Někdy je potřeba střelit se do hlavy

Petr Bittner

Sobotkova demise vypadá jako zoufalý čin. Střelit se do hlavy však může znamenat i radikální odmítnutí vynucené volby. Nastal čas nasměrovat veškerou politickou dynamiku proti Andreji Babišovi. Začíná souboj o českou demokracii.

Zapomínáme, co je politika. Zapomínáme, že politiku netvoří jenom PR. PR dokonce není ani její hlavní složkou. Taky jsme všichni málem zapomněli, že Andrej Babiš je ministr jako každý jiný. Dovedete si představit jiného ministra, který by se dožil konce mandátu byť po jediném z Babišových skandálů? Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, nahrané výhrůžky vlastním redakcím, natočené výhrůžky veřejnoprávní televizi… vždyť to není normální. Není normální, že byl Babiš členem téhle vlády. A nebude normální, bude-li členem té příští.

Bohuslav Sobotka to vyřešil jako policejní robot demontující bombu v Simpsonových ve filmu: pod tlakem volby mezi červeným (odvolat Babiše a učinit ho mučedníkem) a modrým (neodvolat Babiše a ukázat slabost) drátem si nakonec ustřelil hlavu. Zdánlivě zoufalý čin se nakonec může stát tím nejradikálnějším, čeho se lze v demokratické politice dopustit: odmítnutím vynucené volby a vysvobozením k nové politické imaginaci. Nyní je třeba nasměrovat veškerou politickou dynamiku proti Andreji Babišovi.

Střelit se do hlavy může být radikálním odmítnutím vynucené volby. Repro DR

„Nejsem politik, makám,“ znělo po nekonečné čtyři roky lehkovážně přijímané motto Andreje Babiše. Ano, tohle je PR. Realita bez PR, realita bez obalu a bez politické korektnosti je však jiná: Andrej Babiš je politik až běda, a jako ministr nestál za nic. Když píchneme špendlíkem do halucinogenní píárové bubliny, která jeho siluetu obklopuje a která systematicky rozostřuje naše vnímání, stojí před námi otravný, ubrečený politik starého střihu, který se ve funkci moc nenadře a všechno svádí na ostatní.

Bohuslav Sobotka mohl Andreje Babiše už dávno odvolat. Nejpozději ve chvíli, kdy se sociální demokracie na okamžik prezentovala jako alternativa — nabídla program se skutečnou vizí pro spravování našeho hospodářství, počínaje daňovou reformou a odlivem zisků konče. Andrej Babiš a jeho pseudohnutí naproti tomu nenabízí nic než píáristou vypuštěný pšouk z vypreparovaného extraktu falešné naděje bez špetky zájmu o skutečné lidi nebo budoucnost téhle země.

Přijme-li nicméně Miloš Zeman demisi, vláda končí a Andrej Babiš spolu s ní končí jako ministr financí. Chobotnice jeho hnutí obratem narve všechna svá chapadla do nepředstavitelně drahé kampaně, která už teď podle některých průzkumů útočí na 30 procent. Málo se ptáme lidí, kteří tomu podvodu jménem ANO pomáhají vytvářet dojem slušného projektu. Jiřího Zlatušku zřejmě vystrnadilo samo hnutí, Petr Vokřál, Věra Jourová nebo Robert Pelikán jsou na tahu: chtějí-li být do budoucna považováni za slušné politiky, měli by urychleně „ztratit kontakt s hnutím“.

Vždyť je to absurdní: Andrej Babiš nepatřil do téhle vlády a nepatří ani do žádné další, která ji nahradí. Kdo se o to dosud nestaral, měl by se na to zaměřit dneškem počínaje. Volit ANO není hloupost, ale chyba. Lidi nejsou hloupí, ale chybují. A Babiš utrácí stovky milionů za to, aby spoustu z nás k téhle chybě přiměl.

Nevolit ANO je nejjednodušší způsob, jak úplně zadarmo naštvat jednoho oligarchu. V následujících měsících svedeme komplexní zápas o podobu české demokracie. Nepodílejme se svými hlasy na další těžbě miliardářovy odcizené investice a nechme společně toho gaunera aspoň jednou v životě prohrát.

