A ten znáte, jak estébák zpod duchny s postbrežněvovci varuje před marxismem?

Petr Bittner

Nálepka „neomarxismu“, kdysi kolující jen po bizarních fašizujících webech, postupně zdomácněla u hlasatelů kulturních válek a dnes po ní s nepokrytou chucpe sahají i představitelé hnutí ANO, vládnoucího s podporou českých „komunistů“.

Pojem neomarxismu se uchytil v české populární kultuře, kdy po něm neváhali sáhnout takové osobnosti otevřeně pravicového smýšlení, jako kuchař Zdeněk Pohlreich, ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška či nejeden katolický režisér populárních pohádek. Foto Pierre Wolfer, Flickr

Leo Rosten v knize Jidiš pro radost v českém překladu Oty Ornesta definuje chucpe jako „nestoudnost, otrlost, cynismus, nepochopitelnou kuráž, dovolenost spojenou s arogancí, prostě něco, co žádné slovo v žádném jiném jazyce nemůže plně vyjádřit“ a dodává, že se jedná o „onu vzácnou vlastnost, kterou oplývá člověk, jenž zabil svou matku a otce, a pak se vrhne k nohám porotě a prosí o milost, protože je sirotek“.

Dnes to vypadá, že se slovo z prakticky vymizelého jazyka středoevropských Židů stalo mottem politické komunikace premiérova politického hnutí ANO. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v debatě na CNN Prima News osočil Jana Farského z hnutí STAN, že se „paktuje s marxisty“ — jimiž měl v souladu s předvolebním vymýváním mozků, naordinovaným marketingem svého bosse, samozřejmě na mysli Piráty.

Jak jsme se dostali do bodu, kdy věrný pohůnek někdejšího agenta StB, jenž toho času stále ještě opírá svou vládu o hlasy postbrežněvovců ze strany se slovem „komunistická“ v názvu, směle využívá pojem „marxismus“ k diskreditaci politických oponentů? Jak se stalo, že jsou u nás i největší blbci imunní vůči chucpe?

Byla to dlouhá cesta. A řekněme si možná předem, že máslo na hlavě má i velká část současné opozice.

Pouť bájného pojmu neomarxismus českým slovníkem

Před třemi lety jsem se pokusil zmapovat „pouť bájného pojmu neomarxismus českým slovníkem“. Stručně: pojem „neomarxismus“ coby politicky motivovanou nadávku jsem v české debatě zaznamenal poprvé v roce 2014, kdy jsem obdržel právě toto označené na rasistickém konspiračním neonacistickém serveru White Media. Dávno před vzestupem kulturního konfliktu mezi progresivním myšlením a konzervativní kontrarevolucí.

„Dříve si na neomarxismus zanadávali leda tak deklarovaní fašisté,“ cituji sebe, „maximálně tímto termínem ještě podkládal své konspirační teorie pološílený Petr Hájek ve svém deníčku s názvem Protiproud a následně to papouškovaly pologramotné proruské dezinformační stoky jako Parlamentní listy, Vlastenecké noviny, Pravý prostor, EU portál, Krajské listy, Eurabia nebo Neviditelný pes.“

V roce 2015 začalo s pojmem operovat islamofobní hnutí Islám v ČR nechceme jednoho fanatika s vykulenýma očima z Jihočeské univerzity, jehož jméno jste zapomněli a já rozhodně nebudu tím, kdo vám ho bude zbytečně připomínat. Teprve po něm propašovali tenhle nesmyslný pojem do seriózního politického provozu lidé typu Václava Klause mladšího.

Dobře, Klaus mladší, řeknete si, jenže tím to bohužel na pravici zdaleka neskončilo — přidali se i Alexandr Vondra, Alexandra Udženija nebo Jana Černochová. A rázem jsme mohli tento pojem zaslechnout i v populární kultuře, kdy po něm neváhali sáhnout další osobnosti otevřeně pravicového smýšlení, jako kuchař Zdeněk Pohlreich nebo ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška.

Pozadu nezůstal ani nejeden katolický režisér populárních pohádek. A nemusím snad ani dodávat, že se pojmu zavčasu dostalo posvěcení přímo od pana kardinála.

