Korytářova Změna se na předvolební spolupráci se SZ nedohodla

Vratislav Dostál

Dohoda politického hnutí Změna se Stranou zelených zkrachovala především na finančních parametrech. Změna se pokouší integrovat menší uskupení včetně Klíčového hnutí Táni Fischerové. Zda půjdou do voleb, rozhodnou v řádu hodin.

Strana zelených se nedohodla s politickým hnutím Změna Jana Korytáře na předvolební spolupráci. Pro Deník Referendum to uvedl zdroj obeznámený s výsledky jednání. Následně to potvrdil také Jan Korytář. „Dnes odpoledne skončila několikatýdenní jednání se Stranou Zelených o společném postupu v příštích volbách neúspěchem,“ potvrdily informaci o krachu jednání Klíčové hnutí a politické hnutí Zelení.

„Nabídli jsme zeleným okolo třiceti našich kandidátů. Jednání se ale nevyvíjela v partnerském duchu. Strana zelených navíc na poslední chvíli změnila finanční parametry spolupráce. Zatímco náklady jsme měli nést rovným dílem, případné výnosy si SZ chtěla ponechat,“ uvedl Korytář pro Deník Referendum. Zelení podle něj nepochopili potenciál případné spolupráce.

„Obzvláště poté, co je opustil Bursík, mohla vzniknout občansko-ekologická aliance, která měla šanci ve volbách uspět. Zelení nepochopili, že předpokladem úspěchu je integrace tohoto prostředí,“ vysvětlil Korytář pro Deník Referendum. Změna již několik týdnů pracuje na integraci občanského, zeleného a liberálního prostředí. Mimo jiné spolupracuje s Klíčovým hnutím Táni Fischerové. O tom, zda nakonec půjdou do voleb samostatně, bude podle Korytáře jasno v řádu několika hodin.

„Jednání se Stranou zelených pokračovala až do dvou hodin v noci a pak zase od rána. Změna udělala spoustu ústupků, ale Strana zelených vznášela další a další požadavky. Vypadá to, že k dohodě nedojde a že Změna půjde do voleb sama, přesněji s Klíčovým hnutím, se Změnou pro život, Změnou pro Hradec a dalšími, ale bez SZ,“ uvedla Změna v sobotu kolem 15:00 na svém facebookovém profilu.

Původním návrhem mezi jednajícími subjekty bylo, aby kandidátky byly sestavovány společně pod jejím jménem Změna či pod záštitou neutrálního subjektu. Podle Tomáše Tožičky z politického hnutí Zelení Strana zelených naproti tomu nabízela, aby byly kandidáti Změny a dalších politických subjektů a hnutí na jejích kandidátkách s tím, že volební kampaň bude vedena pod heslem Zelení pro Změnu.

Na to nakonec ostatní subjekty přistoupily. „Ukázalo se však, že kandidátní listiny Strany zelených jsou již sestaveny a pro většinu kandidátů z ostatních stran a hnutí na nich není místo. Problém byl i s umístěním předsedkyně klíčového hnutí Táni Fischerové. Představou Strany zelených bylo, aby z některé z nižších pozic podporovala dobrý výsledek Ondřeje Lišky v Praze, či Václava Lásky ve Středočeském kraji,“ vysvětlil Tožička.

„Nemám problém být dvojka na kandidátce, ale nemohu přijmout, že s dalšími mými kolegyněmi a kolegy Strana zelených vůbec nepočítá, nebo je dokonce odmítá. Vyšli jsme jim vstříc ve všech jejich požadavcích, ale tohle je nepřijatelné. Pokud nás neberou jako partnery, nechceme být jen jejich ozdoba. Chceme do politiky přinést slušnost a úctu jednoho ke druhému a toto není dobrý začátek,“ uvedla Táňa Fischerová, předsedkyně Klíčového hnutí a bývalá poslankyně.

