Vláda chce Mašína vyznamenat za třetí odboj

Vratislav Dostál

Ministři Nečasovy vlády zvažují navržení Ctirada Mašína na státní vyznamenání za třetí odboj. Stal by se tak prvním držitelem tohoto ocenění. Sociologa Jana Kellera záměr vlády nepřekvapuje a dle politologa Milana Znoje si Mašín ocenění nezaslouží.

Nečasova vláda podle informací mnoha médií uvažuje ocenit v sobotu zesnulého Ctirada Mašína státním vyznamenáním za třetí odboj. Většina ministrů má za to, že si bratři Mašínové za svou činnost ocenění zaslouží. Ministři totiž údajně shledávají bratry Mašíny jako nedoceněné a označují je za hrdiny.

„Uvažuji o tom, že bych to navrhl," řekl například podle Lidových novin ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg z TOP 09. „Být více Mašínů, neměli bychom tu třeba desítky let diktaturu," myslí si ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS. A Miroslav Kalousek z TOP 09 je podle serveru iHned.cz stejného názoru.

Avšak navzdory takřka jednoznačné shodě mezi ministry Nečasova kabinetu vyvolávají ve veřejnosti hodnocení činnosti skupiny bratří Mašínů doposud rozporuplné reakce. Což je ostatně logické, vždyť při jejich akcích zemřelo několik lidí.

Znoj: Mašínové si zaslouží nanejvýš pochopení

Politolog Milan Znoj si nicméně nemyslí, že bratři Mašínové společnost rozdělují. „Naopak od většiny společnosti, která Mašíny nebere, se oddělují salónní bojovníci, jejichž válečné nadšení je tím větší, čím déle je komunismus mrtev,“ vysvětlil Znoj pro Deník Referendum.

Podle něj si totiž bratři Mašínové ocenění nezaslouží, nanejvýš pochopení.

„Lze pochopit, že vyhlásili soukromou válku komunistickému režimu, neboť to byla zavrženíhodná diktatura. Ale kdo oceňuje tuto soukromou válku bratrů Mašínů s komunistickým režimem, říká obecněji vzato, že Američané měli v té době napadnout Sovětský svaz,“ myslí si politolog.

Kdo totiž oceňuje bratry Mašíny, říká podle Znoje, že měla být třetí světová válka s komunismem. „A to je zavrženíhodné. Američané naštěstí nebyli jako bratři Mašínové, na komunismus nezaútočili, ale zadržovali jej, až ten se nakonec rozpadl,“ doplnil pak Znoj.

Keller: bude třeba pozměnit definici terorismu

Sociologa Jana Kellera pak ani v nejmenším nepřekvapuje, že ministrům Nečasova kabinetu bratři Mašínové imponují. „Divil bych se naopak, kdyby tomu tak nebylo,“ sdělil Keller pro Deník Referendum.

Keller nicméně podle svých slov nechápe dva momenty na celém případu. „Zatím se tvrdilo, že komunistický režim trýznil a týral bezbranné oběti, které neměly nic než svoji pravdu. Nyní je zde zcela nová verze, podle které byla vedena regulérní válka proti státnímu zřízení s cílem nadělat co nejvíce škod a pozabíjet co nejvíce lidí,“ myslí si Keller.

V této optice jsou pak podle něj komunisté jednou z válčících stran a bylo jejich slabostí, že své odpůrce nepozabíjeli tak, jako by je povraždili oni, pokud by byli jen o něco silnější. „To je zcela nový a pro komunisty, domnívám se, lichotivější pohled na minulost ve srovnání s verzí předchozí,“ doplnil sociolog.

Druhým podstatným momentem v celé věci je podle Kellera definice terorismu. Podle jeho slov totiž zabíjet lidi, kteří se nemohou bránit, patří k definicím terorismu. A Česká republika se přihlásila k boji proti terorismu, a přesto chce vyznamenávat ty, kdo prokazatelně zabíjeli i bezbranné,“ vysvětlil Keller rozpor.

Podle něj z toho plyne, že bude třeba definici terorismu pozměnit. A to proto, „aby naši vládní činitelé nevypadali jako lidé, kteří s terorismem v zásadě souhlasí. To by nevrhalo na naši zemi dobré světlo,“ uzavřel Keller rozhovor pro Deník Referendum.