Tehdy všichni tito lidé pomáhali normalizovat v českém přemýšlení o politice a společnosti regulérní fašistickou nálepku. Sama česká pravice se tak stala klíčovou silou, která přičinlivě hloubila příkop kulturního konfliktu. Toho konfliktu, jehož dnes proti svým soupeřům může bez uzardění využívat Andrej Babiš a jeho političtí zaměstnanci.

Mávání tzv. „neomarxismem“ v podání konzervativní pravice je tragédií, která pomohla setřít poslední kontury nějaké myslitelné hranice mezi slušností a extremismem. Jeho využívání bývalým agentem StB, který opírá svou vládu o postbrežněvovce v KSČM, je už pouze fraškou.

A — se znalostí Marxe — je třeba si přiznat, že fraška nikdy nepadá z nebe. Tu si vždycky tak trochu zasloužíme.

Diskuse
FT
September 13, 2021 v 16.26

Vzpomene si dnes někdo na termín pseudohumanista? Ten neomarxismu předcházel, akorát je o generaci starší. Řekl bych takový havlistický.

PK
September 13, 2021 v 19.27

Ano, pseudohumanista, havlista (nebo též havloid) jsou též dobré nadávky.

Taktéž např. pravdoláskaři.

Na pravdoláskaře se tady na DR nadávalo naposledy zde:

https://denikreferendum.cz/clanek/31948-17-listopadu-2020-je-cas-na-novy-pribeh-o-minulosti-i-pritomnosti

JN

Pseudohumanismus znamená nějak zpotvořený humanismus, zatímco neomarxismus by prostě měl být „novější podobou“ marxismu.

Zdá se, že marxisté, kteří zarputile protestují proti slovu „neomarxismus“ jsou nejspíše zatvrzelými konzervativci, protestujícími proti vývoji. Tu „fašistickou nálepku“, pane Bittnere, nejspíše poprvé použil Franz Mehring na počátku 20. století ve své recenzi knihy Davida Koigena o filosofii mladohegelovců.

JN

Neomarxismus je prostě v současnosti souhrnné pojmenování sociologicko - filosofických a ekonomických koncepcí, které na onen původní marxismus nějak interpretačně navazují.

MP
September 14, 2021 v 22.06
Jiřímu nushartovi

Nepovidejte, opravdu? Inu, s vašima znalostma byste mohl zajít do zoo a vysvětlit lachtanum, jak správně plavat. Ale držte se radši o kousek dál, ono dostat ploutví po hubě, nic moc...

JN

To se Vám povedlo, pane Profante: Miloslav Petrusek už totiž k těm lachtanům zajít nemůže. Vaše nebetyčná arogance ale naznačuje, že se nejspíše budete považovat za člověka, pro něhož láska a pravda nejsou jen prázdné pojmy.

Jaký byl Váš vztah k Miloslavu Petruskovi?

MP
September 15, 2021 v 14.57
Jiřímu Nushartovi

To je právě ten problém. Petrusek, který se pokoušel opíraje se přitom o vynikající erudici a desítky let odborné zkušenosti popsat obsah nově používaného slova a zároveň toto slovo neutralizovat a Nushart, který bez porozumění papouškuje nepořádně přečtené.

JN

Pane Profante, Vy víte lépe než já, co je podle Miloslava Petruska ten neomarxismus, tak to sem prosím napište, aby se Petr Bittner konečně poučil a neplácal pořád ty hlouposti o fašistických nálepkách.

PK
September 16, 2021 v 7.37

Myslím, že by panu Babišovi mohl pan Bittner tu spolupráci s Stb po všech těch desetiletích, kdy Babiš poctivě vykořistoval své zaměstnance a hromadil na jejich úkor miliardy, to jest dělal přesný opak komunismu, odpustit. Také mi přijde trapné spojovat současnou KSČM, která s tímto Babišem spolupracuje a v mnohém se shodne, s Brežněvem.

Ale chápu, že prioritou liberálů z DR jako je pan Bittner je potírání "komunismu" a potažmo všeho skutečně levicového, i kdyby si ten komunismus měli vymyslet.

PK
September 16, 2021 v 10.06

Místní blb Krupička teda jede.

JN

Když nevíte, co podle Petruska znamená slovo „neomarxismus“, tak žádné hlouposti o lachtanech raději nepište, pane Profante. Vidíte přece, jak se pan Kolařík zase rozjíždí - myslím, že mu skutečně pramálo záleží na tom, jaké do svého „komentáře“ lupne příjmení.

+ Další komentáře