    Diskuse
    MH
    May 2, 2017 v 16.37
    "Pseudohnutí"
    Podle autora tedy máme proti pseudohnutí zřejmě volit stranu ČSSD-Zemanovců, kteří se proslavili především uzavíráním několik "odchycených" uprchlíků do něčeho, co nápadně připomíná koncentrák, podlézáním čínským a všem ostatním lobbistům, spojenectvím s Orbánem a PaS, neschopností zajistit elementární transparentnost v místních organizacích připomínajících skupiny organizovaného zločinu, návrhy na změny ústavy v duchu 2. republiky a nakonec tím, že je schopna proti osobnosti jakou je Jiří Drahoš podpořit vyčpělou mravní trosku Miloše Zemana. To jen ukazuje míru úpadku levice kolem ČSSD, a tam musím zahrnout i DR. Místo apelů Jourové, Zlatuškovi atd. bych viděl jako prospěšnější pro levici, kdyby zametla před vlastním prahem.
    Myslím, že to vidíte příliš pateticky pane Bittnere.

    Daná situace je výsledkem koaličního vládnutí dvou nejsilnějších stran.
    Vždy je lepší, když jsou v opozici.
    V zemích s vysokou politickou kulturou se jejich předvolební střet odehraje v jistých mezích, třeba v Německu, u nás holt lítají talíře a padají facky.

    Navíc v Česku je to umocněno tím, že jeden z hráčů je oligarcha, který se nijak nežinýruje ve využívání svého bohatství a moci při útocích na své politické konkurenty.
    Je dokázáno, že před krajskými volbami Babišova média výrazně stranila ANO a napadala ČSSD. Hlavně ČSSD.
    Dá se toho najít tuna...

    90% svého určeného času tahle vláda nějak fungovala, opravdu se to čistě náhodou vyhrotilo až teď?
    ----------------------------

    Osobně si myslím, že Zeman donutí Sobotku dovést vládu do řádného termínu a bude mu to působit přímo sadistickou rozkoš.
    Babiš ve volbách dostane 36% a bude si vybírat koaličního partnera.
    Zeman se znovu stane prezidentem.

    (Hm, nechybí v tom příběhu někdo?)
    May 2, 2017 v 19.25
    Myslím, že Sobotkův krok je správný. Tomu, aby politickou scénu ovládl Babiš, asi nezabrání, ale nic jiného také ne. Záleží na tom, jak se proti budoucí vládě ANO zformuje opozice. Za nejzásadnější Sobotkovo prohlášení považuji to již staršího data, že do vlády a ANO půjde jen v postavení vítěze voleb. Při troše štěstí bude Babiš panovat jen na 4 roky.

    To, co píše pan Hadžič o ČSSD je sice víceméně pravda, ale to, že je socdem ve srabu, nečiní ANO o nic přijatelnější.

    DR bych z úpadku levice nevinil. V značné různorodosti názorů reflektuje možnosti, které levice má. Jsou omezené, ale za to nemůže ani Jakub Patočka ani Petr Bittner. Ani v tak vyspělé zemi jako je UK nejsou nijak skvělé.
    Ano, správný krok.

    Jenže možná do prázdna.

    Andrej Babiš sice už přebírá iniciativu a vyhlašuje, koho by si představoval za nového premiéra staré úspěšné vlády místo Sobotky,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale hlavní šelma v téhle partii je nyní prezident.

    A já se veklice obávám, že prezident odmítne Sobotkovu demisi, čímž celou akci premiéra rozbije na prach. A přesvědčí i Andreje Babiše, ať to se Sobotkou ještě pár měsíců vydrží a pak bude mít od něho i ČSSD definitivně klid.

