Kateřina Krejčová byla pravomocně zproštěna obžaloby

Saša Uhlová

Studentka Kateřina Krejčová, která byla viněna z napadení policisty, byla ve čtvrtek u Městského soudu v Praze zproštěna obžaloby.

Studentka FAMU, která byla obviněná z napadení policisty, kterého se měla dopustit, když se snažila pomoci 1. 7. 2015 svému příteli během demonstrace, byla sproštěna obžaloby. Podle verdiktu soudu policistu zranit nechtěla. Soud tak zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, který Krejčové v únoru uložil podmíněný trest. Rozsudek je pravomocný.

Obhájce obžalované Pavel Uhl Deníku Referendum sdělil, že „spravedlnost zvítězila.“

„Máme jiný názor na závadnost společenského jednání obžalované než prvostupňový soud,“ řekl referující soudce Václav Kašík. Vyjádřil podiv nad tím, že jednání Krejčové bylo předmětem trestního řízení, považuje ho za naprosto bagatelní. Krejčová zasahujícího policistu podle něj spíš zezadu objala.

Podle státního zástupce bylo ve věci dostatek důkazů, z incidentu existuje videozáznam. Z lidského hlediska bylo podle něj jednání Krejčové pochopitelné, nemělo by však zůstat beztrestné. Zpochybnil ale to, že žena policistovi mohla vážněji ublížit. Věc mohla být podle něj přehodnocena z trestného činu na přestupek. Soud však věc k přestupkovému řízení nepostoupil.

Shromáždění, na kterém měla policistu napadnout, bylo svolané na podporu multikulturalismu. Vedle bylo shromáždění, na kterém lidé měli šibenice. Obě shromáždění organizátoři nahlásili magistrátu. Když se dal průvod se šibenicemi na pochod, část odpůrců rasismu se mu pokusila symbolicky zahradit cestu. Deset z nich si sedlo na zem, čímž znemožnili průchod částí pěší zóny.

Přítomní policisté je vyzvali, aby opustili prostor a umožnili průvodu projít. Pět aktivistů zůstalo sedět na zemi. Policisté se rozhodli je zajistit. Byl mezi nimi i Tomáš Schejbal, kterého při zákroku policisté povalili na zem, na což jeho tehdejší přítelkyně Kateřina Krejčová zareagovala spontánním pokusem ochránit ho.

„Najednou jsem slyšela křik: pusťte ho, pusťte ho, gestapo, gestapo,“ popsala již dříve Kateřina Krejčová incident pro Deník Referendum. „A pak jsem Tomáše viděla na zemi a na něm ty policajty. Hlavou mu mlátili o zem, to byla zřejmě ta chvíle, kdy mu vyrazili část zubu. Nevím, co jsem přesně chtěla udělat, jen jsem věděla, že je od sebe musím dostat,“ vzpomínala a pokračuje: „Chtěla jsem, aby to skončilo, byl to zkrat, něco, co se v člověku odehrává, když vidí někoho jinýho páchat násilí na milovaný osobě. Běžela jsem k nim. Nejdřív jsem něco křičela, nadávala jsem. Pak jsem vtrhla mezi ně a během tří vteřin už jsem ležela na zemi taky,“ uzavřela Krejčová.

Pedagogové a studenti pražské FAMU napsali nedávno otevřený dopis na podporu souzené Kateřiny Krejčové a proti rostoucí rasistické a xenofobní nenávisti ve státním aparátu.

Otevřený dopis podepsali vedle dalších profesor a vedoucí Katedry dokumentární tvorby Karel Vachek, pedagog Katedry dokumentární tvorby Vít Klusák, nebo docent Katedry dokumentární tvorby Vít Janeček, který je zároveň jedním z iniciátorů otevřeného dopisu. Janeček solidární akci okomentoval pro DR tak, že nikdo z okolí Kateřiny Krejčové původně nevěřil, že bude souzena, natožpak že by mohla být odsouzena.

„Mezi kolegy a studenty, kteří znají Kateřinu, její angažovanost, smysl pro nenásilí i její křehkou konstituci, která dost vylučuje možnost zranit druhého člověka, jsme uvažovali, co by se dalo udělat na její podporu,“ vysvětlil Janeček a dodal, že její případ je jen dalším důkazem, že policie i státní zastupitel ztrácí smysl pro přiměřenost i cíle k vynucování zákonnosti.

Stíhání Kateřiny Krejčové je jednou z aktivit státní zástupkyně JUDr. Zdeňky Galkové, na kterou Deník Referendum podal podnět ke kárnému řízení. O jednotlivých kauzách podrobně referujeme.

    Diskuse
    TT
    April 28, 2016 v 13.23
    Teď co s tím policajtem?
    Z rozhodnutí soudu se dá dovodit, že Krejčová nemohla policistu Filipa Dleska zranit. Jestliže se "hodil marod" s tím, že byl zraněn, mělo by to být znovu prověřeno a nejspíš by to mělo být hodnoceno jako absence a vyvozeny příslušné důsledky. A protože nejsem pro vyhazování z práce, měl by být prostě postižen platově a přeřazen na práci, kterou bude zvládat, nikomu při tom neoprávněně neublíží a nebude se moci tak snadnou ulejvat z práce.
    PM
    April 29, 2016 v 11.40
    Resocializace paní Galkové i policistů je přeci možná i domluvou
    Právník je přeci schopen pochopit, že v pluralitním demokratickém režimu, mají jedinci a tím i politická seskupení vždy polopravdu, a tím i ochotu a i schopnost si vyhandrkovat na základě ústupku sic jakoužtakouž, ale platnou úmluvu se kterou mohou jakžtakž žít.
    Právník i policista jsou pověřeni doprovázet proces handrkování na základě ústavního práva a tím zcela mimo svou politickou orientaci.
    To přeci musí být po čtvrt století liberálního režimu všeobecně pochopitelný a zažitý fakt.....bych nerad naivně dodal.