„Strana zelených zatím nezvládá základní procesy, v jednáních slibuje něco, co nakonec není schopna dodržet či zajistit a její programové cíle se pořád ještě rozcházejí s praxí. Liškovo vedení se vyznačuje vysokou mírou iracionality a jeho touha po politických postech omezuje jeho vnímání reality,“ dodal Tožička.

Zdůraznil přitom, že se jejich kandidáti shodují: „Dlouho jsme se snažili najít se Stranou Zelených společnou řeč. Bohužel se již po několikáté ukázalo, že jejich stranickost a rigidita jsou neprůchodné. Dnes bohužel ani nevím, do jaké míry mysleli vyjednávání vážně. Přesvědčili nás, abychom kandidovali na jejich kandidátkách, ale tam pro nás nebylo místo, chtěli společný program, ale k jeho přípravě nás ani nepozvali. Takové chování žádnou naději na změnu politické kultury u nás nepředstavuje.“

Klíčové hnutí s politickým hnutím Zelení jedná se svými regionální zástupci o sestavení kandidátek a čeká na výsledek obdobných jednání Změny. Společný postup těchto a dalších stran a hnutí v parlamentních volbách 2013 otevře podle Tožičky mnoha občanům možnost čestně volit a podpořit změnu politiky směrem k větší participaci občanů, k zajištění základních pilířů moderní evropské demokracie: svobody, rovnosti a solidarity.

    Diskuse
    September 14, 2013 v 16.29
    A co druhá strana?
    Když už text založit na subjektivních leacích z jednání a statusech na FB, tak aspoň uvést, zda byla kontaktována druhá strana. Odmítla se vyjádřit? Tohle je velmi jednostranné, v DR na to nejsem zvyklý.
    MH
    September 14, 2013 v 17.18
    Pane Sládku, i jako člen SZ bych za směrodatné bral vyjádření pana Korytáře. Na základě jeho osobní pověsti, považuji za vyloučené, že by lhal. A dlouhodobá zkušenost s předsednictvem SZ, naposled z prezidentských voleb, je také důvodem, proč mě východiska pana Lišky ani moc nezajímají.
    September 14, 2013 v 20.05
    Vyjádření druhé strany
    Dobrý den,

    můj kolega Vráťa Dostál (který v tuto chvíli nemá přístup k internetu, proto píšu na místo něj) se snažil druhou stranu, tedy vyjednávače za SZ, kontaktovat, a to i prostřednictvím sms, ze které bylo patrné, k čemu vyjádření potřebuje. Bez odezvy.
    TT
    September 14, 2013 v 21.02
    Finální nabídka
    NÁVRH DOHODY O SPOLUPRÁCI

    1. SZ nabízí sestavení kandidátní listiny v Libereckém kraji podle návrhu Změny

    2. SZ navrhuje na jedničku v Ústeckém kraji Šárku Zimovou, další místa podle dohody s krajskou organizací (včetně Filipa Ušáka na 11. místě).

    3. SZ nabízí pro kandidaturu Táni Fischerové druhé místo v Jihočeském kraji nebo Středočeském kraji.

    4. varianta A)

    Kampaň bude financována ze společných prostředků. Finanční vklad Změny do společného rozpočtu bude formou daru nikoliv půjčky splácené z peněz získaných ve volbách. Rozpočet bude vynaložen na společnou kampaň a rozhodovat o něm bude společný volební štáb v poměru vložených prostředků. Změna v případě úspěchu získá všechny prostředky za mandáty nominované Změnou. Změna obdrží prostředky za hlasy v případě dosažení 3,5% v poměru vložených prostředků, maximálně 50%.

    4. varianta B)

    Změna nevloží do společného rozpočtu žádné prostředky. V případě získání mandátu kandidáta nominovaného Změnou připadnou prostředky Změně.

    O rozpočtu kampaně bude rozhodovat volební štáb SZ, v němž budou dva zástupci Změny.

