víme. Poukazujeme ale na to, že jestliže Vatikán zvolí papežem biskupa z těchto končin, dá se spíše předpokládat, že sám chce posílit svůj konzervativní postoj v Jižní Americe, než to, že by jihoamerický biskup začal ve Vatikánu zavádět nějakou levicovou politiku. Historie ukáže, jak to bude, ale já bych si spíše vsadil na tu první variantu. Vy snad ne?
    MT
    March 15, 2013 v 14.58

    nevím ...

    ani pokud jde o to, na co bych si vsadil ...
    March 15, 2013 v 15.47
    Re:
    Pane Tejkle, sotva jsem to mohl napsat opatrněji, proto se mezi ty, kteří hned vědí, nemohu počítat. Nicméně v době junty byly mezi Bergogliovými řádovými bratry v Argentině lidé s přístupem hodným většího ocenění, to je zatím asi vše.

    Ani, jezuité tu mají progresivnější pověst. "Jezuita, ale konzervativní", píšou jedny mexické noviny. S tou Lat. Amerikou to ani tak není moje konstrukce, jako to, co se tady na kontinentě tak trochu povídá.

    Jak jsem ale napsal, přes to všechno lze očekávat zlepšení, alespoň -- jak napsal Ivan Štampach -- atmosféry a stylu.
    MP
    March 15, 2013 v 15.49
    P. Tejkle,
    tentokrát s vámi musím s radostí souhlasit. I když některá obvinění nelze brát na lehkou váhu, dnes se objevily informace závažné, ale věřím, že budou vyvráceny.
    March 15, 2013 v 18.07
    Koho zajímá historie, tak informace o jezuitském státě v Paraguayi, který zmínil pan Tejkl, jsou například zde: http://blisty.cz/art/34126.html
    March 15, 2013 v 22.19
    Přiznám se, že zvolení papeže je pro mě celkem bezvýznamná zpráva.

    Daleko víc by mě zajímal pohyb na kontech vatikánské banky.
    March 16, 2013 v 3.33
    Pár poznámek
    1) Hodnotit jednání člověka z hlediska jeho statečnosti či zbabělosti vůči totalitnímu režimu, je bez velmi dobré znalosti faktů velmi ošidné. Mnohými Čechy je dnes pokládán za vzor správného jednání biskupa František Tomášek. Přitom jeho vystupování vůči státu a vůbec v politické oblasti bylo v 70. letech vším jiným, než projevem statečnosti. Pěkně to vyjadřuje podtitul monografie o něm z roku 1994: "Svědectví o dobrém katechetovi, bojácném biskupovi a statečném kardinálovi". A proti tomu, co se dělo v Argentině za vlády tehdejší fašistické junty, tu byla celkem idyla ;-)

    2) Úvahy o tom, že zvolení argentinského kardinála za papeže by mělo zeslabit marxistické vlivy v Jižní Americe, mi přijdou jako dost umělá konstrukce navíc značně zpozdilá. Katolická církev je přece v Jižní Americe dlouhodobě nejsilnější a nejdůvěryhodnější opozicí jak místním marxistům, tak místním představitelům velkokapitálu. A to nejen v poloze teologie osvobození, ale v řadě konkrétních činů ve prospěch těch nejubožejších.
    To pravděpodobnější je, že s podporou papeže Františka by se konečně mohl prosadit mnohem přiměřenější model výkonu biskupské služby, k němuž se během 2. vatikánského koncilu zavázaly stovky přítomných biskupů, ale posléze se tahle iniciativa zadrhla na zatuhlosti vatikánské kurie.

    3) Pokud pro někoho je zvolení papeže "bezvýznamné", vydává tím hlavně svědectví o tom, jak málo rozumí současnému světu. V něm je 1,25 miliardy katolíků největší menšinou, která má schopnost určité jednoty, kterou právě ztělesňuje papež. A to je celkem jasný sociologický fakt, který by měl pochopit i ten, kdo s katolickou církví nechce mít moc společného.
    Jinak pohyby na kontech vatikánské banky jistě mohou být také zajímavé, ale z hlediska vývoje našeho světa to nebude celkem nic moc významného. Na rozdíl od toho, jak si vede papež. :-)
    March 16, 2013 v 8.03
    Pane Zajíci,
    jestliže "Katolická církev je přece v Jižní Americe dlouhodobě nejsilnější a nejdůvěryhodnější opozicí jak místním marxistům", tak čím byla polská katolická církev vůči polským komunistům a to i před zvolením Wojtyly? A přesto jí jeho zvolení ještě velmi posílilo. Tak proč by se stejná taktika nemohla v Jižní Americe opakovat? O tom, že by katolíci v Jižní Americe byli stejnou opozicí vůči velkokapitálu moc povědomí nemám.
    Pohyby na kontech vatikánské banky dle mého názoru mnohem více vypovídají o skutečném směřování ŘKC, než pohyby loutek, vystavených na veřejnost.
    March 16, 2013 v 8.06
    Reakce od "někoho"
    Pane Zajíci, předpokládám, že se máte za někoho, kdo současnému světu rozumí. Pak vězte, že pohyby na kontech vatikánské banky jsou také významným sociologickým faktem, zvláště pokud bychom je vnímali v širším socioekonomickém rámci globalizované ekonomiky.

    Ale chápu, že pro vás je důležitější "schopnost určité jednoty", jakkoli si necháváte pro sebe, co tím máte na mysli.
    March 16, 2013 v 8.06
    Jistě, pane Ševčíku, shodujeme se.
    + Další komentáře