Další informace:

iHned.cz "Bratři Mašínové jsou hrdinové," myslí si ministři. A jsou pro jejich ocenění

Aktuálně.cz Vyznamenat Mašína? Vláda zvažuje ocenění za 3. odboj

    Diskuse
    August 16, 2011 v 18.17
    Já si nemyslím, že by Nečasovi, nebo Topolánkovi šlo primárně o nějaké přestárlé a umírající fanatiky. Ani se nedomnívám, že by byli jejich příznivci. Je to všechno jen další z pokusných balonků, vypuštěných do prostoru s tím, co všechno je společnost ochotná zkousnout, co se dál s ní dá dělat, kam až je možno zajít. Zatím se daří, levice jen pokňourává, tak proč nebrat a nezabírat co se dá. Vždyt čekat, že by někdo řekl "tak už dost, dál už ani milimetr" je u nás snad nemožné. A konat tak už vůbec ne. Při každém dalším nezvratném kroku neoliberálů se ozve jen nějaký slaboučký verbální odpor, který rychle pohasne a i to ne vždy od všech "levičáků". Takováto opozice je nutně k smíchu a není divu, že si pravice dělá co chce. Nedivím se ani těm 40 % nevoličů, spíš někdy sám sobě. Vždyť není naivitou volit někoho, o kom vím, že nebude schopen zvrátit neoliberální vývoj v této zemi, nedokáže zatočit s MMF, SB, ratingovými agentůrami? A pokud nedokáže tohle, tak co chce vůbec dělat? Zvýšení daňového odpočtu na dítě o 50 korun, nebo podobná drobnost, tuhle zemi přece nezachrání.
    MP
    August 16, 2011 v 21.47
    Komunistický totalitarismus nebylo možné porazit jeho zbraněmi.
    Čepička, Kopecký nebo Reicin si nemohli nikoho přát víc než bratry Mašíny, kteří svou činností stalinský teror fakticky ospravedlňovali...
    Není proto náhoda, že komunistický režim (nikoli komunismus:)) porazilo mírové disidentské hnutí tím, že důsledně trvalo na dodržování lidských práv, a nikoli nějaká třetí světová válka (což je mimochodem nebetyčný rozdíl oproti nacismu).

    Ale i v té strašlivé hrůze represí 50. let bylo možné (vlastně jedině možné) vítězit morálně. Velikost M. Horákové je mj. v tom, že dokázala před smrtí říct: "Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to..."
    Srovnejme to s hrdlořezy Mašíny...
    MN
    August 16, 2011 v 22.05
    Je to bohužel přesně tak pane Ševčíku,
    ostatně se o tom také zmiňuji ve svých diskusních příspěvcích v DR (které zůstávají zcela bez odezvy). Moje pokusy kontaktovat v tomto smyslu představitele odborů resp. ČSSD vyzněly zcela naprázdno. Začínám mít dojem, že i opozici jde především o koryta. Bylo by ale zajímavé pátrat po příčinách tohoto stavu. Já vidím hlavní problém v manipulativním vysílání České televize, na které si ale také nikdo moc nestěžuje. Takže propadám beznaději. Jak jsem již vícekrát napsal, připustit zvýšení DPH a ponechat rovnou daň považuji za totální selhání naší opozice resp. odborů.
    MT
    August 17, 2011 v 8.33

    Mně by nevadilo, že Mašínové NĚJAK zabíjeli v době, kdy nebyla regulérní válka.

    To antikomunitičtí nacionalističtí partyzání "lesní bratři" v Pobaltí také - a těch si na rozdíl od Mašínů vážím.

    Ani v době horké války neudělal Gabčík to, co Mašíni, kteří navíc ukradené výplaty použili pro běžnou nikoli odbojovou potřebu

    ... ale za to výsadkáři zabili Heydricha, kdežto Mašínové ani vedoucího krajského tajemníka KSČ nebyli schopni efektivně oddělat ...

    to bylo asi moc nebezpečné, že ...

    Ani pravičák by neměl podobné figury obdivovat - natož jim dávat vyznamenání ...

    MT
    August 17, 2011 v 10.08

    Musím zároveň říci, že mně podráždil a pobouřil plačtivý příspěvek pana Plevy.

    Lidé, kteří se vzepřeli minulému režimu se zbraní v ruce, mají mojí úctu, pokud dodržují zásadní etiku zápasu - není důvod zapalovat ani protektorátnímu rolníkovi, členu Národního sjednocení a protektorátního svazu zemědělců jeho stohy ani soukromému či družstevnímu rolníkovi v reálsocu. Pokud ukradnu peníze, přepadnu banku jako kdysi Soso-Kobo-Džugašvili-Stalin apod. tak peníze mají být užity k odboji. Tak jako když komando ilegální Portugalské socialistické strany (tedy moji soudruzi ze Socialistické internacionály) vyloupilo proslulé portugalské kasíno Estoril na sklonku fašismu někdy v letech 1973-4.