    5. Členové, příznivci a osobnosti Změny nebudou žádným způsobem veřejně útočit na kandidáty SZ a Změna bude aktivně jednat ve prospěch společných kandidátů.
    TT
    September 14, 2013 v 21.14
    Překlad Návrhu na spolupráci
    Klíčové hnutí, které SZ žádala o spolupráci(!) má možnost umístit T.Fischerovou na druhé místo, na další kandidáty není nárok. Od pátku 22:30 věděli, že už tímhle návrhem padá celá dohoda.

    Změna dá rozpočtu předem dohodnutou částku, ale až do překročení 3,5 % nedostane nic. To znamená, nedostane nic za hlasy po překročení 1,5 procenta (min 5 milionů) Nedostane nic z pravidelného ročního příspěvku udělovaného po překročení 3 %. Až do 3,49 % (cca 20 mil.) bere všechno SZ a Změně zůstávají jen dluhy a ... oči pro pláč.

    Kdyby na to J. Korytář přistoupil, jeho politická kariéra by skončila na pěkně dlouho...
    September 14, 2013 v 21.29
    Druhá strana. Prohlášení zelených
    V čase vzniku článku se nám skutečně nepodařilo sehnat vyjádření zástupců SZ. Přikládáme proto jejich tiskové prohlášení publikované po zveřejnění článku.

    --


    Komentář k výsledku jednání s politickým hnutím Změna


    Strana zelených několik týdnů intenzivně jednala s politickým hnutím Změna o spojení sil v předčasných sněmovních volbách. Dnes na Republikové radě byla tato jednání ukončena, Změna podmínky navrhované Stranou zelených odmítla.

    „Přes intenzivní jednání obou stran se bohužel nepodařilo dosáhnout dohody. Hlavním důvodem je časová tíseň do předčasných voleb a blížící se termín podání kandidátek. Pro zástupce Změny bylo obtížné nabídnout kandidáty ve všech krajích v dostatečném předstihu. Strana zelených jako strana, která se řídí vnitřními demokratickými mechanismy, si zase nemůže dovolit odkládat další jednání až do dne registrace kandidátních listin. Hnutí Změna odmítlo finální návrh dohody o spolupráci. Vzhledem k programové blízkosti se ale obě strany se rozešly s přáním spolupráce v dalším období,“ komentoval výsledky jednání Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

    1. místopředsedkyně strany Pavla Brady k tomu dodala: „Politické hnutí Změna i Klíčové hnutí stále vnímám jako naše nejbližší potenciální politické partnery. Je pravda, že kandidovat proti sobě ve volbách do Sněmovny by mohlo přinést tříštění hlasů. Šance Strany zelených na úspěch ve volbách ale výsledek jednání nesníží. I přesto, že jsme čekali na výsledky jednání, abychom mohli spustit volební kampaň, překročila Strana zelených v posledním volebním modelu České televize hranici 5%.“

    Strana zelených na dnešním jednání Republikové rady naopak uzavřela dohodu o spolupráci se Stranou rovných příležitostí. Sdílí s ní úsilí o lepší postavení sociálně slabých a znevýhodněných vrstev obyvatel České republiky, nebo prosazování rovných příležitostí v oblastech zaměstnanosti, bydlení nebo vzdělání.

    „Jsme rádi, že mezi našimi romskými spolukandidáty můžeme uvítat takové osobnosti, jako je například David Tišer, český Rom, aktivista, pedagog, herec a režisér, který se mimo jiné podílí také na přípravách mezinárodního romského festivalu Khamoro,“ uvedla Svatava Štěrbová, starostka Kladrub a dnes schválená jednička na kandidátce Strany zelených v Plzeňském kraji, kde David Tišer kandiduje na třetím místě.

