Sbohem a šáteček

Lukáš Jelínek

Byla jmenována nová vláda, ta Rusnokova končí. Více než půl roku vládla pouze z vůle prezidenta. Přestože ministři byli prezentováni jako odborníci, působení většiny z nich se setkalo s velkou kritikou.

Všichni skloňují jména nových ministrů, já mám přesto potřebu naposledy zamávat vládě odcházející a vyprovodit ji burácejícím vodáckým Ahoooj! Při vzpomínce na ni se mi vždy vybaví povídka Šimka a Grossmanna, v níž rodině u dveří jednoho dne zazvoní nevítaný návštěvník a zahlaholí: „Jsem váš strýc Baloun, mám vás všechny rád a budu u vás žít.“ My jsme to absolvovali v červenci loňského roku.

Ústavního estéta musí dopálit, že Rusnokův tým vládl přes půl roku bez politického zázemí a důvěry Poslanecké sněmovny, jen z vůle prezidenta. Premiér, který od Miloše Zemana dostal zcela volnou ruku při výběru ministrů, na oplátku lovil v rezervoáru prezidentových přátel a ctitelů. Mnozí pak s klamavým sloganem Zastavili jsme Kalouska vyrazili do podzimních sněmovních voleb v barvách SPOZ — a totálně propadli.

Ctitelé transparentního státu jsou pohoršeni ze způsobu správy svěřených resortů. Vláda byla prezentována jako sbor odborníků. Pár bychom jich snad našli. Někteří ministři ale ve svých resortech narazili — například Zdeněk Žák u železničních odborářů, Jiří Balvín u „kulturní obce“ (jak pracovníky v kultuře nepěkně spolu s premiérem nazval), Tomáš Podivínský u enviromentalistů, Martin Pecina se zase zapotit se špičkovými policisty.

Dvakrát kompetentně nepůsobil ani ministr financí Jan Fischer. Ministři zemědělství či průmyslu zase čelili pochybnostem, zda nejsou jen prodlouženou rukou lobbistických skupin.

Martin Pecina. Foto Mikuláš Křepelka, Mediafax

Rusnokovy ministry si budeme pamatovat i kvůli četným veřejným zakázkám přiděleným bez výběrového řízení (celkově v hodnotě šest miliard) a personálním čistkám, při nichž na významné posty čerstvě přišla řada lidí bez konkursu. Internetový server Demagog.cz uvádí, že nejpilnějším řečníkem v televizních debatách byl z ministrů končící vlády šéf vnitra Pecina. Ten v nich prý také pronesl nejvíce nepravdivých výroků, následován šéfem resortu dopravy Žákem.

Poslední oporou Rusnokovy vlády dlouho bylo levicové voličstvo spoléhající se na doporučení prezidenta Zemana. Těmto lidem se musel v pondělí špatně číst rozhovor deníku Právo s premiérem Jiřím Rusnokem.

Dozvěděli jsme se v něm, že Rusnok doporučuje zachovat zdravotnické poplatky či nezavádět sektorové daně. Zastal se i lustračního zákona a měnové intervence, kterou nedávno provedla Česká národní banka. Tam ostatně Rusnok brzy — na základě příslibu prezidenta Zemana — zamíří. V Bankovní radě ČNB se ocitne mezi svými. Své místo si ostatně dříve „zasloužil“ i jako propagátor důchodové reformy na čele asociace penzijních fondů.

V některých oblastech vláda zdrženlivá nebyla, jinde (například v otázce prolomení hnědouhelných limitů v severozápadních Čechách) zabrzdila na poslední chvíli. V řadě ohledů ale chod země stabilizovala. Namátkou - personálně posílila úřady práce nebo učinila nezbytná záchranná opatření ve zdravotním pojištění. Česká republika také zlepšila svoji pozici u partnerů v Evropské unii.

Diplomaté museli žehlit i některé originální výroky prezidenta Zemana či off-record glosy premiéra Rusnoka u příležitosti pohřbu Nelsona Mandely. Hlava státu nadělala těžkou hlavu i ministrům spravedlnosti (Zeman tam převedl agendu milostí) nebo školství (Zeman nechce jmenovat vysokoškolské profesory).

Sporná legitimita přesto Rusnokovu týmu nebránila ve velmi asertivním až agresivním vystupováním vůči standardním politikům a médiím (prim zde náleží šéfovi resortu práce a sociálních věcí Františku Koníčkovi). Výsledný tristní dojem nevyvážilo ani civilní a neokázalé chování premiéra Rusnoka.

Sbohem a šáteček, bylo to bizarní a bylo toho dost, abych parafrázoval Vítězslava Nezvala. Jiří Rusnok odchází, Miloš Zeman zůstává. V Bohuslavu Sobotkovi snad ale bude mít partnera sebevědomého a zásadového. Prospěje to české politice i ústavnímu systému.

    Diskuse
    MP
    January 30, 2014 v 17.33
    Trapák Zeman se zas projevil,
    když při jmenování Sobotkovy vlády vypočítíval seky v jistém, dnes už proslulém dopise. Je to ale křivácký charakter, každý slušný člověk by premiéra či jeho kancelář na chyby upozornil diskrétně.

