Český helsinský výbor vyzval ministra Chovance, aby odmítl excesy policie

Jaroslav Bican

Podle Českého helsinského výboru by měli ministr Chovanec a vedení policie zaujmout jasný a odmítavý postoj k řadě policejních excesů, například k zásahu na nádraží Praha Florenc, kde se policisté podle výboru dopustili šikany občana.

Český helsinský výbor vyzval ministra vnitra Milana Chovance a vedení policie, aby zaujali jasný a odmítavý postoj k celé řadě excesů, kterých se policie v poslední době dopustila. Pokud tak ministr neučiní, měl by podle výboru nést za špatné usměrňování policie politickou odpovědnost.

Český helsinský výbor se také vyjádřil k policejnímu zákroku na autobusovém nádraží Praha Florenc, kde smíšená policejní a vojenská hlídka probudila spícího muže, aby ho mohla legitimovat. Muž to však odmítl, následně byl povalen na zem a odvezen na policejní stanici. Podle zástupců výboru mají hlídky složené z policistů a vojáků za úkol střežit veřejné prostory před případným ohrožením ze strany teroristů, nikoli šikanovat nevinné občany. „Spánek zjevně není porušením veřejného pořádku,“ upozorňuje výbor.

A pokračuje: „Pokud důvodem pozornosti hlídky složené z policisty a vojáků byly dredy na jeho hlavě, vracíme se do minulých totalitních časů, kdy určité úpravy hlavy (například tzv. „mánička“) vedly k zákrokům tehdejšího Sboru národní bezpečnosti. Dnes to bývá uváděno jako smutný a trapný příklad tehdejšího diktátorského režimu,“ komentuje Český helsinský výbor postup policie vůči mladému muži, který čekal na autobus.

Jak také upozornil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v Interview ČT24, zákon velmi jasně uvádí, v jakých případech má policie právo požadovat prokázání totožnosti. Jedná se například o podezření ze spáchání trestného činu nebo správního deliktu, pokud daná osoba odpovídá popisu hledané či pohřešované osoby nebo když policie od dotyčného žádá vysvětlení.

Policie potlačuje základní práva a svobody, upozorňuje výbor

Český helsinský výbor rovněž připomíná, že zákrok na Florenci navazuje na celou řadu dalších nepřijatelných činů policistů z nedávné doby.

„Obvinění studentky Kateřiny Krejčové z útoku na úřední osobu soud pravomocně odmítl. V soudním spisu, o kterém informovala, se zákrok policie proti studentům a studentkám Filozofické fakulty UK, členům a členkám studentských spolků, proti Mladým Zeleným, Idealistům (platforma ČSSD) a zastupitelům za zelené označuje bez jakékoli opory v zákoně jako zákrok proti „levicovým extremistům“,“ upozorňuje Český helsinský výbor a dodává: „Policie se pokusila potlačit jejich Listinou základních práv a svobod garantované právo se shromažďovat.“

Dalším případem, který výbor zmiňuje, je zákrok policie na Filmové a televizní fakultě AMU, kde dva policisté zjišťovali, kdo rozhodl o vyvěšení tibetské vlajky z okna fakulty. „Vysvětlení policie nebylo dostatečnou omluvou. Nešlo o přílišnou horlivost, ale o pokus potlačit v jednotlivém případě svobodu projevu garantovanou ústavním pořádkem ČR,“ stojí ve vyjádření Českého helsinského výboru.

Jako nepřiměřené se výboru jeví i některé další veřejně probírané zákroky proti pokojným demonstrantům při návštěvě čínského prezidenta ve dnech 28. — 30. března. „Všechny tyto projevy působí jako překvapivě narůstající policejní zvůle. Policie se jeví jako zpolitizovaná a nerespektující plný rozsah občanských svobod a lidských práv,“ zdůrazňují zástupci Českého helsinského výboru.

Český helsinský výbor se věnuje ochraně lidských. Jeho počátky sahají do roku 1988. Ve své činnosti navázal na Chartu 77 a Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Jeho předsedkyní je herečka Táňa Fischerová.

Mezi členy předsednictva patří například publicista František Kostlán, odbornice na problematiku sociálních služeb Dana Syslová, religionista Ivan Štampach či lektor a aktivista Václav Trojan. Na zásah policie na autobusovém nádraží Praha Florenc jako první upozornil A2larm, který také zveřejnil jeho videozáznam pořízený náhodným svědkem.

