Nabízí Michal Horáček alternativu?

Filip Šimeček

Filip Šimeček nabízí svůj osobní pohled na prezidentského kandidáta Michala Horáčka. Je to člověk vtipný, morální a noblesní. Otázkou ale zůstává, zda není dalším kandidátem odtrženým od zájmů a potřeb nejchudších.

Osobně se domnívám, že prezident (jakožto i ostatní političtí zástupci) je ve svobodné společnosti zbytečný a lidé jsou schopni spravovat si své záležitosti sami, a to lépe a efektivněji. Nemluvě o absurdnosti představy, že jeden člověk může reprezentovat deset milionů občanů.

Přesto mi přijde debata o možném nástupci Miloše Zemana zajímavá. Tím více, že horkým kandidátem na tento post je textař Michal Horáček, jehož postoje jsou zploštěle (dez)interpretovány tu „zemanovci“, tu „havlisty“.

Jistota patří smrti

S Michalem Horáčkem jsem se setkal v březnu 2015, kdy jsem si přivydělával jako moderátor literárních besed. Povídali jsme si zejména o jeho aktuální knize Habitus hazardního hráče, ale debata se stočila i k politice. Pravicovými médii tehdy hýbalo zděšení nad vítězstvím „radikálně levicové“ Syrizy v řeckých volbách a jeden by si i myslel, že zombie laciného antikomunismu opět vstává z hrobu.

„Opravdu si myslíte, že by si Syriza tváří v tvář finančním trhům dovolila dělat levicovou politiku?“ zeptal jsem se svého hosta a Michal Horáček byl dotazem poněkud zaskočen. Bylo evidentní, že nad řeckým tématem takto dosud nepřemýšlel a skutečně věřil, že ostrůvek socialismu v podmínkách neoliberální hegemonie je reálnou hrozbou dneška. I přes nesčetná varování politologů se nakonec mé předpoklady formulované v jednom z článků naplnily.

I přes rozdílnost našich politických názorů byla debata s Michalem Horáčkem přátelská, vtipná a intelektuální. O jeho výtečnou knihu byl zájem (ostatně koho by napadlo přepracovat svou doktorskou práci na beletrii?) a Horáček sklidil zasloužený potlesk.

Je vůbec možné najít prezidenta, který dokáže pochopit zkušenosti těch nejchudších? Foto ceskatelevize.cz

Přesto si nemyslím, že Horáček může na Hradě představovat nějakou alternativu, která by mohla změnit současný politický marasmus či alespoň zásadně ovlivnit veřejnou debatu. Uvědomme si, že Horáček patří mezi milionářskou elitu; je tedy zřejmé, že minimálně posledních dvacet let neřešil, zda na konci měsíce vyjde s platem. Snad jen takoví lidé pak mohou formulovat při diskusi o minulém režimu teze (Idnes, listopad 2014): „A k čemu vůbec jistoty? Jistota patří smrti. Život svobodného člověka se skládá z nesčetných nejistot a právě to je na něm nejkrásnější.“

Je toto prezident pro zemi, kde se stále víc lidí propadá do chudoby, role odborů slábne a počet exekucí neustále narůstá? Může takový člověk pochopit obyčejné pracující balancující s minimální mzdou na hranici chudoby? A je vůbec možné takového prezidenta najít?

Michal Horáček by byl nepochybně prezident morální a noblesní. Nicméně zcela odtržený od zájmů a potřeb neprivilegovaných. Karel Schwarzenberg v bledě modrém.

    Diskuse
    JP
    November 9, 2016 v 13.59
    O tom není sporu. Ale jde opravdu jenom o to, aby do budoucna českému státu nedělal - vnitrostátní i mezinárodní - ostudu jako hradní pán demagogický křupan.

    Nějaké lepší alternativy na výběr v současné době asi opravdu nejsou - a nebudou - dány.
    IH
    November 9, 2016 v 14.47
    Kandidát možná solidní, z které ale řady?
    Předpoklad, že by Michal Horáček mohl v porovnání s Milošem Zemanem vykonávat prezidentský úřad poměrně adekvátním způsobem, má solidní opodstatnění, jež ovšem spočívá především v povaze osobnosti současného prezidenta.
    Zamyslíme-li se nad životem kandidáta M. Horáčka a jeho zásluhami a politickým angažmá a záměry, stěží dojdeme k závěru, že by to měl být určitě on, kdo by mezi všemi Čechy nejspíše měl být zvolen za nejvýznamnějšího reprezentanta republiky.
    November 9, 2016 v 17.38
    Naprosto souhlasím s tím, že obyčejný pracující balancující na hranici chudoby nutně potřebuje nějaké životní jistoty.
    Ale kdo mu je spolehlivě zaručí?
    Nejsme to nakonec my všichni, včetně těch obyčejných pracujících, kdo si musíme ty jistoty navzájem garantovat? Žádný prezident to za nás neudělá.

