Otázek je příliš mnoho a jde o děti

Markéta Hrbková

ODS na Praze 6 natočila předvolební video, ve kterém se děti ze základní školy smějí premiérovi Sobotkovi za jeho anglickou výslovnost. Jedno ze základních pedagogických pravidel v dětské skupině klade důraz na vyhýbání se výsměchu.

Horkost mě polila, když ke mně doputoval předvolební klip kandidáta na starostu Prahy 6 Ondřeje Balatky a paní ředitelky Pojerové, v němž děti ze základní školy z Prahy 6 předvádějí výslovnost asi osmi anglických vět, aby se posléze vysmály premiérovi Bohuslavu Sobotkovi za špatnou výslovnost. Žádný jiný obsah volební videoklip nemá.

Není mi zcela jasné, jaký přínos ODS předpokládá, že tímto klipem slibuje svým voličům. Že se umí vysmívat, je sice pěkná dovednost, ale mám obavu, že situaci na obvodě nevylepší. Výsměch je divný lidský fenomén, výsměch ve volbách, kde by strana měla lidi získávat pro své plány či záměry a přesvědčit je, aby s ní nadšeně spolupracovali, je fenomén skutečně specifický.

Není to, samozřejmě, poprvé, kdy se tato strana zavazuje svým voličům, že její výsměch otřese nepřátelskou obranou a zteče každou pevnost. Tentokrát ovšem zvolili protagonisty, v jejichž rukách je tato zbraň obzvlášť nebezpečná — jim samým.

Jedno ze základních pedagogických pravidel v dětské skupině klade důraz na vyhýbání se výsměchu. To platí jak ve vztahu učitele a žáka, tak ve vztazích žáků mezi sebou. Důvodů je hned několik.

Kandidát na starostu Prahy 6 Ondřej Balatka a ředitelka základní školy z Prahy 6 Marie Pojerová. Foto repro klip Děti z Prahy 6 se smějí premiéru Sobotkovi 

Výsměch a strach z něj vzdělání neprospívá. Za své letité působení ve školství dobře vím, kolik času pedagog — a obzvlášť při výuce cizího jazyka — věnuje tomu, aby se žáci nebáli dělat chyby, byli ochotni překročit svůj stud a zkoušeli se i neuměle vyjádřit. K tomu je, samozřejmě, zapotřebí zajistit ve třídě takovou atmosféru, v níž jsou chyby vnímány jako samozřejmá součást cesty k jejich nápravě a předejít všem projevům, které by kohokoliv stigmatizovaly.

Výsměch a strach z něj neprospívá vztahům vůbec a ve škole je často prvním krokem ke vzniku šikany.

Výsměch, a speciálně výsměch za výslovnost, která je závislá na těžko ovlivnitelných věcech, jako je hudební sluch a hlasové možnosti, je jedním z  nejprimitivnějších projevů člověka vůbec.

Jak se však postavit k situaci, kdy ředitelka školy vede žáky k tomu, aby ze sebe udělali hlupáky a dost možná se i vystavili opovržení a odsouzení svého okolí? Kdy je využije k volební agitaci, která do škol jednoznačně nepatří? Kdy je vede k výsměchu druhým notabene dospělým?

Kdy byly porušeny všechny zásady slušnosti, litera zákona i základní pedagogické premisy?

Otázek je mnoho. Odpoví na ně ODS v rámci své volební kampaně?