    Opět jsem se musel stydět za českého prezidenta...
    MN
    January 30, 2014 v 20.53
    Co se týče L. Jelínka,
    jeho politickou orientaci nejlépe naznačuje faktické zařazení k pravidelným komentátorům ČT.
    "Trapák Zeman" (pane Plevo, koho a co vyučujete, pro zajímavost?) reagoval na tak skandální jmenovací listinu zcela přiměřeně. Na jeho místě bych měl pochybnosti takovou vládu vůbec jmenovat.
    Jindřich Šídlo (Respekt, MFDnes, HN, ČT, HN) nedávno prohlásil v ČT, že Rusnokova vláda byla naší nejhorší vládou. Nevím, jak na to přišel, ale říci to jen půl roku od konce vlády P. Nečase mi připadá ubohé (ostatně jako většina komentářů v ČT). A slyšet ministra Žáka byl úplný balzám na duši, i když to bylo občas asi dost populistické (nebo optimistické?).
    MN
    January 30, 2014 v 21.34
    Demagog.cz, zmíněný v článku
    Myšlenka možná dobrá. Ale objektivita skóre jednotlivých politiků je pochybná, netřeba rozvádět. Je ovšem škoda, že do hodnocení nejsou zařazeni kromě politiků také komentátoři velkých médií. Odtamtud totiž vyvěrá škodlivé demagogie nejvíce.
    PH
    January 30, 2014 v 22.53
    Hodnoťme obsah, nikoliv pisatele
    Lukáši souhlasím, vláda sestavená jedním člověkem, nikoliv politickými stranami nám, doufejme, vládla naposledy.
    V podobném duchu píše i Jiří Pehe, který vidí i pozitivum v tom, že si lidé, díky tomu, začnou trochu více uvědomovat některé užitečné vlastnosti politických stran.
    MN
    January 31, 2014 v 0.39
    Ten humbuk
    kolem "nikým nevolené", nedemokratické, "Zemanovy" vlády "bez mandátu" je bezpochyby výplodem zhrzených voličů knížete v prezidentských volbách + odpůrců Zemana. Mám obavy, aby "Zemanem" sestavená vláda (připusťme tuto hyperbolu) nebyla lepší než ta sestavená voliči, potažmo poslanci resp. koalicí (!?), potažmo Sobotkou nebo vlastně kým...
    Ta předminulá byla také sestavena demokraticky a byla to nakonec nejhrůznější vláda historie (dokonce prý od dob Gottwalda).
    Že v podobném duchu jako L.J. píše i J. Pehe ovšem není žádné překvapení.
    Jisté ovšem je to, že o takové mediální pozornosti výběru ministrů jsme si v době Nečasově mohli nechat jenom zdát, o prezidentu Klausovi nemluvě (o něm jsme se jenom dozvěděli, že si občas nechá na památku protokolární pero).
    JJ
    January 31, 2014 v 6.56
    K demagog.cz
    Ani nevím, jestli bych souhlasil s panem Novákem, jestli vůbec myšlenka je dobrá. Ono výběr a hodnocení pravdy lidmi na prahu dospělosti je trochu divné... To je ideologie nekorigovaná životní zkušeností. Trošku měkčí odvar Chomejního studentských gard, afghánských talibů, stalinských komsomolců etc...

    Navíc moc nevím, co si představit pod větou z jejich stránek "Daný styl výběru, zpracování a hodnocení výroků je ovšem unikátní a mimo Česko a Slovensko nemá obdobu jinde na světě."... To je dobře nebo špatně? S ohledem na spoustu jiných věcí, které jsou pro ČR unikátní a nemají jinde na světě obdobu, asi moc ne...


    "Rusnokovy ministry si budeme pamatovat i kvůli četným veřejným zakázkám přiděleným bez výběrového řízení (celkově v hodnotě šest miliard)..."

    K těm šesti miliardám - úplně dole na http://demagog.cz/diskusie/226 je k tomu nějaké povídání... Kdybych se rozhodl provozovat nějaký Revoluční anarchobolševický demagog, hodnotil bych i výroky novinářů a politologů a pan Jelínek by dost možná dostal červenou fajfku...

    "... a personálním čistkám, při nichž na významné posty čerstvě přišla řada lidí bez konkursu..."

    No, nechci aby pan Jelínek ode dneška za rok napsal traktát o tom, jak to dělá ČSSD jinak, ale pár slov o konkurzech za vlády Petra Nečase by neškodilo. Myslím, že vláda, která je prakticky od začátku v demisi, brala všechna tato jmenování jako dočasná opatření, která příští vláda stejně změní... Ty "personální čistky" a "lidé bez konkurzu" zní v tomto kontextu skoro jako když Mirek Vodrážka nebo Martin Fendrych popisuje poslední rok v USTR... Ještě trochu zdůraznit čestnost a odbornost Davida Čermáka a spol...
    MK
    January 31, 2014 v 12.21
    Pánové,
    nechtěli byste si to vyříkat z očí do očí, a případně se pak poprat jako dva civilizovaní, vzdělaní lidé?