    A to čekání, i když trošku nepříjemné, nemusí být nudné a neplodné.
    Vždyť si to představte --- premiér přivázaný ke kůlu a obklopený posměváčky, co na něj plivají.
    Neschopný blbec takového kalibru, že podělal i vlastní demisi.
    Miloš se bude královsky, neboť z Hradčan, bavit.
    A Andrej může říkat: "Podívejte se na toho krypla, pod kterým jsme byli ve vládě a přesto jsme dokázali tuto republiku pozvednout - zlepšili jsme výběr daní, snižujeme zadlužení, platy rostou... A teď si představte, co můžeme dokázat bez takových neschopů jako Sobotka a ČSSD."
    --------------------------------

    To by byla katastrofa.
    PH
    May 3, 2017 v 7.12
    Sobotka nemá co ztratit. A ke komentářům: ať by udělal cokoliv, vždy by na tom někdo našel mouchy. A jak včera řekl Lukáš Jelínek, Zeman před prez. volbami je jiný, nežli před čtyřmi lety. Nebude chtít jít do velké konfrontace. Uvidíme!
    AM
    May 3, 2017 v 9.28
    Ústavní posun
    Včera Šídlo v Událostech, komentářích suše poznamenal, že se začínají měnit ústavní pravidla.

    A má pravdu.

    Dnes se zcela vážně hovoří o tom, že by prezident přijal čistě jenom demisi předsedy vlády, ale vláda samotná by pokračovala dál, jen by ČSSD navrhla nějakého nového premiéra ze svých řad a toho by Zeman jmenoval do voleb.

    Ještě před pár lety by to, že padá celá vláda když premiér podá demisi, bylo naprosto nezpochybnitelné.
    A byly by předčasné volby.

    Ale bylo jasné, že změna prezidentské volby na přímou začne měnit ústavní poměry. I když si poslanci ve své dětinskosti mysleli, že ne. Že když se nezmění prezidentské pravomoci, nezmění se ani ústavní systém. Jen se lid takříkajíc "nažere" a dá pokoj se svými stesky, že na nic nemá vliv.........

    Už tehdy se jim říkalo, že to není pravda. Marně.
    Takže teď nás čeká další z reálných ukázek.
    PM
    May 3, 2017 v 10.00
    Epistokratie – vláda znalců vládnutí znalých
    je dnes často považovaná za východisko a logickou formu vládnutí, která má zachránit haprující demokracii.
    Je možné aby se moudrý člověk stal politikem?
    Je možné aby v soupeření o moc v postmoderně se prosadili platonisté .........bych se pana Poláčka zeptal.
    MP
    May 3, 2017 v 11.08
    Alešovi Morbicerovi
    Že by? V letech 2002 až 2006 podal premiér demisi dvakrát. Všechny tři vlády tohoto období se opíraly o tutéž koaliční většinu a změn na mosteckých postech bylo víc v běžném provozu než při ustanování Grossovy a Paroubkovy vlády. Novinář Šídlo podlehl zkratce, ale ani psaná, ani žitá a ústava České republiky by se nijak neměnila, pokud by se v nové vládě změnilo jen jméno premiéra a eventuálně jednoho ministra.
    Že by Sobotka lišácky počítal s tím, že Zeman přijme jen jeho demisi?
    https://nazory.aktualne.cz/komentare/jan-molacek-proc-si-myslim-ze-sobotka-udelal-obrovskou-chybu/r~38b0b4a82fd311e7b5e5002590604f2e/

    Dost tvrdě napsáno, ale je to v podstatě pravda - Sobotka měl odvolat Babiše bez ohledu na jeho možné "mučednictví" a bez ohledu na Zemanův názor. Vždyť měl v ruce požadavek ústavní většiny poslanců, co by ještě chtěl?
    A mohl by postavit své slovo, svou autoritu, že Babiš věci dostatečně nevysvětlil, proti Babišovu, že ano.
    Navíc ho už kromě evropské agentury porověřuje i policie ČR.

    Ale teď?

    Jsem opravdu zvědav, co bude teď...

