Politika appeasementu v zemi příběhů

Jan Gruber

Hovory z Lán, při nichž prezident zkouší ministry z podomácky zbudovaného plexisklového výběhu, se přehouply do druhé poloviny. Vládní koalice ustupuje v naději, že se pak kvapně chopí moci. A chmurnými scénáři se raději nezabývá.

To, že budoucí kabinet Petra Fialy nebyl schopen hned zkraje trvat na dodržování ústavy, si prezident velmi dobře zapamatuje. Páka na Zemana se tak povážlivě a především zbytečně zkracuje. Foto FB Petr Fiala

Série ústních zkoušek budoucích ministrů vlády Petra Fialy, jíž jsou podrobováni u plexisklového výběhu covid-pozitivního prezidenta Miloše Zemana, se přehoupla do druhé poloviny. Hlava státu nadále předstírá, že má co mluvit do složení vládního kabinetu. A žádný z jeho budoucích členů prozatím nenašel odvahu se zcela zbytečné šarády nezúčastnit. Lidé umírají, nemocnice se plní a v Lánech se vedou rozhovory o ničem. Česko země příběhů.

Přestože jednání s prezidentem nemají žádný smysl, něco jsme se díky nim dozvěděli. Víme, že Fialův kabinet do Strakovy akademie dvakrát nespěchá. Že se otevřenému střetu se Zemanem důsledně vyhýbá. A že někteří z ministrů těžce nesou výtky, jež se na ně za poklonkování před prezidentským výběhem snáší ze všech koutů. Budoucí ministryně obrany Jana Černochová například nerozdýchala pár výpadů na Twitteru a jala se blokovat všechny, kteří si dovolili vystoupit s kritikou.

Ti, kdo se před volbami obávali, že by v Černínském paláci mohl usednout rasistický samuraj, si jistě odechli, když seznali, že zdejší armádu povede hysterka z Vinohrad, jež se bezmála zhroutí z bezvýznamné přestřelky, jichž jsou sociální sítě plné. Nastupující vládou vzývaná politická kultura, otevřený dialog a věcná diskuse tak vzala za své mnohem dříve, než se dalo předpokládat. A můžeme jen s napětím očekávat, jak se zachová, až jí nebo nám skutečně poteče do bot.

Potýkání se Zemanem teprve začíná

Jakkoliv by příznivci pětice stran vládní koalice mohli namítat, že tajtrlíkování v Lánech je tou nejrychlejší cestou, jak se chopit moci ve státě, věc není zdaleka tak prostinká. Nový kabinet se totiž bez prezidenta neobejde ani po svém jmenování. A ten si to, že se mu nebyl schopen účinně postavit na odpor, stát si za svým a hájit ústavní pořádky, jistě velmi dobře zapamatuje. Politika appeasementu nefunguje, Fiala by to jako profesor politologie, byť z Brna, měl vědět.

Stýkání a potýkání se Zemanem nástupem do ministerských funkcí nekončí, spíše začíná. Navíc je třeba mít na paměti, že žádná vláda nedovládla v původním složení. I té Fialově se proto zřejmě stane, že se některý z ministrů neosvědčí, bude nucen vyvodit politickou odpovědnost nebo zkrátka uteče — což platí zejména pro všechny tři Piráty —, aby si zachránil alespoň zbytky reputace. A proč by si v takové situaci měl prezident odepřít další podlou habaďurů?

Vedle toho stále visí ve vzduchu osud jednoho z kandidátů, vůči němuž má prý Zeman zásadní výhrady. Je přitom v zásadě jedno, o koho jde, ač všichni očekávají, že se prezidentovi příčí Jan Lipavský, jež by měl vést českou diplomacii. Odmítne-li jej skutečně jmenovat, Fiala se střetu s Hradem — nebude-li chtít ztratit úpěnlivě budovanou pověst konzervativního politika, jenž vedle tradiční rodiny klade na dělené první místo obranu demokratického právního státu — beztak nevyhne.

A takový spor se může táhnout dlouho. I kdyby budoucí premiér s kompetenční žalobou u Ústavního soudu uspěl, na věci se nic zásadního nezmění. Verdikt totiž nemá prezidenta jak přimět k tomu, aby se jal dodržovat Ústavu, choval se jako odpovědný politik a ne jako sígr, který s gustem způsobuje ostatním bolehlav. Pokud právnímu výroku Zeman nedopřeje sluchu, bude vláda nucena hledat jiné cesty, kterak jeho zpupnost zkrotit, což nebude jednoduché.