    Jedničkou na kandidátce v Libereckém kraji bude PhDr. Miroslav Hudec, dětský psycholog, zkušený politik, zastupitel a kandidát do senátu za Stranu zelených. Jedním z výsledků jednání Republikové rady strany zelených bylo také schválení základních tezí a rámcové podoby programu, který bude dopracován předsednictvem Strany zelených a představen veřejnosti v následujících dnech.
    RU
    September 14, 2013 v 22.45
    ŠKODA... 3 poznámky k ní
    1) velká škoda, že se malé strany s tak podobnými východisky nedokázou domluvit ani mezi sebou - jak pak můžou uspět směrem navenek?

    2) dělat z toho závěr, že SZ je timto "bez šance", je ze strany DR dost predcasne - vzdyt ty dalsi uskupeni jsou v celostatnim meritku zcela marginalni a kdo vi, jestli do voleb samy pujdou

    3) nezdá se mi štastné, aby účastníci jednání (TT) dál obsáhle komentovali okolnosti na webu - dělá to dojem neprofesionality a haštěřivosti... mimochodem právě tato rozhádanost potenciální voliče, kteří stojí vně "zeleného rybníčku", často odrazuje
    September 15, 2013 v 0.23
    Zpráva?
    Absolutně souhlasím s panem Ujfalušim ve všech třech bodech. Pokud jde o článek, asi nejde o zprávu, protože postrádá základní parametry profesionality. DR není ČTK, klidně mohl svůj text publikovat o něco později, tedy po vyjádření zástupců SZ. Klidně to mohlo být v pondělním vydání i s analýzou či komentářem.
    Finančně je návrh SZ ke Změně velkorysý, na to, že jde o subjekt republikově marginální. Navíc podle mne nebylo fér, co měla Změna na www před zahájením o jednání se SZ. Silně mi to připomínalo situaci v roce 1998 (ODS vs. US, KDU). Nicméně je škoda, že k dohodě nedošlo. Ale tak už to bývá. Sympatické strany umožňují vítězství těm, které chtějí porazit.
    PL
    September 15, 2013 v 0.27
    Zdá se, že Změna si moc nefandila.. <3,5%
    September 15, 2013 v 0.36
    Čekat na nicneříkající prohlášení?
    Prohlášení SZ nic podstatného ke krachu jednání nesděluje, což je ostatně logické: není v zájmu SZ, aby se to veřejně probíralo (bez ohledu na to, jak se jednání vedla a co se stalo), protože to není před volbami strategické.
    September 15, 2013 v 14.09
    Výzva Změně, Zeleným, Pirátům a dalším
    Pokud se nedokážou spojit různá menší demokratická hnutí před volbami nedokážou spojit a vyjednat podmínky s otevřenými demokratickými stranami, které jsou jim blízko ideově tak máme všichni smůlu. A populisti, mafiáni, zkorumpované strany se spojí snadno a budou v klidu vládnout další roky a svobodné volby jsou pak Čechům k ničemu, vystupme z EU a přiznejme si že zvládáme jen nedemokratický totalitní režim, vyjde to na stejno jako současný náš život ve hře na demokracii s falešnými stranami.
    September 15, 2013 v 14.31
    Poznámka jihočeská, na okraj
    Je víc než pravděpodobné, že jihočeští zelení by velmi stáli o T. Fischerovou i na prvním místě kandidátky, nejen na druhém, jak to údajně "SZ navrhovala". Jen se jich na to nikdo nezeptal včas. Včas, to shodou okolností znamenalo v pátek 13. 9. večer, kdy zasedal jejich volební štáb (zahrnující mj. členy krajské rady).
    Coby kandidát SZ jsem samozřejmě podezřelý ze zaujatosti, přesto se pokusím o politologický postřeh z odstupu. Petr Chaluš má kus pravdy, ale zároveň je třeba vidět, že legitimním cílem vstupu do volebního klání je nejen dostat se do parlamentu, ale také zisk peněz od státu, které umožní dál budovat organizační strukturu strany, použitelnou pak třeba na komunální úrovni. Proto jde asi do voleb Korytář, jeho hlavním cílem je ono 1,5%, s tím bude úplně spokojený. Přesto si myslím, že udělal chybu a měl za stávajících okolností (strašně málo času na všechno) kandidaturu do parlamentu odložit a soustředit se na budování regionální struktury. Přílišné ambice.
    TT
    September 15, 2013 v 16.13
    Předvolební boj na DR začal!
    Tak uvidíme, jak bude pokračovat.

