Vyzývat Sobotku ke složení mandátu je facka voličům

Filip Outrata

Laciná cesta hledání obětních beránků a ignorování hlasu vlastních voličů ČSSD k cestě ze dna rozhodně nepomůže. Jihomoravští funkcionáři si to ale zjevně neuvědomují.

Jihomoravští sociální demokraté na své krajské konferenci vyzvali Bohuslava Sobotku ke složení mandátu. Poměrně výraznou většinou (78 pro, 33 proti, 14 se zdrželo) si odhlasovali, že hlavní odpovědnost za volební debakl nese dosluhující premiér a bývalý předseda strany. Jihomoravští sociální demokraté, přesněji řečeno ti, kdo je zastupují na krajské konferenci, si zvolili tu nejjednodušší cestu k vyvození odpovědnosti za neúspěch. Našli si obětního beránka, na kterého svalili vinu, aby mohli dál pokračovat, jako by se jich propad ČSSD příliš netýkal.

Ne že by byl Bohuslav Sobotka na volebním debaklu bez viny. Odpovědnost nese už z pouhé skutečnosti, že byl (až na několik posledních měsíců) předsedou strany. Mělo by být samozřejmostí, že lídr neúspěšné strany vyvodí odpovědnost, především tím, že uvolní místo ve vedení strany jiným. Sobotka ale už není předsedou, ve vedení strany nefiguruje a nechystá se tam kandidovat. V tomto smyslu už svou odpovědnost vyvodil.

Něco zcela jiného je ale výzva k tomu, aby se vzdal mandátu, který získal ve volbách. A je to mandát relativně silný, bývalý předseda ČSSD dostal nejvíc preferenčních hlasů z jihomoravské kandidátky, víc měl ze všech kandidátů sociální demokracie jen volební lídr Lubomír Zaorálek. Silný mandát to je ovšem opravdu jen relativně, před čtyřmi lety měl Sobotka v čele jihomoravské kandidátky 22 tisíc preferencí.

Kdyby voliči skutečně chtěli Bohuslava Sobotku potrestat, dopadl by jako Ivan Langer ve volbách 2010, který byl na prvním místě olomoucké kandidátky ODS „vykroužkován“ a přeskočili ho následující dva kandidáti. Jihomoravští voliči sociální demokracie ale letos řekli něco jiného: je to velká bída, ale při vší té bídě je Bohuslav Sobotka stále tou zdaleka nejlepší volbou. Chceme, aby v politice pokračoval, aby se ve Sněmovně ještě jednou pokusil něco pro nás udělat.

Pokud toto jihomoravští krajští delegáti nevědí, ukazují tím jen to, že jsou zcela odtržení od politické reality. Jejich rozhodnutí je facka voličům ČSSD. Bývalý brněnský primátor Roman Onderka, kterého jihomoravská organizace navrhuje na předsedu strany, dostal přes tři tisíce preferenčních hlasů. Dvakrát méně než Sobotka. U Onderky se jeho ještě výrazně relativnější úspěch bere málem jako vstupenka do vedení strany. Ale u bývalého předsedy to je jen rozhodnutí voličů, kteří zřejmě jihomoravské funkcionáře a funkcionářky už vůbec nezajímají.

Povolební dění v sociální demokracii připomíná (slovy komentátora Petra Honzejka) domácí zabijačku. Místo aby ČSSD hrála aktivní roli v povolební situaci, vyžívají se mnozí současní i bývalí představitelé v osobních sporech, hledání viníků nebo naopak vlastní exhibici. Jiní členové z ČSSD odcházejí, u některých, jako u náměstka ministra průmyslu Karla Novotného, který přirovnal Romy k medúzám, to ovšem opravdu není škoda. Ale zůstává dojem rozkladu, dojem velice nevábný.

Místo laciného hledání obětních beránků by se sociální demokraté měli zaměřit na to, jak co nejrychleji najít nové, věrohodné a slušné vedení. Jak přilákat nové členy a udržet si je. A především na to, jak být opět čitelní jako strana důsledně demokratická a zároveň stejně důsledně sociální. Dnes už celkem reálná vyhlídka na propad pod hranici volitelnosti by měla být dostatečně silným budíčkem. Pokud nezabere ani to a domácí zabijačka bude pokračovat, bude odchod české strany sociálně demokratické do učebnic dějepisu zřejmě už jistý.