    Článek pana Jelínka není z těch, kvůli kterým čtu DR, ale nevadí mi, že tu je. Vadí mi "diskuse", ve kterých se řeší lidské vlastnosti "diskutujících".

    K těm Britským listům: Britské jsou, protože šéfredaktor žije v Británii. Kdysi tam, mám pocit, měl i větší podíl článků, než dnes. Ale nejsem historik, a historik BL už vůbec ne.
    Že tam není diskuse pod články, je pravda, ale dá se tam poslat polemický článek. Sám jsem to dvakrát udělal.
    A že tam nejsou odkazy na DR, to není pravda. Vizte http://www.blisty.cz/art/71980.html
    MP
    January 31, 2014 v 17.29
    Pánové Fraňku a Nováku,
    nešlo o chyby "ve jmenovací listině", ale v dopise, kterým Sobotka jako premiér formálně žádal prezidenta o jmenování ministrů (Zeman už měl přitom seznam, jistě správný, k dispozici dávno předtím, přece hned už od počátku ledna). Ty chyby jsou jistě ostudné - a Sobotka se za ně omluvil a sdělil také, jak bude příslušná pracovnice potrestána.

    Ale že Zeman ze škodolibosti na chyby neupozornil diskrétně, ale udělal z nich hlavní téma svého proslovu při jmenování vlády, to je křupanství a křiváctví nejhrubšího zrna. Je skutečně pro vás morálně přijatelný prezident, který využije jakékoli, i takovéto příležitosti k diskreditaci neoblíbeného rivala? Jak by asi Zeman reagoval, kdyby podobné lapsy nasekala Haškova sekretářka? Opravdu chcete tvrdit, že stejně?

    Rozdíl mezi námi je v tom, že já Sobotku kritizuji, když to si dle mého mínění zaslouží, kdežto vy, pánové, Zemana slepě hájíte, aniž jste schopni uvést jediný relevantní argument, čím tento člověk prospívá ČR nebo české levici.
    MP
    January 31, 2014 v 17.41
    Ano, p. Fraňku,
    pravicová vlády by byla u moci, pokud by měla většinu ve Sněmovně - a prezident, ať se jmenuje Zeman, Schwarzenberg, Dienstbier nebo jakkoli jinak, by na tom neměl nic měnit.
    Tomu se říká parlamentní demokracie. Vládu nemá co sesazovat prezident, i když se mu jakkoli nelíbí, nýbrž pouze a jedině občané ve volbách. To a jenom to je demokracie.

    Pánové, máte nutkání hájit Zemana a Rusnokovu vládu jenom proto, že mediální mainstream je proti nim. Odmítáte připustit, že i ten mainstream, ač se téměř ve všem mýlí, může mít občas i v něčem pravdu - a právě v tomhle ji má. Ostatně, mezi Kalouskem a Rusnokem (z hlediska jejich ideologické orientace) žádný rozdíl není - viz názory na zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, daně atd. A sám Zeman je neoliberálními bludy prolezlý jak stará prostitutka syfilidou...
    PH
    January 31, 2014 v 22.07
    Ještě dodatek k té Rusnokově vládě
    I kdyby Rusnokova vláda byla supernejúspěšnější, přesto zavání autokratismem svého stvořitele.
    Jako když o rozdělení Československa rozhodli de facto jen dva lidé a teď se to mnohým jeví jako výborné. Pro demokracii to však byl fatální políček, který dal zelenou těm dalším.
    Souhlasím pane Pavle Kolaříku.
    Když podporu sociální demokracie Miloš Zeman potřeboval, nakonec ji vždy jednotnou dostal - podpořili ho v druhém kole prezidentské volby a jednotně hlasovali i pro Rusnokovu vládu.
    Sám Zeman na sjezdu ČSSD řečnil, jak bude rád, až se dostanou do vlády...
    A při jejím jmenování ztrapní nového sociálně demokratického premiéra kvůli hloupým chybám, o kterých pár dnů věděl... - vyloženě se na to chystal.
    Vidlákovský buranov a totální periferie.

    Miloš Zeman začínal poměrně dobře, ale poslední dobou je to hrůza.
    A řekněme si na rovinu - třeba Roman Joch si Bohuslava Sobotky neváží, vidí ho jen jakéhosi subalterního úředníčka... - - - ale ještě žádný český premiér nestál hned na počátku v takovém pekle, kdy útoky přicházejí zevnitř i zvenčí, zprava i zleva, zhora i zdola...
    Jste si jistý pane Fraňku, že věci ve skutečnosti fungují tak, jak líčíte?
    Miloš Zeman nemá sebemenší podíl či zásluhu na pádu Nečasovy vlády. Spadlo mu to do klína.
    Co skutečně udělal je to, že domutil PS se rozpustit a vypsat předčasné volby ( - i když to asi tak úplně nezamýšlel).

    Jinak když si člověk přečte Vaše a Novákovy příspěvky, nemůže se ubránit dojmu, že minimálně podprahově jde o volání po vládě pevné ruky, která uklidí ten "demogratický" bordel.
    + Další komentáře