    August 17, 2011 v 11.01
    K předchozímu příspěvku.
    Jenže já bych se spíš přikláněl k panu Plevovi a jeho příspěvek mi jako plačtivý nepřipadá. Obdivovat lidi, kteří se vzepřeli zbraní proti režimu je takové dost ošidné. I kdyby Mašínová vykradli Státní banku a za ukradené peníze vyhodili do povětří celou vládu, pořád by byli teroristé a zloději, na rozdíl od Gabčíka a spol. ČSR a později ČSSR byly členy OSN a dalších velmi mnoha evropských a světových organizací. Jejich vlády byly uznány jako LEGITIMNÍ všemi státy, včetně USA. Nebyly s nikým ve válečném stavu, OSN nikdy nerozhodla o nějakých sankcích proti nim. Schvalovat v takovémto případě ozbrojený boj proti režimu je pak stejné, jako schvalovat čin Breivika. Že motivy a konání Mašínů nebyly až tak protirežimní a v době, kdy jim začala hořet půda pod nohama, zapalovali stohy, aby se měli na Západě čím vykázat, není podstatné. Podstatné je, že pokud světové společenství neuzná nějaký režim jako zločinný, je ozbrojený boj proti němu terorismem. Jinak si každý z nás může pořídit kulomet a dle svého uvážení střílet všechny, o kterých si myslí, že mu vadí v jeho svobodném životě. Že naši pomatenci zpětně přepisují dějiny, na tom nic nemění. A jen tak kontrolní otázka, víte který východní politik byl nositelem nejvyšších britských a francouzských vyznamenání a řádů?
    MT
    August 17, 2011 v 11.23

    ... prostě nesouhlasím s panem Ševčíkem.

    To se občas stává ...

    A zdvořile se zeptám, jestli to komando PS a Mario Soares jako tehdejší předseda portugalských socialistů (členů Socialistické internacionály, nikoli komunistů!) byli také teroristé?

    Nezabíjeli, ale vyloupit kasíno taky není v souladu se zákony ... fašistického stejně jako jiného státu ...

    A to, co pan Ševčík uvádí, beztak nikdo z velmocí nedodržoval - zejména v napínavějších fázích války studené ...

    A tato věta

    "Podstatné je, že pokud světové společenství neuzná nějaký režim jako zločinný, je ozbrojený boj proti němu terorismem."

    ani není pravdivá, její obsah je absurdní - nehledě k otázkám jako "co to je světové společenství?" ...

    Mezinárodní právo upravuje postavení tzv. combatanta a věci se mají poněkud jinak ...

    ... nehledě k tomu - jaký orgán, kdo ze světové reprezentace ...
    ... záplava otázek ...

    MT
    August 17, 2011 v 11.24
    Caušescu?
    MT
    August 17, 2011 v 11.26

    vždycky jsem obdivoval to sionistické

    "UŽ NIKDY JAKO OVCE!"
    August 17, 2011 v 15.00
    Jistě, "světové společenství" je velmi vágní termín. Měl jsem spíše napsat, že OSN, ani další světové organizace, vlády ostatních států, NATO atd. Ovšem to, že velmoci nedodržují smlouvy a svoje postoje přece neznamená, že to máme akceptovat jako hotovou věc. Pak se ovšem můžeme smířit s čímkoli. Tím pak do budoucna klidně můžeme předpokládat, že Breivik dostane přidáno k důchodu. Prostě musí se hrát podle nějakých pravidel, jinak to nemá cenu. Vyloupení kasina a vražda, sám si odpovídáte, co z toho se dá definovat jako teristický čin. "Už nikdy jako ovce" - to zní velmi hrdině, škoda že toto hrdinství nepřišlo včas, stejně jako hrdinství dnešních antikomunistů. Ono se líp kope do komunistů, když jsou bezmocní, stejně jako do Palestinců, kteří jsou daleko slabší. A stejně toto násilí nenese a ani nemůže nést nějaké pozitivní výsledky, nese jen spirálu dalšího násilí. Vy obdivujete tohle, já obdivuju Gandího, a to i v jeho sociální politice.
    MP
    August 17, 2011 v 23.11
    Pánové, obávám se, že o všem rozhoduje kontext
    Stalinský teror 50. let, natož pak komunistický režim vůbec, nebyl prostě českým obyvatelstvem vnímán stejně jako nacistická okupace. Můžeme donekonečna diskutovat o to, co bylo horší (ale tady je možné pochopitelně srovnávání jen se stalinismem), ale nic naplat: Lidé (včetně např. J. Jiráskové) věřili tehdy v socialistické / komunistické ideály a režim z velké části podporovali, vždyť KSČ měla na 2 mil. členů, budovatelské nadšení nebylo hrané atd. Proč měli komunisté tuto nemalou podporu (minimálně do měnové reformy r.1953), na to možná odpovídá mj. můj příspěvek o nedobrém stavu první republiky pod článkem M. Hausera - a pak stačí uvážit zkušenosti s Mnichovem, okupací, osvobozením atd.