Zbavit hlavu státu úřadu je — zejména od zavedení všelidové volby — mimořádně obtížné a jiné přímé nástroje náš právní řád nenabízí. Fialovi proto zbývají jen méně účinné zbraně, například oklešťování hradního rozpočtu. Přestože by se jednalo o vyčerpávající zápas, budoucí vláda by v něm nakonec zvítězila. Nejpozději po uplynutí druhé Zemanovy pětiletky. Spíše však dříve. Mohla by tím nakonec přece jen ukázat, že zemi se vládne z podhradí, nikoliv z Hradu. A to by nebylo málo.

Diskuse
JH
December 7, 2021 v 10.22
Cynická poznámka

"A žádný z jeho budoucích členů prozatím nenašel odvahu se zcela zbytečné šarády nezúčastnit. Lidé umírají, nemocnice se plní a v Lánech se vedou rozhovory o ničem. Česko země příběhů."

Tady si celý článek zvláštně protiřečí. Na jednu stranu vládu kritizuje, že využívá řekněme "ustrašenou" možnost, že prezidentovi vyhoví a on se na oplátku zachová rozumně (koneckonců leckoho překvapil už jmenováním Fialy), aby se případně rychleji chopila moci, a na druhou stranu ji kritizuje, že odkládá chopení se moci v situaci, kdy dosluhující vláda tak trochu přešlapuje na místě.

Tak já nevím. Článek v závěru postuluje, že "ukázat, že zemi se vládne z podhradí, nikoliv z Hradu", stojí za to zdržení, ale proč vlastně? Je už zjevné, že ústava ČR nepočítala s prezidentovým nedodržováním "ústavních zvyklostí", které vlastně ani moc zvyklostmi nejsou - "tradice" byla nastavena v zásadě pouze osobou V. Havla. Na první republiku se můžeme odvolávat leda velmi volně. Čili polistopadoví tvůrci dnešní ústavy jednoduše proces nedostatečně ošetřili, a přiznat si to je prvním krokem k nápravě. Tvrdit, že Zeman porušuje "ducha" ústavy, a že každému musí být jasné, co ten "duch" ve skutečnosti říká, je takové intelektuální snobství.

Ano, budoucí vláda se doslova vyžívá ve svých představách, které jsou sice přívětivé a suprovní, bohužel dosti mimo realitu.

Fiala na otázku, co bude, když mu Zeman odmítne jmenovat ministra, standardně odpovídá, že věří, že se prezident umoudří a jmenuje mu všechny ministry.

Stanjura je spokojený s nastavením daní a myslí si, že nepotřebuje žádné podstatné změny, všechno je OK.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-hospodareni-nove-vlady-usetrime-a-pritom-nezvysime-dane-az-na-vyjimky-182632

Přitom má český rozpočet momentálně 300mld strukturální deficit, na kterém se ODS nemalou měrou podepsala...

https://unrr.cz/nrr-vydala-pravidelne-ctvrtletni-stanovisko-k-vyvoji-hospodareni-sektoru-verejnych-instituci-a-k-nastaveni-fiskalni-a-rozpoctove-politiky-3/

Fakt nevím, připadá mi to, že to Fiala a spol. budou v totální bezradnosti všechno nějak hrnout před sebou.................

Pokud jde o spor u ÚS, souhlasím s panem Hájkem, DR se vždy tváří, že už ví, jak by rozsudek dopadl.

Ale ví to doopravdy? Skutečně si myslí, že by zněl "prezident je povinen jmenovat každého, koho mu premiér navrhne"?? Politolog Fiala určitě -"byť z Brna" - tohle ví a sám by do kompetenční žaloby raději nešel, bych řekl. Bude tam dokopán.

PK
December 7, 2021 v 17.20
Petr Fiala

právě napsal:

"Abych předešel různým spekulacím, na nominaci kandidátů do mé vlády se nic nemění.:-)"

Tak jednoduché je to.

Ano, zatím to jednoduché je. Ale co když, až Miloš dojde na konec abecedy v téhle veselé taškařici, pořád přes něco nepojede vlak?

PK
December 7, 2021 v 23.25

No, možná řekne: Jenom přes moji mrtvolu.

Co se má stát, to se stane.