    Diskuse
    November 28, 2017 v 10.08
    Faktická poznámka
    S komentářem souhlasím, Onderka, Hašek a spol., kteří to zorganizovali, prokazují naprostý nedostatek sebereflexe co se týče tažení sociální demokracie ke dnu (či do kanálu), jen co se týče těch preferenčních hlasů, tak Sobotka dostal 2300 a nějaké drobné, kdežto Onderka 1800 a nějaké drobné - když to spáchali, tak jsem se na to díval.
    FO
    November 28, 2017 v 10.39
    M.Šimsovi
    Skutečně je to tak, jak jsem uvedl v článku, tj. Sobotka 7272 preferencí, Onderka 3098. Viz http://www.info.cz/volby-2017/vysledky-voleb/strana-cssd/?strana=4
    November 28, 2017 v 11.18
    Český statistický úřad
    Kraj: Jihomoravský kraj
    Okres: Brno-město
    Strana: Česká strana sociálně demokratická
    Kandidát Přednostní hlasy
    poř.
    číslo příjmení, jméno, tituly věk abs. v %
    1 Sobotka Bohuslav Mgr. 45 2 379 16,52
    2 Sklenák Roman Mgr. 47 1 293 8,98
    3 Petrů Jiří Ing. 61 324 2,25
    4 Vágner Lukáš Mgr. 36 480 3,33
    5 Gabrhel Vlastimil Ing. 39 340 2,36
    6 Onderka Roman Bc. MBA 51 1 853 12,87
    November 28, 2017 v 11.21
    Omlouvám se, máte pravdu - nebyl to celý Jihomoravský kraj
    +1 Sobotka Bohuslav Mgr. 45 7 272 14,76 * 1
    2 Sklenák Roman Mgr. 47 3 028 6,14 - 1
    3 Petrů Jiří Ing. 61 1 564 3,17 - 2
    4 Vágner Lukáš Mgr. 36 1 750 3,55 - 3
    5 Gabrhel Vlastimil Ing. 39 2 176 4,41 - 4
    +6 Onderka Roman Bc. MBA 51 3 098 6,29 * 2
    November 28, 2017 v 17.13
    Na jižní Moravě patrně soudí,
    že Bohuslav Sobotka příliš Jihomoravský kraj ve Sněmovně nereprezentuje a mohl by ho lépe reprezentovat jiný poslanec za jižní Moravu. V minulosti to bylo horší. Za Jihomoravský nebo Severomoravský (Moravskoslezský) kraj kandidovala spousta vyloženě pražských politiků, což Bohuslav Sobotka tak úplně naštěstí není, a ti potom třeba nepodpořili strategické stavby v regionu, za který byli zvoleni. Ty hlasy centra zvolené za perfierii byly zkrátka znát. Jižní Morava je dnes region, který podporu pro strategické dopravní stavby potřebuje, zejména kvůli legislativním problémům, nejvíce.


    MP
    November 28, 2017 v 18.11
    Davidovi Ungerovi
    Máte pravdu, třeba náplava Zaorálek. Kandidoval vždycky za Moravskoslezský kraj a přitom tam přivandroval až ve svých jedenácti letech; a zabíral místo takovým domácím borcům, jako byl pan poslanec Turek :-)

    A máte jistě pravdu i v tom, že dnes Bohuslav Sobotka -- ač přeci jen tak trochu z Moravy, když už se tam narodil, vyrostl, vystudoval, byl vždycky členem tamější socdem. atd. -- nereprezentuje jihomoravskou sociální demokracii. Není vhodným reprezentantem ani malosti, ani sobectví. Ba ani korupce.


    November 28, 2017 v 19.39
    Vážený pane Profante,
    obávám se, a je to škoda, že jste nepochopil mou nadsázku a jiný pohled na problematiku, tentokrát ze zcela politologicko- legitimního pohledu centrum vs. periferie. Nemyslel jsem to ale jako relevantní argument proti Bohuslavu Sobotkovi.

    Ale chcete-li, těch osobností bez vazby na region, bylo zvoleno na jižní a severní Moravě a ve Slezsku zvoleno skutečně mnoho. Jen pro informaci ti významnější: Václav Klaus, Miloš Zeman, Petr Pithart, Waltr Komárek, Martin Stropnický, Šimon Pánek, Marek Benda, Vladimír Dlouhý, Daniel Kroupa nebo Kristýna Kočí.

    Dle vašich zkušeností z politiky jistě víte, že vazba poslance na svůj volební obvod hraje roli.
    MP
    November 29, 2017 v 13.45
    Davidu Ungerovi
    Vždyť víte, že se neshodne:-)

    Oni jsou poslanci a ministři, kteří jsou odněkuď a dávají si záležet na tom, aby se to ó nich vědělo. V nejhorším případě přestěhují svoji Ostravu nebo Plzeň na ministerstvo. Možná někdy i tomu svému regionu i pomůžou, i když to nepamatuju. Vždycky hodí ale mají plnou hubu a starají se ó to, aby v něm dostávali dotace a zakázky ti z té správné party (objem prostředků směřovaných do regionu je přitom stejný jako by byl bez jejich iniciativy).
    Sobotka a Zaorálek jsou politici z konkrétního regionu, znají to tam a jsou tam doma, ale přitom dokážou rozlišovat úrovně.

    K té Vaší nadsázce. Naštval jste mě takříkajíc za jižní Moravu. Ten krásnej kus světa si nezaslouží být zaměňován s tou sebrankou, co se tam shodou okolností zmocnila vlády nad zbytky krajské organizace ČSSD.