    Robine Ujfaluši, je fajn, že Tvůj internetový aktivismus pokračuje tady v diskusi a nikoli spamovaním všech Tvých známých, jak jsi to dělal na podporu Karla Schwarzenberka. Jen je trochu trapné to mentorování, co je a co není zpráva, jestli můžu něco napsat, nebo ne.

    Nakonec i reakce kolegy Šaradína ukázala, že vysvětlování je nutné, byť ne vždy co k čemu. Většina lidí totiž neví, jak se rozdělují peníze z voleb.

    Martine, Tvůj příspěvek ukazuje to, na co naráží i Jirka Guth. Že jste totiž evidentně nebyli informováni o průběhu jednání. Změna (nikoli Změna pro Liberec) zastupuje několik hnutí a stran, regionálních i celostátních, vlivnějších i spíše klubového charakteru. Před uzavřením kandidátních listin bude mít Změna kandidáty ve všech krajích.

    Jen bych Tě rád upozornil, že Táňa Fischerová, která bude za Změnu kandidovat, udělala s dvěma sty tisíci kč stejný výsledek, jako SZ v parlamentních volbách v roce 2010 s dvanácti miliony.

    Tak bych byl v těch přílišných ambicích opatrný ;-)

    Navíc pro nás - a doufám i pro Tebe, je nejdůležitější mít možnost komunikovat s lidmi naše témata.
    TT
    September 15, 2013 v 16.22
    K Pirátům
    Nelze než souhlasit, že Koalice měla být široká, a Piráty zahrnovat. Jenže k tomu nebyla při vyjednáván se SZ vůle. Ale Piráti mají díky tomu hotové kandidátky, zatímco Změna je musí narychlo znovu sestavovat.

    Je pravda, že velkým problémem byla (a je) časová tíseň předčasných voleb. I ve SZ by možná při delší možnosti jednání zvítězilo racionální jádro, které dohodu více subjektů prosazovalo.
    RU
    September 15, 2013 v 19.14
    Ke stylu debaty
    Ach ouvej, Tomáši, jestli podobným stylem vedeš i politická vyjednávání, tak to musí být radost (a holá nemožnost se čehokoli dobrat)... tón a la "já jediný spravedlivý a vy ostatní jste pitomci", absolutní nedostatek nadhledu, haštěřivost - vlastně jsi jen potvrdil mé poznámky.

    Mentorovat bych si Tě nedovolil, piš si, co chceš a kam chceš - jen to zvenčí vypadá hrozně amatérsky a lidi ta zaťatost obávám se spíš odradí než přesvědčí.