    Diskuse
    OH
    September 19, 2014 v 11.15
    základní pedagogické premisy
    jsou na školách porušovány běžně a ještě se to prezentuje jako dobrá praxe. Setkala jsem osobně se situací, kdy škola, která se honosí programem proto šikaně, uplatňuje šikanu na institucionální úrovni a klidně se při tom zaštiťuje školním řádem.
    Takže to mne nepřekvapuje. Spíš by mne překvapilo, kdyby si nekdo po shlédnutí tohoto klipu myslel, že výuka cizích jazyků je na českých základních školách na takovéto úrovni. Když budu věřit, že vybrané děti by na stejné úrovni, na jaké odříkaly svých pár větiček, byly schopny také běžně konverzovat, tak odhaduju, že základní školy, které toto naučí, lze v ČR spočítat na prstech jedné ruky.
    A možná by bylo fajn, kdyby pan premiér pozvání přijal, věřím, že náhodně vybraný vzorek dětí i z této základní školy není s to suverénního projevu v AJ.
    Doufám, že tvůrci vzdělávacích politik nepodlehnou dojmu, že jazykové vzdělávání dětí máme u nás pořešeno.
    TT
    September 19, 2014 v 14.18
    Děsivé
    Výuka jazyků je v ČR na příšerné úrovni. Děti se nenaučí mluvit, stydí se, nezvládají běžnou konverzaci. Vedl jsem několik mezinárodních programů dětských výměn a české děti byly hrozně hendikepované. Naproti vzpomínám, jak se mladí Holanďané či Němci s radostí učili základní české fráze a klidně se mály své špatné výslovnosti, ale nedělalo jim problém, to klidně používat a zkoušet se dorozumět.
    Podobná videa neztrapní premiéra, ale spoustu lidí odradí od komunikace v cizím jazyce, protože si budou bát posměchu, že nemluví dobře.
    Ředitelka Pojerová by měla skončit minimálně ve vedení školy a je otázkou, jestli má vůbec co dělat ve školství!
    September 19, 2014 v 15.15
    Zákeřnost
    Srovnávat dospělého člověka s dětmi je zákeřné: děti zhruba do 8 let se výslovnost cizího jazyka naučí velmi snadno, po asi 11. roce se s výjimkou pár výjimečných jedinců jako byl lingvista Roman Jakobson úplně správné výslovnosti nenaučíte ani za padesát let. Angličtina je pro nás dříve narozené Čechy zvlášť náročná, protože má úplně jiný slabičný rytmus a jiný vztah mezi intonací a přízvukem.

    Třeba já ten anglický rytmus a intonaci dovedu popsat, slyším to, ale nezvládám to ve výslovnosti o nic lépe než když jsem měl před více než dvaceti lety ve svých skoro čtyřiceti poprvé příležitost pobýt delší dobu v anglofonním prostředí. Gramatika a slovíčka se dají dostupnými formami výuky naučit i v dospělosti, ale výslovnost plynulé věty ne, to není pod vědomou kontrolou. Špatné výslovnosti se říká "akcent", nejde ale o to, na kterou slabiku ten přízvuk dát, ale o to, co ten přízvuk je. To je v angličtině úplně jiné než v češtině.

    Naštěstí je angličtina meinárodní jazyk, takže i špatná výslovnost je svým způsobem normální, není potřeba bát se mluvit, stačí, když je vám rozumět. Poznal jsem opravdu velkou mezinárodní celebritu v mém oboru. Byl Ital a výslovnost angličtiny měl možná horší než Sobotka. Nijak mu to nebránilo v tom, aby se s touto angličtinou prosadil.
    OH
    September 19, 2014 v 15.53
    jojo, pane Kubičko,
    ani nemusíte tak daleko, občas když zaslechnete i nějakého profesionála, herce či hlasatele, tak prostě poznáte "to je brňák jak poleno", i různým krajovým akcentům vlastní mateřštiny se někdy těžko odnaučuje:)
    PL
    September 20, 2014 v 0.07
    Když se dva pokouší o totéž..
    ??
    September 20, 2014 v 12.29
    Co na to ombudsmanka p. Sabatova ?
    Dlouze jsme tady resili pravdepodobne zamernou provokaci (test pruchodnosti) islamu ve verejnem prostoru. Pani reditelka zdravotnicke skoly byla "bita". A nyni jsem zvedav, jaka bude reakce na toto zneuziti deti v politice ? Ze se deti bezne pouzivaji jako stafaz, jsme si uz zvykli. Ale pouziti deti k primemu politickemu utoku je novinka. To ze se pritom deti nekomu posmivaji a jsou zato jiste chvaleny, to je uz zvracenost. Priste se budou posmivat komu ? Hrbatym, pihatym nebo slepym?
    Dodam argument, na ktery ovsem "prosatkovi dzihadisti" P. Uhl a A. Sabatova vzhledem ke sve slabe orientaci ve vecech viry nebudou brat ohled. Ale zaklady Evropy jsou prece krestanske, jak nam troubi do hlav ze vsech stran. Je to ze sv Pavla 1 K 4:7. "cim se chlubis, mas snad neco co jsi nedostal". Tedy, tento klip je utok na zaklady EU.

    Krestane Haliku, Kolariku Vyletale, Zdechovsky kde jste?