    Kdo za TAKOVÉTO SITUACE volí ozbrojený boj (notabene s civilními oběťmi), dostává se nutně na pozice extrému. Proto byla účinnější morální rezistence M. Horákové, která komunistům připomínala, že své humanistické ideály zradili...

    Čili neznám situaci v Portugalsku na konci diktatury, ale pokud byla již situace "zralá", pak samozřejmě čin, který by jinak byl vnímán jako kriminální, nabyl povahy legitimního boje. Situace asi zralá byla, když zanedlouho odmítla režim i armáda...

    Možná je to trošku cynické, ale tento politický, ideový a společenský kontext je vždy rozhodující pro morální posouzení každého takového násilného činu.
    MT
    August 18, 2011 v 9.49

    S posledním odstavcem bych vcelku souhlasil, pane Pleva.

    Nicméně o "účinnosti" morální rezistence, o které hovoříte ve svém textu výše, mám značné pochybnosti.

    Lid si projektuje Zorry a Jánošíky - a kdyby represívní komunistický pochop věděl, že může být snadno zabit, pokud bude jeho působení v rámci rozpětí možného zvlášť odpudivé - místo toho, aby bylo relativně humánní (v rámci daného uspořádání) ...
    ... pak by se snad dalo hovořit o určité účinnosti.

    Ghándhího si nesmírně vážím a můj první článek na Britských listech (s názvem "Hé Rám") byl věnován 60.tému výročí jeho smrti při atentátu 30. 1. 1948.

    Jeho taktika v Britské Indii a britské jižní Africe byla jistě účinná - nějak si tu účinnost nedovedu propojit s hitlerovským režimem ani komunistickým režimem v jeho první etapě ... jako dostatečnou.

    Něco jiného by byla normalizace 70. let ... ostatně naopak představa něčeho jako Charta 77 v roce 1953 působí nepřirozeně - až bizárně
    MP
    August 18, 2011 v 11.02
    Účinný odpor
    proti komunistickému režimu (ve smyslu svržení tohoto režimu) v 50. letech možný nebyl. Stalinismus mohla svrhnout jen třetí světová válka - ale ta by přinesla nezměrné neštěstí a možná i zánik civilizace. Hanbou Mašínů je, že právě třetí světovou válkou chtěli vyvolat.

    A účinnost odporu M. Horákové je právě v tom, že stala mementem (už v 60. letech), které komunistům připomínalo a vždy bude připomínat, že mají na rukou nevinnou krev. Kdyby Horáková páchala násilné činy, nebyla by tato morální převaha možná.
    MT
    August 18, 2011 v 12.13

    jak vidím, chápete tu účinnost postoje Milady Horákové nikoli jen on-line, ale i později, s odstupem, jako memento v poměrech méně brutálních, kdy je totalitní režim jinak citlivý (stejně jako Britové v Indii) ...

    ... pak ovšem souhlasím ...


    MT
    August 18, 2011 v 12.23

    ... jinak abyste zde nepohlíželi na mé jistě velmi civilizované soudruhy ze Socialistické internacionály s přílišnými rozpaky, pak k tomu Portugalsku dodávám, že komando Partido Socialista nechalo tehdy ve vyloupeném Estorilu jakýsi dopis, ve kterém se k akci přihlásilo a slíbilo peníze vrátit, až bude legálně fungovat i v Portugalsku - nejen v NSR a Francii.

    Zdroj informací :
    můj otec, šéfmontér, výstavba mlýnů, v Portugalsku působil půl rok před karafiátovou revolucí a půl rok po ní ...

    August 18, 2011 v 13.02
    Odboj po česku
    Ono je to v Čechách hlavně odboj post festum. Pokud by měli být Mašíni reprezentanti jakéhosi třetího odboje, tak byla jejich akce pěkná fušeřina. Nedosáhli ničeho. Ale jde především o vytváření odboje ex post, musel se vytvořit zákonem, jinak by neexistoval. Vytahujeme hrdiny jako králíky z klobouky - a pak jsou dobří i Mašíni.

