Tah strachem

Petr Dimun

Podněcování k strachu zapadá do Zemanovy strategie. Na celé té frašce je nejhorší, jak obnažila sílu spodních proudů v české společnosti.

Je to smutné, ale je to tak. Veřejnou debatu v poslední době ovládlo podivné absurdno. Na Pražském hradě zavlály místo prezidentské standarty červené trenky a vážně míněnou reakcí místo smíchu je, že prezidentská kancelář uvažuje o instalování bezpečnostních rámů. Prezidentův kancléř pravděpodobně nedostal prověrku od Národního bezpečnostního úřadu a místo, aby odstoupil, jej prezident vyzývá k tomu, aby se odvolal a soudil, což logicky zabere čas do příštích prezidentských voleb. Přitom je zřejmé, proč prověrku nedostal a dostat ani nemůže.

Do toho všeho pak „hlava státu“ na návštěvě obce, kde je umístěno jedno ze zařízení pro azylanty, dá průchod té nejhorší hospodské argumentaci, kdy straší islámskými teroristy a odmítne zařízení navštívit, protože jsou to „cizinci“ a on se potkává jen s „našinci“. Cizince sem přece nikdo nezval a nejlepší by bylo, kdyby táhli domů, že.

Žádná pochybnost o tom, zda jsou v táboře lidé drženi v souladu s právem, zda mají zákonné či obyčejně lidské podmínky, žádný soucit. Prezident s celou vahou své autority stvrdil strach a „omilostnil“ i ty největší hospodské žvanily.

Kdyby člověk Miloše Zemana neznal, řekl by si, že to celé sehrál jen proto, aby se zapomnělo na lapálie jeho kancléře, protože bijci cizáků a teroristů přece všichni odpustí. Ale protože ho známe, víme, že je to Zemanův plán, který začal trpkým vyhnanstvím na Vysočině a triumfoval jeho kampaní v přímé volbě prezidenta.

Připomíná to celé scénu z pohádky Tři veteráni. Konkrétně ono království, kde „cizinci nejsou našinci“ a když si přečtou, že je ve světě válka, „lijí z písmenek kule“, když mír, z kulí zas písmenka.

Situace připomíná scénu z pohádky Tři veteráni, kde „cizinci nejsou našinci“ a když si přečtou, že je ve světě válka, „lijí z písmenek kule“, když mír, z kulí zas písmenka. Repro DR

Na celé té frašce je nejhorší, jak na dřeň obnažila sílu spodních proudů v české společnosti a míru jejich akceptace většinovou společností. Iracionální strach opět ovládá veřejnou debatu a politické elity se snaží této situace buď využít, nebo se přizpůsobit, aniž by měly snahu čelit těm největším nesmyslům, které okolo takzvané uprchlické krize zaznívají.

Ona soutěž o to, kdo bude hlavním „moderátorem“ tohoto strachu, přitom opět posouvá hranice toho, co bylo dosud akceptovatelné. Ti, kdo si dnes myslí, že připojí-li se k protiuprchlické kampani, seberou vítr populistům, mýlí se. Jen jim prošlapují cestu, činí z nich salonfähig a dodávají jim odvahu přitvrdit a jít ve svém tažení dál. A vždy platí: proč by měl jít volič za kováříčkem, když může mít kováře.

Iracionální strach a „barbušení“, kdy strašák roste tím víc, čím více se o něm jako o strašidle mluví a čím víc se ho lidé bojí, už v novodobé české historii napáchal mnoho škod. Samozřejmě, že to funguje, ale například TOP09 a ODS by si měly uvědomit, že se vrací jak bumerang.

Svého času strašení zrodilo Věci veřejné a následně vedlo k nástupu Andreje Babiše s Tomio Okamurou v dalších volbách. Uvědomit by si to měla i ČSSD, prostě všichni ti, co se hlásí k demokratické tradici české společnosti.

    Diskuse
    ON
    September 25, 2015 v 16.11
    správné postřehy
    Celý problém je, že od počátku v přístupu k migrační krizi u nás převažuje zdůrazňování bezpečnostních aspektů, což vychází z primárního ohledu na veřejné mínění - podlézání strachu a anti-eurounijním náladám. Symbolem tohoto postoje se stalo rituální omílání "kvóty ne a ne a ne a ne...!" Kvóty sem zvou "nepřizpůsobivé" migranty a diktuje nám je Brusel. Vezou se s tím všichni. Bohužel i velká část socdem, která si naivně myslí, že ji takto neutečou voliči k otevřeně xenofobním, nacionalistickým hnutím a stranám. Autor to říká správně: takto se jim jen prošlapuje cesta a proč by pak měli voliči jít za kováříčkem, když mohou jít za kovářem. Nejhorší pro socdem je odklon ve vědomí hodnot a toho co je, resp. není dovoleno.
    September 26, 2015 v 22.41
    Kdo přemnožil veverky?
    A to já se až do dneška domníval, že hlavním viníkem úspěchu Věcí veřejných byly znechucení voličů politikou a neschopnost ČSSD se od tehdejší praxe rázně distancovat nejen slovy. A také tragická PR a volební kampaň. Již tehdy se mluvilo o nutnosti zásadních změn. Již tehdy byla programová konference, ale bylo to divadlo pro veřejnost. Ostatně s chápáním politiky jako diskuze má ČSSD jako celek problém dodnes.

    Kvóty jako nástroj automatického přerozdělování migrantů jsou nesmysl. Z mého pohledu "ne a ne a ne". Pomáhat je potřeba v našem vlastním zájmu, nejspíše mnohem více než dosud, ale je potřeba převzít nad migračními toky kontrolu za každou cenu. Sobotka už je za odmítnutí jít kvůli kvótám k soudu označován zprava zleva za vlastizrádce, takže s tím lapáním větru to asi nebude tak žhavé. O tom, co rozhodne o výsledku voleb, je na stránkách DR několik jiných článků.

    Nebát se a nekrást.