    Diskuse
    May 12, 2016 v 12.23
    Škoda, velká škoda, že Helsinský výbor nedělá něco smysluplného!
    Pokud bude v současné bezpečnostní situaci tlačit na to, aby Policie nekonala a nechránila tak občany, jde vyloženě proti zájmu většiny občanů této země.
    Domnívám se, že Policie je v současnosti už v takových kleštích různých podobných organizací, že raději nekoná, aby se opět nestala obětí jejich ataků. Tím značně upadá její akceschopnost a lidem se nedostává jejich služeb. Je špatně, když jakýsi dreďák bez dokladů, spící kde nemá, je po svém verbálním útoku na policisty vydáván za oběť a Policie je za svůj zákrok, vedený na ochranu veřejného pořádku, pranýřována.
    Zdivočelé famačky si skáčou policistům po zádech a opět je pranýřována Policie.
    Je to, jako všechno co konají aktivisté, dotaveno do extrému. Extrém je ale škodlivý!!! Vpravo, či vlevo.
    A je to vše tak rozjeté, že se pořádají mediální hony na soudce, kteří nesoudí tak, jak by se aktivistům líbïlo. DR dokonce rozesílá jakési zprávy o nich, s udáváním jejich činnosti. Kam se na tohle hrabe Pavka Morozov!
    Chtělo by to návrat k demokracii. Pokoru, ne pýchu, že aktivisté mohou vše. Již dávno se nejedná o zájmy většiny obyvatelstva, už se jedná jen o mocenský boj aktivistů. Tohle dobře nedopadne. Znovu musím opak, že je neštěstím levice, když se k ní tito lidé hlásí. Nedemokratičtí extremisté ji jen škodí.
    May 12, 2016 v 13.54
    Pane Ševčíku, nečekejte, že Český helsinský výbor,, který vzniikl r. 1988 na obranu občanských svobod a lidských práv, bude hájit Váš diktátorský model státu. Mohu Vás ujistit, že se nenecháme ukřičet. Budeme hájit občana proti úřadu šude tam, kde úřad překračuje své kompetence.
    May 12, 2016 v 14.25
    Pane Štampachu, nečekám, že se necháte ukřičet.
    Ale nechci ani žádné organizace, které by chtěly ukřičet druhé. Vždyť vy děláte to, co vyčítáte jiným. Vy, kteří se oháníte bojem s diktátorstvím, chcete druhým diktovat váš pohled na svět, vaše právo.
    Kdo je ten vás občan? Člen úzké, exkluzivní skupiny, která si hraje na svém písečku, nebo té, na kterou se dají fasovat dotace.
    Většinová veřejnost vás nezajímá. Vás nezajímá občan, který pracuje a minimálně porušuje zákon. Neboť jsem neslyšel, že když se takový dostane do konfliktu s úřady, že by jste pro něj něco dělali. Můžete mě ovšem přesvědčit skutečnými případy.
    Buď si těmi vašimi akcemi chcete dokázat, že váš výbor ještě má nějaký smysl, nebo je to součástí onoho extremního přístupu k veřejnému pořádku. Obojí nic chvályhodného. Naopak.
    May 12, 2016 v 15.27
    Pak ať se nikdo nediví, že se bude častěji stávat tohle:
    http://www.novinky.cz/krimi/403324-muz-brutalne-napadl-v-autobuse-v-praze-tehotnou-nikdo-nezavolal-pomoc-vsichni-jen-zirali.html
    Bodejť ne. Zastanete se někoho a z útočníka se vyklube sluníčkář a máte problém. Jak bude vážit míň než 50 kilo, tak si musíte nechat líbit, když vám bude skákat po zádech a jak bude mít dredy, tak na něj vůbec nesmíte položit ruku.
    Tyhle extremní útoky na policii povedou jen k tomu, že se policisté budou dívat raději jinam a veřejnost je bude následovat.
    A protože policie nebude chránit veřejný prostor, tak ubude případů, kdy budou zajištěni dredaři a famačky a Helsinský výbor může ohlásit vítězství svého práva.
    Nebude "policejní zvůle". A nebude už vůbec zajištěn pořádek. Ale jak zde kdosi psal " když se kácí les, létají třísky". Co je bezpečnost všech občanů proti "občanským" právům pár jedinců?
    MK
    May 12, 2016 v 19.39
    Pane Ševčíku
    Já osobně si policistů a policie vážím, a respektuji je. A vážím si jich do té míry, do jaké je možno je kritizovat. Pokud bude kritika policie považována za "extrémní útok", tak si ji vážit přestanu.

    Nevím, odkud máte, že snad Helsinský výbor tvrdí, že policie nemá bránit veřejný pořádek. Já vidím jen, že má jednat přiměřeně. Jednat nepřiměřeně je chybou, ať už by jednala nepřiměřeně mnoho, nebo nepřiměřeně málo. Kdosi tu napsal, že extrém je škodlivý. Měl pravdu. Ale to co obhajujete vy, je taky extrém.
    LV
    May 12, 2016 v 20.13
    Nejde o sluníčkáře, jde o to, že pokud se někoho zastanete, můžete se velmi rychle dostat do kriminálu.
    Včera tam byla na seznamu informace - zastal se dámy, jde do krimminálu.
    Pod tím někdo psal, že jeho známého napadl nějaký mládežník, který chtěl jeho telefon, bodl ho nožem do ruky. Známý mu jednu ubalil, kluk si rozbil hlavu, ten člověk šel sedět a to přesto, že zavolal sanitku.
    Takže jsme v situaci, že díky profesionálním ochráncům lidských práv, je jediné racionální chování - nevidět, neslyšet.