    November 11, 2016 v 16.30
    Když nemáme na to zvolit si Gaucka, Kisku, Švejnara, Halíka nebo Schwarzenberga, hledejme krále, který překoná české plebejství
    Nevím, zda hazardní hry a dostihové sázení přijmou občané jako důkaz morálnosti a může být tak prezidentem typu Joachima Gaucka, který promluví málokdy, ale za to moudře a státotvorně.

    Noblesu na Michalu Horáčkovi postrádám - při moderování demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze byl jeho projev nepřiměřeně žoviální, trapný a vystupujícího ministra Jurečku představil jako traktoristu, po jeho vystoupení to zopakoval a předvedl posměšnou reakci, která vzbudila u publika ztuhnutí z trapnosti.

    Takový prezident nás má stmelit a být náhradou za tlustokožce Zemana? Kompenzaci deficitního ega u posledních prezidentů známe a nejsem si jistý, zda je rozumné v tom pokračovat.

    Člen rakouských Zelených a lesník Ulrich Habsbursko-Lotrinský zahájil v Rakousku debatu o možné restauraci monarchie. V souvislosti s vyhrocenými a částečně zrušenými prezidentskými volbami. Pokud by se to podařilo, což je značně nepravděpodobné (velmoci to zakázaly v roce 1918), byl by Karel II. Habsbursko-Lotrinský také titulárním českým králem a moravským markrabětem
    JN
    November 12, 2016 v 1.29
    Pane prezidente
    Vy to pochopíte
    vy totiž všechno víte
    vy se poradíte vy to vyřešíte
    vy mě zachráníte
    pane prezidente
    já chci jen kousek štěstí
    pro co jiného jsme přeci zvonili
    klíčema na náměstí

    Pane prezidente a ještě stěžuju si
    že mi podražili pivo jogurty párky i trolejbusy
    i poštovní známky i bločky na poznámky
    i telecí plecko Řecko i Německo - prostě všecko

    (Jarek Nohavica)

    "Může takový člověk pochopit obyčejné pracující balancující s minimální mzdou na hranici chudoby? A je vůbec možné takového prezidenta najít?"

    Ano, pane Šimečku, znám jednoho bezdomovce. Ten by obyčejné pracující také nepochopil, ale nebyl by o nic horším prezidentem než Miloš Zeman.

    (Kvóty pro zastoupení bezdomovců v politice prosazuji už dávno!)
    IH
    November 12, 2016 v 11.51
    Pane Ungere,
    v Rakousku je obnova monarchie zhruba stejně málo reálná jako císařství v Německu nebo království v Itálii.
    Nastolení jakéhokoliv monarchy u našich jižních sousedů by ovšem nezaložilo jakýkoliv jeho nárok na titulování českým králem etc.
    České plebejství, stejně jako třeba to americké, má samozřejmě svá negativa, též však i pozitiva. Slováci si prezidentem nějakého A. Kisku nezvolili a nezvolí také pokaždé a Němci, třebaže nepřímo, "politické klony" J. Gaucka zajisté rovněž ne.
    V hodnocení prezidentského kandidáta M. Horáčka Vám dávám plně za pravdu.
    November 12, 2016 v 16.07
    Pane Horáku,
    Obnova monarchie ve střední Evropě je asi tak pravděpodobná jako byl v létě 1918 její zánik.

    Šlechtické tituly byly v roce 1918 zrušeny, nicméně nebylo nikdy de iure zrušeno České království, Moravské markrabství a Slezské vévodství. Následník českého trůnu existuje - Karel Habsburský a dalším v pořadí je jeho syn Ferdinand Zvonimír.

    Ale asi jste přehlédl, že jsem napsal, že obnova monarchie v Rakousku je značně nepravděpodobná. Pravděpodobnost však bývá zrádná. Jaká byla pravděpodobnost pádu Sovětského svazu, východního bloku a sjednocení Německa na počátku roku 1985? Nebo v roce 1988?
    November 12, 2016 v 19.38
    Přímá volba prezidenta prostě nevygeneruje reprezentativního prezidenta německého nebo rakouského typu, který odpovídá ústavě.

    Je možnost změnit ústavu a zrušit Senát. Je možnost vrátit se k nepřímé volbě. Nebo si prostě přiznat, že na Hrad patří král: http://zpravy.tiscali.cz/na-hrad-patri-kral-misto-amoralnich-vekslackych-poskoku-255084
    PK
    November 12, 2016 v 20.27
    Na Hrad nepatří žádný král
    Hrad má být otevřen veřejnosti.
    PK
    November 12, 2016 v 20.28
    Změnit ústavu? Jistě
    Ale proč rušit zrovna Senát? Nabízí se přece zrušit prezidenta.