    Moc bych se divil, kdyby to Bohuslav Sobotka ustál.
    PM
    May 3, 2017 v 13.35
    I já jsem zvědav pane Morbicere,
    na to jaký investiční potenciál a jakou formu vygeneruje pan majitel nejen poloviny? medií.
    MH
    May 3, 2017 v 14.17
    Mezitím v Praze...
    Na serverech právě proběhla zpráva, že policie zatkla Sobotkova pražského spojence Březinu. Něco, s čím Sobotka celkem mohl a měl počítat. Čili, zatímco dezorientovaná levice hledala v Sobotkovi ochranu před Babišem a to nejmenší zlo, dopracuje se dost možná k tomu, že v parlamentu bude mít buď symbolické zastoupení několika individualit z různých stran, nebo vůbec žádné. Kdo ani po odvolání J. Dienstbiera nepochopil co je Sobotka zač si vlastně ani lepší reprezentaci nezaslouží.
    Můj tip pane Petrásku je, že i když by Zeman rád viděl Sobotku, jak se uvaří ve vlastní šťávě a dovede svou stranu z pozice premiéra k 11% a třetímu či čtvrtému místu ve volbách, načež bude rituálně zavražděn vlastními lidmi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, přece jen bude ochotný jeho demisi příjmout.
    Ale ne jako demisi celé vlády. Jen jeho, coby premiéra.

    A pak navrhne svého manažerského premiéra, který bude vládu pouze technokraticky řídit do řádného a nedalekého termínu voleb a ta dokončí "rozdělanou práci". Protože předčasné volby jsou prostě blbost a vláda je podle jeho slov už z dřívějška úspěšná.

    ANO, KDU-ČSL budou souhlasit bez výhrad, ČSSD je také proti předčasným volbám, nakonec se všem uleví.............

    A Sobotka bude v ,,,,,,.
    P.S. - to pokud se Andrej Babiš nebude chtít za žádnou cenu vzdát postu ministra financí a zatím všechno ukazuje, že je to tak. (???)
    JN
    May 3, 2017 v 15.59
    Ohlášená demise se samozřejmě týká celé vlády, nikoli pouze osoby premiéra.
    Někteří to ale odmítají chápat. Podle mě to jde na vrub jejich charakteru.
    JP
    May 3, 2017 v 16.07
    Možnosti epistokracie
    "Je to k uzoufání: hlupáci jsou tak sebevědomí, a ti chytří jsou tak plni sebepochybností!"

    Toto tristní konstatování, pane Petrasku, svého času pronesl známý anglický filozof Bertrand Russell.

    A asi nebude žádných pochybností o tom, že politika je jen velice málo příznivým prostředím pro někoho, kdo je neustále zmítán pochybnostmi o tom, jestli už konečně dosáhl toho pravého poznání. Politika - a to především ta vysoká - je kolbištěm pro hráče zcela opačného zaměření, kteří nikdy netrpí "přehnanými" pochybnostmi o sobě samých. S tím ovšem, že pak - alespoň podle mínění anglického filozofa - je s nimi nerozlučně spojena i ona druhá charakteristika, týkající se jejich kognitivních schopností.

    Je to snad opravdu ryze matematický zákon, nepřímá úměra: čím je kdo duchovně nadanější, tím méně ho to táhne do politiky; a naopak.

    Ostatně, už Aristoteles svého času ve své "Politice" konstatoval, že ty skutečně vzdělané a nadané a mravně pevné muže bude do účasti v politice daleko spíše zapotřebí nutit; neboť právě tito vzdělaní a inteligentní mají pravidelně naprosto jiné osobní a životní zájmy a cíle, nežli svůj čas utrácet v - principiálně bezduché - politice.

    Samozřejmě, i z tohoto pravidla mohou být výjimky, jak v tomtéž antickém starověku dokládá třeba příklad moudrého Solóna.

    Ovšem i tento Solón, poté co dokončil své reformní dílo, opustil svět politiky a vydal se na pouť tehdejším vzdělanostním světem. A když se po deseti letech vrátil zpět do Atén - našel je opět rozvrácené politickými rozbroji.

    Takže, pane Petrasku, vedle toho základního problému, jak dostat skutečně moudré (a slušné) muže či ženy do politiky, nám tu vyvstává problém ještě řádově těžší: kde vzít alespoň natolik moudrý lid, aby dokázal uchovat dílo těch nemálo moudrých, kteří se přece jenom odhodlají nasadit své schopnosti k jeho prospěchu...