    Za sebe tuhle debatu končím, víc třeba někdy u piva.
    Já jako nestraník samozřejmě do toho všeho viděl jen velmi málo. Podstatné se mi nyní zdá, jaký signál vyslali aktéři do tábora svých potenciálních voličů - totiž ten, že se prostě nedokáží dohodnout ani na této úrovni. Jestli za to víc může Liška, nebo Korytář, Stropnický, nebo Tožička, na to už se historie ptát nebude. Ale věřme, že to bylo dáno hlavně zoufalým nedostatkem času a za jiných okolností by ta dohoda dopadla.
    MS
    September 15, 2013 v 22.22
    Sedněte znovu ke stolu!
    Voliči chtějí po Vás jediné: sedněte si znovu ke stolu a domluvte se.Zelení, klíčoví, piráti....potlačte rozdíly a rozpory a máte (máme) šanci. Nikdy není pozdě.
    September 16, 2013 v 0.13
    Přání jednoho voliče
    Pokud se hlas demokratických hnutí nedostane do sněmovny, ať už na kandidátkách velkých stran nebo spojením menších stran a hnutí, pak bude tato země nejhorším příkladem nechopnosti postsocialistických zemí být moderními demokratickými státy. Mnoho osobností a menší politická hnutí to pochopili a jdou do voleb, jenže to nestačí, pokud se vydali jako zajíci mezi mnoho psů není jisté jak to s nimi dopadne. Leda by se zajíci víc spojovali a spolupracovali. Konkrétně menší demokratické strany a hnutí se musí spojit a mít tak šanci nad 5% a demokraticky smýšlející osobnosti, které pronikli na kandidátky ve větších stranách musí o sobě dát vědet, aby se kroužkováním dostali na volitelné místo.
    September 16, 2013 v 1.04
    Pozdě
    Je to poměrně častý jev, že se malé strany nedokáží domluvit, a to na různých úrovních. Byl jsem svědkem třeba v komunálních volbách v Olomouci před lety, kde SZ a SOS jednaly a jednaly....totéž nyní Změna a SZ, pokud se nedokáží domluvit za den dva, pak už to skoro nemá cenu. Voliči zřejmě očekávali alternativu vůči zavedeným stranám i populistickým hnutím. Je škoda, že v tom SZ zůstala sama.
    September 16, 2013 v 9.54
    Strategie postupného budování pozic je dobrá pro koho ?
    Chápu, že menší a na demokratických ideích založené strany, mají strategii postupného budování, že jim nevadí, že nebudou ve sněmovně, hlavně že dostanou státní přípsěvek a jen se připravují pro příští různé druhy voleb. Zároveň jsou očidně válcovány populistickými a podnikatelskými subjekty, které nic nebudují a jedou jako buldozér, asi i díky financím které mají. Proto si myslím, že správná strategie to není, dobrá strategie je absolutní otevřenost ke spolupráci s podobnými subjekty, rychlá improvizace, nepopulistické zdvihnutí mnoha hlasů z demonstrací proti dosavadní politické praxi a jasná a sebevědomá kampaň.
    September 18, 2013 v 10.44
    zatím asi nejlepší komentář o jednání mezi Zeleným a Změnou
    jsem četl na:
    http://domaci.eurozpravy.cz/politika/77486-krach-jednani-zelenych-s-korytarem-muze-za-to-strach-ze-nam-nebude-zobat-z-ruky-priznal-stropnicky/

    Důvody pro ukončení jednání ze strany SZ Matěj Stropický definoval takto:

    "1/ strach "sebevědomé" SZ, že jí ve Změně vyroste konkurence, když jí přiznáme podíl na případných státních příspěvcích na činnost

    2/ strach Ondřeje Lišky, že mu případní poslanci Změny Jan Korytář či Táňa Fischerová nebudou zobat z ruky s takovou horlivostí jako ostatní lídři

    3/ neschopnost některých krajů zaplatit z přidané hodnoty spojenectví daň v podobě doplnění některých jmen na kandidátky."

    Připomeňme, že Korytář je bývalý člen Strany zelených. Táňa Fischerová je pak neúspěšná prezidentská kandidátka, která kandidovala s podporou zelených.

    Stropnický našel ale i chyby u Změny:

    "1/ příliš dlouho Jan Korytář trval na tom, že půjde SZ na kandidátce Změny, což bylo nepřiměřené, a ztratili jsme tak čas, který chyběl později

    2/ Změna v přrůběhu minulých týdnů několikrát (omylem? mno...) oslovila i členy SZ, zda nechtějí kandidovat za Změnu a fakticky je tak přetahovala k sobě, což dělalo zlou krev

    3/ Změna měla o sobě příliš vysoké mínění a zároveň nebyla vlastně na nic připravená: neměla včas kandidáty, připravenou kampaň, web, program atd, prostě nic - ale dělala se rovnocennou, aby získala co nejlepší podmínky"
    + Další komentáře