    "Už nikdy jako ovce!" Nevím, nějak se mi příčí představa, že by židovská komanda střílela někde v lese vrahy z Treblinky.
    MT
    August 18, 2011 v 14.29

    "Pokud by měli být Mašíni reprezentanti jakéhosi třetího odboje, tak byla jejich akce pěkná fušeřina. Nedosáhli ničeho. "

    přesně
    August 19, 2011 v 10.06
    A celá tahle diskuse je důkazem, jak úspěšná je politika dnešní vlády, protože ač jsem již v prvním příspěvku psal, že tohle je jen manévr vlády na odvedení pozornosti od chystaných a prováděných nezvratných zlodějin a lumpáren, přesto jsme strávili mnoho času na jejich háčku. Času, který by jsme měli věnovat skutečným problémům.
    August 19, 2011 v 10.55
    Pane Ševčíku, rozumím vám, ale nesouhlasím
    Nesdílím vaši tezi, že jde o pokus vlády odvést pozornost od skutečných problémů.

    Ve skutečnosti jde o to, že se pravicový establishment pokouší ideologizovat dějiny, považovat jediný výklad za legitimní a správný, alternativní historické narativy naopak delegitimizovat. Cožpak to není závažný problém?
    August 19, 2011 v 11.03
    Děkuji Milanovi Znojovi i Janu Kellerovi i (vrat)
    za pádné argumenty, jimiž dokládají názory na případ bratrů Mašínových. Také děkuji všem diskutujícím. Všichni více méně vyjadřují moje názory včetně váhání. Vzpomínám, jak jsem před lety na počátku kauzy povrchně soudila, že bratři Mašínové jsou hrdinové, a jak mne z toho můj manžel postupně vyvedl z hlediska důsledného pacifismu, který zastával. Argumenty, které tu zazněly, by ocenil. Pane Ševčíku, Vaše poznámka je případná. Ale člověk někdy dopředu neví, co je ztráta času a co je naopak dar.
    August 20, 2011 v 8.49
    Pro pana Kandu a paní Švandovou
    Jistěže tato adorace Mašínů je závažným problémem, je však tím neajktuálnějším, že se mu dnes věnuje téměř celé Právo? Není to jen takový "Bátora" ? V tuhle chvíli probíhají práce na vytunelování státu, pro většinu obyvatel to bude mít katastrofální dopad. Když vám hoří dům, taky nejdříve hasíte, místo opravy zámku u dveří. V Právu, pokud se jedná ještě aspoň trochu o levicové periodikum, by na titulních stranách měly být články paní Švihlíkové a dalších kritických ekonomů, lidem by měli levicoví ekonomové vysvětlovat dosahy "reforem", dosahy pádu hodnoty akcií na světových burzách atd.. To je teď to nejdůležitější. Pokud si Kalousek stěžuje, že obyvatelé této země nejsou ekonomicky vzděláni, tak je pojďmě vzdělávat. Ukažme jim, kdo se podílí na jejich stahování z kůže, ukažme jim jinou variantu ekonomiky. Bez toho budou naše debaty jen saloní retorikou o nesmrtelnosti chrousta.
    August 20, 2011 v 9.52
    Panu Ševčíkovi
    Právo je deník, marxisticky řečeno, maloburžoazní. To už je dnes jasné, bohužel. Rád čtu komentáře Petra Uhla nebo Jana Kellera, ale jinak je v tom až moc opatrnictví... Ty ekonomické rozbory, které by nebyly neoliberální, mi tam taky fakticky chybí.

    Ale Bátora je taky problém. To totiž souvisí s tím, co ještě jsme schopni tolerovat a kam už nebudeme chtít zajít. Zatím se zdá, že např. v internetových diskusích si Bátora stojí dobře: lidé se ho zastávají. Není to varovné?
    August 20, 2011 v 11.58
    Bátoru jsem měl v úvozovkách, jako příklad, že koalice málem rozpadne kvůli němu a přitom jí nevadí neoliberální ekonomická politika, kterou ovšem všechny strany koalice ve volebním programu neměly. Takže, ne že by Batora nebyl problém, ale pokud se má vládní koalice rozpadnout, mělo by to být kvůli rozdílnému pojetí prosazování předvolebních ekonomických programů. Tak i my bychom neměli přejít mlčením vyznamenávání loupežných vrahů, ale téma primární by pro nás měl být boj s neoliberální ekonomickou politikou.
    JG
    August 20, 2011 v 19.31
    Pane Kando,
    možná se lidé Bátory zastávají prostě proto, že díky němu tahle vláda už celý týden nestačila nic zdražit, zrušit, zakázat ani zpoplatnit -a aspoň tato bezděčná zásluha mu možná ušetří pár tisíc let v očistci...
    + Další komentáře