    -----------------------------------------

    Mimochodem, docela zajímavou úvahu na téma epistokracie je možno shlédnout tady: http://www.jetotak.sk/editorial/tupy-uder-vzdelanostnym-cenzom

    Její autor se sice nakonec centrálnímu problému vyhýbá; nicméně jeho rozbor je možno brát jako racionální odůvodnění z hlediska klasického pohledu institucionálně-formalizované parlamentární demokracie.
    AM
    May 3, 2017 v 16.16
    Ohlášená demise se samozřejmě týká celé vlády
    Víte pane Nusharte, taky jsem byl přesvědčený, že premiér podá demisi za celou vládu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ale když jsem se včera díval pořádně, po pravdě jsem nikde v Ústavě přímo tohle nenašel.
    JN
    May 3, 2017 v 17.24
    No já nevím, že by Sobotka neměl k dispozici právníky, kteří tomu rozumí, to se mi nechce věřit.
    Co třeba tohle:

    Článek 68
    (5) V ostatních případech prezident republiky jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

    Článek 73
    (1) Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády.


    Článek 74
    Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

    Článek 77
    (1) Předseda vlády organizuje činnost vlády, řídí její schůze, vystupuje jejím jménem a vykonává další činnosti, které jsou mu svěřeny Ústavou nebo jinými zákony.

    -------------------------

    Když může odvolat jednoho, snad může odvolat i všechny.

    Mám spíš pocit, že když psali Ústavu, nepočítali s tím, kdo bude prezidentem. To se projevilo už za Klause.

    Myslím ale, že to není první případ v historii ČR (od roku 1993), kdy premiér podal demisi za celou vládu.
    JN
    May 3, 2017 v 18.20
    "Kde vzít moudrý lid, aby dokázal uchovat dílo těch nemálo moudrých, kteří se přece jenom odhodlají nasadit své schopnosti k jeho prospěchu?"
    To je docela jednoduché. Je třeba nemoudrý lid zavřít do gulagů a zbude jen ten moudrý. A on si už každý z těch zbývajících moudrých dá setsakramentský pozor, aby "nezblbnul".
    AM
    May 3, 2017 v 18.37
    "Když může odvolat jednoho, snad může odvolat i všechny"
    No to právě není jisté.
    Odvolávání členů vlády je jedna věc - tady prezident premiérovi MUSÍ vyhovět (a dokonce na to nemá nekonečně dlouhou dobu, jak někteří fabulují), a demise celé vlády jiná věc.
    Jisté je, že demisi vlády je prezident ve dvou případech povinen přijmout, a v jednom případě je povinen odvolat vládu, i když demisi nepodala. To v případě, že ji nepodala i když ji byla povinna podat.

    Ve všech ostatních případech, včetně toho současného, má prezident volnost v rozhodování, jestli demisi přijme, nebo ne.

    Ústavní právník Pavel Hasenkopf dnes označil větu "vláda stojí a padá s premiérem" za "ústavněprávní legendu", které všichni uvěřili a tím z ní udělali ústavněprávní realitu.
    (nicméně uznává, že je v menšině)

    Já tam při včerejším čtení taky nic takového nenašel...
    JN
    May 3, 2017 v 19.14
    S tím bych souhlasil, že prezident má v tomto případě volnost v rozhodování,
    jestli demisi přijme, nebo ne.
    Nesouhlasil jsem s tím (nezdálo se mi to pravděpodobné), že by premiér nemohl podat demisi za celou vládu, ale jen za sebe. Domníval jsem se (možná mylně), že předmětem zpochybňování je právě toto.

    A Sobotka přece chce podat demisi za celou vládu, nikoliv pouze za svoji osobu. Prezident tedy buď demisi celé vlády přijme, nebo ji nepřijme. Nemůže ale "vyzobnout" z vlády jen samotného premiéra.
    Podle Babiše prezident demisi vlády podanou Sobotkou přijme.
    Uvidíme.
    V tom jsem to tedy neodhadl, myslel jsem, že vládní demisi nepřijme.
    Ale stejně -- divil bych se, kdyby se Zeman pouštěl do nějakého velkého ministerského rošambo, po dohodě se stranami bych čekal, že si současní ministři ani nebudou balit kancelář.
    Je pět měsíců před volbama a z toho jsou dva prázdninové.
    Zemanův premiér sestaví vládu z dosavadní vlády, která je podle Zemana přece úspěšná.
    (Sobotka ve vládě nebude určitě, Babiš možná)
    + Další komentáře